Zeewiernoodles

001

‘Maar als je geen pasta mag eten, wat dan?’, vragen mensen me weleens. Soms klinkt daar ook nog enige paniek in door. Met name als zij er op dat moment zelf over zitten te twijfelen of ze zetmeelloos zouden moeten gaan eten vanwege hun reumaklachten.
Zonder pasta is het leven immers kleurloos, moeilijk en tragisch ingewikkeld, …. toch?
Zeker.
Dus ging ik ooit ook op zoek naar een alternatief. En toen ontdekte ik op een dag Kelpnoedels. Prachtige witte, bijna doorzichtige sliertjes gemaakt van een zeeplantje.
‘Hoe bestaat het,’ dacht ik, culibeet* die ik destijds was.
Inmiddels gebruik ik ze al een klein jaar bij Thaise gerechten, bij een simpele roerbakschotel of soms als vervanging van pasta.

Kelp is de verzamelnaam voor een algen- of wiersoort met grote bladeren, die in de koudere kustgebieden op rotsen in zee groeit, en valt onder de algenfamilie Laminariales.
Kelp behoort tot de bruine zeealgen of zeewieren en het groeit het beste in ondiep water bij een temperatuur tussen de 6 en 15 graden Celsius. De bekendste kelpsoort is misschien wel Kombu (Lamionaria japonica). Een in Japan veel gegeten soort. Bepaalde Kelpsoorten groeien heel snel en zijn daardoor erg geschikt om te telen en op grotere schaal te verkopen. Op dit moment is Kelp ook in Europa een erg gevraagd voedingsmiddel vanwege de vele gezonde eigenschappen van de algen.

Kelpnoedels zien er wel uit als mie of pasta, maar bevatten in tegenstelling tot deze producten geen zetmeel en weinig koolhydraten. Voor mensen die dankzij hun vele bordjes pasta in het verleden zijn aangekomen, een welkome manier om toch sliertjes met saus te eten en daarvan niet dikker te worden.
Noedels gemaakt van zeewier bevatten jodium, chlorofyl, vitaminen en mineralen als natrium, kalium, magnesium en calcium. Ze zijn glutenvrij, geschikt voor diabetici, mager en neutraal van smaak. Je kunt dus alle kanten met ze op; met een Italiaanse saus gebruik ik ze als pasta. Met geroerbakken kip of vis en groenten worden ze een basis onder een Thais gerechtje. Je kunt er ook salades mee maken (recept op verpakking).

Kelpnoedels moeten als ze uit de verpakking komen even worden afgespoeld. Daarna kunnen ze worden meegebakken in de wok maar je kunt ze ook gewoon even opwarmen in een kom met warm water, afgieten en opdienen.

Uiteraard smaken kelpnoedels niet hetzelfde als gewone pasta. Verwacht dus geen pasta-ervaring. Kelpnoedels zijn minder meelachtig dan pasta, ze smaken wat neutraal en nemen de smaak aan van het gerecht dat je aan het bereiden bent. Ook de bite is echt anders; ze zijn een beetje knapperig maar worden zachter van structuur op het moment dat je ze mee warmt met je gerecht. Het is eventjes wat anders maar het went snel moet ik zeggen. Én het is een kant en klaar alternatief voor spaghetti-sliertjes.

Ingrediënten:
Water, Kelp, sodiumalginaat (gewonnen uit bruine zeewier)

verkrijgbaar bij onder andere:
http://www.unlimitedhealth.nl/shop/kelp-noodles-diabetes-vriendelijk-p-1327.html
en
http://www.superfood.nl/zeewier-pasta-kelp-noodles
en misschien ook bij jouw eco- of biosuper in de buurt.

*Culibeten zijn personen die elke of bijna elke culinaire vaardigheid ontberen. Ik heb me laten vertellen dat dit in de beste families voorkomt. Inmiddels vind ik koken leuk en lukt het ook vaak heel aardig.. Durf mezelf al bijna bij de categorie kookgekkie te scharen…Bijna…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s