Flespompoen

IMG_1264[1]

Flespompoenen zijn rare dingen. Ik zeg het maar gewoon hoe het is.
Toen ik voor het eerst een flespompoen had gekocht heb ik er thuis een klein kwartiertje naar staan staren en wist toen nog niet hoe je zo’n ding veilig aansnijdt. Overdwars doorzagen, horizontaal, diagonaal, verticaal… het bleek niet uit te maken. Je blijft zitten met die kern vol pitjes die je er toch echt handmatig boven de vuilnisemmer met een lepel uit moet gaan staan scheppen.
En dan nog die schil. Die moet er ook nog worden afgesneden. Je kunt hem meebakken of koken, dan wordt hij zacht en eetbaar(-der). Maar als je één advies wilt: doe het niet. Schil hem eraf.

Met pompoen -zo heb ik inmiddels ervaren- kun je een hoop doen, dus dat maakt het ongerief van de voorbereiding weer een beetje goed. Soep, puree, muffins, ovenschotels, het zijn maar een paar bestemmingen voor deze eigenaardig gevormde geel-oranje vrucht (die wij als groente gebruiken).
Ik had nog een half aangesneden pompoen liggen en besloot daar vandaag frietjes van te maken. Het resultaat was redelijk eetbaar. Stel je er niet teveel van voor: ze smaken niet zo krokant als aardappelfriet maar ze zijn goed te doen. Beetje zoetig maar met kruiden en peper en zout kun je er best wat van maken.


De flespompoen is een zoete variant van de gewone pompoen. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar. Deze pompoen komt oorspronkelijk uit Guatemala en Mexico. Vandaag de dag wordt ie ook geteeld in Frankrijk, Uruguay, Argentinië, Griekenland, Zuid-Afrika, Italië en Portugal.
Flespompoenen hebben een lange nek en een ronde basis. De vrucht heeft oranje vruchtvlees en heeft een zoete, volgens sommigen nootachtige smaak.
De pompoen bevat een klein beetje zetmeel. Ongeveer 1 gram per 200 gram gekookte pompoen. Vergeleken met bijvoorbeeld sperziebonen: deze bevatten 3 gram zetmeel per 200 gram in gekookte vorm. Dit valt dus mee maar er zijn mensen die last menen te hebben van pompoen. Het is een kwestie van proberen. Als je hem kunt verdragen kun je er veel plezier van hebben en hem gebruiken als bijgerecht.


Belangrijkste voedingsstoffen: betacaroteen, calcium, magnesium, fosfor, kalium, vitamine A en C.


Recept flespompoen frietjes.

Ingrediënten:
1 flespompoen, geschild en in frietjes gesneden
snuf zout
wat bakolie

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Spoel de frietjes af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Dep ze droog met een schone theedoek en doe ze in een kom met een snuf zout. Schud ze om en laat ze een kwartiertje vocht uitzweten.
IMG_1262[1]
Dep het vocht af met keukenpapier en meng de frietjes met de olie (met je handen, zodat elk frietje een beetje vet is. Laat ze niet druipen van de olie).
Spreid de frietjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet raken.
Laat ze 17 minuten bakken. Haal de plaat uit de oven, draai ze met behulp van 2 vorken om en laat ze daarna nog 5 tot 7 minuten bakken.
Breng op smaak met zout en peper. Lekker met mayonaise of ketchup.

IMG_1263[1]

2 thoughts on “Flespompoen

 1. Roos says:

  vergis ik me nu of staat flesopener niet in de ingrediëntenlijst van dingen die je wél mag eten? Ik ga dit vanavond maken, ben benieuwd! Bedankt voor de recepten! Groetjes Roos

  • almondfigtree says:

   Je bedoelt flespompoen, een flesopener eten zou ik je sowieso niet aanraden haha 🙂
   Het kan dat die niet in de lijst staat. Er staat meer niet in de lijst wat je wel kunt eten bij dit dieet. Ik hoop altijd dat mensen zich ook zelf een beetje gaan verdiepen in wat zetmeel is, welke producten zetmeel kunnen bevatten en welke voedselgevoeligheden ze persoonlijk hebben.
   Een betere en uitgebreidere lijst is in de maak. Verder kun je ook terecht op KickAs.org voor een lijst.
   Eet smakelijk vanavond!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s