Winters perenbrood

Het is duidelijk ander weer aan het worden. Ik voel het aan mijn lichaam. Ik ben soms wat strammer. Het wordt weer tijd voor warme baden met magnesiumzout, de sauna, goed ingepakt wandelen als het droog is en het zonnetje schijnt en uitgebreid koken en bakken.
Dit brood heb ik gisteren gemaakt. De mannen hier vonden het lekker. Door zijn uiterlijk en het gebruik van peren is het een echt winterbroodje. Lekker met roomboter, of appelstroop, marmite of blauwaderkaas. Het brood kan wat droog uitvallen maar je kunt het gerust ook zonder beleg eten en de peren maken veel goed. Je kunt het bij het ontbijt of lunch eten, bij je koffie of thee maar ook als tussendoortje. (NB: ook leuk om te bakken voor de Kerstdagen! Versier het dan met kokossuiker en kaneel).
Ik heb boekweitmeel gebruikt omdat ik dat tegenwoordig goed hebben kan. Beginners van het zetmeelarm dieet moeten uitkijken met boekweit omdat dit zetmeel bevat en problemen kan geven. Je kunt de 100 gram boekweitmeel ook vervangen door amandelmeel, lijnzaadmeel of zonnebloempittenmeel (of een combi ervan).

Recept winters perenbrood:
100 gram boekweitmeel (te vervangen door amandelmeel, lijnzaadmeel of zonnebloempittenmeel of een combi van die drie)
100 gram walnotenmeel (let op: maal de walnoten tot meel in je keukenmachine maar maal niet te lang want dan krijg je notenboter)
50 gram zonnebloempittenmeel (maal je pitjes tot meel maar maal ook niet te lang)
2 flinke theelepels wijnsteenbakzuur
2 theelepels koekkruiden of kaneel
50 gram walnoten in stukjes gehakt

3 eieren
2 flinke eetlepels yoghurt
2 theelepels vanille essence
2 eetlepels kokosolie en 2 eetlepels olijfolie (of ander vet)
2 eetlepels honing (of andere zoetstof)

2 grote peren, geschild en in parten gesneden.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng de natte ingrediënten met elkaar en mix deze met een handmixer tot een romige massa. Meng droog en nat tot een plakkerig deeg en laat dit even (5 minuten) staan.
Stort je deeg in een licht ingevette cakevorm of kleine broodvorm. Leg de parten peer er bovenop. Bak dit brood gedurende 40 minuten. Controleer aan het eind van de baktijd met een satéprikker of je brood gaar is.

Ingepakt in aluminiumfolie kun je dit brood buiten de koelkast bewaren. De peren zorgen er wel voor dat de bovenkant van het brood wat zompig gaat worden maar dat is voor de smaak geen probleem. Eet het wel binnen 2 dagen op.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s