Bloemkool ‘mac’ and cheese

Soms heb je zin in zo’n lekkere ‘feel good’ ovenschotel. Vooral met dit winderige en natte weer. Deze heb ik laatst gemaakt. Hij beviel ons prima ook al zit er helemaal geen pasta in maar bloemkool in plaats van macaroni!

Je hebt nodig (4 pers.):
Grote ovenschaal. Ingevet. Ik heb er eentje van 24 x 35 cm gebruikt.

1 grote bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes verdeeld
3 lente-uitjes in ringetjes gesneden
1 of 2 bakjes hamblokjes

Voor de kaassaus:
1 cup geitenmelk (of amandelmelk)
een half geitenkaasje (zachte geitenkaas)
een cup geraspte cheddarkaas

Voor de roux:
2 eetlepels roomboter
3 afgestreken eetlepels kokosmeel

Extra (optioneel):
3 eieren om een beetje roerei te maken en Parmezaanse kaas (geraspt).

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.

Kook de bloemkoolroosjes even voor (6 à 7 min.)
Giet af in een vergiet en laat ze uitlekken. Roerbak de lente-ui kort. Doe de bloemkool in je ingevette schaal en meng de lente-ui en de hamblokjes er door heen.

Maak je kaassaus; verwarm de melk in een steelpan, verbrokkel er de geitenkaas boven en laat deze langzaam smelten in de warme melk. Doe de cheddar er beetje bij beetje bij en blijf roeren. Niet laten koken. Voeg een flinke theelepel mosterd toe en een snuf peper en zout. Haal de pan van je warmtebron.
Je kaas’saus’ is nu nog vrij dun als het goed is, maar met de roux die je nu gaat maken komt het helemaal goed.
Neem een pannetje met een dikke bodem. Smelt hierin 2 eetlepels boter. Voeg één voor één de eetlepels kokosmeel (of ander meel) toe en roer intensief totdat je een deegachtige substantie krijgt. Als deze klaar is meng je je kaassaus langzaam met de roux en blijf deze goed doorroeren. Nu heb je een meer lobbige saus. Haal van de warmtebron.

Ik heb wat roerei gemaakt en toegevoegd aan de schotel voor wat meer body en smaak maar dat hoeft niet. Roerei maak je simpel door een koekenpan lichtjes in te vetten en daarop 3 geklutste eieren langzaam te roerbakken totdat je een kruimelige substantie krijgt.
Voeg je roerei toe aan de schotel.

Verdeel de kaassaus over de bloemkoolschotel en schep alles even goed om zodat het meeste bedekt is met kaassaus. Rasp er nog een lekker laag Parmezaanse kaas overheen en zet de schotel zo’n 20-25 minuten in de oven. Check of je bloemkool gaar is. Daarna kun je de grill er nog even 4-5 minuten opzetten. Klaar!

Heerlijk met een simpele salade van rucola, tomaten en een eetlepel goede kwaliteit olijfolie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s