ontstekingsremmende en pijnstillende gummies voor volwassenen

gelatin-health-benefits

Yep, het is weer zover; de laatste tijd zijn er nogal wat dagen bij waarop er een weerswaarschuwing geldt voor wat meer reumapijn. Het weer is soms wat wisselvallig en daardoor kreunen en steunen mijn gewrichtjes me af en toe zeurderig toe: ‘au, we willen warmte, aandacht en een beetje Arnica-crème. En wij willen op vakantie graag, naar een warm droog land…’

Ik ben dan wel aardig opgeknapt met dit dieet, maar rond deze tijd van het jaar krijg ik altijd een ontzettende behoefte om me onder een dekentje te begraven en daar lekker onder te blijven liggen knorren totdat de eerste lentestralen hun warmte weer laten voelen.

Nee, ik ben geen fan van grijs, druilerig en onstabiel weer.

Maar wat heb ik er over te zeggen. Nada.

Dus probeer ik de gedachte aan een klein lief appartementje in de Algarve van me af te zetten en maak er maar het beste van hier, op deze plek.

Ik ga snoepjes maken voor mezelf! Maar dan wel volwassen snoepjes die een ontstekingsremmende werking hebben. Twee vliegen in één klap. Wat zeg je me daarvan.

Een tijdje terug heb ik gelatinepoeder gekocht van Great Lakes. Het eten van gelatine geeft nogal wat gezondheidsvoordelen. Vooral als je een auto-immuunziekte hebt.
Het is onder andere goed voor de sterkte van botten en gewrichten, een gezonde huid, mooi haar, sterke nagels en tanden. Gelatine bevat een heel spectrum aan aminozuren, de building blocks van proteïnen. Gelatine is goed om schade aan de wanden van het spijsverteringskanaal te repareren en zorgt op die manier voor het voorkómen van een leaky gut syndroom. En zodoende voor minder auto-immuunreacties.

Waarschijnlijk hebben velen onder ons vroeger wel eens Jell-O pudding gegeten. Die drillerige puddinkjes in neonkleuren waarbij het nooit lukte om het laatste hapje fatsoenlijk op je lepel te krijgen. Die dus.
Jell-O zou ik je niet aanraden te kopen vanwege de kleurstoffen en andere troep die daarin zit. Koop gelatinepoeder van een goed merk. Bijvoorbeeld deze van Great Lakes (je bestelt het o.a. bij Puur Mieke of via Amazon). Je doet een eeuw met zo’n bus en je kunt er van alles mee maken. Je zou ook elke dag een theelepeltje  ervan door je ontbijtje of je sapje kunnen roeren.

screen-shot-2015-07-21-at-11-15-16-pm
In dit recept gaat ook kurkumapoeder. Kurkuma is ontstekingsremmend, voorkomt oxidatie van cholesterol, bindt zich aan zware metalen als lood e.d. in het lichaam zodat deze geen schade aan bijvoorbeeld de hersenen kunnen toebrengen. Maar kurkuma heeft nog vele andere gezondheidsbevorderende eigenschappen. Lees er eens over op internet.

Hier het recept:
Nodig:
240 ml (1 cup) vers geperst sinaasappelsap, of mangosap, of perziksap
240 ml (1 cup) water
(óf 2 keer een cup sap)
1 afgestreken eetlepel kurkumapoeder (kurkuma smaakt een beetje bitter dus pas op dat je niet teveel gebruikt)
1 snufje zwarte peper
4 eetlepels gelatinepoeder
4 – 6 eetlepels honing (of een andere goed oplosbare zoetstof als ahornsiroop)

Meng het water en het sap in een pannetje en verwarm dit.  Doe er een eetlepel kurkuma bij en een snufje peper en roer goed. Als de vloeistof goed warm is, haal je het van het vuur. Sprenkel de gelatine er voorzichtig over terwijl je goed blijft roeren want anders krijg je klonten. Blijf roeren tot de gelatine goed is opgenomen. Voeg 4 – 6 eetlepels honing toe, roer en giet het mengsel daarna in een schaal van minimaal 20 bij 15.
Als het een beetje is afgekoeld zet je het in de koelkast voor 2 tot 3 uur. Als de gelatine voldoende is opgestijfd kun je het in hapklare vierkantjes snijden. Omdat deze gummies bitterzoet en kruidig smaken zullen kinderen ze waarschijnlijk niet lekker vinden.
Je kunt deze gummies ook kindvriendelijk maken met bessensap of vruchtenpuree in plaats van de combi water/sinaasappelsap en dan de kurkuma weglaten. Giet het mengsel in leuke siliconen  ijsblokjesvormpjes (anders krijg je ze er niet uit) om op te stijven.

Bewaar ze in een gesloten bakje, liefst in de koelkast.

20161105_171315

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s