5 keer lunchen zonder brood

garfieldmayo
No more bread please…
Geen brood meer eten is naar aanleiding van onder andere boeken als de ‘Voedselzandloper’ van Kris Verburgh en ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’ van Jaqueline van Lieshout, nogal een hype geworden in Nederland. Of dat voor íedereen een must is, is natuurlijk de vraag. Een goeie snee Fries roggebrood met geitenkaas en rauwkost is natuurlijk een puike lunch voor mensen die het kunnen hebben. En het ‘brood van Menno’ dat langdurig heeft kunnen rijzen alvorens het de oven in ging, is -als je dan toch een boterham wilt eten- volgens kenners de betere keuze
( http://www.vanmenno.nl/ ).

Maar voor mensen met reuma, en zeker diegenen met Bechterew, zijn graanproducten bij voorkeur helemaal verleden tijd. Voor hen dus geen brood uit de winkel meer. Tenminste, als je van je symptomen af wilt komen natuurlijk. Het is althans de (ook mijn) ervaring dat geen granen eten, daarbij helpt.
Graan (zetmeel) wakkert immuunreacties aan. Geen goed idee dus. Brood. Weg ermee.

Voor de rest van de mensheid is minder brood eten zeker ook geen gek idee. Brood is gemaakt van te ver doorgeteeld graan, en graan = koolhydraten, en koolhydraten = suikers. Brood geeft dus een piek in je bloedsuiker en je lichaam reageert daarop met de aanmaak van een hoop insuline in korte tijd.
Het zorgt dus voor bloedsuikerschommelingen en het ellendige is dat je na het eten van 3-4 boterhammen, even daarna alweer trek krijgt. Het verzadigt dus ook al niet zo goed.

Probeer eens vaker te lunchen zonder brood. Als je een auto-immuunziekte hebt, stop dan het liefst helemaal met het eten ervan.
Als je op kantoor werkt, klinkt dit misschien wat ingewikkeld. Tenzij je daar een goede bedrijfskantine hebt waar ze goed gevulde salades en verse soep verkopen. Maar deze mogelijkheid is meestal vrij utopisch. Dus moet je zelf je lunch gaan voorbereiden en nadenken over hoe je het mee gaat nemen.

Planning en organisatie.
Maak je lunch de avond van te voren klaar. Maak een maaltijdsalade, een goed gevulde groente-fruitsmootie, een omelet of fritata en een fruitsalade. Die kun je allemaal koud meenemen en eten. Denk na over hoe je het gaat vervoeren. In bakjes, zakjes, aluminiumfolie? En natuurlijk wel op zo’n manier dat je lunch niet gaat lekken in je tas. Want dan is je motivatie snel verdwenen, geloof mij.

Hoe dan?
Neem zelfgemaakte soep mee in een thermoskan of -beker. Maak het ‘s morgens goed warm, doe het in je thermoskannetje en dan blijft het tot de lunch prima op temperatuur.

Wil je een salade meenemen? Was je sla en dep hem droog of droog hem in de slamolen. Verpak deze apart in een bak. Verpak je vulling ook apart en doe je dressing in een klein flesje of bakje. Dat kan ook de avond ervoor. Doe een goed elastiek om één van de bakjes en steek daar een vork of lepel en een servetje onder.
Belangrijk is om de droge producten en de natte producten gescheiden te houden, op die manier voorkom je dat je eten een natte zachte smurrie wordt.
Bij een salade voeg je je vulling en dressing pas toe vlak voordat je gaat eten.

Wat zijn verder nog handige zaken om je lunch in te verpakken? Denk bijvoorbeeld aan:
een plastic bakje met deksel voor ‘natte’ producten;
een plastic bakje met deksel voor ‘droge’ producten;
een saladebeker (te koop bij huishoudwinkels op internet) met los bekertje voor je dressing, (bijv. http://www.lobbes.nl/in-en-om-het-huis/tafelen/glazen-en-bekers/detail/1320219-saladebeker-met-vork-en-bekertje);
saladebekereen weckpot of een oude augurkenpot met deksel en je eigen vork als alternatief voor de saladebeker;
een klein koeltasje met koelelementje (te koop bij winkels als Marskramer/Blokker);
een klein afsluitbaar flesje voor dressings/sauzen;
de opvouwbare lunchbox (http://www.topleisureproducts.nl/opvouwbare-lunchbox-small-duurzaam-red-rood.html);
of herbruikbare lunchverpakkingen als http://www.bespaarbazaar.nl/bocn-roll-herbruikbare-lunchverpakking-p-1649.html.

Lunch ideeën.
Wat kun je aan eten meenemen? Denk aan zelfgemaakte wraps van omelet met gerookte zalm en komkommer en rucola. Of maak een Aziatische omelet en vul deze met groenten zoals bijvoorbeeld gebakken champignons, taugé, lente-ui, paprika, courgette enz. Ook reepjes kip, spekjes, garnalen, of vis zijn uitstekend geschikt om je wrap mee te vullen.

Denk verder zelfgemaakte crackers met kaas en hardgekookte eieren, vis of vlees of groente/notenburgers.

Goed gevulde salades: maak je salade voedzaam door bijvoorbeeld stukjes gebakken kipfilet, uitgebakken spekjes, vis uit blik, reepjes omelet, stukjes hardgekookt ei, goed gaar gekookte (en vooraf geweekte) linzen, olijven, noten of zaden toe te voegen. Verder kun je denken aan stukken quiche, pannenkoekjes, of 24-uursyoghurt met noten en zaden en fruit.


Hieronder nog een paar recepten voor 5 x lunchen zonder brood:


1. Zadencrackers
(ong. 12 stuks)
Dit recept voor lekkere crackers heb ik van de leuke blog van Jacoline van http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/05/noors-knekkebrd.html
Ik heb haar recept enigszins aangepast:
Verwarm de oven voor op 140-150 graden.
IMG_0907[1]
Meng 100 gram pompoenpitten met 75 gram zonnebloempitten, 75 gram lijnzaad, 2 eetlepels amandelmeel en een eetlepel chiazaad/sesamzaad.
Doe daarbij een snuf zout, een handje kruiden naar eigen smaak (bijvoorbeeld tijm, oregano, gemengde gedroogde groene kruiden), en een theelepeltje uien- of knoflookpoeder en twee eetlepels Parmezaanse kaas. Roer er dan 2 eieren en een eetlepel gesmolten kokosolie of andere olie doorheen.

Meng de ingrediënten tot een dikke grove pap.
IMG_0867[1]
Smeer het mengsel met de bolle kant van een lepel op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconen matje tot een plak van een paar millimeter dik. Druk de zaden goed aan. Als je last hebt van plakkend deeg, maak de achterkant van de lepel dan af en toe nat onder de kraan. Je kunt het mengsel ook uitrollen tussen 2 stukken bakpapier met een deegroller.
IMG_0910[1]
Snijd met een nat mes de stukken cracker eventueel vast voor, zodat je ze straks goed kan breken. Je kunt ze ook naderhand in stukken breken.
Bak gedurende 35 tot 40 minuten. Laat de crackers volledig afkoelen voordat je ze van elkaar af haalt.

 

IMG_0919[1]

Deze zadencrackers kun je in een luchtdichte doos een aantal weken goed houden.
Lekker met zachte geitenkaas en tuinkers.

2. Bietjessalade met appel en walnoten.
Neem 2 (per persoon) voorgekookte bietjes (verkrijgbaar bij de supermarkt). Schil ze en snijd ze in stukjes. Was en snijd een appel in stukjes en meng deze door de bietjes. Was 2 handjes tuinkers en meng deze ook door de bietjes.
Breek een stuk feta in stukjes, pak een handje rozijnen en meng door het geheel. Garneer met walnoten.
Maak een dressing apart door in een flesje een eetlepel extra vierge olijfolie, een eetlepel balsamico-azijn, een beetje gedroogde tijm en peper en zout met elkaar te mengen.

Als je niet tegen walnoten kunt, zijn geroosterde pijnboompitjes erdoor ook erg lekker.

3. De spinazie omelet.
Voor één persoon:
2 geklutste eieren
2 handen verse spinazie (gewassen)
halve rode ui, in stukjes gesneden
wat gedroogde tomaatjes in stukjes gesneden
wat oregano, peper en zout.
Meng alle ingrediënten door elkaar en bak het mengsel in de koekenpan in een scheutje olijfolie of wat kokosolie.

4. Lunchsalade met witlof met kip.
Kook een stukje kipfilet goed gaar. Neem hem uit de pan en snijd de kip in kleine stukjes.
Neem drie tot vier stronkjes biologische witlof, was en snijd deze in kleine stukjes. Neem een kwart komkommer, een appeltje, een handje cherrytomaatjes, een halve rode en gele paprika, en snijd deze ook allemaal in stukjes. Neem 2 handjes rozijnen of gedroogde cranberries. Meng alles in een kom.

Maak een frisse dressing van 2 eetlepels mayonaise zonder zetmeel (bijvoorbeeld ‘Tons Belze mayoneis‘ van de Jumbo) en 2 eetlepels 24-uurs yoghurt, wat dille en wat peper en zout.

Neem 2 handjes pijnboompitjes en rooster deze in een droge pan goudbruin. Strooi ze over de salade.

5. Hartige gehaktmuffins (12 stuks).
IMG_0879[1]
Nodig:
200 gram courgette zonder schil
125 gram amandelmeel
500 gram mager gehakt
1 theelepel zout
1 theelepel bakingsoda
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel gemalen peper
1theelepel gemalen tijm
2 eieren
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui
1 teen knoflook
1/2 rode peper
1/2 blikje tomatenpuree
1 eetlepel appelazijn

Verwarm de over voor op 175 graden.

Snipper de ui, de rode peper en de knoflook.
Bak het gehakt rul. Gooi het overtollig vet weg. Bak de ui, peper en knoflook even mee. Zout, koriander, peper, cayenne, tijm en tomatenpuree toevoegen en goed mengen.
Beetje laten afkoelen.

Rasp de courgette grof en knijp het vocht er met de hand goed uit. Meng met de eieren, appelazijn, 2 el olijfolie. Meng goed.

In een aparte kom de amandelmeel en de gezeefde bakingsoda mengen en toevoegen aan het courgettemengsel. Goed mengen.

Mix het gehaktmengsel met het amandelmeelmengsel. Schep het in de muffinvormpjes en bak het geheel gedurende 25 minuten in de oven tot de muffins bruin zijn.

Je kunt deze gehaktmuffins heel goed invriezen. Zo heb je altijd iets hartigs voor de lunch of bij de borrel bij de hand. Lekker met rauwkost of een farmersalade.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s