Leuk maar waar begin ik?

START MET EEN GOEDE MINDSET.
Okay, je hebt besloten dat je het niet meer pikt om met pijn door het leven te gaan. Ik geef je groot gelijk. Je wilt de regie in eigen hand nemen anders was je hier niet.
Je bent bereid om iets te veranderen in je eetgewoontes maar je weet eigenlijk niet waar te beginnen. Geen nood: zo zat ik ook te piekeren en ik zal je helpen waar ik kan.
Je wilt dit en je kan het dus. Onthoud dat. Wat voor Bechterew en dieet geldt, geldt eigenlijk ook voor andere auto-immuunziektes en dieet; met een auto-immuunziekte moet je ingewikkelde en dus slecht verteerbare koolhydraten als zetmeel, tafelsuikers, koemelklactose en misschien ook groentes uit de nachtschadefamilie zoveel mogelijk laten staan. Bij Bechterew echter, is het mijden van zetmeel het belangrijkste.


VOORBEREIDING: ONDERWIJS JEZELF.
Zorg dat je het verschil tussen ingewikkelde koolhydraten (zoals zetmeel) en simpele koolhydraten (zoals fruitsuikers) weet. Lees de boeken bij de boekentips en zorg ervoor dat je het proces waardoor je pijn krijgt, door hebt.
Het is belangrijk om te begrijpen dat zetmeel lastig te verteren is en restanten ervan worden gegeten door de Klebsiellabacterie. Deze bacterie veroorzaakt beschadigingen en zweertjes in je darmwand.
Je immuunsysteem wil dat aanpakken maar valt tegelijkertijd -omdat wij nou eenmaal een Bechterewgen hebben- ook je wervelkolom, en als je pech hebt je andere gewrichten, je huid en je ogen aan.

WIE LEEST IS NIET GEK!
Als je wil beginnen met het dieet, is het misschien handig om eerst het boek van Carol Sinclair, ‘The IBS Low Starch Diet’ te lezen (te bestellen bijvoorbeeld bij Bol.com, let op: wel in het Engels).
In het boek van Sinclair staan veel tips over wat je wel en niet kan eten.
Carol Sinclair heeft Spondyloartritis/Bechterew en geïrriteerd darmsyndroom. Dit boek verklaart de theorie achter het dieet en ook waarom het werkt (zie ook mijn -vertaalde- samenvatting bij: SpA, Klebsiella en zetmeel).

Waar in het kort om gaat bij Bechterew, is bacteriën en herstel van balans.

SpA/Bechterew is volgens prof. dr. Alan Ebringer het gevolg van een heftige auto-immuunreactie op een infectie door de Klebsiellabacterie in de darmen. Schrik niet: iedereen draagt deze bacterie bij zich, bij ons heeft deze bacterie alleen erg hard gewerkt aan de kolonisatie van onze darmen. Er zijn er teveel van en ze zorgen voor problemen. Dus ze moeten een beetje in toom gehouden worden daarbinnen!
Hieronder volgt een aantal stappen die je kunt nemen om die lastpakken van Klebsiellabacteriën in je darmen op flinke achterstand te zetten.

-Doe voortaan je eigen boodschappen en maak koken een vast onderdeel in je leven.

Voordat je begint is het handig wat dingen geregeld te hebben. Als je bijvoorbeeld op een zaterdag wilt beginnen, zorg er dan voor dat je op donderdagavond 24-uurs yoghurt maakt. Deze is dan zaterdagochtend klaar voor gebruik.
-Bak op vrijdagavond een amandelbrood of een ander zetmeelvrij broodje. Halveer het brood en stop een deel in de vriezer. Bewaar het andere deel in de koelkast.
-Koop wat gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijnen, lekker vers fruit, rijpe avocado’s, vis of kipfilet, groenten om te roerbakken en een lekkere (kruiden-)thee.
-Maak zaterdagmiddag een (kippen-)groentesoep voor die avond.


Mijn reumatoloog vertelde mij dat mensen die een auto-immuunaandoening hebben, soms problemen hebben met de opname van voedingsstoffen. Dat komt door de rottige staat van je darmen. Extra vitamines slikken kon volgens hem geen kwaad.
Maar investeer wel in een goede kwaliteit supplementen. Deze worden beter opgenomen in je lijf en er zit vaak minder rommel in. Het is het geld waard.
Start -als je dit al niet doet- met het nemen van een goede multivitamine (van Solgar, AOV, Orthica, Docters Best, NOW, Source Naturals etc.).
Omdat je geen brood meer eet van de bakker, krijg je minder of geen jodium binnen. Neem daarom een multi waar jodium in zit en gebruik zeezout met jodium erin.
Kijk altijd of de fabrikant er niet weer zetmeel of maismeel aan heeft toegevoegd als vulmiddel. Hoewel zo’n kleine hoeveelheid eigenlijk verwaarloosbaar zou moeten zijn, kan het voor sommigen beter zijn toch op een ander merk over te stappen. Ik slikte toen ik begon met het dieet dagelijks een goede multi, Q10, Omega3 visolie, vitamine D3, vitamine C 1000 mg en magnesiumcitraat 200 mg pd.

Als je de 24-uurs yoghurt niet eet, investeer dan in een goed merk probiotica (bijvoorbeeld van Orthica). De bacteriën die daarin zitten (vooral de lactobacillus) zijn belangrijk om je darmen weer gezond te krijgen. Ook kimchi, (echte) zuurkool, en andere gefermenteerde producten zijn goed voor je darmen.

SAPJES.
Je kunt je lichaam weer volledig tot rust krijgen door te sapvasten. Vast met zelfgemaakte groente- en fruitsappen. Dat wil in mijn geval zeggen dat ik ‘s morgens een groente-fruitsmoothie neem, voor de lunch een greenjuice of groene smoothie, en ‘s avonds 2 borden huisgemaakte groentesoep (met een basis getrokken van een biologische schenkel of kippenpoot).
Neem zoveel als waar je behoefte aan hebt. Drink tussendoor lichte zwarte thee zonder suiker, munt of kruidenthee en water. Rust veel tussendoor en wandel een stukje in de buitenlucht, liefst in het groen. Het ontgift je lijf en ontspant. Je zult merken dat je lichaam hiervan tot rust komt.

Als je een stuk verder bent met het dieet en je krijgt last van buikpijn of rugpijn dan kun je altijd een basisdag of een soep- en sapdag inlassen. Jouw basismenu bestaat uit voeding waarvan je zeker weet dat je er geen last van krijgt.

 

009

Ok, je bent nu klaar voor het introduceren van wat leefregels in jouw project ‘leven met minder of geen rugpijn’. Hieronder volgen ze:

1. EET BIJ BECHTEREW GEEN OF ZO WEINIG MOGELIJK ZETMEEL.
Dit is echt het meest essentiële aan alles wat ik uit ervaring kan vertellen. Als je het kunt opbrengen om in ieder geval dit te doen dan kan er al zoveel verbeteren. Toen ik stopte met het eten van zetmeel voelde ik na een paar dagen al iets veranderen. Het meest opvallende was dat ik niet meer zo stijf was als ik uit bed kwam. In de maanden erna nam de pijn af en de bewegelijkheid toe. De vermoeidheid heeft veel langer nodig om weg te trekken maar dat is geen wonder: SpA zuigt je leeg. Je batterij is zo’n beetje op.

Sommige mensen rapporteren dat het bij hen veel langer duurde voordat er iets merkbaar verbeterde. In zo’n periode is het moeilijk de motivatie te blijven opbrengen voor wijzigingen in je eetpatroon. Het is zeker een zoektocht naar wat je wel en niet kan eten. Dat gaat met ups en downs. Het is verleidelijk om gewoon weer brood en cake te gaan eten. De ziekte steekt ook af en toe gewoon weer de kop op. Vooral in het begin. Verkoudheden en weersveranderingen kunnen roet in het eten gooien.
Er zijn dagen dat je nog ontstekingsremmers nodig zult hebben. Maar misschien veel minder dan eerst. Geef niet op.

Test.
Hoe weet je of er zetmeel zit in wat je wilt eten (buiten de levensmiddelen waarvan dat logisch is, zoals meel van graan)? Een handige truc om te bepalen of iets zetmeel bevat  is om een (druppel-)flesje ouderwetse jodium te halen bij de drogist en een druppeltje daarvan op een klein stukje van bijvoorbeeld een banaan te druppelen. Als dat zwart, blauwzwart of donker opkleurt, zit er zetmeel in. Eet dit geteste gedeelte NOOIT op want jodium is giftig.
004
Liever stop je helemaal met brood e.d. maar als je het in het begin moeilijk vindt, koop dan koolhydraatarm brood of dit brood of glutenvrije crackers en neem er maximaal ééntje bij de lunch met uitgebreid beleg als kaas, sla, tomaat en ei erop, of roerei met ui en tomaat. Eet er een salade naast. Of een gekookt ei.
Probeer minstens de helft van de week af te wisselen door een lunch met een grote salade, vis of een omelet. Bouw het eten van brood gemaakt van granen af tot NUL.

Een alternatief voor brood dat je zelf kunt maken is amandelbrood. Zonder graan, iets heel anders qua structuur maar wel beter voor je. No grain, no pain zullen we maar zeggen… Recepten voor zetmeelvrij brood en crackers kun je vinden op deze website.

Eet geen aardappelen, pasta en voorlopig geen rijst meer (bonken met zetmeel!). Neem in plaats daarvan extra groenten, maak een pureetje van bloemkool, of van broccoli met kaas of neem te gekke zeewiernoodles als alternatief voor noodles, pasta of rijst.

Koolhydraten (zetmeel) uit brood, aardappelen etc. worden in het lichaam omgezet in suikers. Brandstof dus. Zorg ervoor dat je voldoende andere brandstoffen binnenkrijgt omdat je anders zo flauw wordt. Zorg dat je altijd eten bij je hebt. Stop een doosje rozijnen in je tas of een energiereep (koop repen zonder granen bij de Tuinen, bijvoorbeeld die van nak’d (nu ook verkrijgbaar bij Albert Heijn), blokjes belegen kaas, dextro-energy of iets dergelijks.
Neem ‘s morgens een lepeltje honing in je yoghurt, eet fruit, wat gedroogd fruit, rauwe nootjes, smooties of neem vers geperst sap aangelengd met water. Maar overdrijf hier niet mee want honing en fruitsuikers zijn ook suikers…

Moe.
Als ik één kanttekening mag plaatsen bij dit dieet, dan is het de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat je energieniveau op peil blijft. Je kunt wat slapjes worden in het begin, met name door het ontgiften dat je lichaam gaat doen.
Vóór het dieet heb je pijn en ben je moe omdat je ziek bent. Toen ik het dieet ging doen, was ik in eerste instantie euforisch omdat de stijfheid en de pijn verdween maar ik merkte op een bepaald moment wel dat ik nog steeds aan het worstelen was met vermoeidheid. Als je weinig koolhydraten eet, kun je lamlendig tot zelfs prikkelbaar en down worden. Hoe kun je ervoor zorgen dat je dat tackelt?
Door wel genoeg simpele koolhydraten te blijven eten. Maar dan in de vorm van veel groenten,  fruit (2 tot 5 stuks per dag) en wat gedroogd fruit en noten. En -zo hebben we hier bij Almond&Figtree ontdekt- door groente-fruitsap en groene smoothies te drinken.

Er zijn veel mensen die klagen over energieverlies tijdens dit dieet. Vooral in het begin. Zorg er dus voor dat je niet te weinig eet! Neem wat meer op je bord dan je gebruikelijke portie. Eet zes keer per dag iets. Vul desnoods aan met extra koolhydraten. Kijk wat het beste bij je past: voor de één is dat extra fruit of gedroogd fruit of een hand noten, voor een ander iets met een klein beetje suiker erin, een (extra) amandelmeelmuffin of een (sorbet)ijsje.

Investeer verder in een goede multivitamine. Blijf lekker rustig bewegen en geniet van de zon als die schijnt. Inmiddels ben ik al een tijdje ook extra vitamine D3 druppels aan het slikken en ik heb gemerkt dat ik daar meer energie door krijg. Bovendien werkt het ontstekingsremmend.

No starch/low starch: kijken wat je aankunt.

Eet de eerste maanden tot een jaar totaal geen zetmeel om de Klebsiella te verzwakken tot je een periode (vrijwel) pijnvrij bent. Ik heb een maand of 10 helemaal geen zetmeel gegeten. Daarna at ik af en toe wat quinoa. Dat ging goed, zolang ik dat af en toe deed.
Ga op termijn weer mini-hoeveelheden producten eten die weinig of makkelijk verteerbaar zetmeel bevatten (bijvoorbeeld een rijpe banaan of bakbanaan) en kijk hoe je reageert. Beperk je tot 1 product per keer (per week desnoods). Als je daar toch last van krijgt, stop er dan weer mee.

Als het dieet iets voor je is, hou dan de volgende regels aan:
als het goed gaat met mijn rug, kan ik misschien een klein beetje zetmeel eten (LOW-STARCH).
als ik last heb van mijn rug of bepaalde gewrichten, doe ik even rustig aan en eet ik helemaal geen zetmeel, of ik vast een dagje met sapjes (NO-STARCH).


OVERIGE ADVIEZEN:
2.
Beperk je inname van koffie en zwarte thee en stop met het drinken van frisdranken en pakken sap uit de supermarkt. Die laatste twee producten zitten zo vol met suiker, suikervervangers als glucose-fructosestroop, koolzuur, E-nummers (overigens niet allemaal zo slecht hoor) en zoetstoffen met discutabele reputatie (aspartaam bijvoorbeeld), dat ik maar helemaal gestopt ben met het drinken ervan. Ook zogenaamde ‘gezonde’ limonades ‘met echt fruit erin’ maar wel een hele hoop glucosestroop drink ik niet. Liever maak ik een groot glas gefilterd water met een beetje citroensap. Ook beter tegen de dorst.

Verder kun je kruidentheetjes gaan ontdekken. En groene thee. Echt, er zijn lekkere theesoorten zonder theïne en cafeïne en kruidenmixen. Kruiden zijn cool! Wat denk je trouwens van een heerlijke muntthee?

3. Drink een paar (drie tot vier) grote glazen (gezuiverd Brita-) water per dag voor de ontgifting. Of gewoon kraanwater als je dat makkelijk vindt. Dat naast je sapjes, thee en koffie etc.

4. Koop geen kant en klaarproducten meer. Ze zitten vol met kleur- geur- en smaakstoffen, zout, suikers, E-nummers, conserveermiddelen, gommen, gummen en bindmiddelen (zetmeel dus). Maak je eten zelf. Mijd magnetronmaaltijden, afhaalmaaltijden en fastfoodellende.

5. Wat doen zaken als suiker, glucose-fructosestroop, rookaroma en monosodium glutamaat (ve-tsin of MSG, waar sommige mensen niet zo goed op reageren) in mijn ham?  En natrium guanylaat/E627?  “Personen met astma kunnen heftig reageren op gualylzuur en guanylaten. Gebruik wordt ontraden bij personen met jicht, omdat guanylaten in purines worden omgezet. De gebruikte concentraties zijn echter zo laag, dat er waarschijnlijk geen effect te merken zal zijn“. (bron: Wageningen Universiteit, http://www.food-info.net).
‘Waarschijnlijk’  …

Nou, doe mij mijn ham maar zonder al die toevoegingen. Ik wil ham die naar ham smaakt. Geen zoete ham. Geen ham met allerlei smaakversterkers. Ik wil ham van echt vlees, echt gerookt of echt gedroogd met een klein beetje zeezout. Is dat te veel gevraagd? Blijkbaar.
Als je dan toch vlees of vleesbeleg wilt eten, koop dan zoveel mogelijk (biologisch) zonder rare toevoegingen. Worst en schnitzels, zelfs tofuburgers uit de supermarkt kun je wel vergeten. Daar zitten bijna altijd tarwezetmeel (‘gemodificeerd’ zetmeel, maiszetmeel of tarwe- of rijstmeel), smaakversterkers en andere rommel in . Maak je eigen gehaktballen en hamburgers van (biologisch) gehakt. Eet lam, kipfilet, of weiderundvlees. Wissel eens af met vis, zelfgemaakte groente- of tempehburgers.

6. Not all dairy is equal.
Je leest vast vaak in het nieuws dat er discussie is over de vraag of zuivel nou wel of niet gezond is. Herinner je je nog die slogan: “Melk. Goed voor elk“? Dat is wat we er jaren ingestampt hebben gekregen. Het is een beetje anders. Het is niet zo goed voor elk.
Drink minder of geen koemelk. Melk van koeien zou botontkalking juist bevorderen, leidt tot allergische reacties en darmproblemen.
De jongste zoon van mijn partner was altijd verkouden en verzot op melk. Als ik zeg: áltijd bedoel ik dus dat het snot elke dag uit zijn neus kwam stromen zonder dat hij aantoonbaar ziek was of kou had gevat.
Ik dacht aan een koemelkallergie en las dat in veel gevallen van een melkallergie, geitenmelk beter verdragen wordt. We besloten de proef op de som te nemen en leerden hem wennen aan geitenmelk. Zijn snotneuzen zijn verdwenen en hij wil niets anders meer dan geitenmelk. Dat krijgt hij, maar met mate.

Melkproducten zijn niet zetmeelrijk van zichzelf maar soms is er zetmeel aan toegevoegd om ze wat dikker te maken. (bijvoorbeeld bij cottage cheese, vla, pudding, vruchtenyoghurt etc.).
Sommige mensen met SpA/Bechterew eten helemaal geen zuivel, niet alleen omdat er zetmeel in kan zitten maar vanwege de lactose en caseïne in melkproducten. Deze stoffen veroorzaken vaak problemen. Ze zijn een tweede bron van voedsel voor de Klebsiellabacterie als je darmen niet in staat zijn ze voldoende af te breken.

Er zijn mensen die vertellen dat ze weinig vooruitgang boekten met het zetmeelvrije dieet totdat ze ook alle zuivel lieten staan. Zelfgemaakte 24-uurs yoghurt is daarop vaak een uitzondering, zeker als deze is gemaakt van makkelijk verteerbare geitenmelk. Ik drink zelf geen melk meer (behalve een klein beetje geitenmelk in mijn koffie) maar sta op het standpunt dat gefermenteerde zuivelprodukten als yoghurt en sommige kazen niet zo slecht voor je zijn. Het geeft mij in ieder geval niet meer pijn en geeft me soepeler werkende darmen. Ik eet elke dag geitenyoghurt die ik zelf heb gemaakt.

Een alternatief voor zuivel als je het echt niet meer kan hebben is zelfgemaakte amandelmelk, kokosmelk of sojamelk (ook sojaproducten zijn onderhevig aan discussie, gebruik ze met mate).

In Nederland zijn we natuurlijk enorme kaaseters. In kaas, met name in jonge en zachte kaas, zit ook lactose. Caseïne in kaas is ook een bestanddeel dat kan zorgen voor verteringsproblemen. Houd er rekening mee.
Belegen kazen en harde of oude kazen (Goudse, Oudhollandse, Parmezaanse of belegen schapen- of geitenkaas) bevatten geen of weinig lactose. Zo lang je niet overdrijft, hoeft kaas geen probleem te zijn.
Als je strooikaas koopt in een zakje of pot, kijk dan of er geen zetmeel aan is toegevoegd of antiklontenmiddel (ook vaak een meelsoort). Bepaalde merken Parmezaanse poederkaas zijn prima te doen en anders rasp je gewoon zelf wat kaas.

7. Als je een zoetekauw bent, vervang geraffineerde suiker in je koffie en thee zoveel mogelijk door een beetje honing. Liefst biologische koudgeslagen honing. Probeer dit ook beperkt te houden. Een heel klein beetje suiker is geen probleem. Althans, voor mij tot nu toe niet. Maar overdrijf niet met suikergebruik, ook niet met honing en andere suikers. Suiker, in welke vorm ook, is een feest voor bepaalde darmbacteriën en schimmels in je lijf (bijvoorbeeld de beroemde candidaschimmel die onder andere voor vrij hinderlijke vaginale infecties kan zorgen). Suiker bevordert ontstekingsprocessen en de aanmaak van (buik-)vet.
Je zou kunnen investeren in een potje of flesje Stevia (druppels of poeder. De echte, geen stevia aangevuld met chemische zoetstoffen! Let erop dat je zuivere koopt). Het is prijzig maar je hebt er zo weinig van nodig dat je er heel lang mee doet.

8. Voor de suikerdips en hongerklapaanvallen die je misschien gaat krijgen als je minder -of in het begin geen- zetmeel (en dus koolhydraten) binnenkrijgt kan je investeren in het zoeken van energierepen zonder granen (ze bestaan!). Of neem een handje noten en rozijnen. Gedroogd fruit in de vorm van gedroogde abrikozen, vijgen of pruimen werkt ook goed. Eet daarvan echter geen kilo’s tegelijk! Zorg dat je altijd iets eetbaars bij je hebt voor onderweg (blokjes kaas, doosjes rozijnen, een appel, dextro energy, noten-zadenrepen van drogisterij De Tuinen… etc). Een haring op de markt of heel af en toe een sorbetijsje, kan ook.
Een groen groentesapje, bouillon of soep tussendoor werkt ook erg goed.

appel

 

 

 

 

 

9. Eerder zei ik al zoiets: melk is niet goed voor elk. Yoghurt daarentegen, met name yoghurt waaruit alle lactose is verdwenen, helpt ontzettend goed om je darmen weer een beetje in het gareel te krijgen. Yoghurt bevat nuttige bacteriën.
Ik ben de beroemde 24-uurs yoghurt van Elaine Gottschall gaan maken (recept 24-uurs yoghurt hier) en merkte dat het eten daarvan me geen buikklachten gaf. Geen pijn, geen opgeblazen gevoel in mijn buik, geen huiduitslag, minder neusverkoudheden, en.. geen rugpijn als ik dit eet. Dit in tegenstelling tot de gevolgen van het eten van fabrieksyoghurt, die te kort is gefermenteerd voor onze gevoelige systeempjes. En bovendien wordt ingedikt met behulp van (mais-)zetmeel.
De goede bacteriën in de yoghurt zorgen ervoor dat je darmflora gunstig worden beïnvloed. Bovendien kun je de yoghurt gebruiken om ‘darmveilige’ smooties, sauzen, dressings en curry’s te maken. Yummie.

Als je geen yoghurt eet, neem dan wat vaker andere gefermenteerde producten (ingemaakte groenten, zuurkool, Kimchi ) waar goede bacteriën in zitten of een kwaliteits-probioticum.

10. Hou er rekening mee dat het heel veel betekent dat je iets wilt doen voor je eigen gezondheid. Niet alleen voor je lijf maar ook voor je emoties.
Je hebt het al flink voor je kiezen gekregen toen je je je diagnose kreeg. Nu je het heft in eigen hand gaat nemen krijg je het nogmaals voor je kiezen. Je moet vechten tegen je eigen weerstand en je weet bovendien niet wat dit gaat opleveren. Ik kan je nu wel zeggen dat het mij heeft geholpen maar jij moet dat nog maar afwachten.

Je kunt huilbuien krijgen en juichbuien en alles daartussen. Misschien moet je wel jaren heftige pijn in je rug en darmen, verdriet, kwaadheid en eenzaamheid verwerken. Misschien heb je al vergroeiingen. Misschien is er tegen jou gezegd dat je niet meer kunt werken of minder dan dat je deed. Misschien heb je je eigen zaak die je net aan het opstarten was moeten opgeven…Misschien heb je sporten op moeten geven, misschien loop je af en toe met krukken, misschien zit of lig je vaak uitgeput op je bank dr. Phil te kijken…

okay

 

 

 

 

 

 

 

Steun.
Het is fijn als jouw huisgenoten jou steunen maar niet iedereen heeft huisgenoten en niet iedereen wordt gesteund in zijn of haar proces. Geef niet op. Je bent niet alleen hiermee bezig. Ik ben er ook mee bezig! Nog steeds. En het gaat beter met mij. Er zijn duizenden, misschien wel miljoenen mensen op de hele wereld bezig om via ‘andere’ voeding hun gezondheid op te krikken.

Neem voor inspiratie en steun bij Bechterew ook maar eens een kijkje op: http://www.kickas.org/index.html Op deze site komen duizenden mensen met een vorm van Spondylartropathie (Spondyloartritis/Bechterew/reactieve reuma etc.) en daarop lijkende klachten om elkaar tips te geven, informatie en recepten uit te wisselen. Je kunt altijd op het forum terecht voor een peptalk als je het niet meer weet. De voertaal is engels.

De thuiskok en blogger Elana Amsterdam heeft haar leven omgegooid toen ze te horen kreeg dat ze coeliakie/glutenintollerantie heeft. Haar zoon heeft het ook. Daarnaast is ze ooit gediagnosticeerd met MS. Ook zo’n ‘fijne’ auto-immuunaandoening.
Zij heeft een website gewijd aan het dieet dat zij nu volgt. (Graanvrij, glutenvrij, paleo).
Het leuke van Elana’s website is dat zij ongelofelijk veel recepten (o.a. met amandelmeel) heeft gedeeld waar ik in het begin veel inspiratie uit heb gehaald. http://www.elanaspantry.com

 

Nog even in het kort:
– eerste periode, laten we zeggen een jaar, helemaal geen zetmeel (zorg voor andere bronnen van koolhydraten). Kijk daarna wat je kunt hebben door af en toe minihoeveelheden te eten en je lijf in de gaten te houden. Bouw je eigen dieet op, dat op jouw lijf geschreven is. Blijf uitkijken met zetmeel en verborgen zetmeel in sauzen e.d. Vooral als je al in slechte conditie bent, kan een beetje zetmeel en/of suiker je weer terug bij af brengen.
– bak je eigen amandelbrood, low carb brood of ander zetmeelvrij brood
– eet elke dag veel groenten en wat vers fruit
– drink voldoende voor het ontgiften van je lijf, en dan geen frisdrank maar water of puur vruchtensap aangelengd met water
– maak je eten zelf (ja, leuk!)
– koop vleesproducten zonder zetmeel en enge toevoegingen
– drink geen koemelk, gebruik (een beetje) geiten- of amandelmelk
– maak 24-uurs yoghurt (bij voorkeur van geitenmelk. Of maak alternatieve yoghurt van kokosmelk, recepten op internet)
– gebruik geen of heel weinig geraffineerde suikers
– eet fruit en gedroogd fruit en veel groente, noten en zaden voor koolhydraten
– geef jezelf een enorme knuffel en een schouderklopje!

Opmerking: Ik beschrijf hier op deze site mijn eigen positieve ervaringen met het dieet en de positieve ervaringen van anderen met SpA/Bechterew waarover ik heb gehoord of gelezen. De lezer die deze informatie wil toepassen doet dat onder eigen verantwoordelijkheid en hopelijk grote inzet en enthousiasme. Ik ben geen medicus, geen biochemicus en geen voedingsgoeroe. Ik ben wel heel erg overtuigd van het dieet, vooral door mijn eigen vooruitgang én door de onderzoeksresultaten van dhr. Alan Ebringer.

P.S.:

De juiste bereiding van zetmeelhoudende producten als quinoa en linzen.
Hoewel sommige wetenschappers zeggen dat je makkelijk kan leven op groenten en fruit alleen, denk ik persoonlijk dat het toch goed is om op termijn ook weer wat koolhydraten uit zetmeelhoudende voedingsmiddelen te halen. De zogeheten ‘veilige bronnen van zetmeel’ (‘safe starches’).
Op een gegeven moment (na een klein jaar) ben ik weer héél voorzichtig af en toe quinoa en groene linzen als bron van koolhydraten gaan herintroduceren (in heel kleine hoeveelheden). Linzen en quinoa zijn redelijk onbewerkte producten en makkelijker te verteren bronnen van zetmeel en vezels dan bijvoorbeeld granen.

Ik was de quinoa en linzen heel goed en laat ze 24 uur weken in water. Dit is essentieel!! Niet overslaan alsjeblieft! Weken zorgt ervoor dat irriterende stoffen worden weggespoeld en het zetmeel vast wordt voor’gekauwd’. Dat is makkelijker voor jouw darmen.
Doe hierbij een lepel vocht van uitgelekte yoghurt of van apple cider vinager (appelazijn). De bacteriën daarin doen het voorwerk voor je, namelijk het afbreken van zetmeel en andere moeilijk te verteren stoffen. Laat het gewoon in een afgedekte kom of een pan buiten de koelkast op je aanrecht staan. De volgende dag afgieten en spoelen. Daarna goed gaar koken!

Ik verdeel de linzen of quinoa in kleine hoeveelheden en vries deze in plastic boterhamzakjes in. Zo heb ik altijd iets in de vriezer om ad hoc te combineren met wat ik ga eten. Ik gebruik de quinoa soms door mijn yoghurt of meng wat linzen door mijn groente- curry’s. Ik kan dit kleine beetje zetmeel goed hebben als mijn lijf rustig is, maar hiervoor geldt: luister goed naar je eigen lichaam! Probeer kleine beetjes zetmeel pas op een moment dat je je goed voelt toe te voegen. Kijk hoe je reageert. Als je last krijgt, wacht dan nog een aantal maanden met dit soort experimenten en probeer het later nog eens opnieuw.

Redelijk veilige bronnen van zetmeel zijn verder: zoete aardappelen, pompoenen, cassave, pastinaak, aardpeer, plakrijst of kleefrijst (lontonrijst of glutinous rice), en bakbanaan.

 

10 thoughts on “Leuk maar waar begin ik?

 1. Ilham says:

  Dag Almond&Fig Tree, veel dank voor dit interessante blog!! Fijn om te lezen hoe een verandering in voeding jou geholpen heeft. Zelf ben ik al een tijdlang gestopt met zuivelproducten toen ik merkte dat die een negatieve invloed hebben op de huiduitslag die ik al van kindsaf heb. Bijzonder toch, dat ik daar uiteindelijk zelf achter ben gekomen, na in mijn jeugd jarenlang tevergeefs hormoonzalfs te hebben gesmeerd?
  Nu is gebleken dat ik waarschijnlijk Bechterew heb ga ik zetmeelvrij eten. Ik eet al een tijdje nauwelijks nog brood, en eet sowieso veel groente en fruit, dus ik heb goede hoop dat het niet veel extra discipline zal vragen ; ) Wel verwacht ik enige weerstand van mensen in mijn omgeving, dus ook daarom is het fijn om te lezen dat anderen hiermee bezig zijn. Ik vind het trouwens ongelooflijk dat er in de media zo weinig aandacht is voor het effect van voedsel op onze gezondheid. Leve het internet, waar wel veel nuttige info hierover beschikbaar is. Nogmaals dank, en maak het goed!

  • almondfigtree says:

   Hallo!
   Heel fijn om te lezen dat je mijn blog kunt waarderen. Bedankt. Dat geeft mij energie om ermee door te gaan! Ik hoop dat je er – nu je hebt besloten zetmeelvrij te gaan eten – wat aan zult hebben.
   Zo te horen heb je al wat stappen gezet dus ik hoop inderdaad voor jou dat het niet al te belastend zal zijn. En over de omgeving; ik heb ook vele gefronsde wenkbrauwen in mijn omgeving gezien maar iedereen moet wel toegeven dat ik er een stuk beter door beweeg. Ik denk dat als ze eenmaal jouw amandelmuffins en/of chocoladecakes hebben geproefd, zullen zeggen:’nou, zo erg is het eigenlijk nou ook weer niet’ 😉
   Ik wens je veel succes! Voor vragen of opmerkingen kun je Almond&Figtree ook bereiken via facebook.

 2. Angelique says:

  Goedemiddag Almond&Figtree,

  mijn vechtgenoot heeft erg last van maagzuur wat steeds omhoog komt.
  Verschillende onderzoekingen en tests in het ziekenhuis hebben geen duidelijke oorzaak aangegeven,maar het is een groot probleem.
  De vullingen vallen uit zijn kiezen en zijn stem is regelmatig helemaal weg.
  Hij boert erg veel lucht op en verdraagt geen grote hoeveelheden vocht meer.
  Tijdens het telefonisch consult van vanmiddag,adviseerde de Internist om over te gaan op een zetmeelbeperkt dieet.
  Hij heeft echter lichamelijk zwaar werk dus op alleen joghurt met noten en zaden komt hij de werkdag niet door!
  Ik denk erover om de broodconsumptie te verminderen van 6 naar 4 en hem joghurt met honing,noten en zaadjes mee te geven.
  Heeft u verder nog tips voor mij/hem?

  Dank voor de aandacht die jullie schenken aan de invloed van voeding op lichamelijk welbevinden!

  \

  • almondfigtree says:

   Hallo Angelique,
   wat vervelend voor je echtgenoot dat hij zo’n last heeft van maagzuur en dergelijke. Ik snap dat dat een groot probleem is, want als je langdurig last hebt van opkomend maagzuur kan dat de slokdarm en de keel erg irriteren. Ik begrijp uit je mail dat ze hem geen diagnose hebben kunnen geven. Ik vroeg me tijdens het lezen van de symptomen die je noemde wel af, of er ook is overwogen of deze passen bij het beeld van een geirriteerd darmsyndroom. Hoe dan ook geeft de internist dus wel een dieet advies.

   Minder zetmeel eten kan inderdaad uitmaken omdat zetmeel, vooral in granen maar ook in aardappelen, pasta en rijst door sommigen lastig verteerd wordt en uiteindelijk de darm- en maagwand zou kunnen beschadigen.
   Dat geldt trouwens ook voor een heleboel andere stoffen als bijvoorbeeld gluten, lectines uit peulvruchten, lactose in zuivel, alcohol en cafeine. Het is dus ook handig om eventueel koffie- en alcoholgebruik tijdelijk te stoppen en op lange termijn te matigen. Kijk of de andere triggers zoals lactose of gluten een probleem zouden kunnen zijn. Dat is trouwens niet altijd door middel van een test met zekerheid aan te tonen, tenminste, als ik de berichten van gluten- en lactosegevoelige mensen mag geloven. Soms kun je het beste afgaan op wat je eigen lichaam aangeeft (je darmen).

   Probeer het slikken van NSAID’s (ontstekingsremmers) zoals ibuprofen of diclofenac als die gebruikt worden, zo mogelijk te beperken tot een minimum. Deze middelen verwoesten je maag en darmen. Probeer ook het gebruik van maagzuurremmers te beperken als dat kan. Zij lossen het probleem op de lange termijn vaak niet op. Een rennie af en toe is niet zo erg.
   Toen ik zelf een tijdje last had van maagzuur, heb ik gemerkt dat dat langzaam verdween als ik een eetlepel (zelfgemaakte) yoghurt nam zodra ik het voelde opkomen. Ook het drinken van een slokje water neutraliseert het zuur enigszins. Maar wellicht hebben jullie al die ouderwetse huismiddeltjes al geprobeerd.

   Je wilt het gebruik van brood minderen maar vraagt je terecht af of je man op zijn werk kan functioneren op minder brood. Als je goede voedzame maaltijden eet, om te beginnen een goed en voedzaam ontbijt dan heb je onder normale omstandigheden genoeg aan 3 maaltijden per dag met hier en daar een tussendoortje (als fruit, pure chocolade, noten of een reep van gedroogd fruit en noten). Daar hoeft niet persé brood bij te zitten.
   Je zou om te beginnen in plaats van brood of crackers bij het ontbijt, kunnen denken aan een grote kom yoghurt met één of twee eetlepels gemalen lijnzaad (vult en bevat vezels en goede vetten), honing en fruit. Een recept voor zelfgemaakte yoghurt van geitenmelk zonder lactose vind je op deze site. Een pap van chiazaad in amandel- of kokosmelk met vruchten en noten kan ook. Is trouwens snel klaar.

   Eiwitten (vlees, vis, belegen kaas, eieren etc.) en veel verse groenten en fruit (ook gedroogd fruit) geven je het langste een vol gevoel. Suiker en koolhydraatbronnen zoals granen (uit brood, pasta, muesli, rijst) maar ook aardappelen en zoetigheid, zorgen voor een piek in je bloedsuiker en weer sneller honger. Daardoor gaan mensen er ook meer van eten. Afhankelijk van je lichaamsbouw en je activiteiten heb je echter vaak veel minder koolhydraten nodig dan we gemiddeld eten.

   Het is mogelijk om broden te bakken met amandelmeel en kokosmeel. Recepten vind je hier en daar op internet maar natuurlijk ook op deze site. Amandelmeel bevat proteine en goede vetten. Kokosmeel is zeer vezelrijk en vult nog beter dan amandelmeel. Als je anders gaat eten, is het aanvankelijk ook een kwestie van wennen aan een ander eetpatroon en een andere verbranding. Dat zal eerst een beetje vreemd voelen.
   Anders eten vergt planning en meer zelf maken. ALs je eenmaal gewend bent krijg je er hopelijk ook plezier in. En gezondheid ervoor terug. Als het heel moeilijk is om dat doordeweeks voor elkaar te krijgen, probeer dan in het begin over te stappen op koolhydraatarm brood of glutenvrij brood. En dan langzaam over te gaan op steeds minder brood en meer andere voeding. Zoals gezegd zou je in plaats van brood ook eiwitten en alternatieven voor brood kunnen eten en er zitten in fruit, gedroogd fruit en groenten ook voldoende koolhydraten en dus brandstof om de dag mee door te komen.

   Voor de lunch zou je verder kunnen denken aan een groente-omelet, gekookte of gevulde eieren, rauwkost en lekkere goed gevulde salades. Kook bijvoorbeeld een stuk kipfilet en snijd deze in blokjes, neem twee stronken witlof en snijd deze fijn, snijd ook een tomaatje, wat komkommer, een appeltje en paprika fijn. Meng dit alles door elkaar en gooi er nog twee handjes pijnboompitjes of walnoten en wat rozijnen en eventueel wat gedroogde kruiden door. Lekker met een dressing van twee eetlepels yoghurt en twee eetlepels zetmeelvrije mayonaise. ALs je dit de avond van tevoren klaarmaakt en ‘s ochtends in een tupperwarebak doet en je man kan het op zijn werk in de koelkast kwijt, heeft hij een lekkere en gezonde lunch.

   Verder kun je op deze site recepten vinden voor zetmeelvrij brood en crackers. Ook hartige muffins met amandel- of kokosmeel zijn misschien een idee. Mijn man geeft de kinderen wel eens groentemuffins mee naar school. Andere kinderen uit de klas van de oudste hebben ze geproefd en vonden ze zo lekker dat ze vroegen of hij deze wilde tracteren op school!

   Voor tussendoor kun je op deze site een recept vinden voor een heerlijke ontbijt- lunch- of tussendoor-reep met gedroogde abrikozen en amandelen. Deze vult erg goed. Ook bij biologische winkels en bij een drogisterij als de Tuinen kun je heerlijke gezonde repen kopen (zonder granen). Verder is een handje noten met gedroogd fruit altijd een optie. Of een zak studentenhaver.

   ALs je nog vragen hebt of wilt laten weten hoe het gaat, ben je van harte welkom om te mailen. Het meeste van wat wij zelf doen om onze gezondheid te verbeteren, hebben we door eigen ervaring ontdekt. Wij hebben natuurlijk niet overal een antwoord op -zeker als het gaat om andermans aandoeningen moeten we voorzichtig zijn- maar we kunnen elkaar wel steunen en stimuleren door het uitwisselen van ervaringen. Ik wens jullie allebei heel veel sterkte en ik hoop dat je wat vooruit kunt met deze info.

   Je hebt me trouwens op het idee gebracht om binnenkort een post te wijden aan ‘de broodvrije lunch’. Met ideeen voor brood- en zetmeelvrij lunchen. Ik zal een makkelijk recept plaatsen voor een platbrood van lijnzaad, wat goed vult omdat het een beetje doet denken aan volkoren brood en waarmee je misschien goed gevulde sandwiches of broodjes gezond kunt maken. Dus houd deze site in de gaten of abonneer je gratis op dit blog, dan komt de post vanzelf in je inbox (zie bij de knop: follow this blog).

   Hartelijke groet en beterschap voor je man, Judith.

 3. Angelique says:

  Hallo Judith,
  dank voor de tips,ze helpen me om toch iedere dag een fatsoenlijke en smakelijke maaltijd op tafel te zetten.
  Marcel heeft nu een week geen aardappels,pasta of rijst gegeten en het resultaat is tot nog toe verbluffend!
  Bijna geen maagzuuraanvallen meer en minder druk op de maag.
  Hij heeft zijn broodconsumptie verminderd naar 4 sneetjes per dag en dat is Speltbrood geworden,die koolhydraatarme vond hij totaal niet lekker.
  Bij de Tuinen heb ik repen gevonden met slecht 10% gepofte rijst en verder alleen maar noten en gedroogd fruit.
  Samen met een appel geeft zo’n reep voldoende energie om de periode van 09.30 tot 12.30 door te komen.
  Groente en fruit is verveelvoudigd,net als eieren en volle melkproducten.
  Morgen ben ik vrij dus ga ik me wagen aan je recept voor dat “kazig brood”.
  Lijkt me heerlijk met verse tomatensalade met feta en basilicum.
  groet,Angelique.

  • almondfigtree says:

   Ha Angelique,

   Wat fijn om te horen! Wat heerlijk dat jullie vooruitgang boeken.
   Wat een beetje anders eten uit kan maken hè? Ik vind het zelf nog regelmatig bijna ongelofelijk.
   Mooi dat hij het speltbrood wel kan verdragen en met die repen en fruit geen honger heeft. En veel groente (en fruit) heeft vanwege de vezels etc. ook nog een hele gunstige invloed op de darmflora en darmwerking. Ook niet onbelangrijk.

   Het kazig brood kan ik je absoluut aanbevelen. En al mijn huisgenoten met mij 😉 Het was in no time opgeschranst!

   Geniet van jullie succes! Hartelijke groet, Judith.

 4. Sabine says:

  Hi Judith!

  Wat een goede, informatieve site. Om te starten met een zetmeelarm dieet, raad je de sapkuur aan. Hoeveel dagen zouden we dit volgen voor het gewenste effect? Ik lees ook dat je bananen in het begin beter helemaal niet kunt eten, maar deze komt wel voor in je smoothie recept (in rijpe vorm). Wat voor variaties met fruit zou jij op de banaan in smoothie adviseren?

  Veel dank!

  Hartelijke groet,
  Sabine

  • almondfigtree says:

   Hoi Sabine,

   Dank je voor je lieve compliment. Een sapkuur kan een kickstart geven maar het is niet noodzakelijk hoor. Eén dag sappen doet al veel heb ik gemerkt. Je kunt ook gewoon beginnen met het schrappen van granen, aardappelen, rijst en pasta uit je dieet en veel meer groente te gaan eten (dus ipv aardappels, groente, vlees/vis nu voortaan: salade, warme groente en vlees/vis of bijvoorbeeld koolraapblokjes of geroosterde bloemkoolroosjes met groente, vlees/vis).
   Over de banaan; het klopt dat je beter geen verse, of onrijpe bananen kunt eten omdat het zetmeel daarin nog niet is omgezet in fruitsuikers. Als een banaan een gestippelde schil heeft of bruine vlekken dan kun je hem gebruiken maar luister daarbij naar je lijf en gebruik niet elke dag banaan. Sommigen kunnen er tegen, anderen niet. Het is een beetje uitproberen.

   Succes!

 5. Vankelst Valérie says:

  Super interessante blog. Ik kreeg zelf de diagnose sPa
  Nu zo´n 10 jaar geleden, nam 9 jaar nsaid en 7 jaar bbiologicals. 1 jaar geleden bleken mijn nieren onvoldoende te werken. Ik stopte meteen met de Arcoxia en kreeg Tramadol voor de pijn in de plaats…

  Inmiddels ben ik reeds 1 jaar overgestapt naar een zo goed als volledig vegan eetpatroon en gaat het merkelijk beter. Ik at dan ook bijna geen brood meer, want geen beleg. En verving deze met meer slaatjes.

  Ik volgde een opleiding als yoga docent omdat dat de enige sport voor mezelf was waarbij ik bewust aan beweging kon doen (rekening houdend met pijn en beperkingen) en om zo ook anderen te helpen.

  Volledig zetmeel vrij heb ik nog niet geprobeerd en lijkt me moeilijk gezien ik enkel plantaardige voedingstoffen inneem. Maar ga het toch uitproberen. Het lezen van deze blog is een eerste stap.👍

  Mijn doel is om nu ook van die biologicals (die mijn immuniteit neerhalen) af te geraken.
  Liefs
  Valérie

  • almondfigtree says:

   Ha Valérie,

   Wat fijn dat het al merkbaar beter gaat met een vegan eetpatroon. Daardoor eet je sowieso al zeer bewust natuurlijk. Ik hoop dat het lukt om voldoende zetmeelvrije en vegan maaltijden samen te stellen, het zal inderdaad een beetje een zoektocht zijn. Ik zou veel recepten zoeken voor vegan groente/tempeh burgers of bieten/vegan kaas burgers (is maar een idee 😉 ) Veel succes en herstel gewenst !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s