Vitamine B12 tekort, MTHFR en suppletie

Vitamine B12 tekort en auto-immuunziekten.
Een vitamine B-tekort komt vaak voor. Vaker dan je denkt. En ook al heb je je bloed laten testen en zegt je huisarts dat je binnen de gestelde waarden zit, dan nog kan het zijn dat jouw klachten te maken hebben met een langzaam dalende B12. Een vitamine B12-tekort kan onder andere worden verergerd door een auto-immuunziekte (!).
Bij een vitamine-B12-waarde tussen de 148 pmol/l en de 250 pmol/L kan een tekort niet worden uitgesloten. Verder zijn de klachten die op een B12 tekort kunnen wijzen nog belangrijker dan dat (https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/klachten-van-een-vitamine-b12-tekort/) en (http://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-klachten.php).
Een vitamine B12-tekort is een sluipend proces en het kan jaren duren voordat de klachten zich ontwikkelen en voordat ze ernstig worden. Vaak wordt een vroege diagnose gemist door de vaagheid van een aantal klachten en ook omdat veel klachten overeenkomen met andere aandoeningen. Zeker als je al een diagnose hebt, wordt een B tekort vaak over het hoofd gezien.

Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, kan een tekort zich bij iedereen wat anders presenteren. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met de concentratie, een ontstoken tong, menstruatieklachten of depressiviteit. Wel zijn er een aantal klachten die veel voorkomen, zoals: erge vermoeidheid, neurologische klachten, het koud hebben en verlies van eetlust.

Als je geen B12 injectie kunt krijgen bij de huisarts omdat je waarden binnen de marges vallen die huisartsen aanhouden en je hebt toch klachten die lijken op een B12 tekort, dan kun je smelttabletjes B12 voor onder de tong proberen of een B12 neusspray om te kijken of daarmee de klachten verdwijnen.
Voor alle smelttabletten geldt dat de opname het beste is als je de tabletten langzaam laat smelten onder je tong, tegen je wang of achter je bovenlip. Niet kauwen, zuigen of stukjes doorslikken want dan is het effect veel minder. B12 sprays kunnen het beste onder de tong worden gesprayd. De nieuwste toedieningsvorm, die in de vorm van neusspray, geeft een goede opname (beter dan mondsprays en mogelijk ook beter dan zuigtabletten), en kan een goed alternatief zijn.

Er zijn vier soorten B12 (cobalamine) :
-cyanocobalamine
-hydroxycobalamine
-adenosylcobalamine (actieve vorm)
en methylcobalamine (actieve vorm).

De cyano-vorm is een goedkope en in veel supplementen gebruikte synthetische vorm van B12. Omdat deze variant om opgenomen te worden eerst moet worden omgezet en daarvoor andere stoffen in het lichaam uitput -waaronder hydro-B12- is het is niet de beste vorm van B12 die je kunt gebruiken.

De hydro-vorm wordt gebruikt in de B12 injecties van de huisarts. Het is net als de cyano-B12 een niet bio-actieve vorm van B12. Hydroxycobalamine is tegenwoordig ook verkrijgbaar als neusspray en smelttabletten.

Adenosyl-B12 is een makkelijk herkenbare en actieve vorm van B12 voor het lichaam en is erg belangrijk voor de energiehuishouding. Het is een belangrijke stof maar omdat het minder veelzijdig toepasbaar is in het lichaam, heb je er niet zo veel van nodig.

De gemethyleerde vorm van B12 is de meest actieve vorm van B12 en die hoeft dus niet eerst te worden omgezet voordat het kan worden gebruikt door het lichaam. Het heeft effect op de hersenen en het zenuwstelsel en is van groot belang bij het regelen van het homocysteinegehalte in het bloed.

MTHFR
Veel van de opnameproblemen bij B12 (en andere B’s en dan met name foliumzuur) hebben te maken met een genmutatie met de naam ‘MTHFR‘. Die mutatie zorgt voor problemen bij de omzetting van stoffen in de voor het lichaam bruikbare vorm. Bij het niet goed functioneren van de methylatiecyclus kunnen synthetische vitaminen ofwel inactieve vormen van B12 als cyano- en hydroxocobalamine, synthetisch foliumzuur en synthetische vitamine B6 niet of onvoldoende worden omgezet naar de biologisch actieve vormen waar het lichaam wél iets mee kan.
Zie verder:
http://mthfr.net/
https://wellnessmama.com/27148/mthfr-mutation/ of  https://blog.bulletproof.com/the-mthfr-gene-mutation-and-how-to-rewire-your-genetics/

Methyleringsafwijkingen kunnen onder andere tot de volgende problemen leiden:
-miskramen
-een verminderde aanmaak van diverse neurotransmitters zoals serotonine, dopamine etc.
-hart- en vaataandoeningen (onder andere door een verhoogde homocysteinespiegel)
-een slechter ontgiftingsmechanisme
-vermoeidheid

Bij een methylatieprobleem zijn de cyano- en hydroxy-B12 praktisch niet actief in het lichaam. Althans, als je ze in tabletvorm slikt. De neusspray en de mondspray zouden in dit geval wél iets kunnen doen omdat je daarmee het maag-darmkanaal omzeilt.
Ook synthetisch foliumzuur (vroeger ook vitamine B11 genoemd) kan bij een MTHFR-genmutatie niet of onvoldoende worden omgezet naar een voor het lichaam bruikbare vorm.
Foliumzuur, de vorm die in voedingssupplementen en verrijkte voeding voorkomt, is pteroylmonoglutaminezuur (PMG). Foliumzuur komt in die vorm niet in de natuur voor en ontstaat door chemische synthese. Deze wordt alleen biologisch actief na in het lichaam te zijn omgezet naar een actieve vorm (tetrahydrofolaat). Dit is een ingewikkeld proces, waarbij verschillende enzymen en vitaminen een rol spelen. Veel mensen met auto-immuunproblematiek, vruchtbaarheidsproblemen, autisme of terugkerende depressie en slapeloosheid missen die enzymactiviteit door de MTHFR-genmutatie.

Bepaalde antibiotica en het geneesmiddel methotrexaat, veel gebruikt door mensen met Crohn en reuma, blokkeren deze omzetting ook en kunnen zodoende ook nog eens bijdragen aan een tekort aan foliumzuur maar indirect en op termijn ook aan een B12 tekort. Foliumzuur en B12 zijn stoffen die namelijk samenwerken.
Helaas wordt door huisartsen vaak de ‘gewone’ synthetische foliumzuur voorgeschreven bij het gebruik tegen de bijwerkingen van methotrexaat. En dat leidt alleen maar tot meer problemen. Ongebruikt synthetisch foliumzuur blijft in het bloed aanwezig en laat dus een ‘vals’ hoog gehalte zien bij bloedtests maar kan niet worden gebruikt door je lijf.

De beter bruikbare vorm van foliumzuur is de 5-MTHF variant van foliumzuur of Methylfolaat. Deze vorm kan een ontgiftingsreactie op gang brengen en dat kan in het begin wat vervelend voelen. Begin dus rustig aan en neem een lage dosering of halveer je dosering.
Het innemen van een flintertje of klein stukje van een niacinetabletje (vit. B3) kan ook helpen om het teveel aan methylgroepen te verminderen en bijwerkingen ervan wat te verzachten.

Hoe weet je of je een MTHFR genmutatie hebt?
Daarvoor moet je je DNA laten onderzoeken. Dat kan heel eenvoudig en relatief goedkoop via een speekseltest bij 23andme (een duurdere optie is  https://bloedwaardentest.nl/mthfr-genetisch-onderzoek/ ).
20170810_151352
De mutaties C667t en A1298C spelen een rol in dit verhaal. Als je één of beide mutaties hebt, kun je problemen hebben met je methylatiecyclus. 23andme mogen vanwege overheidsregulatie geen uitspraken meer doen over de kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en dus krijg je ruwe data over je gezondheid terug en het één en ander over waar je voorouders vandaan komen. Dat laatste is voor de gezelligheid maar het belangrijkste wat je wilt weten is natuurlijk of je die mutaties hebt.
Als je het rapport over jouw genen terugkrijgt van 23andme kun je de ruwe data invoeren bij bijvoorbeeld Genetic Genie om uit te vinden of je één of meer mutaties hebt die bij methylatie van belang zijn. Ga ermee naar een orthomoleculair therapeut of diëtist(e) die verstand heeft van methylatieproblemen en hoe ze op te lossen met de juiste supplementen.
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=414
https://www.dietvsdisease.org/mthfr-c677t-a1298c-mutation/

Dus:
Bij een MTHFR mutatie, bij herhaaldelijke miskramen en bij gebruik van antibiotica en/ of methotrexaat bij Crohn of reuma, zou je kunnen overwegen om gemethyleerde vormen van B vitaminen (ook wel actief B-complex genoemd) met methylfolaat erin te gaan nemen.  Het is beter om verhoudingsgewijs altijd meer B12 dan foliumzuur in gemethyleerde vorm te gebruiken.

WAARSCHUWING:
Het overstappen op gemethyleerde B vitaminen kan ontgiftingsreacties veroorzaken. Dat kan heel onaangenaam zijn. Het is wijs om met een hele lage dosering te beginnen en stapsgewijs op te bouwen.
Als je vanaf het begin al, of juist pas na een paar weken last krijgt van een ‘raar gevoel, geïrriteerdheid, of zelfs een gevoel van depressie, bouw de gemethyleerde vitaminen dan af of stop er mee. Vooral als je een supplement slikt in de vorm van een complex of multi is het lastig finetunen en dat is nu juist bij methylatieproblemen wel wijs.

Lees je zorgvuldig in over dit onderwerp en vraag advies bij iemand die er verstand van heeft (helaas is het mijn ervaring dat er in Nederland niet zoveel mensen zijn
die dit onderwerp al beheersen waarbij je om raad kan gaan. Ik heb al een aantal malen verkeerd advies gekregen).
Het onderwerp MTHFR is nog maar zo kort op de agenda van wetenschappers en het is zoveel ingewikkelder dan het lijkt, dat het verstandig is om niet teveel te gaan lopen experimenteren met dit soort supplementen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een ondermethyleerder bent met lage serotoninewaarden en dat de methyl-Bvitaminen je tegenwerken en je je er juist depressief door gaat voelen. Heb jij meerdere depressieve episodes gehad in je leven en reageerde je in het verleden goed op SSRI’s (als bijv. prozac) dan kun je beter geen methylfolaat slikken omdat dit de heropname van serotonine juist bevordert. Het heeft de tegenovergestelde werking van een antidepressivum.
Lees meer:
http://askdrgil.com/colossal-mistake-everyone-taking-folic-acid/
https://www.vitacure.me/blogs/news/mthfr-debunked
https://latitudes.org/dr-william-walsh-autism-ocd-pandas-depression-methylation/
https://www.amazon.com/Nutrient-Power-Heal-Biochemistry-Brain/dp/1626361282

Het kan ook zo zijn dat andere genmutaties dan MTHFR (namelijk COMT en VDR taq) ervoor zorgen dat je met name de methyl B12 niet goed verdraagt. Je kunt ervoor kiezen om natuurlijke B-vitaminen in de vorm van edelgist te nemen en aan te vullen met een B12 die je goed verdraagt óf je neemt een lage dosering methylfolaat (apart, geen complex) en vult het aan met de B12 die hoort bij je genmutatie. (In alle gevallen, begin met een lage dosering en pas je eetpatroon aan en ontgift je lijf regelmatig).

Zie tabel (van Dr. Amy Yasko  https://www.knowyourgenetics.com/media/pdf/Simplified%20Protocol.pdf )

Best Type of B12 based on COMT V158M and VDR Taq SNPs:

COMT V158M VDR Taq B12 types that should be tolerated
– – ++ (TT) All three types of B12
+- (Tt) All three types with less methyl B12
— (tt) Hydroxy B12 and Adenosyl B12
+- ++ All three types with less methyl B12
+- +- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
+- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ ++ Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ +- Hydroxy B12 and Adenosyl B12
++ Mostly Hydroxy B12

20180117_144204

Zie verder:
https://www.stichtingb12tekort.nl/forum/index.php?topic=9719.0
https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-tekort.php
http://b12vitaminetekortpodium.blogspot.nl/2011/08/wanneer-b12-smelt-tabletten-gebruiken.html
http://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-behandeling.php

Lees meer over vitamine B12 en auto-immuunziekten:
http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/wanneer-testen-op-vitamine-b12/een-vitamine-b12-tekort-en-ms-cvsme-en-auto-immuunziekten/

15940532_1207300426027364_6180892269560018167_n

Advertisements