Gembercake

Kardemomkardemompeulen.

Dit recept voor een heerlijke gembercake -met verse gember erin- heb ik gebaseerd op een recept van Roosgoesgreen ( http://www.roosgoesgreen.nl/ ). Zij gebruikt kastanjemeel in haar recept maar dat bevat teveel zetmeel voor ons, dus heb ik dat vervangen door een beetje amandelmeel. Het maakt de cake er niet minder lekker door.
Het is een fijne najaars- of wintercake door de winterse specerijen die erin gaan. Kardemom zijn peultjes met daarin kleine donkere zaadjes. Die zaadjes kunnen in zijn geheel of gemalen gegeten worden. De smaak van de zaden is citroenachtig met een beetje eucalyptus. Gemalen kardemompoeder wordt veel in koek en gebak gebruikt samen met andere koekkruiden. En gember is een favoriet in dit huishouden vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
Smakelijk!

recept gembercake

Ingrediënten:
50 gram kokosmeel
25 gram amandelmeel
1 theelepeltje baksoda
snuf zout
2 theelepels kaneel
halve theelepel kardemompoeder
1 theelepel palmsuiker

2 theelepels geraspte verse gember
4 eieren
3 eetlepels honing of ahornsiroop
100 ml 24-uurs yoghurt (of 100 ml geiten- of amandelmelk)
50 gram gesmolten kokosolie (of roomboter)
2 theelepels vanille essence
1 theelepel geraspte sinaasappelschil of citroenschil
klein scheutje citroensap

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met kokosolie of roomboter en leg een stukje bakpapier op de bodem.

Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zorg dat er geen klontjes zijn. Meng alle natte ingrediënten -behalve de kokosolie- met elkaar.

Doe de droge bij de natte ingrediënten. Smelt de kokosolie au bain marie of in de magnetron. Roer deze er als laatste door en laat het mengsel een minuutje staan om dikker te worden.

Stort het mengsel in een taartvorm. Ik heb een niet al te grote ronde taartvorm gebruikt van Ø 20 cm.

Bak de cake 35 minuten. Als je in de cake prikt met een prikker en deze komt er schoon uit, is hij gaar. Laat hem 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

IMG_0755[1]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s