Een beetje minder

Wij zijn ook een beetje aan het minderen. Met vlees bedoel ik. En dat is in ons huishouden met daarin drie vleesliefhebbers niet eenvoudig. Ik ben zelf meer van de roerbakgroenten met hier en daar een verdwaald stukje krokant gebakken kip en wat noten maar het mannelijk deel van ons gezin kun je ‘s nachts wakker maken voor een hamburger, braadworstjes of een sappige steak.
Ik snap ze wel; het gaat ze om de hartige smaak en het gevoel dat je iets met structuur hebt gegeten. En hoewel ik een goeie entrecote van onze slager zo af en toe echt niet afsla, en daar dan ook echt heel erg van geniet, vind ik dat we ook zo af en toe best vegetarisch kunnen eten. Voor onze gezondheid is dat beter. En voor de wereld is dat beter.

Maar daarvoor moet je hier dus wel van goede huize komen. Ik ben zelf geen fan van de voorbewerkte vegetarische producten uit de supermarkt omdat daar over het algemeen tarwe- of rijstzetmeel en allerlei toevoegingen doorheen zitten waar je niks aan hebt.
De jongens eten die dingen gerust; zolang het maar op een hamburger lijkt krijg je hier geen klachten. Maar ik eet ze liever niet. En ik vind ze ook niet lekker.

Liever maak ik zelf iets met tempeh*. Dat heeft een bite, je kunt het kruiden zoals je wilt en als je er blokjes van frituurt, krijgen ze een heerlijke notige smaak. En het is -in tegenstelling tot wat veel mensen denken- supermakkelijk te bereiden.
Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, is een goede bron van proteïne en is vanwege zijn gefermenteerde staat nog gezond voor onze darmpjes ook. (*wat is tempeh).
Wat wil je nog meer. Snel naar het recept!

Gefrituurde blokjes tempeh in ketjapsaus met in kokosmelk gestoofde groenten en een Aziatische salade voor 4 pers. (*dit recept is deels gebaseerd op een recept van 24 kitchen).

Voor de ketjapsaus:
anderhalve rode ui (of 3 middelgrote sjalotten)
2 rode pepers
8 tenen knoflook
olijfolie
peper en zout
sap van één limoen of citroen
150 ml goede kwaliteit ketjap manis
75 ml water

Snijd de rode pepers in stukjes (voor ‘extra hot’ snij je de zaadlijsten mee, anders verwijderen).
Pel de ui en de knoflooktenen en snijd ze in stukjes. Doe alles met één eetlepel olijfolie in een keukenmachine of maal het fijn met de staafmixer tot je een grove pasta hebt.
Deze zelfgemaakte ‘boemboe’ ga je bakken in een pannetje met een dikke bodem. Verhit een scheutje olie in je pannetje en bak de pasta met een snufje peper en zout 1 tot 2 minuten. Voeg het citroen- of limoensap, 75 ml water en als laatste de 150 ml ketjap toe en laat dit zachtjes inkoken tot een licht stroperige saus. Roer af en toe door tijdens het inkoken.
Haal je pannetje van de warmtebron en zet deze apart.

Voor je groentegerecht:
een lekkere grote spitskool
1 winterpeen
1 teen knoflook
2 theelepels citroengraspoeder
snuf zout
een klein blikje kokosmelk (270 ml)
half blikje water

Snijd de kool in grove stukjes en de peen in schijfjes. Verhit een beetje olijfolie in een grote wok en fruit hierin de met een knoflookpers fijngeknepen knoflook. Zodra de knoflook begint te kleuren doe je de kool erbij. Roerbak gedurende een minuut en voeg dan de schijfjes peen toe. Voeg het citroengraspoeder en wat zout toe en roerbak de groenten gedurende 3- 5 minuten.
Voeg de kokosmelk toe en roer dit door de groenten. Voeg een half blikje water toe en zet je warmtebron laag. Laat de pan met groenten nog een kwartier tot 20 minuten zachtjes stoven met een deksel op de wok.

Voor je tempehgerecht:
2
blokken tempeh (van 250 g)
een fles zonnebloemolie

Ik gebruik 2 blokken tempeh want met 2 pubers die tweemaal op scheppen tijdens het eten heb ik dat wel nodig. Wat er overblijft eet ik de volgende dag bij de lunch.
Snijd intussen de blokken tempeh in blokjes. Dat gaat het makkelijkst door de blokken plat op je snijplank te leggen en met een scherp groot mes dunne plakken te snijden die je vervolgens overdwars in kleine blokjes snijdt. Verhit een laag olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de tempeh in porties goudbruin. Ik laat ze flink bruin (maar niet donkerbruin!) worden want dan worden ze knapperig en notig van smaak.
Bedek een vergiet met keukenpapier. Schep de tempeh met een zeef uit de pan en laat de blokjes uitlekken in de vergiet.

Warm de ketjapsaus een beetje op en schep de tempeh erdoor.


Voor de Aziatische salade:

zakje peultjes of sugarsnaps, schoongemaakt
bakje taugé
1 rode ui
1 komkommer

1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel gembersiroop (of ahornsiroop, of honing)
1 theelepel verse geraspte gemberwortel

handje sesamzaadjes of geschaafde kokos, licht geroosterd (optioneel)

voor de dressing meng je 1 eetlepel sojasaus met 2 eetlepels limoensap en 1 eetlepel gembersiroop en 1 theelepel geraspte verse gember.

Voor de salade: kook de sugarsnaps of peultjes beetgaar en laat ze afkoelen. Snijd de rode ui in hele dunne ringen en de komkommer in lange dunne reepjes. Meng alle groenten door elkaar. Doe de dressing erover en schep je salade goed door.
Rooster de sesamzaadjes of kokos in een droge platte pan. Schep de dressing over de groenten en strooi de sesamzaadjes/kokos over de salade. Klaar.

Onze pubers eten dit graag met cassave-kroepoek, gebakken uitjes en seroendeng erbij. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s