Dorade op spinazie met venkelkoekjes

Tegenwoordig durf ik weer wat vaker ‘knolachtigen’ te eten. Zolang ze maar niet bol staan van de zetmeel zoals een aardappel doet, gaat dat wel. Laatst was ik te gast bij iemand in Duitsland en kreeg daar geroerbakken venkel. Heerlijk. Ik heb er geen last van gehad in de zin van pijn de volgende dag. De venkel groeit iets boven de grond en is eigenlijk geen knol maar een verdikking van de stengel van de plant, net als de koolrabi. Venkel heeft een opvallende, iets anijsachtige smaak. Gewoon verkrijgbaar bij Appie.

“Venkel
(Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol.” Bron: Wikipedia.

Thuis zijn we aan het experimenteren met andere bijgerechten dan ééntje uit het  gebruikelijke repertoire van onder andere bloemkoolpuree en frietjes van knolselderij (overigens ook prima te doen). En dus werd het ‘iets’ met venkel. En vis. En verse spinazie.

Dorade is een vis die ook wel zeebrasem wordt genoemd. Een makkelijk te bereiden visje. Koop hem op de markt en vraag of de visboer hem voor je schoon wil maken.

003
Dorade op spinazie met venkelkoekjes (alle credits aan Ger):

Venkelkoekjes (voor acht koekjes):

Een kwart knolselderij, geraspt
Een kwart koolrabi, fijngesneden
Een halve rode ui, gesnipperd
Een halve venkel, fijngesneden in piepkleine stukjes
Twee eieren
Peper, snuf zout, gedroogde tijm, oregano, en basilicum

Verwarm de oven op 180 graden.
Meng de knolselderij met de koolrabi en de venkel, en druk het overtollige vocht er door een zeef uit. Voeg de ui, de kruiden en specerijen en de eieren toe en meng alles door elkaar.
Leg een stuk bakpapier op een vlakke braadslee, en maak ronde koekjes van 1-1,5 centimeter hoog met een ring met doorsnede van 7 centimeter. Vorm ze anders met de hand of met behulp van een leeg dessertschaaltje.

Stop de braadslee met koekjes in de oven, en bak de koekjes in tien minuten bruin.

Doradefilet en spinazie:

Doradefilet, vier stuks (dus twee vissen laten schoonmaken, bij elkaar ongeveer 700 gram)
1 sinaasappel
600 gram spinazie
drie tenen knoflook
olijfolie

Was de sinaasappel, en rasp dunne sliertjes van de schil (alleen het oranje gedeelte want het witte is bitter en verteert slecht). Kook de sliertjes een paar minuten in water, en giet ze af.
Pers de sinaasappel uit, en meng het sap met vier eetlepels goede extra vierge olijfolie en wat peper. Dit is de vinaigrette voor straks over de dorade.
005

Roerbak de spinazie in vier minuten in olijfolie gaar, met de uitgeperste knoflook. Het slinkt heel snel. Bak de sinaasappelschilletjes op het laatst een minuut mee.
Tegelijk bak je de doradefilets op de huid in wat olijfolie op halfhoog vuur, in ongeveer vijf minuten. Niet keren!

Maak een bedje van de spinazie op een bord, en leg de doradefilet er op. Sprenkel een paar eetlepels van de vinaigrette over de vis. Serveer met de venkelkoekjes, en een glas gekoelde droge witte wijn.  Bon appetit !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s