upside-down rabarbercake

IMG_0683[1]

Soms kun je nergens anders aan denken dan aan rabarber. Tenminste, dat overkomt mij wel eens hoor. Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie en oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Deze groente (!) bevat veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, calcium, de B-vitamines en vitamine C en K. Gezond dus. En lekker.
Gelukkig ligt het weer in de schappen en dus had ik een bosje gekocht met het idee er een taart mee te bakken. Het is een Tarte Tatin geworden, ofwel een upside down cake ofwel een op z’n kop taart. Maar dat laatste klinkt natuurlijk voor geen meter.
Het is een recept uit de laatste Allerhande maar dan ver-Almond&Figtreed if you know what I mean. Dus ik gebruik geen zelfrijzend bakmeel en geen gewone suiker. Maar wel een combi van amandelmeel en kokosmeel, honing en palmsuiker (ik kan me voorstellen dat dit recept ook heel goed gaat met een dadelpuree als zoetmaker mocht je geen suiker of honing willen gebruiken).

Hier het volledige recept:

een bos rabarber (minimaal 500 gram)
50 gram palmsuiker
200 gram honing (of combi palmsuiker/honing)
250 gram roomboter
snufje zout
3 eieren
dessertlepel vanille-essence
110 gram amandelmeel
30 gram kokosmeel

Verwarm je oven voor op 175 °C. Was en halveer de rabarber stengels in de lengte en snij die dan in tweeën. Meng dit met 50 gram palmsuiker en laat dat 5 minuten in een bak staan.

IMG_0686[1]

Pak een brownie-bakvorm en vet deze in. Doe nog een stukje bakpapier op de bodem van de vorm. Snijd 50 gram boter in blokjes en verdeel deze over de bodem. Leg de rabarberstengels er netjes naast elkaar in.

IMG_0685[1]

Doe de rest van de suiker of de honing met de rest van de roomboter in een beslagkom en klop dit gedurende 10 minuten tot een romige massa. Doe één voor één de eieren erbij en klop nog even goed door.

Meng de twee soorten meel met elkaar en voeg deze beetje bij beetje toe aan de beslagmix. Giet een klein beetje vanille-essence door het beslag en schep het dan voorzichtig op de rabarber.

IMG_0687[1]

Bak gedurende 60 minuten. Prik na 50 minuten even met een satéprikker in de cake om te kijken of hij droog is aan de binnenkant. Als dat zo is zet de oven dan vast uit. Als de cake nog nat is laat je hem de volle 60 minuten bakken.
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Snij hem langs de rand van vorm los en stort hem op een platte schaal. Serveer hem zo, of met ijs.

IMG_0689[1]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s