Ongefilterde appelazijn


Appelazijn is gemaakt van appels, meer precies van gefermenteerd appelsap. Door stukken appels te laten fermenteren, krijg je appelcider waar een klein beetje natuurlijke alcohol in zit. Laat je dit nog een keer fermenteren, dan ontstaat appelazijn.
Misschien ken je de veel verkochte flessen appelazijn van het merk Bragg. Dit is een ongefilterde appelazijn. Zelf zeggen ze ‘with the mother in it’. Dat duidt op het troebele goedje onderin de fles dat ontstaat tijdens het natuurlijke fermentatieproces waarbij kleine vlokjes neerslaan op de bodem. Net als de droesem die je wel eens bij wijn onderin de fles kunt aantreffen. De droesem van appelazijn bevat enzymen, darmvriendelijke bacteriën en vitamines.
Er is ook heldere appelazijn op de markt. Deze is gefilterd en dus ontdaan van de droesem en vaak bewerkt. Deze is prima voor in de salade maar de geweldige gezondheidsvoordelen van appelazijn krijg je alleen bij het gebruik van biologische, onverhitte, ongefilterde en onbewerkte azijn. Daarom geef ik de voorkeur aan de troebele appelazijn. Je kunt het voor duizend en één dingen gebruiken.

Appelazijn smaakt erg zuur en je moet het dan ook niet zomaar onverdund gebruiken. Als je het wilt drinken is één theelepel in een glas water prima om mee te beginnen. Drink het met een rietje want het zuur van de azijn kan het glazuur van je tanden aantasten. Of spoel in ieder geval na het drinken je mond met gewoon kraanwater. Zo zuur als het smaakt, zo basisch is de werking van appelazijn uiteindelijk in het lichaam. Het werkt daarom ontstekingsremmend en ontgiftend. Er zijn mensen met reuma en artrose die zweren bij het dagelijks drinken van appelazijn.

Appelazijn tegen Bechterew.
Het schijnt dat appelazijn al duizenden jaren bekend staat als een effectief middel tegen reumaklachten. Hoe werkt dat dan precies? Gebrek aan bepaalde mineralen in het lichaam kan pijn en stijfheid verergeren. Omdat troebele appelazijn onder andere calcium, magnesium, potassium en fosfor bevat, helpt het je lichaam tekorten aan te vullen en je botten te versterken. Appelazijn bevat verder antioxidanten die schade aan de cellen door de ontstekingen kunnen voorkomen. Het is rijk aan enzymen, bacteriën en zuren die een goede darmwerking en dus een goede spijsvertering kunnen bevorderen en dat is -zoals we inmiddels weten- bij Bechterew ontzettend belangrijk.
Artritispijn wordt deels veroorzaakt door afvalstoffen die hier en daar in het lichaam achterblijven. Deze worden door de pectine en de zuren in azijn beter afgebroken en afgevoerd. Ook de zuurkristallen die pijnlijke afzettingen kunnen vormen op gewrichten worden afgebroken (vooral bij jicht is dat een probleem). Als appelazijn in het lichaam is opgenomen en is verwerkt, is het alkalisch (of basisch). Dat helpt om een betere balans in je lichaam te krijgen en leidt uiteindelijk tot minder ontstekingsreacties.

Begin met één keer per dag een theelepel in een glas lauw of koud water. Sommige mensen doen er wat (rauwe) honing bij voor de smaak. Biologische rauwe honing heeft zeker ook gezondheidsvoordelen dus dat is een goede combi. Drink het met een rietje en/of spoel je mond erna. Bragg adviseert 1 tot 2 theelepels azijn in een glas water, maximaal 3 glazen per dag.
Bouw het rustig op. Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen kan het (meteen) goed verdragen. Als je te hard van stapel loopt kun je te maken krijgen met onrustige darmen, je wat duizelig voelen omdat het de bloeddruk verlaagt, of hartkloppingen krijgen. Sommige mensen ervaren alleen maar voordelen. Probeer het. Als het niet bevalt, stop je gewoon.

Deze dame met de ziekte van Bechterew beschrijft haar positieve ervaringen met het drinken van water met appelazijn. https://helloasphyxia.wordpress.com/2015/09/18/natural-treatment-for-ankylosing-spondylitis-and-inflammatory-arthritis/

Er is een enorme lijst van aandoeningen waarbij men claimt dat appelazijn kan helpen:
*bij hoge bloeddruk
*bij maag en darmklachten en refluxklachten
*bij eczeem
*bij rosacea
*bij voetschimmel
*bij diabetes
*bij hoog cholesterol
*bij blaasontstekingen
*bij sinusinfecties en nog veel meer…

Appelazijn helpt ook bij acne. Niet alleen het drinken van water met appelazijn maar ook het gebruik van verdunde appelazijn op je gezicht kan helpen bij acne en puistjes. Voor de jongste hier in huis, die kampt met een vrij onrustige huid met acneplekken maak ik de volgende huidreiniger. Hij vindt dat het goed helpt.

Huisgemaakte cleanser bij acne:
1 deel ongefilterde appelazijn
1 deel rozenwater (bijvoorbeeld van Jacob Hooy)
2 delen gedestilleerd water

Neem een schoon glazen flesje, bij voorkeur donker (bruin of groen) glas met een plastic dop, was het goed uit of stop het in de vaatwasser. Meng bovengenoemde ingrediënten in een schenkbeker en giet het over in het flesje. ‘s Avonds na het wassen van je gezicht doe je een beetje van de cleanser op een wattenschijfje en daarmee dep of wrijf je voorzichtig je gezicht schoon. Gewoon laten intrekken. Als je huid rood wordt of prikt kun je je gezicht afspoelen met koud water.

Zorg altijd dat je een (liefst) biologische, niet gepasteuriseerde en ongefilterde variant azijn gebruikt. De gefilterde appelazijn werkt niet of minder goed. Meer lezen: https://www.earthclinic.com/remedies/acvinegar.html#vitamin_mineral

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s