Pilav met konjacrijst

IMG_1858[1]

Rijst eet ik nog steeds niet. Ik heb wel een zak kleefrijst (glutinous rice) in huis gehaald omdat dat een type rijst is dat makkelijker verteerbaar is dan andere soorten rijst, maar ik heb het nog niet aangedurfd om het te proberen.

Een handig en snel alternatief is Konjac rijst, gemaakt van de Konjac plant. De wortels van deze in Azie voorkomende plant worden gedroogd en vermalen en de puree ervan wordt gekookt in limoenwater. Door dit proces wordt een gelachtige substantie gevormd die in allerlei vormen kan worden gesneden. Bijvoorbeeld noodles, angel hair noodles, fettucine, spaghetti, ´rijst´korrels etc.

Konjac wordt veel gebruikt als instant voedsel omdat het makkelijk op te warmen en te verwerken is. Het vormt een basis voor vele Oosterse gerechten.
De konjacwortel is zeer rijk aan glucomannan vezels. Deze vezels zijn in staat 200 keer hun eigen volume aan water aan zich te binden en zorgen er zodoende voor dat je je ‘vol’ voelt na het eten van konjac producten. De vezel wordt dan ook vaak gebruikt in producten om af te vallen. Let wel op: neem deze losse vezels nooit in zonder er water bij te gebruiken.
Konjac bevat meer dan 16 soorten aminozuren en is laag aan proteine, is vetarm en ontzettend vezelrijk. Door zijn vezelrijkheid kan konjacvezel dus helpen bij het afvoeren van cholesterol en is het geen bedreiging voor het bloedsuikergehalte, dit in tegenstelling tot noodles gemaakt van tarwemeel. Verder zijn de oplosbare vezels goed voor de darmwerking en helpen ze de darmen schoonmaken.
Ideaal dus voor een avondje ‘pasta’ of ‘rijst’ met een prutje en als afwisseling voor courgettenoodles en bloemkoolrijst.
Dit soort producten is ook zeer populair onder mensen die een low-carb dieet volgen omdat er alleen ‘goede’ koolhydraten in zitten in zitten namelijk vezels in plaats van suikers.

IMG_1864[1]
http://www.zeropasta.nl/
shirataki noodles of miracle rijst of noodles en zelfs pasta gemaakt van konjac is verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, bij Action en bij de meeste Chinese supermarkten.

 

Recept Pilav (4 pers.)

3 kipfilets in stukjes
2 uien, grof gehakt
2-4 teentjes knoflook
2 preitjes, in ringen gesneden
1 (klein) blikje tomatenpuree
1 blik halve perziken op siroop
1 – 2 eetlepels tarwevrije ketjap manis of tamarisaus
1 volle theelepel sambal
(optioneel: 2 stukjes stemgember, zeer fijngesneden. Is heerlijk door de pilav!)
peper en zout

Bak de kipfilet in een beetje olie lichtbruin. Voeg de ui en de fijngeknepen knoflook toe en als laatste de preiringen. Giet de ketjap manis erover en de lepel sambal. Roer goed door elkaar.
Haal de perziken uit het blik en bewaar de siroop. Snijd de perziken in kleine stukjes. Bewaar tot het laatst.
Doe de tomatenpuree erbij en de siroop (de siroop is erg zoet, je kunt ook de helft doen en aanvullen met wat water). Voeg als laatste de stukjes perzik toe. Roer het geheel door en breng op smaak met peper en zout.

Serveren met konjacrijst of noodles (1 à 1,5 zakje pp). Deze hoef je alleen maar af te spoelen onder de kraan en een beetje op te warmen. Makkelijk toch? Eet smakelijk!

IMG_1861[1]

3 thoughts on “Pilav met konjacrijst

 1. Angelique van den Heuvel says:

  Complimenten hoor! Ik had zelf een vast pilav-recept waar ik dol op was en dacht ik ga toch zeker geen andere versie maken! Toch gedaan en guess what? Deze versie was nóg lekkerder! Weet alleen niet of er 1 groot of klein blikje puree in moest (mijn saus was een beetje te dun) en waar je tarwevrije ketjap haalt.. Ik ben wel heel erg blij met de tip om shiratakinoodles te kopen! Ze lijken qua smaak een beetje op de kelp noodles die je via iherb kunt bestellen. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar lekkere courgettespaghetti 🙂

  • almondfigtree says:

   Dank! Fijn dat je het recept zo kon waarderen. Wij eten het zelf ook vaak. Er hoeft maar 1 klein blikje tomatenpuree in. Ik heb op het ogenblik tarwevrije ketjap van het merk Inproba in de koelkast staan, vrij makkelijk verkrijgbaar bij elke supermarkt (er zit wel suiker in dus als je dat een probleem vindt zou je Tamarisaus (merk Lima) kunnen kopen bij Ekoplaza en zelf honing of palmsuiker toevoegen).

   • Angelique van den Heuvel says:

    Ah, heb ik daar nu totaal overheen gekeken! Bedankt voor de tip, ik heb ‘m nu gevonden :). Doe er idd verstandig aan suiker te vermijden, maar voor nu richt ik me op het weglaten van zetmeel, vind ik al lastig genoeg! :S

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s