7. Vertel ons jouw verhaal

der-is-niets-van-te-zien-he

Succes.
Verhalen over het succes dat andere mensen hebben met het verbeteren van hun gezondheid door middel van voeding, kunnen zeer motiverend zijn voor mensen die erover denken om ook een dieet te gaan volgen vanwege hun klachten.

Ups en downs.
Verhalen over vallen en opstaan terwijl je aan het vechten bent tegen een ziekte ook. Immers, iedereen heeft wel eens een terugval, een baaldag, een periode waarin het niet zo lekker loopt allemaal. Wat doe jij om daar weer overheen te komen? Hoe motiveer je jezelf?

Humor en inspiratie.
Je kunt hier ook iets achterlaten wat voor anderen inspirerend kan zijn, tips & tricks, een goeie grap over chronisch ziek zijn – tenslotte is humor ook een medicijn – of iets over wat jou tot steun is.

Dieetervaringen.
Vertel hieronder je positieve ervaringen met zetmeelvrij of zetmeelarm eten en je Bechterew of daarop lijkende klachten, maar ook je dieetervaringen bij een andere vorm van artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, geirriteerd darmsyndroom of andere darmproblemen.
Ook als je een ander dieet voor je reuma doet zoals het GAPS-dieet, het Paleo-auto-immuunprotocol, het SC-dieet (die ook allemaal goede resultaten kunnen geven zolang je in het geval van Bechterew maar heel erg uitkijkt met zetmeel) of iets anders waarmee je succes hebt, vertel het anderen.

Als je minder medicijnen gebruikt dankzij het dieet, is dat in mijn ogen succes. Beter kunnen lopen of fietsen is succes. Minder terugvallen is een succes. Minder moe en uitgeput is succes. Weer perspectief zien is succes.

Ik zal zelf de eerste schrijven. Tenslotte heb ik ook een succesverhaal te melden.

Dankjewel!

27 thoughts on “7. Vertel ons jouw verhaal

  1. almondfigtree says:

    Hallo!
    Ik zou de eerste schrijven. Dus hier komt ie:
    In 2011 ben ik gediagnosticeerd met Axiale Spondylo Artritis. Later werd het tijdens gesprekken met de reumatoloog Bechterew genoemd.

    De behandeling die mij werd aangeraden bestond uit medicijnen en fysiotherapie. Ik had Ibuprofen, Diclofenac, Arcoxia, Paracetamol, Omeprazol en Temazepam (slaapmedicatie) in huis. Ik voelde me niet zo gelukkig met al die pillen en het vooruitzicht in een later stadium aan de Enbrel (ontstekingsremmers per injectie) te moeten.

    De klachten waren op sommige dagen echter niet te harden. Ik zocht op internet naar informatie over Bechterew en kwam op een Amerikaanse site informatie tegen over een zetmeelvrij dieet dat zou helpen tegen mijn ziekte. In het begin vond ik het vrij vergezocht maar ik dacht: ‘ach laat ik het proberen, tenslotte heb ik niks te verliezen’. Ik stopte met het eten van brood, aardappelen, rijst en pasta en andere zetmeelhoudende producten.

    Binnen een week stond ik niet meer verstijfd op van mijn bed en had minder pijn. Ik kon het bijna niet geloven. Het no-/low-starch diet heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Ik gebruik helemaal geen reuma-medicijnen meer. Mijn hele verhaal kun je lezen op de pagina’s op deze site. Voor low- en no-starch recepten kijk je bij de posts.

    Vriendelijke groetjes, Judith (Almond&Figtree)

  2. Anne says:

    Hallo,
    Ik heb niet een heel lang verhaal te melden behalve dit: ik doe het zetmeelvrij dieet nu al een jaar en ga steeds meer vooruit. Kan het iedereen met Bechterew aanraden!

    Groetjes, Anne.

  3. Monique says:

    ik heb geen Bechterew maar door de overgang veel spier en gewrichtsklachten die lijken op fibromyalgie. Ben sinds januari begonnen met dieet zonder toegevoegde suikers en zeer beperkt koolhydraten zoals bij de zandloper. Niet voldoende merk ik. Het lijk wel of de zetmeel die ik binnenkrijg steeds grotere gevolgen heeft. Nu vind ik op deze blogg veel praktische tips en ga dus alle zetmeel vermijden.

    • Yvonne says:

      Ik heb precies dezelfde problemen. Overgang met veel spier- en gewrichtsklachten. Ik ben op aanraden van een diëtiste gestopt met gluten wat de klachten verminderde maar het bleek niet genoeg. Na anderhalf jaar testen en uitproberen ben ik uitgekomen op zetmeel. De pijn is meer dan gehalveerd!

      Groetjes van Yvonne

  4. Bhappy says:

    Hallo,

    Ik heb ‘nog’ geen succesverhaal. Ik sta aan het begin, maar vermoed dat ik hier ga uitkomen.

    Ik ben al van kindsaf rugpatient, met oefeningen en fysiotherapie is dat wel wat onder controle te houden. Ook heb ik veel last van stijfheid en stramheid, wat ik dan maar wijt aan fibromyalgie (heb nooit diagnose gehad maar ben zeer bekend met de verschijnselen, moeder en zus hebben beide dezelfde klachten en zijn wel gediagnosticeerd.)
    Sinds ik (voorjaar 2013) gestopt ben met het eten van tarwe zijn de pijntjes in knie, enkel, pols en andere vage klachten grotendeels verdwenen.

    De laatste drie jaar merkte ik echter een andere, diepere zeurende pijn in mijn rug en heupen, waardoor ik met name ‘s nachts heel veel pijn heb. Ik kan niet lang in 1 houding zitten of liggen of staan, maar kan ook niet omdraaien van de pijn. Dit is niet opgelost toen ik gestopt was met tarwe.
    Fysiotherapie, osteopathie, homeopathie, shiatsu… nieuw matras, slapen met een zijkussen, ander hoofdkussen, niet meer op schoenen met een positieve hak lopen, yoga… letterlijk alles geprobeerd maar de pijn is en blijft aanwezig.’Een beetje in huis scharrelen’ is het enige wat verlichting brengt. Tegen de fysio had ik al opgemerkt dat ik het gevoel had dat mijn rugklachten op een vreemde manier in verband lijken te staan met mijn darmklachten, en dat gooide ze op stress: meer stress = meer buikpijn en meer rugpijn.

    Ik heb slechte dagen en minder slechte dagen, maar nu al 3 jaar geen enkele goede dag meer. Een aantal keer bij de huisarts geweest, met verwijzingen voor fysio en pijnstillers, maar zonder resultaten.
    Nu dezelfde pijn zich deze week in mijn nek manifesteerde, en zelfs ademen pijn aan de nekwervels deed, en ik na wat zoekwerk op internet tot de conclusie was gekomen dat Bechterew ongeveer 98% overeenkomt met mijn klachten (heb alleen nog nooit oogontsteking gehad, wel bij vlagen last van wazig zicht, vlekken voor mijn ogen) besloot ik maar weer eens naar de huisarts te gaan…in de hoop dat hij me serieus zou nemen, als ik vroeg om een reumatische aandoening uit te sluiten en dat deed hij gelukkig.
    Hij heeft me meteen een verwijzing naar de reumatoloog gegeven, want hij vermoedt zelf ‘ontstekingsreuma’, en noemde de term ‘spondylitis ankylopoetica’. Nu dus wachten op die afspraak.
    Alvast wat voorwerk gedaan online, en zo kwam ik hier terecht. Mooie site, goede info! Gelijk heb ik me ook aangemeld bij KickAs.org, want de verhalen zijn zo herkenbaar!
    Gezien mijn sterke verbetering (lichamelijk EN mentaal) als ik tarwe laat staan, vermoed ik dat een zetmeelvrij dieet mij nog beter gaat helpen … maar ik denk dat ik, met het oog op een diagnose, eigenlijk beter daaraan pas kan beginnen als ik bij de reumatoloog ben geweest. Zodra ik meer weet of een succesverhaal heb meld ik mij weer…

    • almondfigtree says:

      Ha Bhappy,

      Herkenbaar allemaal, al is dat misschien een schrale troost… Ik hoop dat een consult bij de reumatoloog je meer zekerheid kan geven. Laat je je ook testen op de factor HLA B27 (het Bechterew-gen)? Al zegt dat niet altijd alles hoor, sommigen hebben geen HLA B27 en toch een vorm van ontstekingsreuma
      (die heel goed kan opknappen van een graan/gluten en zetmeelvrij dieet, pas trouwens ook op met lactose en geraffineerde suikers) en vertellen je symptomen toch ook al al heel veel. Spondylitis ankylopoetica is trouwens een andere term voor Bechterew maar dat wist je waarschijnlijk wel.
      Dat je positief reageert op tarwevrij eten klinkt voor mij al als succes. Dat betekent dat jouw systeem dus reageert op dieet. Nu nog verder verfijnen. Heel veel succes verder en je bent van harte welkom op deze site!

      • Bhappy says:

        Vandaag bij de reumatoloog geweest, die zegt dat de klachten idd duiden op Bechterew of Artritis Psoriatica. Op grond van het feit dat zowel mijn vader als dochter psoriasis hebben, neigt ze naar het laatste, maar de overlap is groot. En het kan best zijn dat ze later toch vaststelt dat het uiteindelijk Bechterew is. Er zijn foto’s gemaakt en er is bloed afgenomen, ze heeft pijnstillers voorgeschreven, en ik moet over 4 weken terugkomen. Wordt vervolgd….
        Denk dat ik het eerst wel even probeer met de medicatie, maar daarna zeker met dieet. Probleem is een beetje dat ik ook niet goed tegen dingen kan (noten, en kokos bijv.) die in een zetmeelvrij dieet vaak als vervanging worden gebruikt. Dus dan blijft alleen een beetje (want niet alle) groente over en vlees/vis?

      • almondfigtree says:

        Ha Bhappy,
        nou, da’s vervelend nieuws voor jou. Hoop dat je van de eerste schrik bekomen bent. Artritis/Bechterew komt veel voor samen met psoriasis-achtige klachten. Artritis psoriatica is een vorm van Bechterew. De behandeling is hetzelfde als bij de ‘gewone’ Bechterew, of je nu voor medicijnen kiest of voor een dieet of allebei. Het blijft een auto-immuunaandoening, die zo te horen in jouw familie ‘zit’.

        Ik zou je zeker adviseren als je de ziekenhuistoestanden achter de rug hebt, op je eigen tempo te beginnen met te kijken naar je eetpatroon. Sommige zaken zoals granen werken dwars tegen de medicijnen in omdat ze de auto-immuunreacties van je lichaam alleen maar blijven aanwakkeren. Geloof me, het kan zoveel schelen in vermoeidheid en pijn om ‘clean’ te gaan eten. Er valt genoeg te kiezen, ook als je niet zo goed tegen noten kunt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld ook lijnzaadmeel, en sinds kort ook pompoenpittenmeel en zonnebloempittenmeel. Kijk ook eens als je tijd hebt op de vele Paleo kookblogs. Er gaat een wereld voor je open. Deze ziekte hoeft niet alleen maar een beperking te zijn. Hoe dan ook heel veel sterkte voor de komende tijd, ik weet dat het helemaal niet makkelijk is.

  5. Anneke says:

    Hallo hier mijn verhaal…

    Mijn man heeft de ziekte van Crohn sinds zijn 38ste (hij is nu net 50). Het was moeilijk en hij was zeer onzeker. Ik begon gezondheidsopleidingen te volgen “Europese Academie en Faché”. We schakelden over op vegetarisch eten en houden ook rekening met de adviezen voor bloedgroep A (zie boek “bloedgroepen dieet” van P. D’Adamo) Het werkt. Het nam tijd maar gaat beter. We eten geen gluten, mijden suikers & onnatuurlijke producten. Hij heeft rugproblemen en loopt af en toe helemaal vast.

    Mijn jongste hond (nu bijna 6j) heeft wellicht “Bechterew”. Hij is al stijf sinds hij puppy is. We grapten zelfs soms dat wij een zeehond hadden als hij zich uit de zetel sleurde. De arme jongen. Maar hij het zonnetje in huis. In het nest zat Giardia = een slechte start. Hij heeft veel ontstekingen, kan zijn plasje niet langer ophouden dan 5.5H ‘s nachts, en geeft regelmatig pijn kreten waarop de oudste hond fel kan reageren :0(.
    Ik kook zelf voor mijn 2 honden: verse groeten licht gekookt met rauw vlees. Geen pasta geen zetmeel of andere toevoeging. Wel supplementen als zeewier of flaxoil. Het gaat beter maar regelmatig zijn er pijn opstoten. Zoals nu en dan ga ik ook weer langs bij de dierenarts-osteopaat. Puur spondy heeft niet geholpen bij mijn hond. Er is bij honden weinig hierover bekend.

    En dan is er nog een vriend uit de dansles die sinds zijn 38ste Bechterew heeft (nu 42). Een bittere pil als je jong bent en weet dat dit ongeneeselijk is… ook hem wil ik graag helpen.

    Ik heb het moeilijk als mensen en dieren die me dierbaar zijn het moeilijk hebben.
    Misschien kan ik met wat ik leer in jou boek familie en vrienden helpen of toch laten voelen dat ze dit niet alleen hoeven te dragen.

    Hartelijke groeten,
    Anneke

  6. almondfigtree says:

    Lief Anneke. Het scheelt zeker als de omgeving iets kan doen voor iemand met een chronische ziekte. Weet ik uit ervaring. Met een dieet in handen dat helpt, sta je samen al een stuk sterker.
    Geef nooit op; er blijven altijd weer tips en nieuwe inzichten voorbij komen waar je wellicht wat aan hebt.

    Misschien dat je hondje gebaat zou kunnen zijn met één theelepel met water verdunde biologische, troebele (dus echte) appelazijn door het eten. Het heeft één van mijn honden van zijn plasproblemen (onregelmatig plassen en verstopping van de plasbuis door blaassteentjes) af geholpen en schijnt ook goed te werken tegen jicht, artritis en stijvigheid, bij mensen én dieren.

    Voor mijn andere hond, die incontinent is, heb ik onlangs hondenluiers aangeschaft. Werkt fantastisch. (http://www.snuggease.nl/ ) Hij moest eraan wennen maar het gaat prima nu.
    🙂

  7. Ad says:

    ALLE BOEKEN BEKIJKEN
    DOE EEN BOEKJE OPEN OVER REUMA

    zoeken
    Fullsizer
    DE GROETEN VAN BECHTEREW
    EEN VERHAAL DOOR AD

    LEES HET VERHAAL
    LEES DE REACTIES EN REAGEER
    Sinds vijf jaar woont Bechterew in mijn lijf en trakteert hij op episodes van ontstekingen in rug, borst, heupen en voeten. De medicatie slaat niet aan (tis en blijft een kwestie van trial en error) en na vijf jaar wil mijn budgetbewakende reumatoloog volgende maand TNF Alphablockers gaan uitproberen als de zorgverzekeraar toestemming geeft.

    Tja, de pijn daar kan ik inmiddels mee dealen. Het verstijfde lijf dat het hoofd niet meer goed omgedraaid krijgt bij het fietsen, de aanblik van een verkrommende verstijvende man maakt me onzeker over mijn aantrekkelijkheid, maar ook daar deal ik mee.

    Nee, de niet aflatende vermoeidheid, het drie keer per dag instorten en moeten gaan liggen,het bij vlagen wegvallen van mijn heldere scherpe geest omdat de energie daarvoor naar elders moet, dat is de ware sluipmoordenaar voor energieke, levendige mensen zoals ik. Ik heb een cursus depressiemanagement gevolgd en pas dagelijks het geleerde toe. Met wisselend succes, soms heb ik niet in de gaten dat ik een loden mantel draag, kan ik dat niet goed in het vizier voor me krijgen en verduistert mijn hemel. Mijn lust in vrijen, mijn grootste bron van fysieke vreugde ooit, droogt per maand op. Ik ga soms naar het Van Gogh Museum, staar dan naar zijn Korenveld met kraaien en de tranen bungelen dan over mijn wangen. Ik snap wel dat Joost Zwagerman zijn pijp aan Maarten gaf, jonge kinderen ten spijt. Zijn verlangen naar stilte en verlossing is ook de mijne. Ik loop nog een paar rondjes en zal zien of het koesteren van vermaledijde troostgedachten ook voor mij zal uitmonden in troosthandelen.

    Het is voor mij gewoon geen doen.

    • almondfigtree says:

      Ha Ad,

      Dank voor je openheid. Je bericht gaat over zware materie; de geestelijke uitputting die óók nog eens het gevolg kan zijn van het hebben van een chronische ziekte. Ook daar mag hier ruimte en podium voor zijn .
      Ja, ik begrijp het heel goed Ad. De eenzaamheid in het gevangen zijn in je eigen lichaam, de zichtbare en dagelijks merkbare achteruitgang, het verlies aan plezier in wat voorheen de sjeu gaf aan het leven. Ik snap het. Geloof me, ik vertel niet over àl mijn mindere momenten hier op mijn blog, maar ik snap heel goed de wanhoop die de kop op steekt, de sombere gedachten en het idee dat het nooit meer beter zal worden. Ik ken de pijn, de stijfheid, het mistige hoofd, de nachtelijke slapeloze uren, het niet meer kunnen lopen, douchen, fietsen, werken, of ondernemen van sociale activiteiten. Ik heb ook zeer, zeer slechte tijden gekend.

      Vooropgesteld; Bechterew is een vreselijke ziekte. Iedereen die niet weet wat het is, weet waarschijnlijk ook niet wat het is om stapje bij stapje de regie over je eigen lichaam en je eigen leven te verliezen. Dat kan leiden tot groot geestelijk leed. Tot het niet meer zien zitten.
      Ik weet niet wat Joost Zwagerman precies heeft doen besluiten tot het realiseren van een zelfgekozen einde aan het leven. We zullen het nooit weten. Het hebben van Bechterew was enorm belastend voor hem als schrijver, maar daarnaast was depressie en suicidaliteit zwaar verankerd in zijn familiehistorie. Ik schrok wel even toen ik het nieuws over hem hoorde, maar het heeft mij ook weer extra strijdlustig gemaakt om deze ziekte te bestrijden, gesteund met alle ervaringskennis van mijzelf en die van anderen met Bechterew en dieet, met alle wetenschappelijke kennis die er is over andere behandelmethoden dan die met medicatie én door het geloof, nee, de overtuiging dat het beter zal worden. Jaar in jaar uit is er bij mij nog steeds verbetering merkbaar. En dat houdt mij overeind.

      Ik heb respect voor je keuze om je te laten begeleiden en adviseren door de reumatoloog en nieuwe medicijnen te proberen. TNF alphablokkers kunnen je helpen maar hebben ook zo zijn nadelen. Ik hoop dat je specialist je daarover volledig en goed zal informeren. Ik hoop ook dat je door het lezen van de informatie op deze website hebt kunnen kennismaken met een andere methode om je ziekte beheersbaar te krijgen. Het zetmeelvrij dieet bij Bechterew heeft bewezen waarde en een wetenschappelijke basis. Zelfs mensen die ernstige vergroeiingen hebben zoals mijn vriendin en mede-Bechterew strijdster, Andrea Wyckoff, (zie: http://pureandsimplepaleo.com/my-story/ ) hebben enorme verbetering kunnen bereiken met dit dieet. Ik hoop echt, heel erg Ad, dat je al de informatie op deze website zult lezen en er wat aan zult hebben. Zo hoop ik ook dat er toch, ondanks je overtuiging dat er niets meer kan verbeteren, uitzicht zal komen op verbetering voor jou. Bechterew hoeft niet het einde te zijn. Zeerzeker niet. Ik ben het levende bewijs daarvan.
      Geef jezelf een kans en probeer eens een maand geen zetmeel te eten. Kijk wat het voor je doet.

      Alle auto-immuunziektes beginnen op celniveau. Daarin kun je ingrijpen op celniveau. Door de juiste voeding, door het leven anders te gaan inrichten, door naar je lichaam en geest te luisteren en het stellen van andere doelen dan voorheen kun je de regie weer terugpakken. Stap voor stap. Beetje bij beetje.

      Nogmaals dank voor je vertrouwen en het delen van je gedachten. Hopelijk verandert de situatie ten goede. Hopelijk ook heb je iemand in de omgeving met wie je een vertrouwensband hebt en deze gedachten kunt delen. Wees niet bang om hulp te vragen. Het is het waard. Jij bent het waard, ook mét die rotziekte. Ik wens je veel veerkracht, gezondheid en liefde.

      Judith (Almond&Figtree)

    • almondfigtree says:

      Hoi Lucy,

      Gelukkig ervaar jij geen nare bijwerkingen. Wat jammer dat jouw artsen jou niks hebben verteld over de nadelen van het gebruik van tnf blokkers. Dat hoort volgens mij wel zo. Anders kun je geen goed afgewogen besluit nemen als patiënt over de vraag of je wel of niet aan de medicatie gaat, en zo ja, wat daarbij de eventuele risico’s zijn. Tenslotte is het jouw lijf.

      Er zijn pagina’s vol geschreven over de werking én nadelen van tnf alpha blokkers. Het grootste probleem met die dingen – en de reden waaróm ze werken- is dat ze je afweer verlagen. Daardoor is er bij gebruikers van de blokkers meer risico op infecties en het uit de hand lopen van simpele infecties.
      Informatie over de bijwerkingen kun je vinden in het farmacotherapeutisch kompas en bij de stichting waar bijwerkingen van medicatie kunnen worden gemeld Lareb.

      Ik geef zelf nog steeds graag de voorkeur aan dieet in plaats van medicatie.

      Groetjes, Almond&Figtree.

  8. Marloes Koster says:

    Hej Judith

    Ik weet sinds 1 oktober dat ik spondyloarthritis met axiale elementen heb. Ik ben HLA B27 negatief, en dus dmv onder andere de MRI gediagnosticeerd. Veel ontstekingen in mijn wervelkom, bekkengordel, schoudergordel en nek, maar tot nu geen last van ontstoken ogen.

    Sinds die dag spuit ik 1 keer in de week metoject en 1 keer in de twee weken Hyrimoz. De pijnbestrijding (arcoxia) moest ik na een week stoppen ivm een allergische reactie. Het allergie-onderzoek is in januari en dan eventueel weer pijnbestrijding.

    En dan… zit je thuis. Met PIJN, maar nu toch opgelucht: het was geen inbeelding.
    Ik ben uitgeput.. moet de nieuwe situatie accepteren.. ik ben boos: F@ck!! Teleurgesteld: Jep.. Verdriet.. Daar zit je dan met je spuitje…
    Ik zit, na tweeënhalve maand, nog steeds in een emotioneel bumpy roller coaster ride..

    Ik moet hier mijn weg in vinden, maar hoe? Wil ik dit wel? Deze heftige medicijnen? Wat kan ik zelf doen? Zoveel vragen..

    En toen kwam ik almondfigtree tegen: JA!

    Als sportscoach heb ik in het verleden met verschillende diëten gewerkt en ben zo’n 12 jaar geleden voor het eerst met een zetmeel- en suikervrij dieet in aanraking gekomen: Metabolic Balance. Dmv bloedonderzoek wordt er een individueel programma voor je gemaakt. 3 maaltijden, 5 uur pauze.. groenten, 1 stuk fruit en proteïne per maaltijd.

    Een paar jaar later met de 21 dagen stofwisselkuur. Veel groenten en fruit plus proteïne en veel supplementen (vitaminen, mineralien).

    Door er mee te werken heb ik het zelf ook gedaan en daardoor weet ik dat ik er heel goed mee ‘vaar’.. als een goed geoliede machine.

    Maar steeds weer langzaamaan in de zetmeel en suikerval vervallen.. 1 koekje vraagt naar een ander koekje en voordat je het weet.

    Waarschijnlijk heb ik zo door de jaren heen mijn diagnose kunnen uitstellen zonder dat mezelf bewust te zijn… De problemen zijn zeker zo een 20 jaar geleden begonnen.. Oja, ik ben 47 jaar, mama van 3 (15,13 en 8) kids en samen met hun papa wonen we in Zwitserland.

    Deze ziekte is een spel waarvan de spelregels continu veranderen. Maar hier kan ik dus actief iets doen en ja.. ik kan dit.

    Judith, dankjewel voor het delen van deze schatkamer aan informatie en de inspiratie.

    Ik heb nog een kleine vraag: darmen reinigen en ontgiften? Goed idee? Of niet?

    Lieve groet

    Marloes

    • almondfigtree says:

      Ha Marloes,

      Dankje dat je dit wilt delen. Blijft toch een heel ding hè zo’n diagnose, ondanks dat je ergens weet dat het niet goed zit. Ik herken het gevoel van opluchting enerzijds en anderzijds de boosheid en het verdriet. Het wordt beter en normaler kan ik je vertellen maar dat kost wat tijd. Als ik jouw mail zo lees dan denk ik dat jij iemand bent die van aanpakken weet. Superhandig in dit geval!

      Ja er is meer dan medicatie. Het zetmeelvrij/-arm dieet heeft mij heel erg vooruit geholpen. Jij kan dit ook. Ben ik van overtuigd. Zeker als je gaat merken wat dit oplevert. En welkom op Almond&Figtree! (en trouwens koekjes gemaakt met amandelmeel zijn ook lekker hoor 😉 )

      Alles draait om het herstel van balans tussen goede en wat minder goede bacteriën in de darmen door middel van een ander eetpatroon. Een lange termijn aanpak is in die zin beter dan heftige kortdurende interventies met darmspoelingen, reinigingskuren en god weet wat er allemaal te koop is in wellnessland. Laat je niet gek maken; een dagje zelfgemaakte groentesapjes en een soepje ‘s avonds is prima als kickstart of als rustdag tussendoor maar zorg dat zetmeel- en suikerarm eten je basis wordt. Maak het normaal en haalbaar voor jezelf.

      You can do this 😉 Heel veel sterkte lieve meid. We leven met je mee hier. Als je vragen hebt, je weet me te vinden.

      Judith.

  9. elise says:

    hey
    na een lange weg en harde levensles probeer ik uit een zware lichaamlijke put te geraken
    ik sukkelde al sinds tiener jaren met mijn darmen na eten direkt naar de wc
    dit is jaren blijven doorgaan niemand die een antw kon geven of een oplossing zat tussen mijn 2 oren
    na jaren zo verder te gaan was de schade al te groot 3 jaar geleden 4 keer op spoed beland met zware darmontsteking en buikvlies onsteking elke keer op dieet en antibiotica maar elke keer kwam het terug 4 de keer was het zo erg dat mijn darmen letterlijkop springen stonden dus weer zware medicatie tot ontsteking weg was dan operatie voor aangetaste darm te verwijderen bleek bij begin operatie dat alles nog ontstoken was dus operatie die normaal 45 min duurd werd 4 uur en 36 cm darm moest weg lange weg afgelegd om te revalideren denk je dat je er bent begon het weer van voor af aan na veel op tafel te slaan wegens ongeloof dokters bleek ik een grote galsteen in mijn galblaas te hebben hup here we go again tafel op deze verwijderd dit jaar door al die orgaan donaties bleek mijn baarmoeder volledig verzakt te zijn here we go again weer op tafel na een paar weken zo veel last terug naar dokter keken mij aan zo van het zal wel na veel tafel slagen bleek dat er na operatie niet goed was opgekuisd en er wildvlees ontstaan was en dat er in mijn maag poliepen waren en in mijn darm ook weer waar 1 na biopsie al aktief was en aan het etteren was nu zijn we weer een paar maanden verden en heb ik weer het zelfde gevoel maar ik durf zelf ni meer naar dokter omdat ze je elke keer voor gek verklaren maar ik tot nu toe elke keer gelijk had
    nu ben ik het zo beu ik alternatieve oplossingen eetwijzes aan het zoeken ben en ook bij een oud collega die ook een zware weg had mij nu onder zijn vleugels heeft genomen en mij deze site doorgaf als leidraad
    dus ga positief en met volle moed proberen om mijn lichaams is tot hold te roepen en wat quality of life te gaan genieten

    elise

  10. almondfigtree says:

    Dankje voor het delen van je verhaal. Wat een moeilijke weg heb je al moeten afleggen. Ik hoop heel, heel erg dat je lichaam tot rust gaat komen en jij weer kan genieten van het leven. Heel veel sterkte, gezondheid en succes met wat je ook gaat doen Elise.

  11. Tina says:

    Ben nu ongeveer 9 jaar met bechterew/AspA gediagnosticeerd met toenemend pijn en pijnstillingsafhankelijk. Krukken nodig ivm zenuwen die door continue ontstekingen in rug functieverlies gaven…tot de schouders dat niet meer trokken. Langzaam steeds meer en meer moeten inleveren. Tot de bodem werd bereikt en ik dacht: hoe moet ik dit leven nog volhouden, met een lijf dat zo stijf en pijnlijk is, en weinig uiticht op verbetering door medicatie… Sinds bijna 6 maanden deze site gevonden, houd me sinds die dag strikt aan het dieet, na 4 maanden kon de pijnstilling al gehalveerd… en er zijn zelfs al dagen bij dat ik t in zn geheel vergeet in te nemen zonder al te veel consequenties… de reumatoloog was verbaasd en bleek het dieet wel te kennen maar er weinig geloof aan te hechten… ik kan nu als jonge moeder eindelijk weer sporten, s avonds zittend doorbrengen ipv liggend en mijn tijd plannen hoe ik wil ipv op basis van hoeveel mijn lijf aankan… dank voor deze inzichtelijke en praktische site (en voedingsmiddelenlijst) die zo veel geraadpleegd is geworden en me herkenbaarheid heeft gegeven dat ik niet de enige ben 😉

  12. Joke says:

    Ik ben sinds 3 januari gestart met het zetmeelvrij dieet dat ik hier op de blog gevonden heb. Sinds die dag had ik dus de diagnose van Bechterew. Over het algemeen, merk ik wel verbetering. Soms als ik een mindere dag heb dan frustreert het mij wel enorm, omdat ik alleen maar vooruit wil en niet achteruit. Maar ups and downs zullen er altijd bij horen.
    Dankjewel voor alle informatie en de leuke recepten, ik heb er echt veel aan!
    groetjes, Joke

    • almondfigtree says:

      Dankjewel voor je bericht. Wat goed dat je het ondanks ups en downs blijft volhouden. Mijn ervaring is dat de slechte dagen minder in aantal worden. Vergeet niet dat ook het weer (luchtdrukveranderingen) een rol kan spelen en een andere aanslag op je immuunsysteem zoals een verkoudheid of -zoals op het ogenblik- hooikoorts, ervoor kan zorgen dat je wat meer pijntjes ervaart. Gewoon lekker doorgaan met goed voor jezelf zorgen. Succes!

Leave a comment