Natuurlijke hulpmiddelen bij griep en verkoudheidsvirussen

Afgezien van het coronavirus waart er op dit moment natuurlijk nog wat meer rond aan griep- en verkoudheidsvirussen. De truc om dagen met griep of verkoudheid goed door te komen -zeker met een auto-immuun aandoening- is om de virusjes die jou te pakken krijgen zo snel mogelijk in te dammen. Er zijn gelukkig vele manieren om die vervelende virusjes het leven onmogelijk te maken. Begin ermee bij de eerste verschijnselen. Veelvuldig handen wassen, minimaal 20 seconden en mét zeep, is belangrijk om verdere besmetting van jezelf en je huisgenoten te vermijden. Maar hieronder staan ook nog wat hulpmiddelen die je misschien al in huis hebt en waaraan je wellicht nog niet hebt gedacht.

1. Knoflook is een natuurlijk antibioticum én het bevat antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelwerende stoffen. Om te profiteren van de krachtige werking van knoflook is het de bedoeling dat je het rauw gebruikt. Omdat niet iedereen zomaar een teen knoflook wegkauwt en eerlijk gezegd; dat zou ik ook maar niet doen omdat het flink kan branden in je mond, zijn hier een paar suggesties voor het innemen van rauwe knoflook:
* knoflookthee: kook een halve pot water en laat dit een beetje afkoelen. Pel 3 tenen knoflook, snijd deze in tweeën of drieën, doe ze in een theepot en overgiet ze met het hete water. Voeg een half kopje vers citroensap toe en een eetlepel honing. Laat dit een minuut of tien trekken, schenk de thee door een zeefje en drink hiervan een kop.
* neem een teen rauwe knoflook. Pers hem boven een klein kommetje uit, doe hierbij een halve theelepel honing en 3 theelepels water. Roer dit door elkaar en drink het in één keer op, gevolgd door een paar slokken water.
* voor die hards: neem een teen rauwe knoflook. Snijd hem in hele kleine stukjes. Verzamel deze op een lepeltje, leg de stukjes op je tong en neem onmiddellijk een slok water en slik het geheel door. Drink daarna nog wat water om alles uit je mond weg te spoelen.

2. Verse gemberwortelthee is één van de krachtigste aftreksels om virussen, bacteriën en afvalstoffen uit je lijf te krijgen. Het maakt het slijm dat opgehoopt zit in je sinussen zachter en vloeibaarder zodat het makkelijker afgevoerd kan worden.

Recept voor gemberwortelthee:
Neem een stuk verse gember van 2 tot 3 centimeter. Snijd dit in stukken en voeg dit toe aan een pot vers gekookt water. Voeg wat schillen van een (bio) citroen of een (bio) sinaasappel toe (of wat citroensap) en een kaneelstokje. Laat dit 20 minuten trekken. Drink warm. Eventueel met een klein beetje honing (géén suiker!).

3. Appelazijn. Natuurlijke biologische troebele appelazijn (bijv. Braggs appelazijn) kan helpen om slijmophopingen op te lossen, maakt je lichaam minder zuur (ja echt) en zorgt er daardoor voor dat virussen minder kans krijgen. De goede bacteriën in de azijn versterken je darmflora.
Doe 1 theelepel (max. 2 theelepels) appelazijn in een groot glas water. Drink dit met een rietje op omdat appelazijn je tandglazuur kan aantasten. Let op: drink appelazijn NOOIT onverdund!

Je kunt appelazijn (of elke natuurlijke azijn) ook goed gebruiken om oppervlakken in huis zoals je aanrecht of vloer goed schoon mee te houden. Doe een scheut groene zeep in lauwwarm water en voeg daar een scheutje azijn aan toe. Dweil hiermee je vloer of neem hiermee je eettafel of aanrechtblad af.

4. Oreganocapsules. Oregano is een heel krachtig kruid tegen virussen en bacteriën. De Klebsiellabacterie waar mensen met Bechterew last van hebben,  kun je er goed mee indammen. Ook bij de ziekte van Lyme schijnt het een aanrader te zijn.
Oregano in de vorm van olie is zó sterk dat je het niet zomaar kunt innemen! Doe het echt niet! In verdunde vorm met andere olie, zoals olijfolie, lukt dat misschien nog, maar ik heb dit een keer zelf geprobeerd en dat doe ik niet nog eens. Te sterk, te overweldigend. Een veiliger manier om het in te nemen is in de vorm van minicapsules. https://www.solgar.nl/producten/kruiden-full-potency/wild-oregano-oil/  of  https://www.bonusan.com/nl/wilde-oregano-olie

5. Kokosolie. Kokosolie werkt goed tegen schimmels, bacteriën en virussen. De makkelijkste manier om het in te nemen is door een theelepel kokosolie door je koffie of andere warme drank (bijvoorbeeld curcumathee) te roeren.

Verder zijn hoge doseringen vitamine C (1000 mg per dag), het eten van veel groenten en vers fruit, rustig bewegen of wandelen, mediteren en ontspanning zoeken en veel en goed slapen aan te raden.

Helaas kunnen we niet met zekerheid zeggen of de huis- tuin- en keukenmiddelen die algemeen bekend staan als werkzaam tegen gewone griep en verkoudheid, ook werken tegen het coronavirus. Maar alle kleine dingetjes die helpen om je conditie op peil te houden zijn meegenomen toch? Probeer in ieder geval zo sterk mogelijk te blijven en zo minder risico te lopen.

Het beste wat we op dit moment kunnen doen is zorgen voor preventieve maatregelen:
-Vermijd contact met verkouden en zieke mensen. Geef gerust geen hand aan anderen -ook al zijn ze niet zichtbaar ziek- en leg uit waarom. Je hebt een auto immuunaandoening en wilt elke kans op besmetting vermijden want je bent kwetsbaar genoeg. Zeg ook gerust een feestje af of zoen de mensen niet bij binnenkomst. Jouw gezondheid gaat voor alles.
-Was je handen grondig. Voor onderweg, op het werk en op openbare plekken waar je ook de handvatten van de kranen en deurknoppen beter kunt mijden, is antibacteriële handgel een oplossing.
-Voorkom het aanraken van je neus, mond, ogen met vieze handen.
-Blijf thuis als je je ziek voelt, houd je kind thuis als het zich ziek voelt.
-Nies of hoest in je elleboog als het niet anders kan of in een papieren zakdoek. Zakdoek meteen weggooien in een afgesloten prullenbak en je handen wassen met zeep.
-Desinfecteer je huis regelmatig (deurknoppen, lichtknopjes, je telefoon, je toetsenbord, vlakke oppervlakken als tafels en werkbladen en bureaus).
-Lucht je huis elke dag.

En verder: blijf goed eten, drink veel water en kruidenthee en lach veel. Veel gezondheid en een virtuele dikke knuffel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s