Gehaktbrood met groene kruiden, gemengde paddestoelen en cranberries

IMG_0388[1]Dit is een makkelijk en fijn receptje voor een Kerstavond maar je kunt dit ‘brood’ ook bij de Kerstlunch serveren. Ik ben dol op cranberries en gebruik altijd verse om een cranberriesaus te maken.

Koop een zak cranberries (nu verkrijgbaar bij AH). Naast cranberries heb je nodig:
500 gram rundergehakt
400 gram gemengde paddestoelen (kastanje, shi-take etc), in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
1 flinke eetlepel tomatenpuree of ketchup
1 teentje knoflook
2 eieren
scheutje kokos- geiten- of amandelmelk
flinke hand verse groene kruiden (salie, peterselie, tijm), gesnipperd
theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel zout
wat peper
snufje cayennepeper
2 volle eetlepels amandelmeel.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de cranberries en leg ze met een klein laagje water in een pan. Doe daar 2 tot 3 eetlepels honing of palmsuiker bij en laat dit geheel 10 tot 15 minuten pruttelen tot de cranberries kapot gesprongen zijn.
Proef of je de saus zoet genoeg vindt en voeg desnoods nog wat honing toe. Zet de saus apart.

Bak de uitjes met de knoflook lichtjes aan en voeg de paddestoelen toe. Bak dit ongeveer 5 minuten en kruid met wat zout en peper. Zet het vuur uit.

Meng het (rauwe) gehakt met de eieren, het amandelmeel, de melk, de groene kruiden, totmatepuree, en de specerijen. Meng het paddestoelenmengsel er als laatste doorheen.

Pak een cakevorm en vet deze in. Schep 3 opscheplepels (een bescheiden laagje) cranberriesaus onderin de vorm en schep daarbovenop voorzichtig het gehaktmengsel. De saus kan zo tijdens het bakken lekker in het gehakt trekken. Bewaar de rest van de cranberriesaus voor straks.

Druk met de achterkant van een lepel voorzichtig aan en zet het gehaktbrood voor anderhalf uur in de oven.
IMG_0389[1]van bovenaf voordat het brood in de oven gaat.
IMG_0395[1]zij-aanzicht voordat het brood in de oven gaat.

Haal het gehaktbrood als het gaar is uit de oven en laat het even staan. Zet een langwerpige schaal bovenop de cakevorm en draai het geheel voorzichtig om (liefst met keukenhandschoenen). Let erop: de vorm is heet en het vocht wat er eventueel uit drupt ook!

Het gehaktbrood staat nu met de onderkant naar boven. Schep nog een laag van de rest van de cranberriesaus bovenop.

Versier de schaal met wintergroenten als bijvoorbeeld spruitjes met spekjes en gekookte peertjes (pompoen met spekjes, groene asperges of haricots verts met spekjes kan ook heel goed).
IMG_0401[1]
IMG_0399[1]IMG_0412[1]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s