Leer meer: de invloed van het weer op reuma

Het weer heeft een grote invloed op de ernst van reumaklachten. Uit onderzoek blijkt dat bij 70 tot 90% van de mensen met reuma de weersomstandigheden een grote rol spelen.
Koude en vochtige omstandigheden zorgen voor meer klachten -waarbij mijns inziens het vocht een belangrijkere rol speelt dan de kou. Ook wanneer de luchtdruk snel daalt (en in mijn beleving óók bij een snelle stijging) en wanneer het onweert of bij naderend onweer worden de reumaklachten ernstiger.Weersschommelingen.
Reuma is een chronische aandoening aan  gewrichten, spieren of pezen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Botten en spieren hebben een verschillende dichtheid ten opzichte van elkaar. Tijdens schommelingen in temperatuur en vochtigheid, kan de pijn verergeren doordat de gewrichten en spieren niet allebei evenveel uitrekken of samentrekken.

Als het koud en vochtig is hebben veel mensen met reuma meer pijn en last van stijfheid. Wanneer het warm is worden de dagelijkse reumaklachten wat verzacht. De warmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding (tijdens een snelle stijging van de luchtdruk of tijdens een hittegolf ervaren sommigen met reuma echter ook meer pijn).

Onweer en luchtdrukdaling in het vliegtuig.
Een snelle luchtdrukdaling zorgt ervoor dat vliezen en vloeistoffen in gewrichten uitzetten. Het al ontstoken weefsel van reumapatiënten komt dan meer onder druk te staan, waardoor de pijn toeneemt. Dit is ook de reden waarom sommige mensen met reumatische aandoeningen in het vliegtuig meer pijn ervaren. In de cabine van een vliegtuig is de luchtdruk een flink stuk lager dan op de grond. Onweersbuien veroorzaken eveneens drukschommelingen in de atmosfeer.

Het fijnste weer voor mensen met reuma is langdurig droog en zacht weer met een gematigde temperatuur ergens rond de 20 graden. Maarja, we wonen in Nederland…need I say more.

Kortom:
weerschommelingen/luchtdrukwisselingen = bad news
hittegolf = bad news
vochtige kou = bad news
onweer = bad news
reizen per vliegtuig = bad news

Bron: o.a. reumafonds en “Het weer en de invloed op je gezondheid” van Manfred Kaiser.


Kijk elke dag voor een actuele inschatting van welke mate van reumaklachten te verwachten vallen in jouw woonomgeving op :

http://www.weeronline.nl/Reuma/Nederland/135

Lees ook:
https://almondfigtree.wordpress.com/2014/08/24/10-dingen-die-een-flare-kunnen-triggeren/