8. Mail mij.

vijgenboom

Als je opmerkingen, tips of dringende vragen hebt, of je wilt graag iets persoonlijks aan ons kwijt dan kun je Almond&Figtree mailen:

PERSOONLIJKE MAILS KUN JE NAAR DIT E-MAILADRES STUREN: almondfigtree@gmail.com.

12 thoughts on “8. Mail mij.

 1. anoniem says:

  Beste,

  Ik heb je website al paar keer bezocht en gelezen, bij mij is een aantal keer bechterew vastgesteld afgelopen jaren, vooral in bekken / heup.
  mijn IGG : IGA :IGM waardes zijn hoog, en ik ben vermoeid en sleep me soms letterlijk voort.
  het is een lastige ziekte waarvan ik merk dat ik last heb met vetten, zetmeel, suikers en koolhydraden.

  Het is fantastische dat je een soort dieet website er rond hebt opgezicht, interessant, maar nog leuker zou zijn, eens te kunnen samen komen met alle leden volgers van uw website / blog. ik zou het persoonlijk zelf ook aangenaam vinden en willen aanwezig zijn mocht je zoiets op touw zetten. dit om onderling allemaal met elkaar informatie uit te wisselen en elkaar te ondersteunen. vele lotgenoten zittten ook thuis of hebben ook minder contacten, of hebben het moeilijk om deze strijd alleen aan te pakken, terwijl een groepsbijeenkomst veel steun bied en kan veranderen.

  mocht je kunnen bekijk het eens.

  Met vriendelijke groeten
  anoniem

  • almondfigtree says:

   Hallo anoniem,

   Dank voor je bericht en voor de complimenten. Wat vervelend dat je ook Bechterew hebt en zo vermoeid bent. Dat is inderdaad moeilijk om mee te leven.
   Het is een interessante suggestie die je doet. Ik weet niet of er meer volgers/lezers van deze website zijn die dezelfde behoefte hebben om anderen met Bechterew persoonlijk te ontmoeten. Is het jou om het sociaal contact en steun te doen of gaat het je meer om tips op het gebied van omgaan met Bechterew?
   Meestal begint zo’n initiatief met een praathoekje of een forum waarop mensen eerst eens wat info kunnen uitwisselen. Er is al een forum op het gebied van Bechterew maar dat richt zich niet uitsluitend op Bechterew en dieet, hoewel daar wel een topic over is. Misschien kun je daar eens rondneuzen.
   Ik zal eens laten uitzoeken of het mogelijk zou zijn om zoiets op deze site op te zetten. Voorlopig kun je deze site blijven bezoeken, ook kun je wellicht wat ondersteuning vinden op http://www.bechterewforum.nl/ en https://spondygazet.wordpress.com/ is ook aardig om rond te kijken.
   Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat mijn dieettips wat verlichting kunnen brengen mocht je het dieet willen uitproberen.

   Vriendelijke groeten, Judith.

 2. Ellen says:

  Beste Judith
  Weet jij of arrownoot kan bij een zetmeelvrij dieet.
  Het schijnt van een plant te zijn, maar je kunt het gebruiken als bindmiddel.
  Heb het gevonden bij paleorecepten.
  Deze gebruiken echter toch ook wel zetmeel.
  Ze hadden namelijk een leuk recept voor pompoenwraps.

  groetjes Ellen

  • almondfigtree says:

   Ha Ellen,

   Klopt, Paleo-eters gebruiken wel eens zetmeel maar dan wat beter verteerbare varianten als in bijvoorbeeld zoete aardappelen en inderdaad ook arrowroot. ´Officieel´ zou je het eten van zetmeel ook bij een Paleodieet moeten vermijden maar inmiddels zijn er veel varianten van het Paleodieet op internet te vinden waarbij een beetje vrijer wordt omgegaan met dit concept.

   Arrowroot wordt gebruikt als bindmiddel. Het blijft echter gewoon een zetmeel en daarom moet je er als je zetmeel moet vermijden heel erg mee uitkijken.
   Misschien kun je in plaats van arrowroot, psylliumpoeder gebruiken ( niet één op één vervangen want psyllium zuigt veel vocht op).
   Groetjes en succes met het bakken van je wraps!

  • almondfigtree says:

   Hoi Esther,

   Havermout bevat zetmeel en kun je beter niet gebruiken. Alle granen zijn een risico bij Bechterew. Hoewel het wordt gepresenteerd als gezond en hip, blijft het een graan. Het is heel jammer want ik ben zelf altijd erg gek geweest op havermout. Ach, laat ik het zo zeggen: door trial and error wordt je vanzelf wijzer en laat ik het voortaan wel uit mijn hoofd om te experimenteren met dit soort dingen. Ik zou het je zeker afraden. I’m so sorry… ;(

 3. Bertine Roelofs says:

  Goedemorgen,

  Ik ben nu anderhalve week bezig met zetmeelvrij en suikervrij eten (lactose beperkt) maar ik merk er nog niet echt wat van. Bij mij is de Bechterew net vastgesteld. Zit ik dan te veel in een actieve periode misschien?

  • almondfigtree says:

   Ha Bertine,

   Het verschilt; de één heeft al na een week positieve effecten en bij de ander duurt het wat langer. Uit verhalen van anderen heb ik begrepen dat veel samenhangt met de staat van je darmen toen je begon met dit dieet. Soms is het zaak je eerst vooral te richten op de verbetering van de toestand van de darmen (via het GAPS dieet, het gebruiken van zelfgemaakte bouillon en gefermenteerde producten om de darmwand te versterken) en soms spelen bekende of onbekende voedselovergevoeligheden een rol (suiker, fructose, nachtschade, noten etc.).
   Er kan ook sprake zijn van een onbehandelde schimmelinfectie in de darmen of een besmetting met parasieten die de heling saboteert. Maar neem de tijd. Want anderhalve week is nog niet zo lang. Bovendien kan het zo zijn dat je lichaam een beetje aan het ontgiften gaat, en daar kun je je ook naar van voelen (pijn, moe, belabberd). Sowieso moet je er rekening mee houden dat de Bechterew in het begin nog regelmatig de kop op zal steken al zullen de ziekteperiodes als het goed is steeds korter duren.

   Heel veel succes en beterschap!

 4. Ingeborg says:

  Beste,

  Ik ben een vrouw van 28 jaar en heb sinds 5 jaar Bechterew. ik heb het geluk dat ik behoorlijk snel ben doorverwezen voor een mri scan en dus niet lang zonder diagnose heb moeten rondlopen. Nu gaat de ziekte bij mij echt in vlagen. Zo heb ik soms maanden nergens last van en vlamt het (zoals nu in de herfst) opeens weer op. Alleen tijdens een ‘flare’ slik ik mijn onstekkingsremmer (meloxicam). Nu heb ik sinds een voedselvergiftiging in begin dit jaar een prikkelbare darm. Daarvoor neem ik meerdere supplementen, vitaminen en volg ik een zogenaamd Low Fodmap dieet. Ik eet dus gluten en lactosevrij. Maar na deze site bekeken te hebben vraag ik mij af of ik eerder zetmeelarm moet eten (ik eet nu namelijk wel glutenvrij brood en rijst en veel bananen). Weet u of mijn prikkelbare darm problemen misschien ook door mijn bechterew zou kunnen komen? Ik heb deze link eigenlijk nog niet eerder gelegd.. moet het zetmeelarme dieet dan ook zonder ooit te ‘cheaten’ worden gevolgd? Ik heb het soms best wel moeilijk met deze rigoureuze dieet aanpassingen. Alvast bedankt!

  groeten,

  Ingeborg

  • almondfigtree says:

   Ha Ingeborg,

   Bechterew heeft alles te maken met de darmen. Bechterew wordt veroorzaakt door een overvloed aan Klebsiellabacteriën (en andere negatieve stammen die onbalans veroorzaken) en daardoor ontstaat een prikkelbare of -op termijn- een doorlaatbare darm, die stoffen in het bloed lekt die een felle auto- immuunreactie veroorzaken. Het beste wat je kunt doen is de balans in je darmen terugbrengen door een dieet van onbewerkt voedsel, probiotica en het vermijden van zetmeel. Klebsiella is namelijk gek op zetmeel. Het eten van glutenvrij brood etc gaat niet voldoende helpen.
   Zetmeelarm eten is zeker een rigoureuze aanpassing van je dieet maar als je gewend bent prima te doen. In het begin moet je zeer streng zijn voor jezelf maar na een tijdje (als je langer klachtenvrij bent zonder medicatie) kun je wat gaan experimenteren met ‘veilige zetmelen’ als rijpe bananen, meel van zaden als boekweit, en misschien plakrijst. Ik heb het zelf allemaal ondervonden met vallen en opstaan maar het went. Echt waar.

   • Ingeborg says:

    Bedankt voor uw snelle reactie! Ik loop al enkele maanden bij een orthomoleculair arts, zeker nadat ik in het reguliere traject alleen maar meer pijnstillers kreeg. Dit heeft al erg goed geholpen tot nu toe met mijn darmklachten, maar ik blijf pijn en een opgeblazen buik houden. Omdat mijn bechterew klachten vaak maar kort zijn en in vlagen heb ik nooit die link gelegd. Maar door het vochtige koude weer nu heb ik helaas al bijna een week een ‘flare-up’ waardoor ik slecht kan lopen. Ik ga nu gelijk beginnen met het dieet! Weet u trouwens of er in supplementen ook zetmeel kan zitten of hoe ik dit kan herkennen? Ik slik op dit moment L-Glutamine, zink, vitamine d en magnesium en drink aloe vera sap. Verder drink ik elke ochtend een glas selderij sap (enorm vies haha). Een hele waslijst dus..

    Groeten,

    Ingeborg

   • almondfigtree says:

    Hi Ingeborg,

    Graag gedaan en welkom hier trouwens! Darmklachten horen er een beetje bij helaas. Meestal leggen Bechterew-patienten niet direct een relatie met de darmen (ik zelf trouwens destijds ook niet hoor) en ook een reumatoloog zal dat niet zo snel doen al is er nu wel een onderzoek naar de relatie tussen reuma en darmziektes gaande in het Leidse universitair ziekenhuis.
    Dat je Bechterew opvlamt in de herfst is herkenbaar, in die tijd heb je meer wisselingen van luchtdruk en dan is er meer rek en druk op je weefsels. Vooral eerder beschadigde plekken gaan dan weer zeuren en belasting op zo’n moment kan ook weer een ‘flare’ uitlokken. Maar het hoeft niet persé ontstoken te zijn. Tja, het valt niet mee allemaal maar als het goed is gaan die dingen met het zetmeelarm dieet langzaam dragelijker worden… hou moed! 🙂

    In supplementen zitten soms vulmiddelen als talkpoeder of maismeel of rijstmeel waar sommigen slecht op reageren, maar dan moet je wel erg gevoelig zijn hoor. Als jij baat hebt bij die supplementen dan zou je ze gewoon kunnen gebruiken. Op zich zijn het prima hulpmiddelen zolang ze van betrouwbare merken zijn. Maar luister naar je lichaam. Neem ze anders eens een week of twee niet en kijk of je verschil voelt…

    Misschien is in plaats van je selderijsapje (brrr) een lekkere greenjuice een goed idee? Geeft veel energie en ontgift en is goed voor je darmen.

    Succes!! : Judith

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s