Over het randje…

IMG_1429[1]Hoe vertaal je “popovers”? Google weet het niet en dat heeft waarschijnlijk iets te maken met de ontstaansgeschiedenis van dit gerecht; het is namelijk een ‘geluk bij een ongeluk gerecht’. In Europa bestond iets dergelijks al onder de naam Yorkshire pudding. Dit is de Amerikaanse versie ervan, met ongeveer dezelfde ingrediënten maar dan in andere verhoudingen. Eigenlijk per ongeluk ontstaan, door het recept voor Yorkshire pudding verkeerd toe te passen. En toen zaten we opeens met “popovers”…

Wat Google dan wel weet is:
A popover is a light, hollow roll made from an egg batter similar to that of Yorkshire pudding, typically baked in muffin tins or dedicated popover pans, which have straight-walled sides rather than angled.

Popovers may be served either as a sweet—topped with fruit and whipped cream for breakfast or with afternoon tea— or with meats at lunch and dinner. The name “popover” comes from the fact that the batter swells or “pops” over the top of the muffin tin while baking“.

Okay, je kunt er in ieder geval alle kanten mee op, met die “popovers”. Er zwerven diverse recepten rond op internet. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en de ene versie werd hier beter ontvangen dan de andere, maar het blijven leuke dingetjes om te maken. Met name omdat ze zo geinig over de rand komen “poppen” tijdens het bakken, om dan vervolgens, nadat ze uit de oven zijn gekomen, volledig in te zakken natuurlijk. Maar dat heeft te maken met de soufflé-achtige structuur ervan.
Hier kwamen de hierboven afgebeelde “popovers” prachtig bol uit de oven. Ik draaide me om om mijn camera te pakken en toen ik weer keek waren ze alweer ingekakt.


Recept popovers met een ei-ige soufflé-achtige structuur (6 stuks):

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Neem een muffinbakvorm en bekleed deze met papieren muffinvormpjes.

Meng:
*4 eieren
*50 ml kokosmelk (of een andere melk)
*halve theelepel zout
*theelepel uienpoeder
*2 volle eetlepels kokosmeel
met elkaar tot je een glad en luchtig beslag hebt.

eventueel kun je met
*6 blokjes kaas en gedroogde kruiden
meer smaak toevoegen.

Recept voor een minder soufflé-achtige structuur:
*3 eieren
*50 ml kokosmelk
*4 eetlepels melk (amandelmelk, geitenmelk)
*2 eetlepels yoghurt
*halve theelepel zout
*theelepel uienpoeder
*2 volle eetlepels kokosmeel
met elkaar tot je een glad en luchtig beslag hebt.

eventueel kun je met
*6 blokjes kaas en gedroogde kruiden
meer smaak toevoegen.

Vul -welk recept je ook gekozen hebt- de muffinvormpjes tot bijna aan de rand. Leg een stukje kaas middenin het beslag en strooi er wat Italiaanse kruiden op. De kaas zal binnenin de popovers smelten en dat is smullen! Bak ze in 20 minuten tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de oven (helaas zullen ze een beetje inzakken) en laat ze een beetje afkoelen. Eet ze warm of koud. Smakelijk!

IMG_1432[1]

 

2 thoughts on “Over het randje…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s