Salade met kalkoen en sinaasappel-kurkumadressing

Kurkuma (ook wel koenjit, geelwortel, Indische saffraan of turmeric genoemd) is een geel poeder dat met name in de Oosterse keuken wordt gebruikt. Het is een belangrijk onderdeel van kerrie. Kurkuma zorgt voor de gele kleur van gerechten en geeft als je niet uitkijkt ook ontzettend af op je kleding en handen. Het wordt dan ook wel gebruikt als kleurstof (E100). Het heeft een licht bittere smaak.

Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkuma-planten. Kurkuma heeft als ontstekingsremmer veel aandacht gekregen in de medische wereld maar de laatste jaren ook vanwege de veronderstelde antikankerwerking ( in laboratoriumomstandigheden bevordert het de celdood van kankercellen en remt het de tumorgroei*).
De meest veelbelovende soort als het gaat om gebruik voor medische doeleinden is de curcuma longa plant. Deze plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel ook om culinaire én medicinale redenen (ontstekingsremmende werking) wordt gebruikt.

De sterkst werkzame stof van de wortel van de curcuma longa is curcumine. En dat is dan ook de stof die onderwerp is van diverse onderzoeken naar de medische toepassing ervan. In het AMC in Amsterdam wordt er onderzoek gedaan naar de werking van Kurkuma ( http://www.tegenkanker.nl/images/stories/Kerrie_en_kanker_gezondNU_8-2013.pdf ).

Kurkuma zou een krachtig ‘nutricijn’ -voeding als medicijn- tegen kanker kunnen blijken te zijn, ware het niet dat de slechte opneembaarheid van Kurkuma een probleem vormt en eerst moet worden omzeild.
De darmen nemen het slecht op en langdurige verhitting tijdens het koken maakt de goede eigenschappen grotendeels kapot. En áls het de darmen heeft bereikt wordt het afgebroken tot een minder krachtige stof. Ga dus niet zomaar capsules met kurkuma slikken want ze zijn vaak duur en je slikt ze waarschijnlijk met weinig resultaat.

Voor preventieve en therapie-ondersteunende doeleinden is het volgens onderzoekers echter toch goed om regelmatig kurkuma te gebruiken maar dan, net als men in India doet, gewoon als specerij én in combinatie met andere specerijen door het eten.

Het nadeel van curcumine is dat de stof als zodanig dus niet zo makkelijk wordt opgenomen door de darmen. Om opname te bevorderen is echter een simpel trucje voldoende: meng maximaal een halve theelepel kurkuma (meer heb je echt niet nodig per persoon per dag) met een snuf zwarte peper en meng dit door een eetlepel olijfolie. Peper en vet bevorderen namelijk de opname van curcumine.
Je kunt dit over je gerechten doen, er een dressing mee maken of door soep mengen. Een fijn recept voor een salade waar kurkuma goed mee mengt is deze:

Salade met kalkoen en sinaasappel-kurkumadressing:

nodig voor 2 pers. :

2 kalkoenfilets (300 gr.)
een zakje veldsla
een bakje alfalfa
2 lente-uitjes
halve rode paprika, geraspt
sap van een uitgeperste sinaasappel (pers niet teveel van het wit uit de schil mee want dat verteert niet goed)
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels Tamari saus
2 eetlepels Port
1 eetlepel honing
snuf zwarte peper
olijfolie
2 eetlepels mayonaise

Snijd de kalkoenfilets in reepjes, marineer ze met 2 eetlepels Tamari saus, 2 eetlepels Port, en 1 eetlepel honing. Door deze marinade wordt de kalkoen zacht en smakelijk. Laat dit een uurtje afgedekt en koel staan.
Bak de reepjes kalkoen in een beetje olie. Voeg eventueel peper en zout toe.

Bak in een pan een theelepel kurkuma kort aan in een eetlepel olijfolie en meng met peper. Blus het mengsel af met sinaasappelsap. Voeg wat mayonaise toe naar smaak. Dit is je dressing.

Rasp de paprika en snijd de lente-ui in ringetjes.
Maak je bord op: bedek twee borden met veldsla. Strooi er lente-ui en alfalfa overheen. Strooi daaroverheen de geraspte paprika. Leg dan de stukjes kalkoen erbovenop en giet je dressing eroverheen. Een heerlijke zomerse maaltijdsalade met een (nutri-)medicijn als dressing!

IMG_0443[1]* Wil je meer lezen over onderzoek naar de relatie tussen ontstekingsprocessen, kanker en voeding lees dan bijvoorbeeld het boek van David Servan-Schreiber – Antikanker, Kosmos uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 6de druk, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s