Kruidig kaneelbrood.

IMG_1420[1]
Voor dit brood heb je niet veel bijzonders nodig. Naast wat gewone zaken als meel en eieren bevat het wat kaneel en wat andere specerijen. Dingen die je waarschijnlijk toch al in je kast hebt staan. Zo niet, dan volstaat alléén kaneel of een lepel koekkruiden ook.
De toevoeging van de specerijen geeft dit brood een aparte smaak en de kleur past wat mij betreft prima bij dit seizoen. Ik heb de bovenkant versierd met pompoenpitten maar dat hoeft niet hoor; die kun je evengoed ook weglaten als je die niet in huis hebt.
IMG_1424[1]
Kaneel heeft gezonde eigenschappen; het reguleert je bloedsuiker, werkt goed tegen schimmels in het lichaam (bijv. de Candida-schimmel) en het werkt als een natuurlijk conserveermiddel.
Kaneel bevat echter de stof coumarine die als zuivere stof bij dierproeven en ander onderzoek kankerverwekkend bleek te zijn. Of dit bestanddeel van kaneel kankerverwekkend is voor mensen, is niet waarschijnlijk omdat wij deze stof anders afbreken dan ratten en muizen.  In hogere doseringen kan het bij mensen wél leverschade geven. Waarschijnlijk is dit alleen bij dagelijks gebruik van zeer grote hoeveelheden een probleem. Coumarine wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in medicijnen als antistollingsmiddel.
Het is vooral de Cassia kaneel die veel van de stof coumarine bevat. 2gr/kg). Ceylon kaneel bevat van deze stof slechts 0,02g/kg.
Voor mij dus geen redenen om geen kaneel meer te gebruiken. Het heeft teveel gezonde eigenschappen om het te laten staan en geeft je eten altijd een bijzondere en verwarmende smaak. Zoals altijd geldt: overdaad schaadt. Ga er gewoon verstandig mee om.
Meer lezen over coumarine? https://www.nvwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=29397

Recept:
Zet de oven op 180 graden. Vet een cakevorm of kleine broodvorm in en bekleed de bodem ervan met bakpapier.

Neem:
Droog:
50 gram kokosmeel
2 volle theelepels kaneel
halve theelepel kardemom
mespuntje gemberpoeder
(deze 3 specerijen kun je ook vervangen door 2 volle theelepels koekkruiden of gebruik gewoon alleen maar de kaneel)
2 theelepels palmsuiker (of honing)
1 theelepel bakingsoda
snuf zout

Nat:
3 grote of 4 kleine eieren
60 ml (24-uurs) yoghurt (of kokosmelk)
3 eetlepels gesmolten roomboter (of kokosolie)
1 volle theelepel appelazijn
2 eetlepels water
1 volle theelepel vanille-extract (optioneel)

Meng de droge ingrediënten goed met elkaar en zorg dat er geen klontjes meel in je mix zitten. Doe daarna de natte ingrediënten erbij en roer goed totdat een een dik glad deeg hebt. Schep dit in je bakvorm. Maak de bovenkant mooi recht en strooi er eventueel wat pitjes overheen.

Bak gedurende 25-30 minuten. Haal de vorm uit de oven en controleer met een satéprikker of de binnenkant van je baksel gaar is. Laat het brood goed afkoelen voor je het snijdt. Bewaren in de koelkast.

Lekker met marmelade, appelstroop, roomkaas met bieslook, boter of kokosboter.

IMG_1423[1]

2 thoughts on “Kruidig kaneelbrood.

  1. almondfigtree says:

    Thanks Andrea! This bread tastes awesome, I make it often. Can’t get enough of it. A real ‘winterbread’ with the cinnamon and stuff. You can also put coconut-whipped cream on it, with nuts and honey, to make it rich and decadent…;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s