Saffraan kurkuma’rijst’ met pompoen en kip

 

IMG_1507[1]Gisteravond hebben we dit gerecht gemaakt. Ook als je geen rijst mag eten, zijn er manieren om toch een kip- en groenteschotel te maken waar je normaal gesproken rijst bij zou serveren. Met zeer fijne bloemkoolkorreltjes die je even gaar stoomt en goed kruidt, kun je prima een smakelijke vervanging voor rijst maken (ja echt waar!).
Deze saffraan kurkuma ‘rijst’ is een goeie basis voor dit gerecht, maar je kunt dit recept ook gebruiken voor ‘nasi’ gerechten, of als bijgerecht maken bij je saté en groente.


Benodigheden bloemkoolrijst ( 4 pers.) :

1 bloemkool, in roosjes gesneden
1 beker water (250 ml)
1 ui, fijn gesneden
1-2 teentjes knoflook
1 volle theelepel kurkuma
een paar sprietjes saffraan (verkrijgbaar bij AH, bij de kruiden)
olijfolie om in te bakken

Verdere benodigdheden:
2 kipfilets, in blokjes gesneden
peper en zout
beetje ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
1 flespompoen (halveer de pompoen: snij de hals van de pompoen en schil de onderkant. Halveer ook de onderkant en verwijder de draden en pitjes. Snij hem daarna in plakken van 1 cm dik)
200 gram cherrytomaatjes (door de helft gesneden)
2-3 drie handjes rozijnen, geweekt in lauwwarm water
een handje amandelen en een handje pompoenpitten
een handje verse koriander
olijfolie om in te bakken


Zet je oven vast op 200 graden Celsius.


Maak eerst de bloemkoolrijst:

Doe de roosjes bloemkool in je blender en vul deze met water tot bijna aan de rand. Laat de blender 2 keer kort (een paar seconden) hakken, tot je een korrelige massa hebt. Laat hem niet te lang draaien (!!) want dan krijg je een te fijne bloemkoolprut.
Giet het geheel in een fijne zeef en laat het uitlekken.
IMG_1503[1]Neem een wat diepere koekenpan en fruit de ui daarin met wat olie. Doe de knoflook erbij. Als de uitjes wat beginnen te kleuren doe dan de helft van het water erbij. Voeg de theelepel kurkuma en de saffraan toe en roer zorgvuldig. Schep de bloemkool in de pan en roer goed. Je bloemkool wordt nu mooi geel.
Doe de rest van het water erbij, doe een deksel op de pan en laat het een kwartiertje op matig vuur stomen. Kijk af en toe in de pan en roer de bloemkoolrijst even door zodat het niet kan aanbranden. Doe het vuur na een kwartier uit en laat de pan met deksel dan even rusten om de rijst door te laten garen.
IMG_1504[1]
Bereid nu de rest van de ingrediënten:
Bak de kipstukjes met peper en zout tot ze goudbruin zijn. Hou apart.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmat en leg de stukken pompoen erop. Besprenkel ze met ongeveer twee eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout en een snuf ras el hanout naar smaak.
Doe de gehalveerde tomaatjes met de snijkant naar boven in een klein bakschaaltje en besprenkel deze ook met olijfolie en peper en zout naar smaak. Rooster deze groenten gezamenlijk gedurende 10 minuten in de hete oven.

Neem een droge koekenpan en rooster de amandelen en de pompoenpitjes kort tot ze beginnen te geuren. Houd apart.
IMG_1505[1]
Maak je schotel op:
Neem de pan met de bloemkoolrijst, giet het overtollige water wat er nog in zit af (of schep dit met een lepel uit de pan). Voeg de kipstukjes toe aan de rijst en bak dit geheel nog even op in een diepe koekenpan of hapjespan.
Schep de bloemkoolrijst op een schotel. Neem de geroosterde pompoen en tomaatjes uit de oven en verspreid ze over de rijst. Strooi de geweekte (en uitgelekte) rozijntjes erover en ook de geroosterde amandelen en pompoenpitjes. Knip als laatste wat verse koriander over de schotel.

Geniet!
IMG_1506[1]IMG_1513[1]

2 thoughts on “Saffraan kurkuma’rijst’ met pompoen en kip

  1. cockyvanderwel says:

    Ik sta bij school te wachten op de kids. Vandaar tijd over. Kijk eens bij dit recept naar de beteiding van de bloemkoolrijst. Als dit zo werkt is het superhandig. Ik zit altijd met die rasp te knoeien en rasp van mijn vingers mee.

    Verzonden vanaf Samsung Mobile.

    • almondfigtree says:

      Trust me: het werkt :). Het bevalt mij in ieder geval prima op deze manier. Groenten raspen met een handrasp is inderdaad een drama. En je vingers heb je nog nodig dus hup in de blender met die bloemkool! Veel kookplezier!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s