Tortilla’s van kokosmeel

Eindelijk heb ik het voor elkaar; ik heb een voor mezelf aanvaardbaar alternatief voor tortilla’s van tarwemeel gemaakt. Deze kleine smaakvolle schatjes zijn goed vouwbaar en laten zich prima vullen. Ze zijn gemaakt met kokosmeel. Ik gebruikte het de laatste tijd steeds minder omdat het over het algemeen zo’n droog resultaat geeft en mij wat te zoetig smaakt bij hartige gerechten, maar nu staat het weer vooraan in de keukenla.

Gister hebben we een heerlijke comfortfood-avond gedaan. Ik heb deze tortilla’s gevuld met gehakt op zijn Mexicaans, een tomatensalsa, yogurt-komkommersaus en geraspte kaas en het was ‘smullen maar’!
Je kunt ze ook vullen met een zelfgemaakte tonijnsalade voor een prima lunch. Je kunt er kleine quesadilla’s mee maken, kortom, je kunt er veel kanten mee op.

Ik heb behalve kokosmeel ook psylliumpoeder gebruikt. Psyllium bindt en werkt als een soort vervanger voor gluten waardoor het kokosdeeg een betere consistentie krijgt. Je kunt het daardoor uitrollen tot een dunne pannenkoek, ongeveer ter dikte van een flensje, en het scheurt ook niet zo snel.
Ik heb dit recept eerder gemaakt met enkel 2 eetlepels psylliumpoeder en dat werkt ontzettend goed. Je kunt daarmee superdunne pannenkoekjes maken die niet snel scheuren. Nog dunner dan hierboven afgebeeld. Maar omdat ik niet zo gek ben op de smaak en de zanderige structuur van psyllium heb ik het tortilladeeg gister gemaakt met 1 eetlepel psylliumpoeder en 1 eetlepel lijnzaadmeel (dat bindt ook). En dat ging eigenlijk ook prima. Ze zijn dan ietsje dikker dan dat je ze maakt met 2 eetlepels psyllium, dat wel.

Recept tortilla’s (8 stuks):

Nodig:
halve cup (60 gr.) kokosmeel
1 afgestreken eetlepel psylliumpoeder en 1 afgestreken eetlepel lijnzaadmeel (óf 2 afgestreken eetlepels psylliumpoeder).
1 theelepel wijnsteenbakzuur of bakpoeder
1 cup (240 ml) warm water

voor smaak:
1 theelepel komijnzaadpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel curcuma
1/2 theelepel zout

Meng de droge ingrediënten in een kom. Doe eerst de helft van het warme water erbij en meng dit met een lepel door het meel. Doe elke keer een klein beetje warm water bij het mengsel tot een een elastische massa krijgt waarmee te werken valt. Als je water over houdt is dit niet erg. Kneed en meng niet te intensief of te lang.
Verdeel het deeg in acht balletjes. Leg een bakmat die niet kan verschuiven op je aanrechtblad (zo eentje van siliconen werkt goed). Leg een balletje deeg neer met daarop een blad bakpapier en rol het deeg uit met een deegroller tot de grootte van een kleine pannenkoek, zo dun mogelijk.

Neem een kleine deksel of een andere ronde vorm (ik heb er eentje gebruikt met een diameter van ongeveer 16 cm) en zet deze op het uitgerolde deeg. Snij er losjes omheen met de achterkant van een mes, haal de randjes weg en dan heb je een redelijk ronde tortilla.

Verwarm een pan met een dikke bodem en vet deze lichtjes in met kokosolie of olijfolie. Bak de tortilla op middelhoog vuur tot je hem hier en daar wat ziet opbollen. Ongeveer 2 minuten. Draai hem om en bak de andere kant ongeveer 1 minuut.

Dit soort tortilla’s is lekker gevuld met een pittige mix met vis of vlees, opgeleukt met een saus en/of kaas. je kunt er ook reepjes paprika bij serveren, rauwkost of een tomaten-komkommersalade.

Tip: je kunt deze tortilla’s invriezen. Leg dan wel een stukje bakpapier tussen de tortilla’s zodat je ze makkelijker van elkaar kunt halen bij het ontdooien. Warm ze bij voorkeur in een droge hete pan op, want in de magnetron worden ze te zacht naar mijn smaak.


Recept pittig Mexicaans gehakt (voor 4 pers.)
:
8 ons tot 1 kilo mager biologisch rundergehakt
10 theelepels paprikapoeder
2 theelepels cayennepoeder
3 theelepels knoflookpoeder
3 theelepels komijnpoeder
flinke theelepel zeezout
halve theelepel zwarte peper

2 kleine blikjes tomatenpuree
2 uien, gesnipperd
3 tenen verse knoflook, geperst

Bak het gehakt rul in een diepe pan of wok. Voeg als het licht gebruind is de uien toe en laat ze even bakken. Voeg dan de knoflook, de specerijen én de tomatenpuree toe en laat dit lekker meebakken. Als alles goudbruin is en gaar zet je je warmtebron uit.

Recept tomatensalsa:
5 tomaten in kleine stukjes gesneden,  zonder het natte gedeelte met de pitjes
2 eetlepels ketjup (of tomatenpuree met een beetje honing)
3 teentjes knoflook, gesnipperd of geperst
handje verse koriander, fijngesneden
2 eetlepels olijfolie
beetje peper en zout naar smaak

Meng. Klaar.

Recept dikke yoghurtsaus met komkommer:
dikke uitgelekte yoghurt (ongeveer 6-8 eetlepels)
halve komkommer, geschaafd in dunne plakjes
1 theelepel korianderpoeder

Meng. Klaar.

2 thoughts on “Tortilla’s van kokosmeel

    • almondfigtree says:

      Ha An,

      Dat is jammer. Doe je er wel psylliumpoeder door? Want dat bindt goed en maakt het deeg goed kneedbaar. Ik moet zeggen dat dit recept voor mij keer op keer uitstekend werkt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s