Waar begin ik: de Bechterew voedingslijst


BECHTEREW VOEDINGSLIJST: WAT EET JE WEL, WAT EET JE NIET?

Hieronder vind je een (basis-)lijst die je kunt gebruiken in het begin. Zorg dat je genoeg eet en wees niet bang om per ongeluk iets te eten waar zetmeel in zit, je gaat er niet dood van. Hooguit krijg je weer meer pijn en, als je pech hebt, een flinke opleving van klachten die wel weer voorbij gaan als je je weer een tijdje goed aan het dieet houdt.

Opmerking: Ik beschrijf hier op deze site mijn eigen positieve ervaringen met het dieet en de positieve ervaringen van anderen met SpA/Bechterew waarover ik heb gehoord of gelezen. De lezer die deze informatie wil toepassen doet dat onder eigen verantwoordelijkheid en hopelijk grote inzet en enthousiasme. Ik ben geen medicus, geen biochemicus en geen voedinggoeroe. Ik ben wel heel erg overtuigd van het dieet, vooral door mijn eigen vooruitgang en door de onderzoeksresultaten van dhr. Alan Ebringer.

 

IMG_0333[1]
BASIS VOEDINGSWIJZER (beginnerslijst):


NOTA BENE: Deze lijst is geen volledige of uitputtende lijst van ‘veilige’ en ‘onveilige’ dingen om te eten als je het ‘geen zetmeel dieet’ volgt. Dit is om je een zetje in de rug te geven wanneer je besluit het dieet te gaan proberen.
Probeer een half jaar tot een jaar erg uit te kijken met het eten van zetmeel. Zelfs onrijp fruit kan bij sommigen problemen veroorzaken. Het is de bedoeling dat je het dieet gaat aanpassen aan je eigen ervaringen met je persoonlijke zetmeel tollerantielevels. Wat je kunt eten zonder er pijnklachten aan over te houden zou je gewoon in eetpatroon kunnen opnemen.

Linkerkolom:
Zaken die je –in het begin in ieder geval– absoluut niet moet eten staan in de linkerkolom. Zorg dat je zaken als granen, brood, aardappelen, rijst en
fabrieksgebak mijdt.

Middenkolom:
De middenkolom bevat veilige producten. Toch is het de moeite waard om in het begin bij alle producten na te gaan hoe je reageert. Wat voor de één geen probleem is,
kan voor de ander wel een probleem zijn.

Rechterkolom:
In de rechterkolom staan zaken die een reactie zouden kúnnen
geven (maar dat hoeft niet).

Je eigen lijstje maken:
Het is een aanrader om voor jezelf een complete lijst te maken met
dingen je wel en niet kunt eten.

Zaken om te vermijden: Meestal heel oké: Twijfelachtig. Beter om minder van deze zaken te gebruiken:
Al het eten of drinken dat positief test op de aanwezigheid van zetmeel met de jodiumtest. Vlees – kip, rund, lamsvlees, kalkoen,varkensvlees, etc, onbewerkt en ongekruid. Eieren. Vis, zeevruchten. Biologische Tofu. Tempeh. Kijk wel bij ingrediënten of er zetmeel aan is toegevoegd. Amandelen / amandelmeel-producten kunnen voor sommige mensen in het begin van het dieet wat heftig zijn. Langzaam wennen. Zuivel (koemelkproducten). Veel mensen merken dat ze opknappen als ze stoppen met melk drinken. In plaats van koemelk, kan geitenmelk een mildere optie zijn. De 24-uurs yoghurt is geen probleem.

Suiker.
Chocolade. Gebruik als je toch chocola wilt eten, alleen tabletten met meer dan 70% cacao (bittere choco).

ALLE GRANEN – tarwe, zemelen, gerst, rogge, haver, rijst, mout,mais, (quinoa alleen 12/24 uur geweekt en pas als je wat beter bent), boekweit, spelt, bulgur, couscous, griesmeel, sorghum, polenta, gierst etc.
Dus: geen brood, geen crackers, geen rijst, geen pasta’s.
Rauwkost: salades, bladspinazie, komkommer, sjalotten, paprika, bleekselderij, lenteui, broccoli, verse en gedroogde kruiden etc. Uitkijken met: uien, prei, avocado’s die nog te onrijp zijn, tomaten die nog te hard zijn, koolsoorten, pompoen, knoflook, wortelen.
Zetmeelrijke groenten als wortel- en knolachtigen., aardappelen, zoete aardappelen, pastinaak, schorseneren, broodwortel, cassave, radijs, bietjes, mais, arrowroot, tapioca etc. Knolrapen en koolrabi worden meestal wel aardig verdragen.
Gekookte groenten: broccoli, sperziebonen, asperges, sjalotten, champignons, paprika, selderij, rode en witte kool, snijbiet, boerenkool, verse of gedroogde kruiden. Zuurkool, etc.
Gedroogde kruiden. Verse kruiden.
Zetmeelrijke specerijen. De meeste specerijen in potjes uit de supermarkt zijn zetmeelrijk. Soms van zichzelf of het is toegevoegd als anti-klontermiddel. Gebruik er weinig van.
Peulvruchten en bonen. (Linzen alleen na 12-24 uur weken en pas als je wat beter bent), bruine en witte bonen, kapucijners, erwten, kidneybonen, etc Vers of gedroogd fruit. Bessen, frambozen, aardbeien, appels, meloen, druiven, kiwi, kokosnoot, lychees, dadels, rozijnen, etc.
Zetmeelrijke noten als pinda’s, cashews, en kastanjes. Zetmeelarme noten en zaden: macadamianoten, walnoten, pijnboompitten, blanke amandelen, sesamzaadjes, lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten etc.
Zetmeelrijk fruit: bananen (in het begin niet eten, na een poosje alléén de bruin geworden overrijpe bananen), fruit dat nog niet heeft kunnen rijpen, fruit uit koelcellen. Alles gebakken van kokosmeel/amandelmeel/lijnzaadmeel. Kijk voor recepten op het receptenforum van KickAs, het boek van Carol Sinclair of van Elaine Gotschall of natuurlijk mijn blog Almond&Figtree onder Eet!.
Verdikkingsmiddelen in bewerkte voeding – elk E-nummer in het 1400 spectrum is een vorm van gemodificeerd zetmeel. http://www.starch.dk/isi/applic/E-numbers.htm
Smeerworsten, smeerkazen, spreads, pindakaas, chocopasta etc.
Slagersham, bacon, rookvlees, rosbief, gerookte vis etc. Check ingrediënten voor toevoegingen! Ongezoete jams zonder suiker en toevoegingen, bijvoorbeeld van Ekoland.
De coating van brie bevat zetmeel. Harde kazen als Parmezaanse kaas, oude Hollandse kaas, belegen Goudse kaas, geitenkaas. Liefst van de boer of van de markt. Zachte kazen, jonge kazen, hutenkäze, mascarpone, crème fraîche (vanwege de lactose).
Vruchtensappen uit een pakje met pulp, frisdrank met bubbels en suiker, yoghurtdrankjes, etc. Thee, kruidenthee, koffie, puur vruchten- en groentesap, kokosmelk. Check ingrediënten voor toevoegingen!
Sojasaus (ketjap manis, er zit tarwe in, je kunt deze vervangen door Tamarisaus), pindasaus, kant en klare (barbeque-)sauzen. Mayonaise, aioli, balsamico azijn, vinaigrette dressings, tamari saus (sojasaus zonder zetmeel), Franse mosterd. Check ingrediënten voor toevoegingen!
(Op basis van tabel van: http://www.KickAs.org) (BRON: http://www.KickAs.org) (BRON: http://www.KickAs.org)


IMG_0045

 

 

Advertisements

16 thoughts on “Waar begin ik: de Bechterew voedingslijst

 1. Foksola says:

  Dank je wel voor deze site! Ik hebeen vraagje over supplementen. In de meeste supplementen zit cellulose of micro cristallyne cellulose. Zijn dit zetmelen? Ik lijk er nl op te reageren!

  • almondfigtree says:

   Ha,
   Dank je voor je compliment! Supplementen (maar ook medicijnen!) bevatten naast de werkzame stoffen soms een heel aantal stoffen die als vulmiddel, verdikkingsmiddel of hulpstof worden toegevoegd. Sommige totaal onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat mensen er geen last van kunnen ondervinden.
   Veel supplementen bevatten helaas zetmeel als vulmiddel, zoals maiszetmeel of rijstmeel. Maar dat staat dan vaak wel vermeld bij de ingredientenlijst. Toch kan het zo zijn dat zelfs als er op de verpakking staat: ‘no added starch’ (geen toegevoegd zetmeel) bij een test toch zetmeel in lijkt te zitten of iets wat zich gedraagt als zetmeel. Zo bleek de multi ‘Omnium’ van Solgar, ondanks de vermelding ‘no starch added’, toch zetmeel te bevatten -of iets anders dat reageerde op de jodiumtest- en heb ik met de VM-75 van Solgar weer helemaal geen problemen… Tja. Het blijft uitzoeken…

   Cellulose is geen zetmeel maar een onverteerbaar vezel uit plantaardig materiaal. Het is een bouwsteen van de plant. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en werd voorheen gewonnen uit houtpulp. Tegenwoordig schijnt het ook industrieel geproduceerd te worden maar de grondstof daarvan is mij onduidelijk. Het bestaat in ieder geval in drie verschijningsvormen:
   – E460: cellulose
   – E460I: microkristallijne cellulose, en
   – E460II: cellulosepoeder
   Het is echter wel zo dat cellulose een bijzonder taaie polysaccharide is en in die zin lastig of totaal niet af te breken in de darmen. Polysaccharides zijn net als zetmelen, vervelende jongens om te verteren… Het kan wel deels gefermenteerd worden in de darm door bepaalde bacterien. Die ook weer gas als bijproduct maken. Grote hoeveelheden kunnen dus darmproblemen als bijwerking geven, zoals verstopping, diarree, kramp, een opgeblazen gevoel en/of winderigheid. Hierdoor mag het niet in zuigelingenvoeding worden toegepast.
   Het zou kunnen dat je er daarom op reageert. Ondanks dat het in supplementen om kleine hoeveelheden gaat. Zijn je klachten heel heftig? Is het mogelijk om die supplementen te vervangen door andere, zonder cellulose, of wordt dat lastig? Hoe dan ook: ik wens je een snelle oplossing toe en minder klachten. Succes!

   Vriendelijke groet, Judith

 2. Foksola says:

  Dank voor je snelle reactie Judith! Ik weet niet of ik AS heb, ik vermoed van niet, maar ik reageer op zetmeel met behoorlijk heftige huiduitslag, artiritis achtige pijnen, behoorlijke verstopping en , ik noem het maar, sop oogjes. De sopoogjes kunnen ook nog van sorbitol komen, of van de pollen, maar dat ben ik aan het uitzoeken. Ik ben nu sinds een paar weken bezig met zetmeel vrij en heb het boek IBS starch free ook gelezen. Heb nu wel het idee dat ik in de goede hoek zit! De uitslag worst heel langzaam minder, alleen als ik supplementen neem, zie ik dat de volgende dag of de dag erna, weer terug op mijn gezicht!
  Multivitamine zonder cellulose ben ik nog niet tegengekomen! In de vloeibare vorm zit weer fructose of sorbitol, en dat gaat ook niet goed!
  Dat worst dus voorlopig maar even geen supplementen nemen 😒
  Zijn gelatine en glycerine wel veilig in supplementen? ( wat betreft het zetmeel verhaal)

  • almondfigtree says:

   Graag gedaan. Je zou je kunnen laten testen op AS door te laten nakijken of de factor HLA B-27 in je bloed zit. Dit is een aardige indicator in de richting van Spondylo artritis of Artritis psoriatica (AS met huidaandoeningen). Maar als je al weet dat het voedingsgerelateerd is, dan zou ik sowieso lekker op het pad van dieet verder gaan als ik jou was… Dat van de sopogen is herkenbaar trouwens! Ik heb ze ook van tijd tot tijd maar ik vermoed dat het bij mij toch hooikoortsgerelateerd is.
   Fijn dat je het gevoel hebt dat je in de juiste richting zit. Ik heb nog even zitten kijken maar een supplement zonder cellulose wordt inderdaad erg moeilijk. Gelatine en glycerine zijn geen zetmelen. Van gelatine wordt overigens beweerd dat het voor mensen met reumatische klachten en/of artrose juist erg goed is. Heb hier zo snel even geen bronvermelding bij maar google maar eens op ‘gelatine en artrose of reuma’.
   Ik krijg bij jouw verhaal het idee dat je wellicht baat zou kunnen hebben bij zo nu en dan een dagje ‘juicen’ of ‘sappen’. Om je lichaam lekker schoon te maken en rustig. Misschien heb je wat aan mijn post over juicen en de film van Joe Cross (https://almondfigtree.wordpress.com/2013/11/25/1275/ ).
   Sterkte!

  • almondfigtree says:

   Lijkt me niet. Niet alle polysacchariden zijn even moeilijk te verteren. En ze zijn natuurlijk ook goed voor de darmwerking. Dus je moet ze wel lekker blijven eten (groenten en fruit enzo). Cellulose is een zeer complexe koolhydraat of polysaccharide, die bestaat uit meer dan 3000 glucose-eenheden. Door ons kan het niet worden verteerd maar door herkauwers als koeien bijvoorbeeld wel. Wij missen daarvoor een benodigd enzym. Het gaat meestal onverteerd zo je darmen weer uit maar doet wel iets met je darmperistaltiek en bepaalde bacterien (zoals de bifido) fermenteren er wel een deel van. Hierdoor kunnen sommige mensen erop reageren met darmongemakken…Koken van groente trouwens breekt de cellulose open en maakt dat voedingsstoffen wat makkelijker vrijkomen.
   Polysacchariden uit lijnzaad zijn waarschijnlijk makkelijker te verteren, zeker als de lijnzaadjes worden gemalen voor gebruik. Ik ken mensen met darmontstekingsziekten die het zonder problemen kunnen eten. Ik zelf gebruik het regelmatig maar niet elke dag. Bepaalde stoffen in lijnzaad hebben een beschermende werking op de darmwand. Hoe dan ook kan lijnzaad door de vele vezels in het begin wat probleempjes geven: je moet misschien wat vaker naar het toilet 😉 Mocht je er niet aan kunnen wennen, eet het dan gewoon (nog) niet. Naarmate je lichaam en mat name je darmen wat rustiger worden, zul je waarschijnlijk merken dat je dingen die je eerst niet verdroeg dan wel kunt hebben. Dat is althans mijn ervaring. Maar: het is wel een kwestie van lange adem. Een chronische aandoening heb je niet zomaar onder controle. Dat kost je jaren. Maar je merkt als het goed is wel stapje voor stapje dat je vooruit gaat. En wat de één wel kan hebben is voor de ander soms een trigger. Het is een beetje uitzoeken in het begin. Maar zetmeel is zo te horen sowieso verboden terrein voorlopig 🙂 Dus mijn advies: kijk wat je kunt hebben en maak daar een lijstje van voor jezelf. Je eigen veilige eetlijst!

 3. Bianca says:

  Hi,

  Ik ben geconstateerd met Bechterew en ben sinds vandaag gelijk maar begonnen aan het zetmeelarme dieet. Ben nog heel erg zoekerig wat nou wel en niet mag.
  Ik vroeg mij af hoe het zit met amamdelmelk/sojamelk mag je dat gewoon drinken? Ik drink mijn koffie namelijk altijd met melk en aangezien er zetmeel in de Koffiemelk zit moet ik hier iets anders op vinden. Geitenmelk vind ik echt niet lekker. En mag je suikervrije drop?
  Ik vroeg mij ook af in je lijstje staat dat je bietjes moet vermijden maar je hebt er wel een recept mee is dit dan wel of niet ok om te eten? Heel erg bedankt alvast.

  Groetjes Bianca

  • almondfigtree says:

   Ha Bianca,
   Welkom hier! In kan me voorstellen dat het in het begin wat zoeken is.
   Als je geen geitenmelk lust of verdraagt kun je heel goed amandelmelk of sojamelk in de koffie gebruiken.
   Bij drop is het probleem meestal niet zozeer dat er veel suiker in zit maar dat er vrijwel altijd tarwezetmeel of maiszetmeel in zit.
   In het begin van je dieet is het goed om uit te kijken met knollen, ook bieten maar omdat bieten meer suikers dan zetmeel bevatten kun je ze na een tijdje best proberen.
   Goed dat je even navraagt! Heel veel succes!

 4. Bianca says:

  Heel erg bedankt voor je antwoorden ga zo boodschappen doen en een paar van je heerlijke recepten uit proberen ☺️
  Nog 1 vraagje mag ik ook kwark eten?

  • almondfigtree says:

   Graag gedaan!
   Als je caseïne en lactose kunt verdragen zou je kwark kunnen eten. Lactose en caseïne kunnen echter wel bijdragen aan beschadiging van je darmwand. Daarom maken veel mensen die dit dieet, het SC dieet of het GAPS dieet doen, zelf hun lactosevrije 24 uurs yoghurt (recept op deze site). Dat is beter voor de darmen.
   In kwark en yoghurtproducten uit de winkel zit meestal vulmiddel in de vorm van maiszetmeel of rijstmeel. Als je toch kwark uit de supermarkt wilt halen, koop dan liever kwark gemaakt van schapen- of geitenmelk. Dat is wat milder voor de darmen.

 5. Roel says:

  Hoi, bedankt voor de uitgebreide info over zetmeelarm eten. Ik vibd het nog lastig om het verschil te vinden tussen zetmeelarm en koolhydraatarm. Welke vruchten mag je eten als je zo min mogelijk zetmeel binnen wil krijgen? En mogen goji, inca og moerbeibessen? Of zit hier ook zetmeel in. En zit er in pure 85% chocolade ook zetmeel?

  Bedankt alvast voor je antwoord!

  • almondfigtree says:

   Ha Roel,
   Je hebt grofweg drie groepen voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Je hebt ze alle drie nodig.

   De koolhydraten bestaan uit suikers (natuurlijke en onnatuurlijke), zetmeel en vezels. Bij Bechterew kun je zetmeel beter een tijdje vermijden. Vooral die uit graan. Natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit en honing zijn prima en vezels zijn ook goed, mits je ze goed kunt verteren.
   Een koolhydraatarm dieet (weinig suikers en weinig zetmeel en veel vetten en proteine) is ontworpen voor mensen die willen afvallen. Het heeft overeenkomsten met zetmeelvrij eten maar is dus niet helemaal hetzelfde.

   Je mag al het fruit eten dat je verdraagt. Bij Bechterew moet je uitkijken met bananen. Ze bevatten zetmeel. Vooral de onrijpe. Eet niet heel de dag door fruit en eet geen zakken gedroogd fruit want ook fruit is suiker. Alles met mate. 2 a 3 stuks fruit per dag is voldoende.

   Soms zit er vulmiddel in chocolade. Hoe hoger het percentage cacao in de reep hoe lager het percentage suiker en vulmiddel meestal is. Ik weet niet welk merk je gebruikt maar alle info over de ingrediënten zijn vast op het etiket te vinden.

   Succes!

  • almondfigtree says:

   Hallo Bertine,
   Als je niet lactosegevoelig bent, kun je roomboter gebruiken. Er zit in in ieder geval geen zetmeel in. Ik zou dan wel goede kwaliteit roomboter van grasgevoerde koeien (of geiten) kopen. Ik gebruik het nu -na een paar jaar dieet- ook af en toe zonder problemen. De meeste mensen met een auto-immuunaandoening moeten er echter wel rekening mee houden dat zuivel, ook boter, een trigger kán vormen voor een auto-immuunreactie. Dus luister naar je lichaam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s