Cranberry crumble

20171214_194411

Sinds een paar dagen ben ik een paar aardewerken schalen rijker. We hebben ze gekocht met de zegeltjesactie van Albert Heijn. Ik heb er nu drie; de vierkante witte en de grijze plus de donkergrijze rechthoekige. Weer drie schalen erbij. Terwijl we eigenlijk al barsten van de schalen en kommen en andere keukenattributen. Maar ja, dan heb je wekenlang ‘ja’ gezegd op de vraag van zo’n lieve kassamevrouw of je servieszegeltjes wilt en dan heb je een paar van die spaarkaarten vol en dan ga je toch maar die schalen halen. Anders heb je voor niks gespaard en geplakt. Erg hè? Ken je dat?

Nu heb ik een hele grote keuken, met veel laden en kastjes en toch begin ik een nijpend tekort aan opbergruimte te ervaren. Tegelijkertijd ben ik gek op aardewerken kommen en schalen. Maar ook op glaswerk. En ook op porselein trouwens. Dus elk stukje plank staat volgestouwd met stapeltjes schaaltjes en kommen en servies.
Ik heb me voorgenomen nu ook maar eens meer van dat spul te gaan gebruiken, anders staat het alleen maar te verstoffen. Dus ik heb een cranberry crumble dessert gemaakt in de vierkante Albert Heijn schaal (van 27 cm). Da’s vast een goed begin.

Cranberries worden ook wel veenbessen genoemd en worden voornamelijk op Terschelling geoogst. Ze zijn erg zuur maar supergezond door de verschillende vitamines en mineralen die ze bevatten. In deze periode, zo vlak voor Kerst, kun je zakken verse cranberries kopen in de supermarkt.

Recept Cranberry crumble
Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius.

Voor de bodem heb je nodig:
150 gram amandelmeel (anderhalve cup)
1 eetlepel roomboter of kokosolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel koud water

Meng dit met elkaar en kneed het mengsel met natte handen tot een soepel deegje. Plaats het in een ingevette en/of met bakpapier beklede vorm en druk dit met de hand uit tot een platte bodem van ongeveer een halve cm dik.
Bak deze even vóór in de oven, anders wordt de bodem te zompig als je straks de vulling erop doet. 10 minuten is genoeg. Haal de bodem uit de oven en zet hem apart. Laat de oven aan.

Voor de vulling heb je nodig:
200 gram verse cranberries
3 eetlepels palmsuiker of honing (of een mix van die twee)
2 theelepels vanille essence
1 theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels appelmoes
1 eetlepel amandelmeel (om te binden)

Was de cranberries en doe ze -met aanhangend water- in een pan met een dikke bodem. Stoof de cranberries enkele minuten tot ze vrijwel allemaal opengebarsten zijn. Dat barsten van de bessen geeft een leuk poppend geluid. Luister maar. Erg rustgevend.

20171214_153805
Doe de bessen in een kom en meng ze met de suiker of honing, met de vanille, kaneelpoeder en de appelmoes. Voeg de amandelmeel als laatste toe om de boel een beetje te binden tot een soort grove compote.

Laat dit mengsel even afkoelen terwijl je het kruimeldeeg maakt.

Voor het kruimeldeeg heb je nodig:
100 gram amandelmeel (of 1 cup)
1 eetlepel roomboter of kokosolie
2 eetlepels palmsuiker (of ander zoetmiddel)
1 theelepel kaneel
1 theelepel vanille essence
snufje zout (1/4 theelepel)
snufje kardemom (of koekkruiden) (1/4 theelepel)

Wrijf dit met droge handen tot een kruimelig geheel.

Nu schep je de vulling op de bodem. Spreid de vulling gelijkmatig uit en strooi het kruimeldeeg eroverheen zodat de vulling mooi bedekt is. Zet de cranberry crumble nog 30 minuten in de oven tot deze heerlijk donker goudbruin kleurt. Haal hem uit de oven en laat hem rustig afkoelen. Vlak voor gebruik kun je hem snijden (tot ± 6 stukjes).

Lekker met dikke room, dikke yoghurt, lemon curd, mascarpone of ijs. Of gewoon zo.
Geniet ervan!

Meer Kerst? Zie:
Gehaktbrood met kruiden, paddestoelen en cranberries
Kerst stamppot met hert
Knolselderijgratin en kippedijen met venkel
Chocoladerollade
Gembercake
Zijdezachte chocolademousse met avocado

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s