DIY tandverzorging en meer…

paardlaatgebitzien
charming….

Ontgiften.
Een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ziekte en vermoeidheid kan het ontgiften van je lichaam zijn. Zeker als je al chronisch ziek bent, is het goed als je je lichaam daarmee een beetje kunt helpen. Je eet al wat schoner (toch?), je zorgt goed voor jezelf dus waarom zou je je lijf dan nog in contact brengen met stoffen die je niet nodig hebt en sterker nog, alleen maar een belasting vormen.
Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze hun gezondheid dagelijks beetje bij beetje in gevaar brengen met wat ze in en op hun lijf gebruiken. Een ten onrechte onderbelichte bron van chemische vervuiling in en op je lichaam zijn namelijk je eigen verzorgingsproducten die je in je badkamerkastje hebt staan. Ik heb het hier over ‘gewone’ dingen als make-up, tandpasta, shampoo, conditioner en deodorant. Daarin zitten vaak stofjes met een verdachte reputatie.

Om tandpasta als voorbeeld te nemen; hier zitten stoffen in die giftig zijn en helemaal niet zo bevorderlijk zijn voor de mondhygiëne. Je valt er steil van achterover als je het lijstje ziet.

Ga er maar even voor zitten…

1. triclosan: dit is een pesticide en hormoonverstorende stof
2. sodium laureth sulfate:  (SLES) is een schuimvormer en veroorzaakt of bevordert bij veel mensen zweertjes in de mond. Bovendien lijkt het moleculair gezien op oestrogeen wat problemen met de hormoonbalans zou kunnen geven. Vaak is deze stof door het productieproces vervuild met dioxaan, een mogelijk kankerverwekkende stof.
3. chemische kleurstoffen: zitten vooral in kindertandpasta en veroorzaken hyperactiviteit bij kinderen en daarvoor gevoelige mensen
4. titanium dioxide: maakt tandpasta wit. Nee, niet je tanden dus. Blijkbaar wil de consument witte pasta, en geen bruine of grijze omdat dat minder lekker oogt. Titanium dioxide is onderwerp van controverse; is het nu wel of niet veilig voor inname? Onderzoekers adviseren voorzichtig te zijn met titanium dioxide, zeker in de vorm van nanodeeltjes, totdat er meer bekend is over de eventuele schadelijkheid ervan.
5. glycerine: is een vorm van zeep die de lichaamseigen beschermingslaag -ook die van tanden- weg wast en bovendien zorgt voor een flinterdun filmlaagje over de tanden en kiezen waardoor deze moeilijker remineraliseren (bouwstoffen opnemen uit voeding).
6. agressieve schuurmiddelen: kunnen het glazuur beschadigen waardoor je tanden gevoelig worden en kwetsbaarder voor gaatjes en terugtrekkend tandvlees. Het is prima om een licht schuurmiddel in je tandpasta te hebben omdat dat helpt om de biofilm met schadelijke bacteriën en voedingsresten van de tanden af te poetsen maar je moet het niet overdrijven.

En last but not least:
7. Fluoride: fluoride is gewoon huiveringwekkend eng spul. Het is een sporenelement dat van nature in minimale hoeveelheden voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, in thee en in bepaalde fruitsoorten. Als we het alleen op een natuurlijke manier binnen zouden krijgen, zou er niks aan de hand zijn.
Fluoride is echter ook een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie. Het verkopen van een afvalproduct als ingrediënt voor producten die in een andere industrie worden gemaakt, is financieel natuurlijk erg aantrekkelijk voor een bedrijf. Als chemische stof is fluoride echter een zwaar giftige stof. Het wordt daarom o.a. gebruikt in rattengif en is de basis van het dodelijke zenuwgas dat in oorlogen werd (en wordt) ingezet.
In het toonaangevende tijdschrift The Lancet werd fluoride in 2014, samen met vijf andere chemische stoffen, na veel discussie bestempeld als een neurotoxine, een stof die de hersenen en het zenuwstelsel kan beschadigen. (The Lancet Neurology, maart 2014).
Fluor schijnt een relatie te hebben met Alzheimer. Ook bij depressie en angstklachten is het uitkijken met fluoride: mensen die gevoelig zijn voor angst en paniek kunnen door het gebruik van fluoride meer last krijgen van angst. Het werkt onder andere ook nog negatief op de schildklierfunctie. Genoeg info voor mij.

Verwerkt in tandpasta werkt fluoride bovendien niet tegen tandbederf (nouja zeg!). Een teveel aan fluoride in de kinderjaren -door het inslikken van tandpasta, mondwater of fluortabletjes schijnt fluorose (aantasting van het gebit (!) en aantasting van je botten (!) te bewerkstelligen. Argh!

Lees meer:
http://bebrainfit.com/fluoride-neurotoxin/
http://askthedentist.com/homemade-toothpaste/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/25/coconut-oil-toothpaste.aspx

Aan veel tandpasta’s (en ook aan andere verzorgingsproducten zoals gezichtscremes en maskers) zijn bovendien microplastics toegevoegd als op de verpakking het woord ‘polyethyleen’ staat, of polyethyleen (PE), of polypropyleen (PP) of polyethyleen terephtalaat (PET). Soms echter staat het ook genoemd onder een ‘schuilnaam’ zoals “micro-reinigingskristallen”. Jaja. Het is mij onduidelijk waarom het wordt toegevoegd maar in tandpasta zou het kunnen dienen als een onnatuurlijk polijstmiddel.
Microplastics zijn kleine deeltjes giftig plastic die in het milieu terechtkomen en langs die weg in de voedselketen (dus in kleine diertjes en vissen en vogels) terecht kunnen komen. Ook kan dit plastic tijdens het tandenpoetsen ingeslikt worden. Wat die kleine bolletjes plastic in ons lijf doen als we ze inslikken wil ik niet weten. Waarschijnlijk weinig goeds. Aan een verbod op dit soort rare toevoegingen wordt sinds 2014 al nagedacht, maar het is er nog steeds niet.
Zie ook: https://www.piepvandaag.nl/deltares-overheid-onderschat-gevaren-microplastics/
http://www.hpdetijd.nl/2016-02-19/ook-de-tandpastatube-en-deodorantbus-bevatten-schadelijk-microplastic/

Goed, tot zover het huivergedeelte.

Ik poetste mijn tanden al een poosje afwisselend met een beetje kokosolie (werkt antibacterieel en antischimmel) of met een zoute tandpasta van het merk Weleda. Maar voor een natuurlijke tandpasta zonder rommel betaal je snel zo’n vijf tot zeven euro per tube. Da’s niet weinig.
Ook in die laatstgenoemde tandpasta (van Weleda) zit helaas glycerine en hoewel deze pasta verder goed beviel, was ik toch geneigd om dan maar zelf tandpasta te gaan maken.
Als je op internet kijkt, struikel je over de recepten voor ‘homemade tandpasta’. Ik heb een heel simpel basisrecept gebruikt. Er zit Bentonietklei in dat belangrijke mineralen bevat, ontgiftend en alkaliserend werkt (ontgiften met bentoniet klei? Een interessant blog over chronische vermoeidheid, Lyme en ontgiften is: http://moezijniszooo.blogspot.nl/2014/12/ontgiften-voetenbad.html ).
Een goede kwaliteit bentoniet klei is grijs- of crèmekleurig (niet wit, want dat is meestal goedkope rommel uit China of iemands achtertuin).

Voor huisgemaakte tandpasta heb je nodig:
4 volle eetlepels koudgeperste kokosolie (op kamertemperatuur)
1 eetlepel bentonietklei foodgrade (koop die bijv. hier)
1 eetlepel gedestilleerd water
5-7 druppels pepermuntolie (koop die bijv. hier)

Doe de kokosolie in een kom en mix deze met een handmixer tot een zachte pasta. Doe er 1 eetlepel klei door, mix even. Daarna 1 eetlepel gedestilleerd water en een paar druppels pepermuntolie. Mix. Klaar. Het ziet eruit als een masker dat je op je gezicht zou willen smeren maar gezien de pepermuntolie die erin zit, doe ik dat maar niet.

Deze tandpasta kun je bewaren in een schoon potje (bijvoorbeeld een leeg jampotje) met deksel. Leg er voor gebruik een schepje of lepel bij van plastic of keramiek bij om een beetje tandpasta uit de pot te halen en op je tandenborstel te doen. Spoel het schepje daarna goed af met warm water.
Dip je tandenborstel niet in de pot – zeker niet als je deze deelt met een ander- want dat is jakkie bah en kan voor vervuiling van de tandpasta met bacteriën zorgen. Kokosolie werkt dan wel antibacterieel maar laten we het zekere voor het onzekere nemen.

Ik heb mijn tanden een aantal dagen gepoetst met deze tandpasta en ik moet zeggen dat het niet tegenvalt. Nu is de smaak niet om over naar huis te schrijven, maar het is een mild schurende tandpasta met een lichte neiging naar munt. Niet vies en niet lekker. Beetje neutraal. Nu maar kijken wat de mondhygiëniste over een paar weken gaat zeggen over mijn gebit…

Een ander fijn recept lijkt me dit: http://joybileefarm.com/cure-tooth-decay/

Weten wat een tandarts hiervan vindt? Lees meer op de website van holistisch tandarts Mark Burhenne: https://askthedentist.com/https://askthedentist.com/

20160605_145833

20160605_151152_Burst01

20160605_151909

 

 

 

Kiespijn? Knoflook to the rescue!!

Een waarschuwing vooraf: rauwe knoflook is ZEER STERK en kan irritatie tot zelfs brandblaren in je mondholte veroorzaken als je het lang in contact laat zijn met de binnenkant van je mond of je keelholte. Wees er daarom voorzichtig mee en laat het niet te lang in de mond, je kunt er even op kauwen maar dat gaat branden dus wees daarop voorbereid. Maximaal 30 seconden kauwen tot maximaal een minuut is dan ook aan te bevelen. Spuug het daarna uit en spoel je mond met koud water.

Een fantastisch tip voor acute pijn in kiezen of tanden is de volgende:
1. neem een teen verse knoflook. Snij deze in twee helften en houdt elk van de helften met de snijkant tegen de zijdes van de pijnlijke kies aan. Doe dit 1 minuut tot max 5 minuten. Probeer je tandvlees wat te ontzien want het brand als de hel. Spoel je mond daarna met koud water en spuug het uit in de wasbak.

2. Snij een dun schijfje knoflook ter grootte van het kauwvlak van je kies, leg het op of tegen het kauwvlak aan en klem dit gedurende 1 minuut tussen je kiezen. Kauw daarna gedurende 30 seconden en spuug de knoflook daarna uit. Spoel je mond met koud water en spuug het uit.

Een tijdje geleden had ik last van een slecht gevulde kies. Deze was tot 2 keer toe opnieuw behandeld maar ik bleef lang last houden van kou en warmte op die kies. Dit ging gelukkig voorbij maar laatst kreeg ik opeens pijnklachten. Nu ben ik niet bang voor de tandarts maar zoiets gebeurt natuurlijk altijd in het weekeind en dus heb ik de truc met knoflook toegepast. En dat werkte!! De eerste dag heb ik drie maal knoflook gekauwd en uitgespuugd en op de tweede dag heb ik 2 helften van een teen knoflook tegen de zere kies aangehouden. Gespoeld met koud water en weg was de pijn. Die is ook niet meer teruggekomen. Ik zweer erbij!

Knoflook werkt als natuurlijk antibioticum.
Snijd een half tot een heel teentje knoflook in kleine brokjes. Doe deze op een lepel, en neem dit in, gevolgd door een glas water. Slik de stukjes knoflook in zijn geheel door. Je kunt de knoflook ook op de lepel mengen met koudgeslagen honing of wat yoghurt en het op die manier doorslikken.
Voor meer succesverhalen lees:
http://www.earthclinic.com/toothache/garlic4.html

 

Over op betere verzorgingsmiddelen:
Vervang je huidverzorgingsmiddelen, make-up en shampoo door meer natuurlijke en onschuldigere alternatieven.
Als ik mijn haar met gewone shampoo was, krijg ik last van een snel geïrriteerde en droge jeukende hoofdhuid. Sinds een paar maanden was ik mijn haar met veel plezier met een blok haarzeep, bijvoorbeeld deze ↑ aleppozeep
http://www.detuinen.nl/41691-finigrana-alepposl-oerzeep-olijf.html

Als conditioner voor na het wassen gebruik ik een mengsel van appelazijn en water (doe 1 eetlepel appelazijn in een oude shampoofles en vul dit aan met lauw water, spoel je haar hiermee na het shampoo-en, laat even intrekken en spoel je haar grondig uit met water. Je krijgt er zacht en glanzend haar van).

Kokosolie werkt onder andere goed als deodorant. Smeer een beetje onder je oksels en je stinkt de hele dag niet. Helaas blijf je bij grote inspanning wel zweet produceren maar dit is natuurlijk wel een manier voor je lichaam om te ontgiften dus eigenlijk heel gezond. Natte plekken in je shirt moet je dus op de koop toenemen. Je bent wel af van toevoegingen als aluminium, SLS en andere rotzooi die ze in reguliere deo stoppen.
Je kunt wat van je favoriete essentiële olie (sinaasappel, lavendel) door je kokosolie roeren en dit bewaren in een apart potje.
Kokosolie kun je ook gebruiken als bodylotion, als scheercrème, tegen schimmelinfectie van de huid, ja dames ook bij een schimmelinfectie daarbeneden, tegen droog haar, als verzorgende badolie, om je mond mee te spoelen tegen tandbederf, loszittende tanden en geïrriteerd tandvlees (oil pulling methode).

Make-up en andere verzorgingsmiddelen zonder rommel kun je vinden bij https://www.heelnatuurlijk.nl/

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s