Weinig-meel-brownies

IMG_0741[1]
Sinds ik zetmeelvrij of zetmeelarm eet, eet ik eigenlijk veel lekkerder dan in de tijd daarvoor. Ook als het gaat om gebak en desserts. Ik at vroeger bijna nooit een toetje. Vond dat ook zonde van de calorieën.
Ik bedoel; wat is er eigenlijk zo aangenaam aan een supermarkttoetje dat bestaat uit koemelk, suiker, vloeibare melkbestanddelen, gehard (lees teruggeharde goedkope soja- of zonnebloemolie= jakkie= transvet! ) plantaardig vet, gesuikerde gecondenseerde melk, glucosestroop, tarwe- rijst- en peulvruchtenbloem, kippeneiwit, tarwe- en aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, gelatine, verdikkingsmiddelen; E401, E407, emulgator; E472B, zout, gebrande suiker, aroma, kleurend plantenextract, kleurstoffen; riboflavine, betà-caroteen, en een stabilisator genaamd E339i ?

Behalve dat je het lege toetjesbakje heel ‘crea’ omgekeerd als een hoedje op je hoofd kunt zetten, en iedereen altijd wel een reden kan verzinnen om het toetje van de maand in zijn boodschappenkarretje te gooien, houd je na het eten van zo’n dessert toch het gevoel dat je net niet veel meer dan een bak suiker met vervelende vetten hebt zitten eten.

Ik maak de laatste tijd vaak brownies als dessert. Eén omdat dit een makkelijk en snel te maken dessert is. Twee omdat ik alle ingrediënten ervoor altijd in huis heb. Drie omdat bijna iedereen altijd nog wel een gaatje over heeft na het eten voor iets chocolade-achtigs en vier omdat je met een simpele brownie, aangevuld met wat kokosvanilleroom of -als je niet zo lactosegevoelig bent- mascarponeroom en vruchten in weinig tijd een leuk en lekker dessert op tafel zet. Dat vonden althans gister ook de buurtjes die we te eten hadden.

Veel puur, weinig amandelmeel en gematigd zoet. Hier komt ie:

Weinig-meel-brownie:
5 ruime eetlepels pure cacao (zonder toevoegingen)
50 gram amandelmeel
1 theelepel bakingsoda
snuf zout

2 eieren
50 ml honing
50 gram kokosolie en/of roomboter, gesmolten
1 dessertlepel appelazijn

Meng de droge ingrediënten met elkaar. Meng de natte ingrediënten met elkaar. Roer nat door droog. Schep het mengsel in een niet al te groot bakschaaltje en strijk het een beetje glad (ik heb een schaal gebruikt van van ongeveer 15 x 24 cm). Bak 15 -18 minuten op ± 160 C°. Prik voor je de brownie uit de oven haalt met een satéprikker in het baksel, om te kijken of hij gaar is. Laat afkoelen.

Voor de topping:
tablet chocolade (86% cacao)
eetlepel honing

Smelt een halve tablet (ong. 50 gr.) kwalitatief goede bittere chocola (86%) op een zacht vuur en roer er een eetlepel honing door. Laat de chocola niet aanbranden, daar wordt hij niet lekkerder van.
Schep dan de warme chocola over de brownie en smeer deze met een keukenkwastje uit tot de brownie helemaal bedekt is. Zet het geheel in de koelkast om uit te harden.

Vanilleroom:
bakje mascarpone
stokje vanille
eetlepel honing

Klop de inhoud van een bakje mascarpone los met het merg van een vers stokje vanille. Roer er een eetlepel honing door.

In plaats van mascarpone kan je ook lactosevrije roomkaas gebruiken (verkrijgbaar bij Jumbo en binnenkort ook bij Albert Heijn). Als je het zuivelvrij wilt houden: zet een blikje kokosmelk een dagje in de koelkast, scheid de room van het kokoswater en klop de room op tot slagroomdikte.

Haal de brownie uit de koelkast vlak voordat je gaat serveren. Snij hem met een scherp mes in zes tot acht stukken. Serveer elk stukje met room en frambozen.

Wat is transvet?Het merendeel van transvet in eten ontstaat tijdens bewerkingsprocessen in de fabrieken van de voedingsindustrie. Bij het industrieel harden van vet worden onverzadigde vetten uit olie omgezet in hard of verzadigd vet (gehard vet) waarbij de onverzadigde verbindingen verzadigd worden door middel van een proces van hydrogenering. De olie of het zachte vet krijgt zo een stevigere structuur wat handig is omdat weinig mensen in Nederland geneigd zijn vloeibare olie op hun brood te smeren.
Daardoor kan de (goedkope) olie dus gebruikt worden voor de bereiding van harde -lees werkbare- margarines, frituur- en bak- en braadvetten maar ook bij het maken van gebak, koekjes en gefrituurde snacks. 
Transvet is tuig. Het kan door je lichaam niet goed verwerkt worden en vormt een bedreiging voor de vaatwanden en het hart vanwege het gevaar van plaquevorming. Hoewel het in nature ook in zuivel en vlees voorkomt, krijgen mensen het meeste transvet binnen door het eten van fabriekskoek en gebak, sauzen, supermarktpizza’s, chips, snacks en dergelijke. Zelfs in fabrieksbrood zit transvet. Iets om je van bewust te zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s