Ovenschotel met zuurkool, tomaatjes, kappertjes, uien en gehakt

IMG_0488[1]

 

Als kind was ik al gek op zuurkool. Ik at het het liefst rauw. Ik logeerde een keer bij mensen die een groentewinkel hadden en daar stond beneden in de kelder een ton met zuurkool. Je kunt wel raden wie er op ongeziene momenten met haar grijpgrape handjes in die ton zat…
Nu zou ik zoiets natuurlijk nooit meer doen. Neu… nee hoor. Ik koop keurig -net als andere normale mensen- een zakje biologische zuurkool bij de Albert Heijn. Op het moment dat de zuurkool in het pannetje gaat heb ik meestal wel al een plukje of drie aan rauwe zuurkool weggesnaaid. Zo ben ik nu eenmaal.
Een paar dagen terug heb ik een ovenschotel gemaakt die zeer in de prijzen viel hier. Heel eenvoudig en lekker vullend. Zelfs mijn partner, die helemaal niet dol is op zuurkool, vond deze schotel prima te kanen.

Ovenschotel met zuurkool (recept lichtelijk geinspireerd op een recept uit de Foodies van januari 2016, 3-4 pers.)

Nodig:
1 koolraap, in blokjes, gaar gekookt
aangevuld met naar keuze: 1 winterwortel, 1 zoete aardappel (als je dat kunt hebben, let op: bevat wat zetmeel) of een kwart pompoen, in blokjes, gaar gekookt.
2 uien, gesnipperd
1 appel, geschild, in stukjes gesneden
2-3 teentjes knoflook
500 gr.  rundergehakt
1 eetlepel kappertjes
2 eetlepels zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree of Heinz ketchup
1 flinke theelepel Dijon mosterd
500 gr. zuurkool
100 ml geitenmelk, of kokosmelk, of amandelmelk
200 ml droge witte wijn
zout, peper
100 gram geraspte Parmezaanse kaas of cheddar.

1. Bak de helft van de uitjes tot ze glazig zijn. Fruit de knoflook mee en voeg het gehakt toe. Als het gehakt gaar is, voeg je de gedroogde tomaatjes en de kappertjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.

2. Fruit de rest van de ui en voeg de stukjes appel toe. Fruit deze even mee en doe dan de uitgelekte zuurkool in de pan samen met de witte wijn. Laat dit geheel op een zacht vuurtje zo’n 30 minuten stoven. Voeg aan het eind wat peper en zout toe.

3. Stamp de gekookte koolraap met ofwel de wortel óf de zoete aardappel óf de pompoen, tot een puree. Meng de puree met de melk, een eetlepel grasboter of kokosolie en een flinke theelepel mosterd.

4. Verwarm je oven voor op 200 c. Vet je ovenschaal in en bouw je schotel op: eerst leg je een laag gehaktmengsel op de bodem, dan schep je de zuurkool erbovenop en als laatste metsel je er een mooi laagje puree overheen. Strooi er wat kaas over en zet de schotel 30 minuutjes in de oven.

Eet smakelijk.

Ger bouwt aan de schotel… lekker plamuren…pomptiedommm…
IMG_0484[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s