supermakkelijke gedroogde vruchten-cake (TIP!!)

IMG_0045
Dit recept is geïnspireerd op een recept van David Lebovitz. David die sinds zijn 16de heeft gewerkt als professionele kok en bakker, woont op dit moment in Parijs en schrijft regelmatig vermakelijke stukjes over zijn leven in de Franse hoofdstad en over koken en (banket-)bakken. David: “I use basic, honest ingredients; fresh fruit, good quality chocolate, real vanilla, and pure butter. I don’t believe that baking (or cooking) should be out of reach to people and strive to share recipes that are do-able for a majority of cooks and home bakers”. Ik zeg: my kind of guy. Neem eens een kijkje op zijn site:
http://www.davidlebovitz.com/

Hij gebruikt zoveel mogelijk ‘eerlijke ingrediënten’ maar daartussen zitten ook wel zaken als meel en andere dingen die wij niet moeten eten. Ik heb het recept dus wat moeten aanpassen maar jongens, en meisjes trouwens, dit is een geweldig recept! Met name omdat je er zo weinig (amandel)-meel voor nodig hebt.
Ik maak deze cake heel vaak omdat  hij eigenlijk op elk moment kan: als ontbijtkoek
‘s morgens, als plak cake bij je koffie, als een soort notenreepsnackje op je werk, belegd met een plakje oude kaas of sesampasta ‘s avonds tijdens het kijken naar Pauw en Witteman. Tja, wanneer nou eigenlijk niet?
Boordevol nuttige voedingsstoffen, gedroogde vruchten en vezels, vruchtensuikers als energieleverancier. Wat wil je nog meer… En ik blijf het zeggen: zo eenvoudig te bereiden…. Try it!

Supermakkelijke gedroogde vruchtencake:

-60 gram amandelmeel
-1 à 2 volle eetlepels kokosschaafsel
-1 theelepel kaneel
-snufje zout
-3 eieren
-60 gr. honing of palmsuiker of ahornsiroop
-theelepel vanille essence of de inhoud van een vanillestokje
-ik doe altijd nog een eetlepel kokosolie door het mengsel voor de smeuïgheid
-200 gr. gedroogd fruit (ik neem altijd 100 gr. rozijntjes, en de rest vul ik aan met stukjes gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen, maar je kunt ook pruimen, dadels, cranberry’s of andere gedroogde vruchten nemen).
-150 gram noten (amandelen, pecannoten of walnoten of gemengd) om te roosteren.
IMG_0039

-Verwarm de oven voor op 140 graden °C. Vet een cakevorm in met kokosolie of roomboter. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm.
-Meng de droge ingrediënten; amandelmeel, kaneel, kokos en zout in een kom. Doe daarbij de eieren, de honing of palmsuiker, vanille, kokosolie en de in stukjes gesneden vruchten.
-Rooster de 150 gr. noten lichtjes in een droge koekenpan. Zodra je noten roostert komt de heerlijke geur vrij (en de smaak). Leg ze op een snijplank en hak ze voorzichtig in kleinere stukjes. Het komt er niet op aan of ze allemaal even groot of klein zijn. De nootjes hebben bij mij altijd de neiging om van de plank te springen tijdens het hakken. Alsof ze het hakmes aan zien komen. Hou ze in de gaten, en terwijl je dat doet, let ook op je vingers zodat ze heel blijven.
-Doe alles bij elkaar in de kom. Roer door en schep het mengsel in de cakevorm.
IMG_0049

-Zet de vorm in de oven wanneer deze op temperatuur is en laat bakken gedurende 1 uur en 10 minuten. Zo lang?? Jazeker. Het wordt een stevige cake.
Als de wekker gaat, haal je de cake uit de oven en laat hem vervolgens goed koelen. Ga met een schoon mes langs de randen en stort de cake uit de vorm op een bord.
Gebruik een scherp mes om plakjes te snijden. Ingepakt in aluminiumfolie kan je deze cake zeker een week goed houden.

IMG_0051

IMG_0052

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s