7. Vertel ons jouw verhaal

der-is-niets-van-te-zien-he

Succes.
Verhalen over het succes dat andere mensen hebben met het verbeteren van hun gezondheid door middel van voeding, kunnen zeer motiverend zijn voor mensen die erover denken om ook een dieet te gaan volgen vanwege hun klachten.

Ups en downs.
Verhalen over vallen en opstaan terwijl je aan het vechten bent tegen een ziekte ook. Immers, iedereen heeft wel eens een terugval, een baaldag, een periode waarin het niet zo lekker loopt allemaal. Wat doe jij om daar weer overheen te komen? Hoe motiveer je jezelf?

Humor en inspiratie.
Je kunt hier ook iets achterlaten wat voor anderen inspirerend kan zijn, tips & tricks, een goeie grap over chronisch ziek zijn – tenslotte is humor ook een medicijn – of iets over wat jou tot steun is.

Dieetervaringen.
Vertel hieronder je positieve ervaringen met zetmeelvrij of zetmeelarm eten en je Bechterew of daarop lijkende klachten, maar ook je dieetervaringen bij een andere vorm van artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, geirriteerd darmsyndroom of andere darmproblemen.
Ook als je een ander dieet voor je reuma doet zoals het GAPS-dieet, het Paleo-auto-immuunprotocol, het SC-dieet (die ook allemaal goede resultaten kunnen geven zolang je in het geval van Bechterew maar heel erg uitkijkt met zetmeel) of iets anders waarmee je succes hebt, vertel het anderen.

Als je minder medicijnen gebruikt dankzij het dieet, is dat in mijn ogen succes. Beter kunnen lopen of fietsen is succes. Minder terugvallen is een succes. Minder moe en uitgeput is succes. Weer perspectief zien is succes.

Ik zal zelf de eerste schrijven. Tenslotte heb ik ook een succesverhaal te melden.

Dankjewel!

19 thoughts on “7. Vertel ons jouw verhaal

 1. almondfigtree says:

  Hallo!
  Ik zou de eerste schrijven. Dus hier komt ie:
  In 2011 ben ik gediagnosticeerd met Axiale Spondylo Artritis. Later werd het tijdens gesprekken met de reumatoloog Bechterew genoemd.

  De behandeling die mij werd aangeraden bestond uit medicijnen en fysiotherapie. Ik had Ibuprofen, Diclofenac, Arcoxia, Paracetamol, Omeprazol en Temazepam (slaapmedicatie) in huis. Ik voelde me niet zo gelukkig met al die pillen en het vooruitzicht in een later stadium aan de Enbrel (ontstekingsremmers per injectie) te moeten.

  De klachten waren op sommige dagen echter niet te harden. Ik zocht op internet naar informatie over Bechterew en kwam op een Amerikaanse site informatie tegen over een zetmeelvrij dieet dat zou helpen tegen mijn ziekte. In het begin vond ik het vrij vergezocht maar ik dacht: ‘ach laat ik het proberen, tenslotte heb ik niks te verliezen’. Ik stopte met het eten van brood, aardappelen, rijst en pasta en andere zetmeelhoudende producten.

  Binnen een week stond ik niet meer verstijfd op van mijn bed en had minder pijn. Ik kon het bijna niet geloven. Het no-/low-starch diet heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Ik gebruik helemaal geen reuma-medicijnen meer. Mijn hele verhaal kun je lezen op de pagina’s op deze site. Voor low- en no-starch recepten kijk je bij de posts.

  Vriendelijke groetjes, Judith (Almond&Figtree)

 2. Anne says:

  Hallo,
  Ik heb niet een heel lang verhaal te melden behalve dit: ik doe het zetmeelvrij dieet nu al een jaar en ga steeds meer vooruit. Kan het iedereen met Bechterew aanraden!

  Groetjes, Anne.

 3. Monique says:

  ik heb geen Bechterew maar door de overgang veel spier en gewrichtsklachten die lijken op fibromyalgie. Ben sinds januari begonnen met dieet zonder toegevoegde suikers en zeer beperkt koolhydraten zoals bij de zandloper. Niet voldoende merk ik. Het lijk wel of de zetmeel die ik binnenkrijg steeds grotere gevolgen heeft. Nu vind ik op deze blogg veel praktische tips en ga dus alle zetmeel vermijden.

  • Yvonne says:

   Ik heb precies dezelfde problemen. Overgang met veel spier- en gewrichtsklachten. Ik ben op aanraden van een diëtiste gestopt met gluten wat de klachten verminderde maar het bleek niet genoeg. Na anderhalf jaar testen en uitproberen ben ik uitgekomen op zetmeel. De pijn is meer dan gehalveerd!

   Groetjes van Yvonne

 4. Bhappy says:

  Hallo,

  Ik heb ‘nog’ geen succesverhaal. Ik sta aan het begin, maar vermoed dat ik hier ga uitkomen.

  Ik ben al van kindsaf rugpatient, met oefeningen en fysiotherapie is dat wel wat onder controle te houden. Ook heb ik veel last van stijfheid en stramheid, wat ik dan maar wijt aan fibromyalgie (heb nooit diagnose gehad maar ben zeer bekend met de verschijnselen, moeder en zus hebben beide dezelfde klachten en zijn wel gediagnosticeerd.)
  Sinds ik (voorjaar 2013) gestopt ben met het eten van tarwe zijn de pijntjes in knie, enkel, pols en andere vage klachten grotendeels verdwenen.

  De laatste drie jaar merkte ik echter een andere, diepere zeurende pijn in mijn rug en heupen, waardoor ik met name ‘s nachts heel veel pijn heb. Ik kan niet lang in 1 houding zitten of liggen of staan, maar kan ook niet omdraaien van de pijn. Dit is niet opgelost toen ik gestopt was met tarwe.
  Fysiotherapie, osteopathie, homeopathie, shiatsu… nieuw matras, slapen met een zijkussen, ander hoofdkussen, niet meer op schoenen met een positieve hak lopen, yoga… letterlijk alles geprobeerd maar de pijn is en blijft aanwezig.’Een beetje in huis scharrelen’ is het enige wat verlichting brengt. Tegen de fysio had ik al opgemerkt dat ik het gevoel had dat mijn rugklachten op een vreemde manier in verband lijken te staan met mijn darmklachten, en dat gooide ze op stress: meer stress = meer buikpijn en meer rugpijn.

  Ik heb slechte dagen en minder slechte dagen, maar nu al 3 jaar geen enkele goede dag meer. Een aantal keer bij de huisarts geweest, met verwijzingen voor fysio en pijnstillers, maar zonder resultaten.
  Nu dezelfde pijn zich deze week in mijn nek manifesteerde, en zelfs ademen pijn aan de nekwervels deed, en ik na wat zoekwerk op internet tot de conclusie was gekomen dat Bechterew ongeveer 98% overeenkomt met mijn klachten (heb alleen nog nooit oogontsteking gehad, wel bij vlagen last van wazig zicht, vlekken voor mijn ogen) besloot ik maar weer eens naar de huisarts te gaan…in de hoop dat hij me serieus zou nemen, als ik vroeg om een reumatische aandoening uit te sluiten en dat deed hij gelukkig.
  Hij heeft me meteen een verwijzing naar de reumatoloog gegeven, want hij vermoedt zelf ‘ontstekingsreuma’, en noemde de term ‘spondylitis ankylopoetica’. Nu dus wachten op die afspraak.
  Alvast wat voorwerk gedaan online, en zo kwam ik hier terecht. Mooie site, goede info! Gelijk heb ik me ook aangemeld bij KickAs.org, want de verhalen zijn zo herkenbaar!
  Gezien mijn sterke verbetering (lichamelijk EN mentaal) als ik tarwe laat staan, vermoed ik dat een zetmeelvrij dieet mij nog beter gaat helpen … maar ik denk dat ik, met het oog op een diagnose, eigenlijk beter daaraan pas kan beginnen als ik bij de reumatoloog ben geweest. Zodra ik meer weet of een succesverhaal heb meld ik mij weer…

  • almondfigtree says:

   Ha Bhappy,

   Herkenbaar allemaal, al is dat misschien een schrale troost… Ik hoop dat een consult bij de reumatoloog je meer zekerheid kan geven. Laat je je ook testen op de factor HLA B27 (het Bechterew-gen)? Al zegt dat niet altijd alles hoor, sommigen hebben geen HLA B27 en toch een vorm van ontstekingsreuma
   (die heel goed kan opknappen van een graan/gluten en zetmeelvrij dieet, pas trouwens ook op met lactose en geraffineerde suikers) en vertellen je symptomen toch ook al al heel veel. Spondylitis ankylopoetica is trouwens een andere term voor Bechterew maar dat wist je waarschijnlijk wel.
   Dat je positief reageert op tarwevrij eten klinkt voor mij al als succes. Dat betekent dat jouw systeem dus reageert op dieet. Nu nog verder verfijnen. Heel veel succes verder en je bent van harte welkom op deze site!

   • Bhappy says:

    Vandaag bij de reumatoloog geweest, die zegt dat de klachten idd duiden op Bechterew of Artritis Psoriatica. Op grond van het feit dat zowel mijn vader als dochter psoriasis hebben, neigt ze naar het laatste, maar de overlap is groot. En het kan best zijn dat ze later toch vaststelt dat het uiteindelijk Bechterew is. Er zijn foto’s gemaakt en er is bloed afgenomen, ze heeft pijnstillers voorgeschreven, en ik moet over 4 weken terugkomen. Wordt vervolgd….
    Denk dat ik het eerst wel even probeer met de medicatie, maar daarna zeker met dieet. Probleem is een beetje dat ik ook niet goed tegen dingen kan (noten, en kokos bijv.) die in een zetmeelvrij dieet vaak als vervanging worden gebruikt. Dus dan blijft alleen een beetje (want niet alle) groente over en vlees/vis?

   • almondfigtree says:

    Ha Bhappy,
    nou, da’s vervelend nieuws voor jou. Hoop dat je van de eerste schrik bekomen bent. Artritis/Bechterew komt veel voor samen met psoriasis-achtige klachten. Artritis psoriatica is een vorm van Bechterew. De behandeling is hetzelfde als bij de ‘gewone’ Bechterew, of je nu voor medicijnen kiest of voor een dieet of allebei. Het blijft een auto-immuunaandoening, die zo te horen in jouw familie ‘zit’.

    Ik zou je zeker adviseren als je de ziekenhuistoestanden achter de rug hebt, op je eigen tempo te beginnen met te kijken naar je eetpatroon. Sommige zaken zoals granen werken dwars tegen de medicijnen in omdat ze de auto-immuunreacties van je lichaam alleen maar blijven aanwakkeren. Geloof me, het kan zoveel schelen in vermoeidheid en pijn om ‘clean’ te gaan eten. Er valt genoeg te kiezen, ook als je niet zo goed tegen noten kunt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld ook lijnzaadmeel, en sinds kort ook pompoenpittenmeel en zonnebloempittenmeel. Kijk ook eens als je tijd hebt op de vele Paleo kookblogs. Er gaat een wereld voor je open. Deze ziekte hoeft niet alleen maar een beperking te zijn. Hoe dan ook heel veel sterkte voor de komende tijd, ik weet dat het helemaal niet makkelijk is.

 5. Anneke says:

  Hallo hier mijn verhaal…

  Mijn man heeft de ziekte van Crohn sinds zijn 38ste (hij is nu net 50). Het was moeilijk en hij was zeer onzeker. Ik begon gezondheidsopleidingen te volgen “Europese Academie en Faché”. We schakelden over op vegetarisch eten en houden ook rekening met de adviezen voor bloedgroep A (zie boek “bloedgroepen dieet” van P. D’Adamo) Het werkt. Het nam tijd maar gaat beter. We eten geen gluten, mijden suikers & onnatuurlijke producten. Hij heeft rugproblemen en loopt af en toe helemaal vast.

  Mijn jongste hond (nu bijna 6j) heeft wellicht “Bechterew”. Hij is al stijf sinds hij puppy is. We grapten zelfs soms dat wij een zeehond hadden als hij zich uit de zetel sleurde. De arme jongen. Maar hij het zonnetje in huis. In het nest zat Giardia = een slechte start. Hij heeft veel ontstekingen, kan zijn plasje niet langer ophouden dan 5.5H ‘s nachts, en geeft regelmatig pijn kreten waarop de oudste hond fel kan reageren :0(.
  Ik kook zelf voor mijn 2 honden: verse groeten licht gekookt met rauw vlees. Geen pasta geen zetmeel of andere toevoeging. Wel supplementen als zeewier of flaxoil. Het gaat beter maar regelmatig zijn er pijn opstoten. Zoals nu en dan ga ik ook weer langs bij de dierenarts-osteopaat. Puur spondy heeft niet geholpen bij mijn hond. Er is bij honden weinig hierover bekend.

  En dan is er nog een vriend uit de dansles die sinds zijn 38ste Bechterew heeft (nu 42). Een bittere pil als je jong bent en weet dat dit ongeneeselijk is… ook hem wil ik graag helpen.

  Ik heb het moeilijk als mensen en dieren die me dierbaar zijn het moeilijk hebben.
  Misschien kan ik met wat ik leer in jou boek familie en vrienden helpen of toch laten voelen dat ze dit niet alleen hoeven te dragen.

  Hartelijke groeten,
  Anneke

 6. almondfigtree says:

  Lief Anneke. Het scheelt zeker als de omgeving iets kan doen voor iemand met een chronische ziekte. Weet ik uit ervaring. Met een dieet in handen dat helpt, sta je samen al een stuk sterker.
  Geef nooit op; er blijven altijd weer tips en nieuwe inzichten voorbij komen waar je wellicht wat aan hebt.

  Misschien dat je hondje gebaat zou kunnen zijn met één theelepel met water verdunde biologische, troebele (dus echte) appelazijn door het eten. Het heeft één van mijn honden van zijn plasproblemen (onregelmatig plassen en verstopping van de plasbuis door blaassteentjes) af geholpen en schijnt ook goed te werken tegen jicht, artritis en stijvigheid, bij mensen én dieren.

  Voor mijn andere hond, die incontinent is, heb ik onlangs hondenluiers aangeschaft. Werkt fantastisch. (http://www.snuggease.nl/ ) Hij moest eraan wennen maar het gaat prima nu.
  🙂

 7. Ad says:

  ALLE BOEKEN BEKIJKEN
  DOE EEN BOEKJE OPEN OVER REUMA

  zoeken
  Fullsizer
  DE GROETEN VAN BECHTEREW
  EEN VERHAAL DOOR AD

  LEES HET VERHAAL
  LEES DE REACTIES EN REAGEER
  Sinds vijf jaar woont Bechterew in mijn lijf en trakteert hij op episodes van ontstekingen in rug, borst, heupen en voeten. De medicatie slaat niet aan (tis en blijft een kwestie van trial en error) en na vijf jaar wil mijn budgetbewakende reumatoloog volgende maand TNF Alphablockers gaan uitproberen als de zorgverzekeraar toestemming geeft.

  Tja, de pijn daar kan ik inmiddels mee dealen. Het verstijfde lijf dat het hoofd niet meer goed omgedraaid krijgt bij het fietsen, de aanblik van een verkrommende verstijvende man maakt me onzeker over mijn aantrekkelijkheid, maar ook daar deal ik mee.

  Nee, de niet aflatende vermoeidheid, het drie keer per dag instorten en moeten gaan liggen,het bij vlagen wegvallen van mijn heldere scherpe geest omdat de energie daarvoor naar elders moet, dat is de ware sluipmoordenaar voor energieke, levendige mensen zoals ik. Ik heb een cursus depressiemanagement gevolgd en pas dagelijks het geleerde toe. Met wisselend succes, soms heb ik niet in de gaten dat ik een loden mantel draag, kan ik dat niet goed in het vizier voor me krijgen en verduistert mijn hemel. Mijn lust in vrijen, mijn grootste bron van fysieke vreugde ooit, droogt per maand op. Ik ga soms naar het Van Gogh Museum, staar dan naar zijn Korenveld met kraaien en de tranen bungelen dan over mijn wangen. Ik snap wel dat Joost Zwagerman zijn pijp aan Maarten gaf, jonge kinderen ten spijt. Zijn verlangen naar stilte en verlossing is ook de mijne. Ik loop nog een paar rondjes en zal zien of het koesteren van vermaledijde troostgedachten ook voor mij zal uitmonden in troosthandelen.

  Het is voor mij gewoon geen doen.

  • almondfigtree says:

   Ha Ad,

   Dank voor je openheid. Je bericht gaat over zware materie; de geestelijke uitputting die óók nog eens het gevolg kan zijn van het hebben van een chronische ziekte. Ook daar mag hier ruimte en podium voor zijn .
   Ja, ik begrijp het heel goed Ad. De eenzaamheid in het gevangen zijn in je eigen lichaam, de zichtbare en dagelijks merkbare achteruitgang, het verlies aan plezier in wat voorheen de sjeu gaf aan het leven. Ik snap het. Geloof me, ik vertel niet over àl mijn mindere momenten hier op mijn blog, maar ik snap heel goed de wanhoop die de kop op steekt, de sombere gedachten en het idee dat het nooit meer beter zal worden. Ik ken de pijn, de stijfheid, het mistige hoofd, de nachtelijke slapeloze uren, het niet meer kunnen lopen, douchen, fietsen, werken, of ondernemen van sociale activiteiten. Ik heb ook zeer, zeer slechte tijden gekend.

   Vooropgesteld; Bechterew is een vreselijke ziekte. Iedereen die niet weet wat het is, weet waarschijnlijk ook niet wat het is om stapje bij stapje de regie over je eigen lichaam en je eigen leven te verliezen. Dat kan leiden tot groot geestelijk leed. Tot het niet meer zien zitten.
   Ik weet niet wat Joost Zwagerman precies heeft doen besluiten tot het realiseren van een zelfgekozen einde aan het leven. We zullen het nooit weten. Het hebben van Bechterew was enorm belastend voor hem als schrijver, maar daarnaast was depressie en suicidaliteit zwaar verankerd in zijn familiehistorie. Ik schrok wel even toen ik het nieuws over hem hoorde, maar het heeft mij ook weer extra strijdlustig gemaakt om deze ziekte te bestrijden, gesteund met alle ervaringskennis van mijzelf en die van anderen met Bechterew en dieet, met alle wetenschappelijke kennis die er is over andere behandelmethoden dan die met medicatie én door het geloof, nee, de overtuiging dat het beter zal worden. Jaar in jaar uit is er bij mij nog steeds verbetering merkbaar. En dat houdt mij overeind.

   Ik heb respect voor je keuze om je te laten begeleiden en adviseren door de reumatoloog en nieuwe medicijnen te proberen. TNF alphablokkers kunnen je helpen maar hebben ook zo zijn nadelen. Ik hoop dat je specialist je daarover volledig en goed zal informeren. Ik hoop ook dat je door het lezen van de informatie op deze website hebt kunnen kennismaken met een andere methode om je ziekte beheersbaar te krijgen. Het zetmeelvrij dieet bij Bechterew heeft bewezen waarde en een wetenschappelijke basis. Zelfs mensen die ernstige vergroeiingen hebben zoals mijn vriendin en mede-Bechterew strijdster, Andrea Wyckoff, (zie: http://pureandsimplepaleo.com/my-story/ ) hebben enorme verbetering kunnen bereiken met dit dieet. Ik hoop echt, heel erg Ad, dat je al de informatie op deze website zult lezen en er wat aan zult hebben. Zo hoop ik ook dat er toch, ondanks je overtuiging dat er niets meer kan verbeteren, uitzicht zal komen op verbetering voor jou. Bechterew hoeft niet het einde te zijn. Zeerzeker niet. Ik ben het levende bewijs daarvan.
   Geef jezelf een kans en probeer eens een maand geen zetmeel te eten. Kijk wat het voor je doet.

   Alle auto-immuunziektes beginnen op celniveau. Daarin kun je ingrijpen op celniveau. Door de juiste voeding, door het leven anders te gaan inrichten, door naar je lichaam en geest te luisteren en het stellen van andere doelen dan voorheen kun je de regie weer terugpakken. Stap voor stap. Beetje bij beetje.

   Nogmaals dank voor je vertrouwen en het delen van je gedachten. Hopelijk verandert de situatie ten goede. Hopelijk ook heb je iemand in de omgeving met wie je een vertrouwensband hebt en deze gedachten kunt delen. Wees niet bang om hulp te vragen. Het is het waard. Jij bent het waard, ook mét die rotziekte. Ik wens je veel veerkracht, gezondheid en liefde.

   Judith (Almond&Figtree)

  • almondfigtree says:

   Hoi Lucy,

   Gelukkig ervaar jij geen nare bijwerkingen. Wat jammer dat jouw artsen jou niks hebben verteld over de nadelen van het gebruik van tnf blokkers. Dat hoort volgens mij wel zo. Anders kun je geen goed afgewogen besluit nemen als patiënt over de vraag of je wel of niet aan de medicatie gaat, en zo ja, wat daarbij de eventuele risico’s zijn. Tenslotte is het jouw lijf.

   Er zijn pagina’s vol geschreven over de werking én nadelen van tnf alpha blokkers. Het grootste probleem met die dingen – en de reden waaróm ze werken- is dat ze je afweer verlagen. Daardoor is er bij gebruikers van de blokkers meer risico op infecties en het uit de hand lopen van simpele infecties.
   Informatie over de bijwerkingen kun je vinden in het farmacotherapeutisch kompas en bij de stichting waar bijwerkingen van medicatie kunnen worden gemeld Lareb.

   Ik geef zelf nog steeds graag de voorkeur aan dieet in plaats van medicatie.

   Groetjes, Almond&Figtree.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s