Verontrustend lekkere chocoladecake

Hi. We’re back. Na een weekje bijkomen in het gezondheidsbevorderende water van een thermaalbad zij we er weer helemaal klaar voor. Hoewel, klaar voor…? Voor wat eigenlijk? Niet voor de zomer. Want die is er niet en blijft voorlopig nog even weg zo begrepen we van de weerman. Tijdens ons verblijf daar heeft het meer dan de helft van de tijd geregend, eenmaal terug hier blijven regendepressies hardnekkig boven ons land hangen. En het is zo koud dat ik daarnet op de fiets spijt had dat ik mijn handschoenen had thuisgelaten…
Opeens weet ik waar we klaar voor zijn: voor koffie en chocoladetaart. Want zeg nou zelf; met dit weer verdienen we dat toch gewoon?!

Ik heb hier het recept voor een goddelijke chocoladetaart die pas echt op zijn lekkerst is als hij volledig is afgekoeld en uitgehard (en dan met name de bovenkant van de taart). Dus laat hem een nachtje in de koelkast staan, het is het wachten waard…

Recept verontrustend lekkere chocoladecake:

350 gram amandelmeel
50 gram cacao
1 volle theelepel bakingsoda
een snufje zout
1 dessertlepel kaneel
50 gram palmsuiker (of 10 druppels stevia als je geen suiker wilt gebruiken)

200 gram honing of ahornsiroop
3 eieren
100 tot 150 ml gesmolten kokosolie
1 dessertlepel vanille-extract
2 geraspte courgettes, deze maken het deeg wat sponziger en luchtig (of 1 geraspte courgette en 1 geschilde en geraspte aubergine.)

Voor het glazuur op de taart heb je een plak donkere chocola van ongeveer 100 gram nodig, een eetlepel honing en een eetlepel kokosolie.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de amandelmeel, de cacao, de kaneel, de palmsuiker, bakingsoda en zout in een kom. Smelt de kokosolie au bain marie of in de magnetron. Doe in een andere kom de kokosolie, eieren, vanille-extract en honing of siroop. Rasp de courgettes en doe ze erbij. Meng alles goed door elkaar. Meng het droge mengsel stap voor stap door het natte mengsel.
Vet een ronde taartvorm (Ø ong. 24-26 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier. Giet het beslag erin. Bak 50 minuten. Haal de cake eruit en check met een satéprikker of hij droog is van binnen.
Maak het glazuur. Verwarm de chocolade au-bain-marie en meng een eetlepel honing en de kokosolie erdoor. Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna met een taartmes over de taart, of giet het gewoon nog lauwwarm over de taart heen, zodat het er aan de zijkanten afdruipt. Dat staat lekker dramatisch en overdadig…. Als de glazuur nog warm is en net op de lauwe taart gesmeerd, dan glanst de taart en smaakt de taart een beetje sponzig. Zet hem een nachtje in de koelkast en de taart krijgt meer body, de chocolaag is uitgehard en schandalig lekker.

IMG_0352[1]
Thermen.
Voor mensen met aandoeningen als Reumatoïde artritis, Artritis psoriatica, ziekte van Bechterew, Fibromyalgie en Artrose en voor mensen met chronische vermoeidheid en pijn, kan kuren in een thermaalbad heel heilzaam zijn. Met een op de persoon toegeschreven kuurprogramma of een kuurprogramma in groepsverband, kun je door middel van oefeningen, behandeling, massage, rust en bewegingsadvies leren hoe je beter met je ziekte om kunt gaan.
Sowieso is het heerlijk ontspannend om in mineraalwater van 35-36 ºC te liggen, of dat nu binnen is of in één van de buitenbaden die de meeste Thermaalbaden of Spa’s hebben. Je kunt kuren doen variërend van één tot drie weken. Zowel in Nederland als in het buitenland. De meeste verzekeraars vergoeden dit gedeeltelijk of geheel als je een chronische aandoening hebt als Bechterew. Check de gegevens van je verzekering voor de precieze voorwaarden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s