Mijn go-to websites

 

Je kent dat wel; je hebt een beetje oorpijn maar geen zin of tijd om daarvoor naar de huisarts te gaan, je zoekt een leuk recept voor een ontstekingsremmende warme drank of je wilt eens uitzoeken of het de moeite waard is om zelf tandpasta te maken.
Soms vraag je je misschien af of Paleo eten nu echt wat doet bij diabetes, of je beter kokosolie of olijfolie in je haar kunt smeren bij droge haarpunten en of oil pulling echt cariës kan verminderen. Zomaar wat vragen waar ik soms mee opsta. Tja, het kan erger…

Er is een aantal websites waar ik graag kom om suggesties en ervaringen van anderen en hier en daar een kritische noot te ontdekken. Dit zijn mijn ‘go-to’ websites:

 www.earthclinic.com
Deze website is opgericht door Deirdre Layne. Zij is een alom gerespecteerd deskundige op het gebied van natuurlijke geneesmiddelen en natuurgeneeswijzen. Ze is de oprichter en eigenaar van ‘Earth Clinic’, dat in 1999 begon als een bescheiden website waarop Deirdre adverteerde met haar natuurgenezingspraktijk. Bezoekers begonnen op haar website huis-tuin-en-keukenoplossingen voor grote en kleine kwalen en chronische ziektes met elkaar te delen en zo begon de site langzaam uit te groeien tot wat ‘Earth Clinic’ vandaag is.
Van oorpijn tot kiespijn en van depressie tot ontstekingsreuma, er zit altijd wel een remedie bij die verbazingwekkend eenvoudig is en toch werkt. Negatieve reacties op natuurlijke middelen worden ook uitgebreid besproken en vragen stellen en ervaringen delen kan heel gemakkelijk.

 

Websites die Paleo eten als onderwerp hebben; er zijn er ontelbaar veel en ik kan er geen genoeg van krijgen. Sommige zijn om te huilen, maar er is een aantal echt goede websites met een degelijke uitleg over het dieet en informatie over de gezondheidseffecten van het eten als een jager-verzamelaar.

Voor beginnende Paleo’ers is www.thepaleomom.com een leuke website. Ook voor diegenen die een auto-immuunaandoening hebben en willen starten met het Paleo auto-immuundieet is deze site een goed startpunt.
Verder geniet ik altijd enorm van de posts van Melchior Meijer (melchiormeijer.wordpress.com)  Hij schrijft vanuit het perspectief van een wetenschapsjournalist over Paleo eten. Niet gespeend van enig cynisme overigens, zowel over gezondheidshypes in het algemeen, als over het feit dat niemand, werkelijk níemand (nouja, misschien een paar mensen) die beleidsmatig en/of op het gebied van de gezondheidszorg in Nederland het verschil kan maken, zich ook maar een seconde interesseert voor de positieve invloed van Paleo eten op bijvoorbeeld diabetes, hart en vaataandoeningen of auto-immuunziekten. Tenminste, als je het goed doet, dat Paleo eten; want sommigen eten zich alsnog een hartvervetting aan megahoeveelheden vlees en zogeheten goede vetten. Omdat ‘het mag’ van hun Paleo goeroe. Als je het doet, gebruik dan je verstand.

Puntjes van kritiek op het Paleo dieet zijn:
De oermens at helemaal niet zo veel en zo vaak vlees als wij vandaag de dag (kunnen) eten, en zeker niet van de beroerde kwaliteit die er nu in de schappen ligt.
De gezonde voeding die we zouden moeten eten; groenten, knolletjes, fruit, noten en zaden is natuurlijk lang niet meer zo voedzaam als het ooit was: onze akkers zijn uitgeput door roofbouw, overmatig gebruik van meststoffen en pesticiden. Daar kun je bijna niet tegenop eten zonder alsnog mineralen en vitaminetekorten te krijgen.
Ook maken veel Paleo-eters volgens mijn diëtiste de fout veel te eenzijdig te eten uit angst iets ‘verkeerd’ te doen. Niet goed op de lange termijn. Ze ziet de één na de ander verschijnen met aanzienlijke vitaminen-  en mineralentekorten en orthorexia nervosa.
Er is bewijs dat onze voorouders wél granen aten. Alleen niet van die doorgeteelde, glutenbommen die we nu verbouwen. Granen zijn vandaag de dag inderdaad de pest voor je darmen, dus je kunt ze beter laten staan. Maar af en toe boekweit of quinoa als aanvulling op je maaltijd moet kunnen.
Er kán geen standaard Paleo dieet bestaan. Als je wilt eten wat je voorouders  aten, moet je nagaan waar je voorouders voornamelijk woonden. Mensen in woestijngebieden aten toch echt heel anders dan mensen die in kustgebieden woonden.

Als je op een gezonde manier aan Paleo eten wilt doen: eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding, vermijd dus overbewerkte producten maar sluit niet te veel voedingsmiddelen uit, eet heel gevarieerd, eet niet elke dag vlees, eet ook vis omdat je tenslotte in een land aan de kust woont, eet zoveel mogelijk groenten, eet vaak biologisch, wees matig met vet.
En als je het aan mij vraagt, dan zou ik zeggen: sta jezelf af en toe een culinair uitstapje toe en eet ook af en toe wat gefermenteerde vormen van zuivel (als bijvoorbeeld geiten- of schapenyoghurt of een goede kwaliteit kaas, want als je Europese voorouders hebt is de kans klein dat je het niet goed kunt verteren en de bacteriën die erin zitten, zijn fijn voor je darmen). Kortom; wees niet te dogmatisch.

 Okay, next: voor diegenen die zich afvragen of complementaire of ayurvedische geneeswijzen zoals bijvoorbeeld het gebruik van gember of curcuma bij ontstekingsreuma wel eens wetenschappelijk worden onderzocht en wat daarvan de conclusies zijn is www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed misschien een leuke site. Hier zijn (samenvattingen) van onderzoeken te vinden. De volledige artikelen zijn soms gratis en soms tegen betaling te vinden. Wel in het Engels.

 

Nee, ik ben niet “vegan” en ik eet nog steeds geen havermoutpap maar de website soChicken van de Delftse Jelle Hermus  kan ik heel goed hebben. Het leven kan echt dolle pret zijn volgens soChicken, “met zoveel mogelijk voordelen en zo weinig mogelijk nadelen”. Dat klinkt wat Cruijffiaans, die uitspraak, maar er zit wat in.
Eigenlijk hoef ik geen reclame te maken voor zijn website omdat Jelle’s toko al supergoed gaat, maar ik vind het inspirerend om te zien dat er steeds meer, vooral jonge dertigers zoals Jelle zijn, die durven te kiezen voor een simpeler maar toch rijk leven. Denk daar maar eens over na. Of niet. Het is jouw leven.
Leuke website vanwege de frisheid, de ongedwongen manier waarop verteld wordt over het leven dat je zou kunnen leiden als je ietsiepietsie anders durft te kiezen. Elke dag worden er weer nieuwe blogjes, berichtjes en filmpjes uitgebroed, over gelukkig, gezond, succesvol, vrij, liefdevol en bewust leven. Gaat dat zien: sochicken.nl/Natuurdiëtisten Nederland (www.natuurdietisten.nl)  vertegenwoordigt professionele diëtisten en voedingskundigen met een zelfstandige praktijk die zich als kenniscentrum voor natuurlijke voeding presenteren op het internet.  Zij hebben een wat bredere kijk op voeding en gezondheid dan de meeste professionals in de reguliere circuits, en geven de natuur en het zelfhelend vermogen van het lichaam een belangrijke plaats bij het vormen van hun adviezen.
Op de website tref je een uitwisseling van visies op voeding maar ook onderzoeken op het gebied van de nieuwste complementaire voedingsinzichten aan. Veel draait om voeding als medicijn (een ‘nutricijn’). Door je namelijk goed te voeden, versterk je je eigen (natuurlijke) zelfgenezend vermogen om gezond(er) te worden en/of te blijven.

 

www.rebootwithjoe.com
Joe hierboven is één van mijn favorieten. Jaren geleden zag ik zijn documentaire ‘Sick, Fat and Nearly Dead” voor de eerste keer en deze film over zijn strijd tegen zijn auto- immuunaandoening en de overbodige kilo’s maakte destijds zoveel indruk op mij dat ik besloot al mijn twijfels overboord te gooien en te beslissen dat anders eten ook mijn zieke lijf zou laten herstellen. En dat ik er veel, zo niet alles voor over zou hebben. Omdat het zo niet langer kon.
Wanneer je er even doorheen zit; kijk zijn (inmiddels 2) docu’s. Dat kan via zijn site, op Youtube maar ook op Netflix. Inspirerend.

2 thoughts on “Mijn go-to websites

  1. Brainiacs says:

    Leuk! Jelle en de natuurdietistenwebsite zijn ook favoriet bij mij, dus ik vermoed dat onze smaak wel hetzelfde is. Ga ik de andere sites ook even bekijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s