Vitamine B12 tekort, MTHFR en suppletie (geupdate versie!)

Vitamine B12 tekort en auto-immuunziekten.
Een vitamine B-tekort komt vaak voor. Vaker dan je denkt. En ook al heb je je bloed laten testen en zegt je huisarts dat je binnen de gestelde waarden zit, dan nog kan het zijn dat jouw klachten te maken hebben met een langzaam dalende B12. Een vitamine B12-tekort kan onder andere worden verergerd door een auto-immuunziekte.
Bij een vitamine-B12-waarde tussen de 148 pmol/l en de 250 pmol/L kan een tekort niet worden uitgesloten. Verder zijn de klachten die op een B12 tekort kunnen wijzen een belangrijke aanwijzing (https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/klachten-van-een-vitamine-b12-tekort/) en (http://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-klachten.php).
Een vitamine B12-tekort is een sluipend proces en het kan jaren duren voordat de klachten zich ontwikkelen en voordat ze ernstig worden. Vaak wordt een vroege diagnose gemist door de vaagheid van een aantal klachten en ook omdat veel klachten overeenkomen met andere aandoeningen. Zeker als je al een diagnose hebt, wordt een B-tekort (en andere tekorten) vaak over het hoofd gezien.

Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, kan een tekort zich bij iedereen wat anders presenteren. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met de concentratie, een ontstoken tong, menstruatieklachten of depressiviteit. Er is een aantal klachten die veel voorkomen zoals: erge vermoeidheid, neurologische klachten, het koud hebben en verlies van eetlust.

Als je geen B12 injectie kunt krijgen bij de huisarts omdat je waarden binnen de marges vallen die huisartsen aanhouden en je hebt toch klachten die lijken op een B12 tekort, dan kun je smelttabletjes B12 voor onder de tong proberen of een B12 (neus-)spray om te kijken of daarmee de klachten verdwijnen.
Voor smelttabletten geldt dat de opname het beste is als je de tabletten langzaam laat smelten onder je tong, tegen je wang of achter je bovenlip. Niet kauwen, zuigen of stukjes doorslikken want dan is het effect minder groot.
B12 sprays kunnen het beste onder de tong worden gesprayd. De nieuwste toedieningsvorm, die in de vorm van neusspray, geeft een goede opname (beter dan mondsprays en mogelijk ook beter dan zuigtabletten), en kan een goed alternatief zijn. Als je klachten erdoor verminderen, weet je genoeg. Maar ga daarna wel advies hierover inwinnen.

Er zijn vier soorten B12 (cobalamine) :
-cyanocobalamine
-hydroxycobalamine
-adenosylcobalamine (actieve vorm)
en methylcobalamine (actieve vorm).

De cyano-vorm is een goedkope en in veel supplementen gebruikte synthetische vorm van B12. Omdat deze variant om opgenomen te worden eerst moet worden omgezet en daarvoor andere stoffen in het lichaam uitput -waaronder hydro-B12- is het is niet de beste vorm van B12 die je kunt gebruiken.

De hydro-vorm wordt gebruikt in de B12 injecties van de huisarts. Het is net als de cyano-B12 een niet bio-actieve vorm van B12. Hydroxycobalamine is tegenwoordig ook verkrijgbaar als neusspray en smelttabletten.

Adenosyl-B12 is een makkelijk herkenbare en actieve vorm van B12 voor het lichaam en is erg belangrijk voor de energiehuishouding. Het is een belangrijke stof maar omdat het minder veelzijdig toepasbaar is in het lichaam, heb je er niet zo veel van nodig.

De gemethyleerde vorm van B12 is de meest actieve vorm van B12 en die hoeft dus niet eerst te worden omgezet voordat het kan worden gebruikt door het lichaam. Het heeft effect op de hersenen en het zenuwstelsel en is van groot belang bij het regelen van het homocysteinegehalte in het bloed.

MTHFR genmutatie
MTHFR. Het nieuwe gezondheidstopic op internet. Als je een MTHFR genmutatie hebt, kun je gewone B-vitaminen moeilijker omzetten en actieve B-vitaminen (gemethyleerde B’s) wel of beter. Moeten we er nu wel of niet wat mee. Ik weet het eerlijk gezegd nog niet zo. Door veel lezen, voortschrijdend inzicht en eigen ervaring met methyl B’s denk ik dat ze voor mij niet geschikt zijn om te gebruiken (ik ben compound heterozygoot en waarschijnlijk een ondermethyleerder).

Veel van de opnameproblemen bij B12 (en andere B’s en dan met name foliumzuur) hebben te maken met de MTHFR genmutatie. Deze mutatie zorgt voor problemen bij de omzetting van stoffen in de voor het lichaam bruikbare vorm. Bij het niet goed functioneren van de methylatiecyclus kunnen synthetische vitaminen ofwel inactieve vormen van B12 als cyano- en hydroxocobalamine, synthetisch foliumzuur en synthetische vitamine B6 niet of onvoldoende worden omgezet naar de biologisch actieve vormen waar het lichaam wél iets mee kan.
Lees meer:
http://mthfr.net/
https://wellnessmama.com/27148/mthfr-mutation/ of  https://blog.bulletproof.com/the-mthfr-gene-mutation-and-how-to-rewire-your-genetics/

Methyleringsafwijkingen kúnnen (hoeft niet) onder andere tot de volgende problemen leiden:
-een slechter ontgiftingsmechanisme
-miskramen
-een verminderde aanmaak van diverse neurotransmitters zoals serotonine, dopamine etc.
-hart- en vaataandoeningen (onder andere door een verhoogde homocysteinespiegel)
-vermoeidheid

Bij een methylatieprobleem zijn de cyano- en hydroxy-B12 praktisch niet actief in het lichaam. Althans, als je ze in tabletvorm slikt. De neusspray en de mondspray zouden in dit geval misschien wél iets kunnen doen omdat je daarmee het maag-darmkanaal omzeilt.
Ook synthetisch foliumzuur (vroeger ook vitamine B11 genoemd) kan bij een MTHFR-genmutatie niet of onvoldoende worden omgezet naar een voor het lichaam bruikbare vorm. Foliumzuur, de vorm die in voedingssupplementen en verrijkte voeding voorkomt, is pteroylmonoglutaminezuur (PMG). Foliumzuur komt in die vorm niet in de natuur voor en ontstaat door chemische synthese. Deze wordt alleen biologisch actief na in het lichaam te zijn omgezet naar een actieve vorm (tetrahydrofolaat). Dit is een ingewikkeld proces, waarbij verschillende enzymen en vitaminen een rol spelen. Veel mensen met auto-immuunproblematiek, vruchtbaarheidsproblemen, autisme of terugkerende depressie en slapeloosheid hebben een verminderde enzymactiviteit door de MTHFR-genmutatie.

Bepaalde antibiotica en het geneesmiddel methotrexaat, veel gebruikt door mensen met kanker, Crohn en reuma, blokkeren deze omzetting ook en kunnen zodoende ook bijdragen aan een tekort aan foliumzuur maar indirect en op termijn ook aan een B12 tekort. Foliumzuur en B12 zijn stoffen die namelijk samenwerken.
Door huisartsen wordt vaak de ‘gewone’ synthetische foliumzuur voorgeschreven bij het gebruik tegen de bijwerkingen van methotrexaat. En dat leidt alleen maar tot meer problemen. Ongebruikt synthetisch foliumzuur blijft in het bloed aanwezig en laat dus een ‘vals’ hoog gehalte zien bij bloedtests maar kan niet worden gebruikt door je lijf.

Bij een MTHFR mutatie, bij herhaaldelijke miskramen en bij gebruik van antibiotica en/of methotrexaat bij Crohn of reuma, overwegen velen om gemethyleerde vormen van B vitaminen (ook wel actief B-complex genoemd) met methylfolaat erin te gaan nemen.
Deze beter opneembare vorm van foliumzuur wordt de 5-MTHF variant, actief foliumzuur of Methylfolaat genoemd.
Gemethyleerde B-vitaminen zijn in tegenstelling tot wat je soms leest op internet echter NIET geschikt voor iedereen en het lange termijn effect is onvoldoende duidelijk.
Neem deze supplementen niet voordat je zo optimaal mogelijk op een milde manier ontgift bent (met water, kruidenthee, magnesiumbaden en een langere periode clean eating). Gebruik ze niet als je een ontstekingsziekte hebt en je zit in een actieve fase van de ziekte (deze B’s zijn zeer ontstekingsbevorderend). Gebruik ze ook niet als je depressief bent en goed reageert op SSRI’s. 


WAARSCHUWING:

Informeer jezelf goed!
Lees je zorgvuldig in over dit onderwerp en vraag advies bij iemand die er verstand van heeft (helaas is het mijn ervaring dat er in Nederland niet zoveel mensen zijn die dit onderwerp al beheersen waarbij je om raad kan gaan. Ik heb al een aantal malen verkeerd advies gehoord).
Het onderwerp MTHFR is nog maar zo kort op de agenda van wetenschappers en het is zoveel ingewikkelder dan het lijkt, dat het verstandig is om niet te veel op eigen houtje te gaan lopen experimenteren met dit soort supplementen.

Alles draait om balans!
Het overstappen op gemethyleerde B vitaminen kan ontgiftingsreacties veroorzaken. Dat kan al heel onaangenaam zijn. Het is sowieso wijs om met een hele lage dosering te beginnen en stapsgewijs op te bouwen. Je loopt anders het risico overgemethyleerd te raken en dat is niet goed.

Als je vanaf het begin al, of juist pas na een paar weken last krijgt van een ‘raar gevoel, geïrriteerdheid, of zelfs een gevoel van depressie, of slapeloosheid, bouw de gemethyleerde vitaminen dan af of stop er direct mee. Vooral als je een supplement slikt in de vorm van een complex of multi is het lastig finetunen en dat is nu juist bij methylatieproblemen wel wijs. Het innemen van een flintertje of klein stukje van een niacinetabletje (vit. B3, niacine geen niacinamide) kan helpen om het teveel aan methylgroepen in je bloed te verminderen en bijwerkingen ervan wat te verzachten.

•MethylB’s kunnen je ook flink tegenwerken!!
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een ondermethyleerder bent met lage serotoninewaarden en dat de methyl-Bvitaminen je tegenwerken en je je er juist depressief door gaat voelen. Heb jij meerdere depressieve episodes gehad in je leven en reageerde je in het verleden goed op SSRI’s (als bijv. prozac) dan kun je beter GEEN of maar een hééééél kleine hoeveelheid methylfolaat slikken omdat dit de heropname van serotonine juist bevordert. Het heeft de tegenovergestelde werking van een antidepressivum. Kijk dus uit!

Mijn ervaring en conclusie:
Voorheen slikte ik een multi van Solgar (VM75 capsule) en voelde me daar prima bij. Ik ben er een tijdje geleden achter gekomen dat ik (zoals velen met reuma) een MTHFR genmutatie heb en ben toen een suppletie advies (!) gaan vragen bij een diëtiste.
Ik heb na het prikken van mijn bloedwaardes en op advies 2 maanden gemethyleerde B’s geslikt. In het begin voelde ik niks raars maar na een paar weken ging ik me steeds slechter voelen. Verschijnselen als hartkloppingen, opgefoktheid, druk op het hoofd, en meer naars. Bovendien laaiden de ontstekingen en pijn die ik lang niet meer zo heftig had ervaren ongelofelijk op. Ik heb weken met pijn en een beknelde zenuw gezeten. Plotseling zag ik het verband met de nieuwe supplementen en ik ben er dan ook mee gestopt. Het opgefokte gevoel is aan het afnemen en de pijn ook hoewel het nog lekker aan het nazeuren is. Ik baal als een stekker.

Mijn conclusie over MTHFR en suppletie is, dat het advies dat mij is gegeven veel te algemeen is geweest en getuigt van weinig inzicht van de diëtistes in de werking van deze speciale supplementen, zeker in relatie tot overige mutaties, tot bestaande auto-immuunproblematiek, tot de vraag of je een onder- of overmethyleerder bent en nog vele andere kwesties.
Kortom; er is wat mij betreft nog te weinig met zekerheid over MTHFR te zeggen, mijn experiment met de actieve B’s beviel totaal niet dus ik ga voorlopig maar weer terug naar een lage (halve) dosering van mijn oude vertrouwde Solgar (en nee, ik heb geen belangen bij dat merk 😉

Zie ⇒  https://www.merrittwellness.com/mthfr-mistakes-assumptions-dangers-and-whats-true-about-mthfr/

Lees meer:
http://askdrgil.com/colossal-mistake-everyone-taking-folic-acid/
https://www.vitacure.me/blogs/news/mthfr-debunked
https://latitudes.org/dr-william-walsh-autism-ocd-pandas-depression-methylation/
https://www.amazon.com/Nutrient-Power-Heal-Biochemistry-Brain/dp/1626361282


B12 issues:
Het kan verder zo zijn dat andere genmutaties (namelijk COMT en VDR taq) ervoor zorgen dat je met name de methyl B12 niet goed verdraagt. Dan kun je beter kiezen voor een andere vorm van B12.

Zie tabel (van Dr. Amy Yasko  https://www.knowyourgenetics.com/media/pdf/Simplified%20Protocol.pdf )

Best Type of B12 based on COMT V158M and VDR Taq SNPs:

COMT V158M VDR Taq B12 types that should be tolerated
– – ++ (TT) All three types of B12
+- (Tt) All three types with less methyl B12
— (tt) Hydroxy B12 and Adenosyl B12
+- ++ All three types with less methyl B12
+- +- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
+- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ ++ Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ +- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ Mostly Hydroxy B12

 

Hoe weet je eigenlijk of je een MTHFR genmutatie hebt?
Daarvoor moet je je DNA laten onderzoeken. Dat kan heel eenvoudig en relatief goedkoop via een speekseltest bij 23andme (een duurdere optie is  https://bloedwaardentest.nl/mthfr-genetisch-onderzoek/ ).
20170810_151352
De mutaties C667t en A1298C spelen een rol (maar echt niet de enige rol) in dit verhaal. Als je één of beide mutaties hebt, kun je problemen hebben met je methylatiecyclus. 23andme mogen vanwege overheidsregulatie geen uitspraken meer doen over de kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en dus krijg je ruwe data over je gezondheid terug en het één en ander over waar je voorouders vandaan komen. Dat laatste is voor de gezelligheid maar het belangrijkste wat je wilt weten is natuurlijk of je die mutaties hebt.
Als je het rapport over jouw genen terugkrijgt van 23andme kun je de ruwe data invoeren bij bijvoorbeeld Genetic Genie om uit te vinden of je één of meer mutaties hebt die bij methylatie van belang zijn. Ga ermee naar een orthomoleculair therapeut of diëtist(e) die verstand heeft van methylatieproblemen en hoe ze te verbeteren met de juiste supplementen.
Mijn ervaring is, dat je die therapeuten beter in Engeland of de VS dan in Nederland kunt zoeken. Als iemand goede ervaringen heeft met een therapeut in Nederland dan hoor ik het graag.

https://www.dietvsdisease.org/mthfr-c677t-a1298c-mutation/

 

Zie verder:
https://www.stichtingb12tekort.nl/forum/index.php?topic=9719.0
https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-tekort.php
http://b12vitaminetekortpodium.blogspot.nl/2011/08/wanneer-b12-smelt-tabletten-gebruiken.html
http://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-behandeling.php

Lees meer over vitamine B12 en auto-immuunziekten:
http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/wanneer-testen-op-vitamine-b12/een-vitamine-b12-tekort-en-ms-cvsme-en-auto-immuunziekten/

15940532_1207300426027364_6180892269560018167_n

Advertisements