Oeps(ie)

Oepsie brood is per ongeluk uitgevonden omdat iemand kwarkbroodjes wilde maken en vergat meel in het recept te doen. Deze broodjes zijn een lekker en makkelijk te maken alternatief op andere lowcarb-broodjes en er gaat dus helemaal geen meel in het recept, ook geen amandel- of kokosmeel. Ik doe zelf wel een halve eetlepel psylliumpoeder in het beslag zodat ze iets meer stevigheid krijgen.

Je kunt ze eten met een beetje beleg erop, bijvoorbeeld wat gerookte zalm, of er twee gebruiken als onder- en bovenkant van een hamburgerbroodje. Zo heb ik ze vorige week gegeten en ik waande me even in die grote hamburgerketen. Maar dan met een veel lekkerder broodje!!
Je kunt ze een paar dagen (2-3) afgesloten in een zakje of bakje bewaren en eventueel invriezen.

Je hebt nodig:

100 gram roomkaas (ik gebruik soms geitenroomkaas of lactosevrije roomkaas) of dikke Griekse yoghurt, dikke schapenyoghurt of kwark
3 eieren, eigeel en eiwit gesplitst
1/4 theelepel zout
halve eetlepel Psylliumpoeder

(Eventueel wat sesamzaadjes of maanzaadjes voor op de broodjes. Wat kruiden erdoor, zoals Italiaanse of Provençaalse kruiden, is ook lekker).

Maken:

  1. Verwarm je oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat of bakpapier. Neem twee kommen en splits daarin de eieren.
  2. Voeg het zout bij de eiwitten en klop deze stijf met een elektrische mixer. Doe de roomkaas (of kwark) bij de eigelen en mix dit tot een glad en luchtig geheel. Doe het psylliumpoeder er als laatste bij en mix nog even.
  3. Schep nu wat van het het stijfgeklopte eiwit bij het eigeelmengsel. Doe dit beetje voor beetje en gebruik daarbij een spatel om het voorzichtig om te scheppen zodat je de luchtigheid niet verliest.
  4. Schep zes lepels van het mengsel op het bakpapier of bakmat en maak de hoopjes beslag een beetje platter zodat je mooie ronde schijven krijgt.
  5. Bak de oepsies 25 tot 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s