2. Ik heb Bechterew

 

De ziekte van Bechterew of Spondylitis Ankylopoetica (‘ontsteking van de wervelkolom die kromming veroorzaakt’) is een gewrichtsontsteking van de wervelkolom. De ziekte behoort tot de Spondylartropatieën.
De ziekte is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew (1857-1927) die in 1892 voor het eerst deze reumatische aandoening beschreef.
Het is een aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken tot (hevige) pijn en stijfheid kunnen leiden. Er kunnen ook symptomen in andere organen en orgaansystemen optreden.
De ziekte begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

wervelkolom-bamboo-spine2

 

 

 

 

 

 

 

AXIALE SPONDYLO ARTRITIS / BECHTEREW / SPONDYLO ARTRITIS / SpA
Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis.
Het kan zijn dat jouw arts een andere naam gebruikt om jouw aandoening te omschrijven dan axiale spondyloartritis. Er zijn namelijk verschillende benamingen in omloop, waaronder:

 • de ziekte van Bechterew
 • ankyloserende spondylitis (AS)
 • spondylitis ankylopoetica
 • spondylartropathie(ën)
 • de ziekte van Marie-Strumpell

Verschillende vormen van axiale spondyloartritis
Er zijn verschillende vormen van axiale spondyloartritis: ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) en niet-radiografische axiale spondyloartritis:

 • Ankyloserende spondylitis, ofwel de ziekte van Bechterew, is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij ankyloserende spondylitis zijn er op röntgenfoto’s afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien.
 • Bij niet-radiografische axiale spondyloartritis treden dezelfde klachten en ontstekingsverschijnselen op als bij ankyloserende spondylitis, maar zijn er op röntgenfoto’s (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien.  Vandaar de term ‘niet-radiografisch’. (Op een MRI-scan is dan al wel vaak ontstekingsweefsel te zien).
  Niet-radiografische axiale spondyloartritis kan overgaan in ankyloserende spondylitis, zodra er afwijkingen op de röntgenfoto zichtbaar zijn. Maar dan kunnen de klachten al zeer langdurig  en hardnekkig aanwezig zijn.

Voorheen werd de naam ‘ziekte van Bechterew’ het meest gebruikt. Met voortschrijdend inzicht is de benaming ‘axiale spondyloartritis’ (vaak afgekort tot axiale SpA) de afgelopen tien jaar echter steeds gangbaarder geworden. Met deze benaming worden namelijk ook mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.

De ziekte van Bechterew begint meestal sluipend. Soms duurt het vele jaren voordat de diagnose wordt gesteld. Symptomen kunnen zijn:

 • Lage rugpijn en stijfheid (aanvankelijke klachten);
 • Iridocyclitis of uveïtis (ontsteking van de iris in het oog);
 • Een langdurige gewrichtsontsteking van bijvoorbeeld een knie;
 • Voorbijgaande zenuwpijn in borst, buik of benen;
 • Een beklemd gevoel op de borst in de nacht;
 • Geleidingsstoornissen van het hart;
 • Aorta-insufficientie (aortaklepjes sluiten niet goed meer door een ontsteking en/of verkalking);
 • Ademhalingsklachten door apicale longfibrose (bindweefselvorming in de longen);
 • Ontstekingen van achillespezen;
 • Psoriasis (of andere huidafwijkingen);
 • Darmontstekingen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa).

Mensen met deze aandoening zijn ‘s ochtends opvallend stijf in de rug, die ook pijnlijk is. Typerend is dat bij bewegen de pijnklachten geleidelijk aan kunnen verdwijnen. Ontstekingen van de SI gewrichten, die het heiligbeen met het de rest van het bekken verbinden, zijn vaak al in een vroeg stadium op röntgenfoto’s te zien.
Wanneer niets wordt gedaan dan kan de wervelkolom uiteindelijk in een benige zuil veranderen. Dit geeft op een röntgenfoto uiteindelijk een karakteristiek beeld, de zgn. ‘bamboo-spine’. Daarom moet iemand met deze ziekte dagelijks oefenen om de rug zo veel mogelijk bewegelijk en in ieder geval recht te houden. Gebeurt dit niet, dan zullen de meeste Bechterewpatienten uiteindelijk geheel krom groeien zodat ze op latere leeftijd nog slechts met moeite naar voren kunnen kijken.

Behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende  medicijnen, biologicals, fysiotherapie en/of dieet.

interessante links:
http://www.kickas.org/asfood.shtml
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8835506
http://www.forestandfauna.com/
http://www.phoenixhelix.com/2013/11/03/charles-story/
http://recoveryfromas.com/

https://almondfigtree.wordpress.com/

4 thoughts on “2. Ik heb Bechterew

 1. Catharina says:

  I have à lot of pain at night u van bearly turn and in THE morning . I dont know wat is wrong with me !!! U al almost 50

  • almondfigtree says:

   Hello Catharina,
   Welcome. Where are you from? I was just wondering.
   You say you’re in a lot of pain. I feel so sorry for you. I am not a docter and I cannot give you the answer to your question. I can only say my symptoms were kinda like yours. Pain in the night and morning, couldn’t turn my body during the night without intense pain.
   I suggest you see a docter (or rheumatologist) who can maybe give you a proper diagnose. Hope this will get you on the right track.
   Please let us know how you are doing.

   Good luck Catharina!

  • almondfigtree says:

   Hi Martin,

   This website is totally dedicated to diet and healing Bechterew’s disease with eating low starch and anti-inflammation foods. I understand that Bielers’ way of healing is all about eating alkalising foods. Sounds like there is nothing wrong with that because it’ll fight inflammation. There are many people who have cured themselves from auto-immune problems with juicing, eating alkalising food and a lot of veggies. But the most important thing with AS/Bechterew’s is to stay clear from starch because it will intensify infection in the gut with Klebsiella bacteria and a severe auto-immune reaction to it.

   Thank you for your reading tip. I will look into it. Have a wonderful day!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s