Luchtvochtigheid, luchtdruk en windIk kan altijd aan mijn lijf voelen wat voor weer het is. Kom ik wat moeilijker of ronduit als een stijve hark uit bed, steekt één van mijn vingers in de avond of ben ik wat wazig in mijn hoofd dan kun je er donder op zeggen dat het voor mij rotweer is of gaat worden.
En de laatste weken dames en heren, zijn het weer en ik niet zo compatible.

Het weer beïnvloed pijn en pijnbeleving. Mensen met chronische gewrichtsontstekingen, fibromyalgie maar ook migraine zullen dit kunnen beamen. Sommigen hebben echter meer last bij kou, sommigen rapporteren juist meer last bij hitte. Anderen rapporteren meer pijn bij een wisselende luchtdruk, kou en vocht. Je lijf als persoonlijke pijnbarometer.

Nu werd daar altijd een beetje lacherig over gedaan maar een Brits onderzoek van vorig jaar ondersteunde de relatie tussen weer en pijnbeleving. Dit ondanks de beperkingen die deze studie kende, namelijk uitval van deelnemers en het feit dat pijnbeleving natuurlijk een subjectief gegeven is. Maar goed, belangrijker is dat bovendien werd onderzocht welk weertype zorgt voor de grootste toename van klachten.

De wetenschappelijk onderzoekers uit Manchester gebruikten de meest voor de hand liggende communicatietechnieken voor het verzamelen van hun gegevens, namelijk de mobiele telefoons van de deelnemers aan hun onderzoek . Gedurende meer dan een jaar registreerden enkele duizenden mensen met chronische pijn, waaronder reuma, dagelijks op hun smartphone hoeveel pijn ze op dat moment ervoeren. En via die smartphones waren de onderzoekers in staat te traceren waar de mensen zich op dat moment bevonden, en welk weer het daar was.

Uit de verzamelde gegevens bleek dat een hogere luchtvochtigheid, een lagere luchtdruk en meer wind – in die volgorde – klachten het meest kunnen verergeren, een uitkomst die overeenkomt met wat veel mensen met reuma al vermoedden. Hierbij viel op dat de factor die het meest van invloed lijkt te zijn, de luchtvochtigheid is. Conclusie: reumapatiënten hebben meer last van vocht dan van kou.

Dat komt ook overeen met mijn eigen beleving. Het kan nog zo koud zijn, maar als de lucht droog is en zeker met een zonnetje erbij (hoge drukgebied) heb ik echt geen pijn. Als het vochtig is en de luchtdruk is laag, dan heb ik het niet naar zo mijn zin.

Ook de laatste weken – we hebben een lagere luchtdruk, regen, een zeer hoge luchtvochtigheid en af en toe wind heb ik er best last van merk ik. Ook binnen.
Nu kan ik nog zo braaf zijn met mijn dieet en ervoor zorgen dat ik voldoende blijf bewegen maar het weer is een niet te onderschatten factor. Ik heb de laatste tijd last van een ‘frozen shoulder’ en liep dus al met een wat stijvere houding, vervolgens ging ik bij het het neerzetten van de bak met voer voor de hond en het opstaan genadeloos door mijn rug en we hebben ook al weken van dat ‘blèh-weer’. The perfect storm voor meer pijn, stijfheid en een heul, HEUL slecht humeur..

Aan de ene kant is dat balen maar aan de andere kant leef ik ook in de wetenschap dat ik deze opleving van pijnklachten niet aan mijn eigen gedrag te wijten heb en dat ze bovendien ook weer verminderen zodra het weer omslaat.
Mocht jij ook meer pijn hebben ervaren de afgelopen weken; sterkte en een dikke knuffel. Houd jezelf en je huis warm maar zorg er ook voor dat er goed wordt geventileerd zodat vocht in huis van het koken of de was die te drogen hangt goed kan worden afgevoerd.
Nu maar hopen dat er een koude, droge, prachtige winter aankomt. Liefst met een zonnetje erbij natuurlijk.


Ten tijde van het schrijven van deze post was het voor wat betreft het weer code ROOD voor reumapatiënten. Wil je dagelijks checken wat het ‘reumaweer’ is, kijk dan op:
https://www.weeronline.nl/Europa/Nederland/Amsterdam/4058223


Meer info over het het Britse onderzoek Cloudy with a chance of pain: https://www.cloudywithachanceofpain.com/

Een artikel in Nature:
https://www.nature.com/articles/s41746-019-0180-3

meer lezen:
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2660

2 thoughts on “Luchtvochtigheid, luchtdruk en wind

  1. meibloempje says:

    Arghh dat is het…ik liep al twee a drie weken te creperen van de pijn overal…en slecht slapen daarbij…begon in die heel regenachtige week voor de herfstvakantie.

    • almondfigtree says:

      Hoi meibloempje, wat vervelend voor je. Snap je ‘arghh’ helemaal. Ik heb zelf de indruk (los van de frozen shoulder en het feit dat ik door m’n rug ging laatst) dat het weer dit jaar veel meer impact heeft dan in de jaren hiervoor. Jij ook? Misschien spelen de omstandigheden waarin we zitten ook een rol (meer stress, onzekerheden, meer thuis zitten?). In ieder geval: veel sterkte!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s