Kerstdiner voor kookdummies zoals ik.

Vorig jaar zei ik het, het jaar daarvoor ook, en eigenlijk zeg ik het al jaren maar ik vind dat je je met kerst niet al te druk moet maken. En dan heb ik het over het voorbereiden van het kerstdiner. Dus daarom hier een paar receptjes voor een fijn en niet te ingewikkeld etentje.


VOORGERECHTJE
:
Gerookte eendenfilet op rucola met pijnboompitjes en een mosterd-honing-tijmdressing.

Je kunt pakjes heerlijke eendenfilet kopen bij de Lidl waarmee je in een handomdraai een leuk voorgerechtje kunt maken. Neem ongeveer één verpakking eendenfilet per twee personen.
Verdeel wat rucola op de borden. Leg een paar plakjes filet er bovenop.
Maak een dressing: meng twee eetlepels olijfolie met twee eetlepels honing en twee theelepels mosterd en één theelepel gedroogde tijm. Schenk over elk bord een beetje dressing. Rooster tenslotte een paar handjes pijnboompitten in een droge pan en strooi deze over de borden. Easy peasy. Klaar.

(Voor mensen die niet zo gek zijn op eend, kun je deze gemakkelijk vervangen door gravad lax -ook verkrijgbaar bij Lidl-, plakjes gerookte zalmfilet, of een stukje zachte geitenkaas).

IMG-20181121-WA0000

 

 

HOOFDGERECHTJE:
Een mooi hoofdgerechtje en weer eens even anders dan anders met kerst vind ik het volgende gerecht: kabeljauwfilet in pancetta met verse salie.

20181124_184713

 Nodig (voor 4 pers):
4 kabeljauwfilets (ong. 175 gram per persoon)
16 plakjes Pancetta (of Prosciutto)
handje verse blaadjes salie
peper en zout en wat olijfolie

 

Bereiding:
Leg de vis vlak voordat je aan het werk gaat buiten de koelkast zodat deze kan acclimatiseren. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.

Leg 4 plakjes Pancetta dakpansgewijs naast elkaar (zorg dat ze elkaar een beetje overlappen). Leg de kabeljauwfilets op de plakjes en leg daarbovenop een blaadje salie.
Vouw nu de plakjes pancetta over de vis zodat je een klein pakketje krijgt. Breng op smaak met peper en een beetje zout.
Bak de onderkant (waar de vouwnaad zit) van de pakketjes gedurende 1 minuut in een beboterde koekenpan en leg ze dan in een met olijfolie licht ingevette ovenschaal, met de vouwnaad naar beneden. Besprenkel de pakketjes met een beetje olijfolie, strooi er wat fijngesneden salie op en voeg wat hele peperkorrels toe.

Bak de vis nog ongeveer 12 minuten in de oven tot de spek lekker krokant is. Mocht de spek nog niet voldoende gebakken zijn na 12 minuten, zet dan nog 2 minuten de gril erop.

Heerlijk met groene asperges en stoofpeertjes. (Tip: je kunt deze pakketjes van tevoren voorbereiden en in de koelkast bewaren totdat je ze gaat bakken).


DESSERT:

De basis van deze (zuivelvrije) panna cotta is kokosmelk. Neem een goede kwaliteit bijvoorbeeld Aroy-D of een fairtrade merk. Om de panna cotta stevigheid te geven gebruik ik gelatinepoeder van Great Lakes.

Nodig voor de panna cotta (4 pers):
4 kleine ronde ondiepe aardewerken bakjes

een blik volvette kokosmelk
2 theelepels gelatinepoeder
2 eetlepels koud water
1 dessertlepel vanille extract
2 eetlepels honing of ahornsiroop
kokosolie om je vormpjes in te vetten.

Doe 2 eetlepels water in een kom en sprenkel de gelatinepoeder er overheen. Roer goed totdat de gelatine oplost en laat het dan nog 5 minuten staan.
Verwarm (niet laten koken!) de kokosmelk in een pannetje en voeg een dessertlepel vanille extract toe en twee eetlepels honing of ahornsiroop. Roer dan de opgeloste gelatine erdoor en roer goed totdat de gelatine goed is opgelost en alles goed is gemengd. Neem het pannetje van de warmtebron en laat het geheel afkoelen.

Vet je bakjes lichtjes in met kokosolie.
Schenk in elk bakje een hoeveelheid van het mengsel. Zet de bakjes in de koelkast om op te stijven (minimaal 4 uur).

Voor de compote van rood fruit:
Een volle beker rood fruit (bevroren mag: bessen, bramen, frambozen etc.)
1 eetlepel honing
1 eetlepel likeur (optioneel; bijvoorbeeld grand marnier, sinaasappel- of bessenlikeur of Port)

Doe het fruit in een pannetje met de eetlepel honing. Verwarm het geheel tot het fruit zacht wordt. Neem het pannetje van het vuur en laat het even afkoelen. Roer eventueel een eetlepel likeur erdoor. Schenk het in een bakje en laat dit afkoelen in de koelkast.

Als de panna cotta stevig is haal je de bakjes uit de koelkast. Om ze in zijn geheel uit de vormpjes te krijgen kun je ze het beste even (10 sec.) in een bakje met een laagje heet water zetten.
Plaats dan een dessertbord op het panna cotta vormpje en draai voorzichtig om. Als het goed is, glijdt de panna cotta nu uit de vorm.
Schep wat roodfruit-compote over de panna cotta en serveer. Enjoy your meal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s