Waar begin ik: de Bechterew voedingslijst


BECHTEREW VOEDINGSLIJST: WAT EET JE WEL, WAT EET JE NIET?

Hieronder vind je een (basis-)lijst die je kunt gebruiken in het begin. Zorg dat je genoeg eet en wees niet bang om per ongeluk iets te eten waar zetmeel in zit, je gaat er niet meteen dood van. Hooguit krijg je weer meer pijn en, als je pech hebt, een flinke opleving van klachten die wel weer voorbij gaan als je je weer een tijdje goed aan het dieet houdt.

Opmerking: Ik beschrijf hier op deze site mijn eigen positieve ervaringen met het dieet en de positieve ervaringen van anderen met Spondylo-artritis/Bechterew waarvan ik heb gehoord of gelezen. De lezer die deze informatie wil toepassen doet dat onder eigen verantwoordelijkheid en hopelijk grote inzet en enthousiasme.
Ik ben geen medicus en geen voedingsgoeroe. Ik ben wel heel erg overtuigd van het dieet, vooral door mijn eigen vooruitgang en die van vrienden met Bechterew, en door de onderzoeksresultaten van dhr. Alan Ebringer.

IMG_0333[1]
BASIS VOEDINGSWIJZER (beginnerslijst):

Let op: deze lijst is géén volledige of uitputtende lijst van ‘veilige’ en ‘onveilige’ dingen om te eten als je het ‘geen zetmeel dieet’ volgt. Dit is om je een zetje in de rug te geven wanneer je besluit het dieet te gaan proberen.

Probeer een half jaar tot een jaar heel serieus uit te kijken met het eten van zetmeel. Zelfs onrijp fruit kan bij sommigen problemen veroorzaken. Het is de bedoeling dat je het dieet gaat aanpassen aan je eigen ervaringen met je persoonlijke zetmeel tolerantielevels. Wat je kunt eten zonder er pijnklachten aan over te houden zou je gewoon in eetpatroon kunnen opnemen.

Let op 2: naast zetmeel kunnen lactose uit koemelk en suiker als alternatieve voedingsbron dienen voor vervelende bacteriën als de klebsiellabacterie. Vermijd dus koemelk en koemelkproducten (huisgemaakte 24-uurs yoghurt, goede kwaliteit roomboter en kaas valt meestal wel goed) en gebruik geen tafelsuiker, snoep of gebak, fabrieksijs etc.

Dus vermijd het eten van:
-zetmeel
-suiker
-koemelk(lactose)


Linkerkolom:

Zaken die je –in het begin in ieder geval– absoluut niet moet eten staan in de linkerkolom. Zorg dus dat je zaken als granen, brood, aardappelen, rijst, pasta en fabrieksgebak mijdt.

Middenkolom:
De middenkolom bevat veilige producten. Toch is het de moeite waard om in het begin bij alle producten na te gaan hoe je reageert.

Rechterkolom:
In de rechterkolom staan zaken die een reactie zouden kúnnen geven (maar dat hoeft niet). Wat voor de één geen probleem is, kan voor de ander wel een probleem zijn. Dat hangt af van de staat van je darmen, je ziektehistorie en verborgen voedingsintoleranties.

Je eigen lijstje maken:
Het is een aanrader om voor jezelf een complete lijst te maken met dingen je wel en niet kunt eten.

Zaken om te vermijden: Meestal heel oké: Kijk een beetje uit met:
In het begin: al het eten of drinken dat positief test op de aanwezigheid van zetmeel met de jodiumtest.

Bewerkt vlees zoals bijvoorbeeld schnitzels of hamburgers waar tarwemeel en veel geur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd.
Vis met een korstje als lekkerbekjes en kibbeling.

Onbewerkt en niet gekruid vlees: kip, kalkoen, lamsvlees.
Rundvlees (rood vlees) en varkensvlees met mate.

Eieren.

Verse onbewerkte vis en zeevruchten.

Biologische tofu (met mate). Tempeh (met mate).
Kijk bij verpakte producten goed bij de ingrediëntenlijst of er zetmeel of andere rommel aan is toegevoegd.

Zuivel (koemelkproducten). Veel mensen merken dat ze opknappen als ze stoppen met melk drinken. In plaats van koemelk, kan geitenmelk een goed verdraagbare optie zijn maar beperk het gebruik er van (bijvoorbeeld alleen in je koffie). (Bio-)yoghurt of kwark van geitenmelk of schapenmelk (zonder verdikkingsmiddelen als meel erin) is over het algemeen prima te doen omdat het makkelijker verteerbaar is. MAAR… bij voorkeur begin je met eten van zelfgemaakte 24-uurs yoghurt (recept op deze site).
Zelfs de huisgemaakte 24-uurs yoghurt gemaakt met koemelk is over het algemeen geen probleem omdat de lactose en de caseïne voldoende zijn gefermenteerd.
Alle groene bladgroenten zoals bijv. spinazie, postelein, andijvie, rauwkost, alle soorten sla. Verder komkommer, bleekselderij, lente-ui, witlof, kiemgroenten als taugé, alfalfa, verse en gedroogde kruiden.

Gekookte groenten:
broccoli, bloemkool, sperziebonen, kousenbanden, paksoi, asperges, rode en witte kool, Chinese kool, winterwortel (door de winterkou is het zetmeel grotendeels omgezet in suikers), snijbiet, boerenkool, zuurkool, champignons, etc.
Beetje uitkijken met: uien, prei, kool, spruitjes, knoflook en gewone (dus geen winter-) worteltjes. Deze kunnen zorgen voor wat ‘lucht in je buik’.

Ook nachtschadegroenten als aubergine, tomaat, paprika, rode peper etc. kunnen voor daarvoor gevoelige mensen problemen geven.

Zetmeelrijke groenten/knollen als aardappelen, pastinaak, schorseneren, broodwortel, cassave, mais, arrowroot, tapioca etc.

Peulvruchten: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, erwten, linzen, kidneybonen, etc.

Koolraap, knolraap, koolrabi, meiraapjes en aardpeer en pompoen worden meestal wel aardig verdragen en kunnen een goede vervanging zijn voor aardappelen.

Gedroogde kruiden en verse kruiden.

Zetmeelrijke specerijen. De meeste specerijen in potjes uit de supermarkt bevatten zetmeel. Soms van zichzelf of het is toegevoegd als anti-klontermiddel. Gebruik met mate of stap over op een zuiverder kwaliteit. Bij een Turkse supermarkt kun je soms prima kruiden kopen zonder troep.
Blikfruit staat bol van de suiker. Je hebt ook blikken fruit op water zonder suiker.

Zetmeelrijk fruit. Bijvoorbeeld groene of onrijpe bananen. Onrijp fruit.

Vers of gedroogd fruit. Alle soorten bessen, frambozen, aardbeien, appels, meloen, druiven, kiwi, kokosnoot, lychees, dadels, rozijnen, etc. Eet geen ladingen fruit of gedroogd fruit want het is tenslotte een vorm van suiker. Zeer rijpe bananen, die met een gespikkelde schil, zou je op termijn weer -met mate- kunnen proberen. Het zetmeel hierin is meestal helemaal omgezet naar fruitsuiker.
Zetmeelrijke noten/vruchten als pinda’s (bevatten naast zetmeel vaak schimmel), cashewnoten en kastanjes. Zetmeelarme noten en zaden: macadamianoten, walnoten, pijnboompitten, blanke amandelen, sesamzaadjes, lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten etc.
NB: amandelen / amandelmeel-producten kunnen voor sommige mensen in het begin van het dieet wat heftig zijn. Langzaam wennen in kleine porties.
ALLE GRANEN – tarwe, gerst, rogge, haver(mout), rijst, mout, mais, boekweit, spelt, bulgur, couscous, griesmeel, sorghum, polenta, gierst etc.

Dus: geen brood, geen crackers, geen beschuit, geen croissants, geen rijst of rijstcrackers.
En GEEN PASTA.

Alles gebakken met onder andere kokosmeel/amandelmeel/lijnzaadmeel/ ander zetmeelarm meel.

Zadencrackers uit de supermarkt, bijvoorbeeld van met merk ‘Smaakt’.

Kijk voor brood en cracker recepten op het receptenforum van KickAs.com, het boek van Carol Sinclair of natuurlijk op dit blog bij: recepten.

Op termijn misschien: quinoa (bevat meer proteïne dan zetmeel)
en misschien kun je ook plakrijst (lonton of ketanrijst) proberen (bevat een makkelijk te verteren soort zetmeel).
Alle bewerkte vormen van broodbeleg, smeerworst en smeerkaas, sandwichspread, pindakaas, chocopasta, hagelslag en jams met veel suiker erin etc.

Verdikkingsmiddelen in bewerkte voeding – elk E-nummer in het 1400 spectrum is een vorm van gemodificeerd zetmeel. http://www.starch.dk/isi/applic/E-numbers.htm

Slagersham, ontbijtspek, pancettaham, serranoham, rookvlees, rosbief, gerookte vis etc. Check ingrediënten voor toevoegingen!

Ongezoete jams zonder suiker en toevoegingen zijn fijn, bijvoorbeeld die van Ekoland.

  Harde kazen als Parmezaanse kaas, Cheddar, oude Hollandse kaas. Belegen Goudse kaas, geitenkaas, schapenkaas. Liefst van de boer of van de markt. Op termijn misschien: zachtere kazen, jongere kazen, hüttenkäse, mascarpone, crème fraîche
Vruchtensappen uit een pak, frisdrank met bubbels en suiker, yoghurtdrankjes, etc. Thee, kruidenthee, koffie, puur vruchten- en groentesap, volvette kokosmelk. Check ingrediënten voor toevoegingen! Kijk uit met alcohol. Bier bevat gist, kun je beter laten staan. Zoete likeuren en sterke drank kun je ook beter laten staan.
Droge witte of rode wijn is een optie, maar met mate. Alcohol irriteert de darmwand.
Sojasaus (ketjap manis, er zit tarwe in, je kunt deze vervangen door Tamarisaus), pindasaus, kant en klare (barbeque-)sauzen. Ketchup bevat doorgaans ongelofelijk veel suiker. Kijk voor eentje met minder of geen suiker.
Echte mayonaise, aioli, Balsamico azijn, vinaigrette dressings, tamari saus (sojasaus zonder zetmeel), Franse mosterd. Check ingrediënten voor toevoegingen!
Tafelsuiker, poedersuiker, pannenkoekstroop en agavesiroop (laatste is vaak nep). Snoep. Chips. Rijstzoutjes etc.
Matig gebruik van koudgeslagen biologische honing en ahornsiroop (van goede kwaliteit) is meestal geen probleem. Chocolade. Gebruik als je toch een beetje chocola wilt eten, alleen tabletten met meer dan 70% cacao (bittere of pure choco).

Als je minimaal een jaar klachtenvrij bent geweest of een grote verbetering hebt bereikt, kun je gaan kijken of je langzaam aan weer wat van de zogeheten ‘safe starches’ in je dieet kunt opnemen.
Safe starches zijn relatief makkelijker te verteren vormen van zetmeel die mits je ze niet elke dag en in grote hoeveelheden gaat eten, prima zijn om mee te variëren. Ik heb mijn repertoire hieronder stap voor stap met onderstaande voedingsmiddelen opgebouwd.

Voorbeelden van deze vormen van zetmeel zijn:
-plakrijst (lontonrijst of glutinous rice). Bevat goed verteerbaar amylopectine.
-zoete aardappel
-bakbanaan en zeer rijpe banaan, bananenchips (niet die met een suikercoating)
-pastinaak
-erwten en linzen (relatief veel proteïne)
-tapioca of cassave
-quinoa (bevat relatief veel proteïne en minder zetmeel)

Van deze voedingsmiddelen heb ik persoonlijk geen last meer.

IMG_0045

32 thoughts on “Waar begin ik: de Bechterew voedingslijst

  1. Foksola says:

    Dank je wel voor deze site! Ik hebeen vraagje over supplementen. In de meeste supplementen zit cellulose of micro cristallyne cellulose. Zijn dit zetmelen? Ik lijk er nl op te reageren!

    • almondfigtree says:

      Ha,
      Dank je voor je compliment! Supplementen (maar ook medicijnen!) bevatten naast de werkzame stoffen soms een heel aantal stoffen die als vulmiddel, verdikkingsmiddel of hulpstof worden toegevoegd. Sommige totaal onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat mensen er geen last van kunnen ondervinden.
      Veel supplementen bevatten helaas zetmeel als vulmiddel, zoals maiszetmeel of rijstmeel. Maar dat staat dan vaak wel vermeld bij de ingredientenlijst. Toch kan het zo zijn dat zelfs als er op de verpakking staat: ‘no added starch’ (geen toegevoegd zetmeel) bij een test toch zetmeel in lijkt te zitten of iets wat zich gedraagt als zetmeel. Zo bleek de multi ‘Omnium’ van Solgar, ondanks de vermelding ‘no starch added’, toch zetmeel te bevatten -of iets anders dat reageerde op de jodiumtest- en heb ik met de VM-75 van Solgar weer helemaal geen problemen… Tja. Het blijft uitzoeken…

      Cellulose is geen zetmeel maar een onverteerbaar vezel uit plantaardig materiaal. Het is een bouwsteen van de plant. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en werd voorheen gewonnen uit houtpulp. Tegenwoordig schijnt het ook industrieel geproduceerd te worden maar de grondstof daarvan is mij onduidelijk. Het bestaat in ieder geval in drie verschijningsvormen:
      – E460: cellulose
      – E460I: microkristallijne cellulose, en
      – E460II: cellulosepoeder
      Het is echter wel zo dat cellulose een bijzonder taaie polysaccharide is en in die zin lastig of totaal niet af te breken in de darmen. Polysaccharides zijn net als zetmelen, vervelende jongens om te verteren… Het kan wel deels gefermenteerd worden in de darm door bepaalde bacterien. Die ook weer gas als bijproduct maken. Grote hoeveelheden kunnen dus darmproblemen als bijwerking geven, zoals verstopping, diarree, kramp, een opgeblazen gevoel en/of winderigheid. Hierdoor mag het niet in zuigelingenvoeding worden toegepast.
      Het zou kunnen dat je er daarom op reageert. Ondanks dat het in supplementen om kleine hoeveelheden gaat. Zijn je klachten heel heftig? Is het mogelijk om die supplementen te vervangen door andere, zonder cellulose, of wordt dat lastig? Hoe dan ook: ik wens je een snelle oplossing toe en minder klachten. Succes!

      Vriendelijke groet, Judith

  2. Foksola says:

    Dank voor je snelle reactie Judith! Ik weet niet of ik AS heb, ik vermoed van niet, maar ik reageer op zetmeel met behoorlijk heftige huiduitslag, artiritis achtige pijnen, behoorlijke verstopping en , ik noem het maar, sop oogjes. De sopoogjes kunnen ook nog van sorbitol komen, of van de pollen, maar dat ben ik aan het uitzoeken. Ik ben nu sinds een paar weken bezig met zetmeel vrij en heb het boek IBS starch free ook gelezen. Heb nu wel het idee dat ik in de goede hoek zit! De uitslag worst heel langzaam minder, alleen als ik supplementen neem, zie ik dat de volgende dag of de dag erna, weer terug op mijn gezicht!
    Multivitamine zonder cellulose ben ik nog niet tegengekomen! In de vloeibare vorm zit weer fructose of sorbitol, en dat gaat ook niet goed!
    Dat worst dus voorlopig maar even geen supplementen nemen 😒
    Zijn gelatine en glycerine wel veilig in supplementen? ( wat betreft het zetmeel verhaal)

    • almondfigtree says:

      Graag gedaan. Je zou je kunnen laten testen op AS door te laten nakijken of de factor HLA B-27 in je bloed zit. Dit is een aardige indicator in de richting van Spondylo artritis of Artritis psoriatica (AS met huidaandoeningen). Maar als je al weet dat het voedingsgerelateerd is, dan zou ik sowieso lekker op het pad van dieet verder gaan als ik jou was… Dat van de sopogen is herkenbaar trouwens! Ik heb ze ook van tijd tot tijd maar ik vermoed dat het bij mij toch hooikoortsgerelateerd is.
      Fijn dat je het gevoel hebt dat je in de juiste richting zit. Ik heb nog even zitten kijken maar een supplement zonder cellulose wordt inderdaad erg moeilijk. Gelatine en glycerine zijn geen zetmelen. Van gelatine wordt overigens beweerd dat het voor mensen met reumatische klachten en/of artrose juist erg goed is. Heb hier zo snel even geen bronvermelding bij maar google maar eens op ‘gelatine en artrose of reuma’.
      Ik krijg bij jouw verhaal het idee dat je wellicht baat zou kunnen hebben bij zo nu en dan een dagje ‘juicen’ of ‘sappen’. Om je lichaam lekker schoon te maken en rustig. Misschien heb je wat aan mijn post over juicen en de film van Joe Cross (https://almondfigtree.wordpress.com/2013/11/25/1275/ ).
      Sterkte!

    • almondfigtree says:

      Lijkt me niet. Niet alle polysacchariden zijn even moeilijk te verteren. En ze zijn natuurlijk ook goed voor de darmwerking. Dus je moet ze wel lekker blijven eten (groenten en fruit enzo). Cellulose is een zeer complexe koolhydraat of polysaccharide, die bestaat uit meer dan 3000 glucose-eenheden. Door ons kan het niet worden verteerd maar door herkauwers als koeien bijvoorbeeld wel. Wij missen daarvoor een benodigd enzym. Het gaat meestal onverteerd zo je darmen weer uit maar doet wel iets met je darmperistaltiek en bepaalde bacterien (zoals de bifido) fermenteren er wel een deel van. Hierdoor kunnen sommige mensen erop reageren met darmongemakken…Koken van groente trouwens breekt de cellulose open en maakt dat voedingsstoffen wat makkelijker vrijkomen.
      Polysacchariden uit lijnzaad zijn waarschijnlijk makkelijker te verteren, zeker als de lijnzaadjes worden gemalen voor gebruik. Ik ken mensen met darmontstekingsziekten die het zonder problemen kunnen eten. Ik zelf gebruik het regelmatig maar niet elke dag. Bepaalde stoffen in lijnzaad hebben een beschermende werking op de darmwand. Hoe dan ook kan lijnzaad door de vele vezels in het begin wat probleempjes geven: je moet misschien wat vaker naar het toilet 😉 Mocht je er niet aan kunnen wennen, eet het dan gewoon (nog) niet. Naarmate je lichaam en mat name je darmen wat rustiger worden, zul je waarschijnlijk merken dat je dingen die je eerst niet verdroeg dan wel kunt hebben. Dat is althans mijn ervaring. Maar: het is wel een kwestie van lange adem. Een chronische aandoening heb je niet zomaar onder controle. Dat kost je jaren. Maar je merkt als het goed is wel stapje voor stapje dat je vooruit gaat. En wat de één wel kan hebben is voor de ander soms een trigger. Het is een beetje uitzoeken in het begin. Maar zetmeel is zo te horen sowieso verboden terrein voorlopig 🙂 Dus mijn advies: kijk wat je kunt hebben en maak daar een lijstje van voor jezelf. Je eigen veilige eetlijst!

  3. Bianca says:

    Hi,

    Ik ben geconstateerd met Bechterew en ben sinds vandaag gelijk maar begonnen aan het zetmeelarme dieet. Ben nog heel erg zoekerig wat nou wel en niet mag.
    Ik vroeg mij af hoe het zit met amamdelmelk/sojamelk mag je dat gewoon drinken? Ik drink mijn koffie namelijk altijd met melk en aangezien er zetmeel in de Koffiemelk zit moet ik hier iets anders op vinden. Geitenmelk vind ik echt niet lekker. En mag je suikervrije drop?
    Ik vroeg mij ook af in je lijstje staat dat je bietjes moet vermijden maar je hebt er wel een recept mee is dit dan wel of niet ok om te eten? Heel erg bedankt alvast.

    Groetjes Bianca

    • almondfigtree says:

      Ha Bianca,
      Welkom hier! In kan me voorstellen dat het in het begin wat zoeken is.
      Als je geen geitenmelk lust of verdraagt kun je heel goed amandelmelk of sojamelk in de koffie gebruiken.
      Bij drop is het probleem meestal niet zozeer dat er veel suiker in zit maar dat er vrijwel altijd tarwezetmeel of maiszetmeel in zit.
      In het begin van je dieet is het goed om uit te kijken met knollen, ook bieten maar omdat bieten meer suikers dan zetmeel bevatten kun je ze na een tijdje best proberen.
      Goed dat je even navraagt! Heel veel succes!

  4. Bianca says:

    Heel erg bedankt voor je antwoorden ga zo boodschappen doen en een paar van je heerlijke recepten uit proberen ☺️
    Nog 1 vraagje mag ik ook kwark eten?

    • almondfigtree says:

      Graag gedaan!
      Als je caseïne en lactose kunt verdragen zou je kwark kunnen eten. Lactose en caseïne kunnen echter wel bijdragen aan beschadiging van je darmwand. Daarom maken veel mensen die dit dieet, het SC dieet of het GAPS dieet doen, zelf hun lactosevrije 24 uurs yoghurt (recept op deze site). Dat is beter voor de darmen.
      In kwark en yoghurtproducten uit de winkel zit meestal vulmiddel in de vorm van maiszetmeel of rijstmeel. Als je toch kwark uit de supermarkt wilt halen, koop dan liever kwark gemaakt van schapen- of geitenmelk. Dat is wat milder voor de darmen.

  5. Roel says:

    Hoi, bedankt voor de uitgebreide info over zetmeelarm eten. Ik vibd het nog lastig om het verschil te vinden tussen zetmeelarm en koolhydraatarm. Welke vruchten mag je eten als je zo min mogelijk zetmeel binnen wil krijgen? En mogen goji, inca og moerbeibessen? Of zit hier ook zetmeel in. En zit er in pure 85% chocolade ook zetmeel?

    Bedankt alvast voor je antwoord!

    • almondfigtree says:

      Ha Roel,
      Je hebt grofweg drie groepen voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Je hebt ze alle drie nodig.

      De koolhydraten bestaan uit suikers (natuurlijke en onnatuurlijke), zetmeel en vezels. Bij Bechterew kun je zetmeel beter een tijdje vermijden. Vooral die uit graan. Natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit en honing zijn prima en vezels zijn ook goed, mits je ze goed kunt verteren.
      Een koolhydraatarm dieet (weinig suikers en weinig zetmeel en veel vetten en proteine) is ontworpen voor mensen die willen afvallen. Het heeft overeenkomsten met zetmeelvrij eten maar is dus niet helemaal hetzelfde.

      Je mag al het fruit eten dat je verdraagt. Bij Bechterew moet je uitkijken met bananen. Ze bevatten zetmeel. Vooral de onrijpe. Eet niet heel de dag door fruit en eet geen zakken gedroogd fruit want ook fruit is suiker. Alles met mate. 2 a 3 stuks fruit per dag is voldoende.

      Soms zit er vulmiddel in chocolade. Hoe hoger het percentage cacao in de reep hoe lager het percentage suiker en vulmiddel meestal is. Ik weet niet welk merk je gebruikt maar alle info over de ingrediënten zijn vast op het etiket te vinden.

      Succes!

    • almondfigtree says:

      Hallo Bertine,
      Als je niet lactosegevoelig bent, kun je roomboter gebruiken. Er zit in in ieder geval geen zetmeel in. Ik zou dan wel goede kwaliteit roomboter van grasgevoerde koeien (of geiten) kopen. Ik gebruik het nu -na een paar jaar dieet- ook af en toe zonder problemen. De meeste mensen met een auto-immuunaandoening moeten er echter wel rekening mee houden dat zuivel, ook boter, een trigger kán vormen voor een auto-immuunreactie. Dus luister naar je lichaam.

  6. nina suttels says:

    amaai een ferme lijst, ik wil minder pijn maar zie me er gelijk geen open wereld voor, bestaan er boeken met voorbeelden van ontbijt, lunch, avondmalen en tussendoortjes? Ik werk op dit moment nog fulltime, ik ben alleenstaande moeder, ik heb een geheugen met grote gaten en na het werk heb ik de indruk dat men duracell batterijen leeg zijn om nog iets te doen. mvg nina

  7. Mia says:

    Bedankt voor deze heel duidelijke uitleg! Mooie site . Heb al Bechterew van 2011. Maar word nu al maanden geteisterd door Tietze , en kan me er zo rot bij voelen . Dus ga ik toch ook uw wijze raad proberen op te volgen. Toch ook een vraagje , ik had koffie vervangen door Bambu koffievervanger van dht Vogel , nu blijkt daar ook tarwe in te zitten pfff. Is het dan toch beter deze twee tasjes per dag te vervangen door echte koffie ? En dan toch vers gezet ? Ik bedoel , heb wel een dolce gusto machine , maar ik hoor en lees dat de capsules ook vol met meuk zit . Wat is uw mening daarover ?

    • almondfigtree says:

      Ha Mia,
      wat vervelend van die Tietze. Ook auto-immuun gerelateerd dus een goed auto-immuundieet zou moeten kunnen helpen.

      In veel koffievervangers zit tarwe of toch een beetje echte koffie. Tis een zoektocht naar puur. In Frankrijk heb ik ooit een pot cichorei-koffie kunnen bemachtigen die geen toegevoegde rommel had. Al zit in cichorei weer veel meer acrylamide (door het brandproces) dan in koffie en dat is in grotere hoeveelheden ook niet goed.

      Over echte koffie zou ik me niet al te druk maken als je verder een goed auto-immuundieet als basis hebt. Dus drink gerust 2 kopjes per dag als je dat lekker vindt en je er niet slecht op reageert. Ik drink ook elke dag 2 koppen koffie. Bij het zetten van koffie dmv cupjes zou ik me drukker maken over over het aluminium en of plastic in de houdertjes dan de koffiemix die er in zit. Ik heb cupjes van karton geprobeerd maar die vond ik qua smaak niet te doen. Tja, het beste is denk ik, ouderwets koffie zetten.. water koken, beetje verse boontjes malen, opgieten, en genieten. Sterkte en liefs.

      • Mia says:

        Graag had ik een kookboek gekocht , voor inspiratie! Welke zou jij aanbevelen? Eerder een Keto of een Paleo ? Die beste paleo cookbook met 300 gerechten , is verleidelijk, maar wel heel amerikaans , niet ? Voor in Europa (België) te gebruiken misschien minder geschikt !

        Gr
        Mia

      • almondfigtree says:

        Ha Mia,
        Eerder een boek dat een beetje paleo gericht is. Ik noem bijvoorbeeld:
        – The IBS low starch diet van Carol Sinclair (LOW STARCH DIEET)
        – Gut and psychology syndrome van Natasha Campbell Mc-Bride (GAPS DIEET)
        – Against all grain van Danielle Walker (PALEO)
        – The Wahl’s protocol van Terry Wahls (PALEO)

        Sommige van deze boeken zijn ook in het Nederlands uitgegeven.

        Of dit boek (van o.a mijzelf) dat je kunt kopen via https://empoweredbyrealfood.com/

  8. mariellemarielle says:

    Goedemiddag
    Hoe gaat het nu?
    U doet nog steeds gaps?
    Hoe komt u aan voldoende kCal en hoe gaat het met vet/eiwitvertering?

    Overigens is chicconotcoffee een goede vervanging voor koffie

    • almondfigtree says:

      Hoi,
      ik doe geen GAPS hoor. Bij GAPS doe je eerst een strenge eliminatieperiode om daarna een dieet met onbewerkte producten aan te houden aangevuld met wat je weer kunt tolereren. Ik eet nog steeds zetmeel- en suikerarm en dat lijkt natuurlijk wel op het GAPS dieet. Veel recepten bij GAPS kun je dan ook prima gebruiken.

  9. Teanus says:

    Vraagje, in een oud artikel (anno 1930) las ik dat sojameel geen zetmeel bevat. Edamamebonen zijn ook sojabonen, maar onrijp en lijken wel zetmeel te bevatten (2,5 gr per 100 g bonen)… en nu ben ik de draad een beetje kwijt eerljjk gezegd. Is het eten van sojabonen wél of niet verstandig binnen dit dieet? Is sojameel een goed alternatief voor het (prijzige) amandelmeel?

    • almondfigtree says:

      Hoi Teanus,

      Dat zal te maken hebben met de inmiddels betere meetmethoden ;). De bonen zullen best wat zetmeel bevatten, maar niet zo veel.

      Er is veel controverse over de vraag of soja nu wel of niet gezond is. Daarbij wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen gefermenteerde sojaproducten als tempeh en ongefermenteerde sojaproducten als sojamelk. Soja bevat fyto-oestrogenen, veel fytinezuur, en allerlei anti-nutriënten (stoffen die de opname van voedingsstoffen belemmeren) en veel omega 6 en daarom is gebruik met mate aan te raden. Zeker als het gaat om ongefermenteerde soja.
      Mensen met een Europese afkomst schijnen soja minder goed te kunnen verteren dan mensen van Aziatische afkomst.
      Persoonlijk gebruik ik geen ongefermenteerde soja maar wel af en toe tempeh en soja- of tamarisaus.

      Dus nee, sojameel lijkt mij geen goed alternatief voor amandelmeel, zeker niet bij dagelijks gebruik. Misschien is afwisselen met lijnzaadmeel, kokosmeel en zonnebloempitmeel een beter idee…

  10. robertwagensveld says:

    Hi Judith,
    Ik ben sinds deze zomer gediagnosticeerd met Bechterew en nu ik het dieet strikter begin te volgen lijkt het veel verschil te maken!
    Ik heb nog wel een vraagje waar je met lange ervaring in dit dieet wel een antwoord op weet.
    Ik ben erg benieuwd naar de variatie in amylose/amylopectine van de verschillende knolgewassenen en welke eventueel te eten zijn. En hoe daar achter de komen. Een voorbeeld: pastinaak en zoete aardappel kan ik niet eten (en aardappel uiteraard al helemaal niet) zonder pijn te ontwikkelen. Cassave/ tapioca kan, in ieder geval in kleinere hoeveelheden. Pompoen kan zelfs in wat grotere hoeveelheden nog helemaal pijnloos. Ligt dit aan de amylose/amylopectine verhouding?

    Zijn er nog meer knollen of pompoenachtigen die je kunt eten, naast natuurlijk (tropische) courgettes? Denk aan yams, taro (yuca), chayotes, wortels, (rode) bieten?

    Dank in ieder geval voor het in de lucht houden van deze website, het is werkelijk een enorme schat aan informatie en inspiratie! Heel fijn dat er meer is dan alleen maar medicatie..

    Groeten Robert

    • almondfigtree says:

      Ha Robert,

      Wat fijn dat het dieet goed voor je werkt. Het maakt over het algemeen wel uit of iets meer amylose of amylopectine bevat.
      Amylopectine zou door de wijze van vertaktheid van de glucoseketens beter te verteren zijn. Zoete aardappels bevatten relatief veel amylopectine-zetmelen dus daarom snap ik niet zo goed waarom je daarop reageert met pijn. Nu heb ik zelf wel de ervaring dat zoete aardappelen van Nederlandse teelt minder goed vallen dat die uit het buitenland. Misschien een tip.
      Er zijn tabellen te vinden op internet met de gehaltes aan amylose en amylopectine. Wellicht geeft dit wat richting. Verder is het toch ook een beetje uitzoeken wat wel en niet goed gaat. Ik moet wel zeggen dat je vrij vroeg bent met experimenteren met zetmeel. Als ik jou was, zou ik eerst een jaar heel weinig tot geen zetmeel bevattende producten eten.

      Ik eet zelf vandaag de dag zonder problemen het volgende : zoete aardappel, tapioca (ook kroepoek), konjac (-noodles), bananen (alleen erg rijpe), kleefrijst (lontonrijst), kikkererwten (met mate), linzen (met mate). Maar nogmaals: ik ben al 12 jaar met deze levenswijze bezig. Beginners zou ik dat nu nog niet aanraden 😉

      Bij vragen: mail gerust. Heel veel sterkte en succes! Groetjes Judith.

      Oja, ter aanvulling: na een jaar ofzo zeer streng dieet en alleen groene bladgroenten ben ik weer wat rode bieten, winterwortelen, koolraap en knolselderij gaan gebruiken. Je kunt ook heel goed stamppot maken met gekookte en gestampte bloemkool (lekker maken met peper/zout/roomboter en geraspte parmezaan) als basis. Nogmaals succes!

Leave a reply to almondfigtree Cancel reply