Broodjes van amandelmeel

005
Brood, wie houdt er niet van. Een goeie verse boterham met een knapperige korst belegd met verse oude kaas van de boer. Mjam. Vroeger kon je me er voor wakker maken. Voor de broodliefhebbers onder de mensen met Spondyloartritis echter – ondergetekende dus ook – verleden tijd.

Brood, vergeet het maar. Over de voedingswaarde van graan voor gezonde mensen is sowieso veel discussie gaande de laatste tijd. Maar de zetmeel die in de graankorrel zit, daar moeten wíj – mensen met reuma – ons druk om maken. Zetmeel, een zwaar vertakte polysaccharide (lees akelig ingewikkelde zetmeelstructuur) is simpelweg lastig te verteren. Daardoor blijven er onverteerde restjes achter die als voedingsbodem dienen voor bepaalde bacteriën in de darmen waarvan je niet wilt dat ze de boel overnemen, waaronder de Klebsiellabacterie.

De overgroei van sommige bacteriën kan zorgen voor infecties aan de darmwand die bestreden moeten worden door het immuunsysteem. Bij mensen met Spondyloartritis valt het systeem niet alleen de infectie aan maar ook bepaalde andere (daarvóór volstrekt gezonde) lichaamsweefsels, zoals de rugwervels en het bekken.
Pijn is het gevolg.
De bacteriën doen het net als wij op voeding. Geef ze minder voeding en ze zijn minder irritant. Vandaar dat je je broodje van de bakker beter kan laten staan en zelf een broodje kunt bakken. Hier volgt een recept voor lijnzaad-amandelmeelbroodjes.

Lijnzaad-amandelmeelbroodjes (ong. 4 stuks):

50 gram gemalen lijnzaad (ik gebruik zelf blond lijnzaad omdat ik dit minder bitter vind smaken)
150 gram amandelmeel
2 eieren
2-3 eetlepels water (water maakt lijnzaad wat slijmerig en dat bindt)
snufje zeezout
(eventueel zou je wat gedroogde kruiden en/of geraspte Parmezaanse kaas kunnen toevoegen voor de smaak, hoeft niet).

001
Verwarm de over voor op 180 °C. Meng alle ingrediënten met elkaar. Kneed met natte handen vier bolletjes die je op de met bakpapier beklede bakplaat plat drukt tot formaat pitabroodje.
Bak ze ongeveer 12-14 minuten stevig en lichtjes bruin. Niet langer want dan worden ze erg droog.

002

Deze broodjes vullen best aardig vanwege het ‘volkoreneffect’ van het lijnzaad. Je kunt ze besmeren met wat je maar wilt (als je beleg maar geen zetmeel bevat natuurlijk! ). Je kunt ze invriezen en ze tot 2 maanden daarna gebruiken. Misschien wel langer. Ontdooien in de broodrooster,  oven of magnetron. Succes!

************************************

Hamburgerbroodjes:
Voor lekkere broodjes met een bite waar je bijvoorbeeld een heerlijke sappige hamburger tussen kan stoppen, heb ik hier een simpel recept:

100 – 125 gram lijnzaad, gemalen
50 gram Parmezaanse kaas(-poeder) of andere geraspte kaas
snufje zout
2 eieren
Doe alle ingrediënten bij elkaar.
Rol balletjes met natte handen en maak platte schijven hiervan op bakpapier. Zet ze 10 minuten in de oven op 180 °C totdat de randen een klein beetje bruin zijn.
Beleg met sla, bacon, schijfjes tomaat, en natuurlijk een zelfgemaakte runderhamburger.
Veel ketchup en mayo (zonder zetmeel) erop en zet je tanden erin!

Smakelijk!

9 thoughts on “Broodjes van amandelmeel

 1. Reinalda says:

  Hoi, ik had een vraag over de hamburgerbroodjes.
  Is dit enkel met lijnzaad? Zit hier geen amandelmeel of iets dergelijks in??
  of zijn de ingrediënten die hierbij staan een extra toevoeging op het recept erboven..

  • almondfigtree says:

   Ha Reinalda,
   Klopt, deze versie is met enkel lijnzaad (plus wat geraspte Parmezaanse kaas voor de smaak want lijnzaad kan bitter zijn). Ik haal ongeveer twee platte broodjes uit dit recept.
   Veel bakplezier!

  • almondfigtree says:

   Hallo Els,

   Gemalen lijnzaad uit een zakje wordt sneller ranzig. Bewaar het daarom na aankoop in de koelkast. Ik koop bij voorkeur niet gemalen lijnzaad. Het is heel makkelijk en snel te malen in een koffiemolen of blender. Als je toch voorgemalen lijnzaad wilt kopen, zou je daarvoor bij drogisterij de Tuinen (http://www.detuinen.nl/ ) kunnen kijken. Al weet ik niet zeker of ze ook voorgemalen blond lijnzaad verkopen. In ieder geval wel donker lijnzaad.
   Succes met bakken!

 2. Roos says:

  Wat lastig nou dat ik veganistisch ben…vooral bij de broodrecepten, maar ja, ik zal de recepten uitkiezen die ik wel kan eten:)

 3. Laura says:

  Oh man…. Snel maar blond lijnzaad halen. Inderdaad wel een beetje bitter. Voor de rest een fantastisch receptje! Dank dank. Volgende keer ga ik een beetje Italiaanse kruiden toevoegen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s