Ebook ‘Pure and simple Paleo’.

IMG_0239[1]Superbagels (oorspronkelijk recept: Andrea Wyckoff)

Vandaag wil ik de aandacht vestigen op een nieuw kookboek met de titel ‘Pure and simple Paleo‘. Het is geschreven door mijn medestrijdster tegen Bechterew, Andrea Wyckoff, met medewerking van een aantal andere strijders waaronder ikzelf.

Andrea heeft ongeveer 16 jaar met Bechterew geleefd voordat zij met deze ziekte werd gediagnosticeerd. Een groot deel van haar wervelkolom was toen al vergroeid geraakt.
Zij had voor de diagnose al stad en land afgelopen en talloze dokters en specialisten gezien vanwege haar pijn en IBS, maar de Bechterew bleef ongediagnosticeerd totdat ze in de dertig was. Op dat moment was ze centimeters in lengte gekrompen en had ze een vergroeiing naar voren en naar opzij ontwikkeld. Daarnaast had ze osteoperose in het bekken en in de ruggengraat. Tot overmaat van ramp werd ze ook nog gediagnosticeerd met Colitis Ulcerosa, een vervelende darmziekte (Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm (het colon) die met zweervorming (ulcera) gepaard gaat. Samen met de ziekte van Crohn is het de belangrijkste chronische darmontsteking. Darmziektes komen vaak samen met Bechterew voor).

Acht jaar geleden begon haar reis om via andere voeding haar darmen te helen omdat ze voelde dat ze geen keuze meer had. Via het specifieke koolhydraten dieet waarmee ze haar IBS en Colitis onder controle kreeg, kwam ze – toen ze eindelijk de diagnose Bechterew had – op het zetmeelvrije dieet van de arts/onderzoeker Alan Ebringer.
Een verhaal dat ik in grote lijnen herken. En velen met Bechterew met mij denk ik…

Een hele tijd geleden vroeg zij mij of ik een aantal recepten wilde mailen met daarbij een stukje over mijn ziektegeschiedenis en mijn ervaringen met het zetmeelvrije dieet. Dat heb ik gedaan, en ook een paar andere kennissen met Bechterew hebben dat gedaan. Uiteindelijk zaten we met een schat aan informatie en recepten die allemaal in boekvorm moesten worden gepropt. Het was veel, veel te veel.
Sommige recepten leken op andere recepten. Veel info moest worden ingedikt tot  aanvaardbare proporties. De redactie was onverbiddelijk, schrapte een boel en legde een maximum aantal woorden op.

Gelukkig is er uiteindelijk toch nog een fijn boek uitgekomen met heerlijke recepten, aantrekkelijke foto’s en een beschrijving van de ervaringen van Andrea – met die van de andere schrijvers daarin verwerkt-  met die gewraakte ziekte Bechterew en daaraan gelinkte aandoeningen.

Alle 130 recepten in dit boek zijn graanvrij, glutenvrij, zuivelvrij, nachtschadevrij, maisvrij en sojavrij. En natuurlijk heel erg lekker!!
De recepten in het boek coveren alle ontbijt klassiekers van zetmeelvrije wafels tot ontbijtkoekjes, granola met vers fruit, een recept van mijn hand voor ontbijtrepen met fruit en noten en zetmeelvrije roerei recepten. Voor lunch ideeën zijn er recepten voor hartige soepen, heerlijke frisse salades, sushi en zetmeelvrije falafel.
Andrea deelt haar favoriete recept voor het maken van zetmeelvrij beslag voor gefrituurde uienringen en heerlijke champignonhapjes.
Diner recepten gaan van gehaktbrood tot ovenschotel met kip, pizza en veel en veel meer. Voor zoetekauwen is er een fantastische ‘hummingbird’ taart, ‘bos’ taart, pina colada sorbet en fruit fondue.
De informatie die niet in het boek is gekomen zal te zijner tijd misschien worden verwerkt op Andrea’s website, zodat deze informatie niet verloren gaat.

web-vegan
Voor meer info over het boek zie Andrea’s website:
http://www.forestandfauna.com

book-cover-225
Pure and Simple Paleo
A Low Starch Cookbook
Written and Photographed by Andrea Wyckoff.

 

Andrea’s Bagels (recept met haar toestemming gepimpt door mij).
Deze bagels – waarvan het basisrecept ook in Andrea’s boek staat – maak ik heel vaak. Ze zijn heel makkelijk en snel te maken. Ze smaken heerlijk en vullen goed. Je kunt ze makkelijk meenemen voor een lunch buiten de deur en je kunt ze heel goed invriezen.

1/2 cup kokosmeel
1/4 cup lijnzaadmeel
1/4 cup psyllium vezel (poeder)
1/2 cup kokosmelk
1/2 cup appelmoes
1/4 cup lauwwarm water
1 eetlepel appelazijn (of citroensap)
1/4 cup olijfolie (of kokosolie, gesmolten)
1 theelepel baking soda
theelepel zeezout
2 handjes pompoenpitten
2 handjes zonnebloempitten
2 handjes rozijnen
2 handjes amandelen, fijn gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de natte ingrediënten in een andere kom. Mix deze met elkaar. Dat gaat het beste met de hand. Kneed het deeg met natte handen tot een stevige massa.

Neem een bagel bakvorm en vet deze in. Verdeel het deeg in 6 hompen en doe deze in de vorm. Druk ze niet te hard aan, maak ze niet glad en laat ze lekker ‘woest en rustiek’. Bak de bagels gedurende 30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
IMG_0112[1]IMG_0115[1]IMG_0117[1]

10 thoughts on “Ebook ‘Pure and simple Paleo’.

 1. Tineke Overbosch says:

  Dag Judith,

  Ik wil graag kans maken op het gratis e-book. Voor mij begon het vorig jaar rond november, toen bleek dat ik geen gluten verdraag. Ik ging graanvrij eten en voelde me na een week al een ander mens, maar dat duurde slechts kort. Begin dit jaar werd ik weer erg moe en ongeconcentreerd. Psychisch volgens de huisarts. Maar in mei moest ik met spoed het ziekenhuis in. Ik bleek een auto-immuun (iga) nierziekte te hebben die zelden voorkomt bij volwassenen. Ziekenhuis en en uit en veel medicatie. De voor mij hoogst mogelijke dosering prednison en van alles ernaast. Zodra ik een klein beetje opknapte ben ik me gaan verdiepen in wat voeding voor me zou kunnen doen. Veel dus! De prednison bouw ik inmiddels af (en dat valt niet mee, ik weet niet wat erger is, opbouwen of afbouwen) en de andere medicatie ook. Daarmee ben ik nog tot minstens eind van het jaar zoet, in de hoop dat er geen terugval komt. Ik blijf focussen op voeding en bewegen en van wat ik ervan gezien heb, kan dit kookboek me daar enorm bij helpen. Alleen al het recept van de bagels dat je deelde is fantastische. Op de site zag ik ook een recept van tahin-buns met lamsvlees. Geweldig! Dus, wie weet… en anders besteld ik het sowieso!

  En dank voor je nieuwsbrief, ik ben er blij mee.

  Groeten, Tineke Overbosch

 2. jodie van strien says:

  Hallo Judith,
  Ik zou heel graag kans maken op het e-book omdat ik (mede door jouw website) heb gemerkt dat ik heel goed reageer op het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en vooral zetmeel (en suiker en melk). èn dat er dan nog genoeg lekkers te eten is! Er gaat een wereld voor me open. Het lijkt me ontzettend fijn om dit e-boek te ontvangen, zodat ik wat meer variatie aan kan brengen in mijn eetpatroon. Natuurlijk staan er op jouw site al een heleboel, maar er kunnen er altijd nog meer bij. Een andere reden is: het lukt met niet om het boek te kopen! Ik kom niet door de betaalsite, keer op keer is er een foutmelding, dus omdat ik het heeeel graag wil hebben probeer ik het zo!
  groetjes jodie

  • almondfigtree says:

   Met dit boek (en hopelijk ook deze website) kun je zeker allerlei ideeen opdoen. Nou, wie weet ben je de gelukkige. Nog een paar weekjes kunnen mensen meedoen. Misschien kan je een vriend of vriendin zo gek krijgen om ook mee te doen….;)

 3. Grace says:

  wat een mooi verhaal! Supergaaf dat je aan dit boek hebt meegewerkt! Voor mij is gezond eten belangrijk want om er een paar dooddoeners in te gooien is je lichaam je tempel, zit je gezondheid in je darmen en gezond maakt gelukkig of in ieder geval toch een stukje gelukkiger 😉 En als glutenkukel ben ik altijd te porren voor net dat ene glutenvrije recept die het verschil maakt want eten dat naar karton smaakt dat hoeft inmiddels toch niet meer?!

  Die bagels zien er prachtig uit, die gaan op mijn kookwensenlijstje! Volgende keer maar weer vlozaad en kokosmeel meenemen 🙂

  Bedankt voor dit leuke initiatief!

  • almondfigtree says:

   Graag gedaan Grace. Gezonder maakt inderdaad gelukkiger, daar kan ik over meepraten! Die bagels zijn een aanrader. Terwijl ik jouw bericht las daarnet, stak ik net de laatste hap van zo’n bagel in mijn mond.
   🙂

 4. Jamie says:

  This is an incredible looking bagel! I haven’t had bagels in years! I would love to try this recipe! Thanks so much for your creativity and cookbook giveaway too!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s