Kerst-stamppot.

IMG_1624[1]Hertenbiefstuk op een bedje van koolraap- en knolselderijstamppot met rucola en een mix van paddenstoelen.

Binnenkort is het weer Kerst. Sommigen hebben het gevoel dat ze op dit soort dagen worden geleefd. Dat kan als je reuma hebt, op de dagen erna pijn opleveren.
Eis niet te veel van jezelf rond de feestdagen. Het is misschien goed om een paar rustmomenten tussendoor te plannen, zeker als je een chronische ziekte hebt. Even zitten met de oogjes dicht, even een klein slaapje, even stretch-oefeningen doen, of een lekker bad.
Maak jezelf van tevoren niet zodanig gestrest over van alles dat je tijdens die vrije dagen door vermoeidheid niet kan genieten van wat je hebt.
Wat ik je toewens, is een lijf dat een beetje meewerkt, veel vriendschap, liefde en gezelligheid.

Trek je regenlaarzen, Uggs, moonboots of bergschoenen aan – ja dat kan ook gewoon onder die mooie kerstjurk of die Rudolph-the-Rednosed-Reindeertrui, welja, wat kan jou het schelen joh –  en ga tijdens die dagen lekker even een eindje wandelen buiten. Snuif de omgeving op. Het zal je goed doen.

Wij hebben besloten ons niet zo druk te maken over het eten met Kerst. Op één van de twee dagen gaan we uit eten in een restaurant waarvan ik zeker weet dat ze er rekening houden met mijn voedselovergevoeligheden en die van anderen in mijn gezelschap.
De andere dag eten we een fijn stukje vlees met een stamppotje eronder. Uiteraard een zetmeelvrije stamppot! We hebben al een proefversie gemaakt voor de foto hierboven. Wil je er een compleet menu van maken dan adviseer ik vooraf een wildbouillon en toe iets met pure chocola en frambozen.


Recept stamppot en hertenbiefstuk (2 pers.):

nodig:
een halve koolraap, in blokjes gesneden
een halve knolselderij, in blokjes gesneden
een uitje, gesnipperd
een teentje knoflook, gesnipperd
ongeveer 150 gram gemixte paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake en kastanjechampignons)
2 – 3 handjes verse rucolablaadjes
een stukje gorgonzola (of een andere pittigere kaas)
100 ml geiten- kokos- of amandelmelk
klont roomboter of kokosolie
olijfolie om in te bakken.

hertenbiefstuk (1 per persoon)
roomboter
peper en zout

Haal de biefstukken vast uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

Kook de stukjes koolraap en knolselderij gaar in water met een beetje zout in ongeveer 20 – 25 minuten.

Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Verhit de olie en bak de paddenstoelen in een paar minuten met de ui tot ze goudbruin zijn. Doe op het laatst de knoflook erbij.
Breng op smaak met peper en zout. Hou dit apart.

Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Bak nu de biefstukjes aan elke kant 3 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze in aluminiumfolie minimaal 5 minuten rusten (of tot je klaar bent om de borden op de maken).

Verwarm de melk in een klein pannetje.  Giet de koolraap en knolselderij af. Voeg de warme melk en de boter toe aan de pan met koolraap en knolselderij. Stamp het geheel met een pureestamper tot pureedikte. Kruiden met peper en zout en eventueel wat nootmuskaat.
Roer er de ui en paddenstoelenmix doorheen en voeg desnoods nog wat melk, olie, boter of bakvet toe als je puree te droog lijkt. Schep er een paar handjes verse rucola doorheen. Snijd de kaas in kleine blokjes en roer deze als laatste door de puree.

Maak nu je bord op:
Schep op elk bord een flinke opscheplepel stamppot. Snijd de biefstukjes in mooie plakken en leg deze er bovenop. Schep een lepel jus over het vlees.

Je zou voor nog meer smaak eventueel ook nog uitgebakken spekreepjes en/of geroosterde pijnboompitjes kunnen toevoegen aan de stamppot. Ben je heel erg in de Kerstmodus: maak een verse cranberrysaus en serveer deze erbij.

Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s