groentelasagne 2.0

Er zijn aardig wat recepten voor groentelasagne op internet te vinden. In de meeste daarvan worden pastavellen toegevoegd. Not done bij Almond&Figtree natuurlijk.
En klaarblijkelijk wordt het gebruik van  een halve courgette in zo’n recept al gezien als een groentefestijn van jewelste! Wij lachen erom. Hahaha!

Wij hebben namelijk een échte groentelasagne in ons repertoire die ondanks het ontbreken van pastavellen super smaakt en bijna niet te onderscheiden is van lasagne mét. Ger heeft het recept bedacht.
De jongens hadden niet eens door dat er geen pasta in zat. Kun je nagaan. Kinderen proeven àlles. Het is moeilijk om ze voor de gek te houden als het om eten gaat. En ze zijn in ons geval errug picky…
IMG_0860[1]

Gers’ groentelasagne 2.0:

De lasagne bestaat uit drie componenten: ‘lasagnebladen’ van gegrilde courgette, groentegehaktsaus, en romige saus (‘bechamel’saus met kokosmeel) daartussen.

Voor de ‘lasagnebladen’ gebruik ik courgette, maar omdat courgette veel vocht bevat, bak ik de bladen eerst, anders wordt de groentelasagne een zompig zootje: snij een grote courgette in plakken van een paar millimeter (dat kan met een kaasschaaf) tot stevige plakken, en bak deze goudbruin in wat olijfolie. Neem zoveel courgette als nodig is om twee lagen in je bakvorm te kunnen maken. Laat ze op een snijplank met keukenpapier ‘uitlekken’.

Voor de gehaktsaus neem ik:
twee uien, in halve ringen
drie tenen knoflook, geperst
een halve courgette in blokjes
een rode paprika in stukjes
een hele of halve rode peper in snippers
500 g rundergehakt
een kleine prei in ringetjes
350 ml gepureerde tomaten, zonder zout, zetmeel of andere toevoegingen
groene (gedroogde) kruiden: tijm, peterselie, salie, wat je wilt, een eetlepel bij elkaar
zout, peper, naar smaak

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Bak de gehakt rul, en doe het overtollig vet weg
bak de gesneden groenten, knoflook en rode peper in een paar minuten bijna gaar,
doe de kruiden er bij, en de tomatensaus. Zet het vuur uit onder de pan met het groentegehaktsaus.

Voor de ‘bechamelsaus’ gebruik ik een stukje roomboter, 50 gram, 3 el kokosmeel en 200 ml kokosmelk.
Smelt de boter in een pannetje, en doe de kokosmeel erbij, blijf roeren. Het geheel wordt een dikke massa. Doe er kokosmelk bij en blijf roeren. Echte bechamelsaus zal dikker worden als de saus op het vuur staat, maar met kokos zal je nu nog extra meel moeten toevoegen om de saus op de juiste dikte te krijgen. De saus moet nog gemakkelijk van je lepel lopen, maar wel redelijk dik zijn.
IMG_0850[1]
Verder heb je nog geraspte kaas nodig. Ik heb gebruikt wat er was, Gruyère, Parmezaanse, en Cheddar. Vooral die laatste geeft mooie, diep gele kaasvlekjes. Smaakt lekker, ziet er nog leuk uit ook. Alles bij elkaar zo’n 100 gram kaas, grof geraspt.

Voor het opbouwen van de lasagne begin ik altijd met een heel dun laagje tomatengehaktsaus. Daarover een laag courgettebladen, dan een echte dikke laag tomatengehaktsaus, de helft van het geheel, een laag nep-Bechamel, en een laag kaas. Dan de tweede laag courgettebladen. Opnieuw tomatengehaktsaus, nep-Bechamel en kaas, en klaar! De schaal mag in de oven.
IMG_0853[1]IMG_0852[1]Zet de schaal zo’n 10 tot 15 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.

Geniet ervan, Ger.
IMG_0859[1]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s