1. Maak kennis met almond&figtree

cropped-almond-figtree3.jpgHallo. Welkom op mijn blog. Mijn naam is Judith. Ik ben de persoon achter Almond&Figtree.
Nooit had ik gedacht nog eens te gaan bloggen over voeding en over koken. Uitgebreid en lekker eten heb ik altijd wel heel gezellig gevonden. Zeker met leuk gezelschap in een fijn restaurantje. Koken voor mijzelf probeerde ik echter zoveel mogelijk te vermijden. Te druk, te moe, geen zin, geen inspiratie, je kent het wel… Ik zag thuis koken zeker niet als hobby.

Jarenlang haastte ik me ‘s morgens net als veel andere forenzen naar de trein, met een beker koffie verkeerd in de ene hand en in de andere een donut. De lunch was óf een kleffe tosti uit het bedrijfsrestaurant, óf een voorverpakte salade met laffe dressing uit de dichtstbijzijnde supermarkt.

Hoe ik het jarenlang heb volgehouden om drie à vier keer per week supermarktpizza’s, vage roerbaksels en magnetronstampotten te eten, of -erger nog- substanties die qua samenstelling, structuur en smaak zelfs maar niet in de buurt kwamen van de definitie van voedsel, is mij nu nog een compleet raadsel.

Koken dames en heren, was dus nooit zo’n feest bij mij.

Dat is totaal veranderd toen ik ernstige gezondheidsproblemen kreeg. Sinds 2011 heb ik namelijk de diagnose Axiale Spondyloartritis. Dit is een mond vol voor een waardeloze ziekte die de gewrichten van vooral je rug laat ontsteken en uiteindelijk zorgt voor pijnlijke vergroeiingen en vreselijke vermoeidheid. Bechterew is een bekendere naam voor deze aandoening. Het is een vervelende auto-immuunziekte die mijn leven totaal overhoop schopte.

Menig wijze man of vrouw heeft het vast al eens geroepen: “je bent wat je eet”. Deze kennis hebben ze niet van zichzelf. Hippocrates is de happy dude die ermee begonnen is om woorden van gelijke strekking te roepen. En daar had hij een punt, zo bleek later.

De omslag in mijn denken over voeding en gezondheid kwam zo’n beetje in de periode waarin ik mijn definitieve diagnose kreeg met betrekking tot mijn pijnklachten. Spondyloartritis of Bechterew kan er voor zorgen dat je wervels aan elkaar verkalkt raken. Je verstijft, of erger nog; als je pech hebt, groei je krom.
Niet echt het beeld wat ik voor ogen had toen ik vlak voor mijn verjaardag ervoor nog constateerde dat ik ondanks mijn geboortejaar best een aardige indruk maakte in mijn nieuwe strakke spijkerbroek. Want laten we wel wezen: het is verdomd lastig om met een kromme of ontstoken ruggengraat de vorm van je achterste te checken in de spiegel.

Medicijnen hielpen niet goed. En wat doet een meisje dat met haar pijnlijke rug tegen de muur staat? Juist. Dingen die ze anders nooit zou doen.

In mijn geval dus koken. Ik kwam namelijk informatie tegen over het feit dat er een relatie lijkt te zijn tussen Spondyloartritis/Bechterew, de darmflora (darmbacteriën) en het eten van zetmeel. Geen zetmeel eten zou minder pijn betekenen. En het was nog wetenschappelijk onderzocht ook. Met positieve resultaten.
Ik moet toegeven dat ik niet meteen stond te juichen. Met name omdat het zo onwaarschijnlijk leek. Werkt het dan toch? Ja, ik heb inmiddels ondervonden dat het werkt. En, als ik het zo lees op diverse internationale fora, werkt het ook bij een heleboel anderen.

Gelukkig kwam ik er dus op tijd achter dat wat je eet en drinkt, ontzettend veel invloed heeft op de ontwikkeling van een auto-immuunaandoening en dat een beetje verstandig eten er zelfs voor kan zorgen dat je klachten kunnen afnemen en met een beetje geluk zelfs verdwijnen. Dat betekende dus ook dat ik op een bepaald moment mijn medicijnen kon laten staan.

Ik doe zelf een zetmeelarm dieet speciaal voor Bechterew maar mijn manier van eten heeft heel veel raakvlakken met de Paleo manier van eten, en met het SCD dieet (specifieke koolhydraten dieet).
Mijn positieve ervaring met een dieet als alternatief voor medicatie bij een auto-immuunziekte -en in het bijzonder Bechterew- wil ik graag met anderen delen. Daarom ben ik dit blog gestart.

Bloggen over voeding en herstel.
Doel van dit blog is om een overzicht te geven van de informatie en recepten die ik ondertussen heb verzameld en mensen met Spondyloartritis, Bechterew, Crohn of andere auto-immuunaandoeningen te inspireren tot het proberen van een dieet in plaats van medicijnen of dieet in combinatie met het gebruik van minder medicijnen.
Mijn secundaire doel is de discussie te bevorderen over de vraag of voeding niet een veel belangrijkere rol speelt bij herstel van ziekte dan tot nu toe aangenomen.

Verder was er toen ik begon te zoeken naar informatie, weinig in het Nederlands te vinden omtrent Bechterew en voeding. En destijds ook nog weinig over andere auto-immuunaandoeningen en voeding. Ik kon me voorstellen dat hier wel behoefte aan was omdat ik zelf ook met veel vragen heb rondgelopen die lang onbeantwoord bleven. Bovendien ben je, als je erg ziek bent, simpelweg vaak te moe om veel literatuuronderzoek te doen. Ik hoop dat mijn site je zoektocht iets kan vergemakkelijken.

Ik ben altijd op zoek naar informatie over voeding en auto-immuunziekten. Mijn blog is een verslag ervan. Puur en voedzaam eten is heel erg belangrijk. Zeker als je chronisch ziek bent. Ik eet nu beter dan ooit. Voeding waarvan ik nu weet dat het bijdraagt aan mijn herstel. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt.

Bedankt voor het bezoeken van mijn blog!

 

19 thoughts on “1. Maak kennis met almond&figtree

  1. Remco says:

    Hallo Judith, jouw verhaal had mijn verhaal kunnen zijn. Omdat medicatie (Arcoxia)niet meer hielp én de bijwerkingen heftig waren ben ik in maart 2013 gestopt met alle medicatie (incl. astma). Ben tegelijkertijd 100% zetmeelvrij gaan eten en na een week was ik klachtenvrij. Zo bizar! Geen pijn en geen watten meer in mn kop. Ik merk dat ik na een paar maanden pijnvrij te zijn geweest nu steeds slordiger word…….en ja hoor ik heb de indruk dat mijn lichaam nu signalen geeft dat de grens is bereikt. Ik moet dus weer strenger in de leer worden (ik bakte al amandelcake met een mix van voedingswaar.nl, “brood” zonder suiker is mij nog nooit goed gelukt. Heb inmiddels dezelfde yoghurtmachine als jij….nu nog gebruiken dat ding.)

    Anyway, ik ga maar eens wat van jouw recepten proberen. Dank voor je blog, eindelijk iemand die in normaal NLen bondig formuleert.

    Hartelijke groet,
    Remco

    • almondfigtree says:

      Hallo Remco,

      Welkom op mijn site! Bedankt voor je complimenten. Heel aardig van je. Als ik het zo lees dan komen onze ervaringen inderdaad overeen. Ik had ook het gevoel dat de medicatie werd overruled door de pijn. Op een gegeven moment denk je: waar gaat dit heen. Gelukkig was jij zo moedig om het over een andere boeg te gooien. En klachtenvrij na een week. Wow, da’s fantastisch.
      Het gevoel ‘watten in je kop’ te hebben is ook heel herkenbaar. Veel mensen op KickAs.com klagen erover. ‘Brainfogs’ noemen ze het.
      Het is herkenbaar dat je na een tijdje overmoedig wordt en weer wat ‘slordiger ‘gaat eten. En dan komt het gewoon weer opzetten. Ik ben afgelopen zaterdag uit eten geweest, en bingo: stond de volgende dag een ietsiepietsie stijfjes op. Ik had een verdacht toetje gegeten en er was een ‘microgrammetje’ aardappelpuree aan mijn vlees blijven plakken. Tja, het blijft opletten…
      Als je wat wilt vragen of laten weten of tips hebt voor mij, je bent van harte welkom. Succes met de yoghurtmachine! (Hij went).

      Hartelijke groeten terug, Judith

  2. Mar says:

    Hai Judith, bedankt voor een beetje houvast, ik heb drie weken geleden gehoord dat ik axiale spondyloartritis heb en loop nu duf rond met oorsuizen van de arthrotec. Het beurse gevoel in mijn ruggengraat en het stekende gevoel in mijn si gewricht worden er niet minder door dus ik stop weer met die pillen. Ik ben gezond, doe aan fitness, yoga en op goede dagen aan hardlopen. Ik werk drie dagen in de week en ben moeder van een tweejarige. De pijn en stijfheid vind ik niet eens een probleem, ik heb last van de vermoeidheid die me steeds vaker overvalt. Ik zal je dieet gaan proberen, ik hoop dat het de energie oplevert die ik zo nodig heb.
    Groetjes Mar

    • almondfigtree says:

      Hallo Mar,

      Welkom! Dankje voor je bericht. Dat zal een vervelend moment voor je zijn geweest toen je te horen kreeg dat je spondyloartritis hebt.
      Ik snap het als je zegt dat die vermoeidheid het grootste obstakel is voor je. Op een bepaalde manier went de pijn en stijfheid, al zijn die symptomen soms ook niet mild. Zeker met een kleintje van twee zal het soms niet meevallen.
      Voordat ik mijn diagnose kreeg en rondom die tijd was ik zelf de totale uitputting nabij. Ik vind dat dat in ieder geval een stuk minder is door het dieet. Ook slaap ik wat beter nu en dat scheelt natuurlijk een hoop. Ik kan je een aantal dingen meegeven om te proberen:

      1. Je kunt het zetmeelvrij dieet dus inderdaad gaan doen. Let wel; je kunt in het begin ‘last’ krijgen van een ontgiftingsreactie, dat wil zeggen; hoofdpijn, vermoeiheid, griepachtige verschijnselen en algehele malaise (herxheimer-reactie). Dit is van voorbijgaande aard en een natuurlijke reactie van je lijf. Begin op een vrije dag en drink veel water en lichte thee, blijf rustig op de bank thuis liggen en zorg dat je het gebrek aan zetmeel compenseert door veel gedroogd fruit, fruit en nootjes etc. te eten. Neem bij je maaltijden wat grotere porties dan normaal want anders voel je je net een slappe dweil. Neem ook extra zetmeelvrije snackjes mee naar het werk, of een afsluitbare beker eigengemaakte soep bijvoorbeeld.
      Wat ook kan is dat je, net als Remco hierboven, al binnen een paar dagen een geweldige verbetering voelt. Dat was trouwens ook mijn ervaring.
      2. Je sport al en dat is -zolang je het kunt opbrengen- goed om te doen. Vraag als je net begint met dieten niet veel van je lichaam. Later kun je wel weer meer aan. Niet bewegen brengt meestal een verslechtering van de rugconditie teweeg. Yoga, zwemmen, wandelen en fietsen en alle low-impact sporten zijn goed te doen voor mensen met spondyloartritis/Bechterew. Over hardlopen zijn de fysiotherapeuten waar ik mee werk in mijn geval niet zo enthousiast. Maar voor alles geldt: iedereen is anders en luister naar je eigen lichaam. Rustig bewegen is over het algemeen het advies.
      3. Ik slik voedingssupplementen (een goede multi, nl. Solgar formula VM-75, Q10 in de vorm van de makkelijk opneembare ubiquinol, met een L op het eind, visolie (omega 3!) en wat vitamine C extra. Sinds een paar weken slik ik vitamine D3 erbij en we denken te merken dat dit ook wat doet voor mijn energie. Ook voor het humeur is het goed.
      4. Je kunt gaan juicen als je een beetje thuis raakt in het dieet. Juicen (groente-fruitsap drinken) is een manier voor je lichaam om makkelijk heel veel goede voedingsstoffen op te nemen. Ik krijg van die sappen altijd wel energie en ze helpen ook de onstekingsprocessen tegen te gaan.

      Verder kan ik zeggen: neem ook je rust als dat kan, want je lichaam heeft vanalles te verduren daarbinnen. Maar blijf rust en beweging afwisselen. Door die ontstekingsprocessen wordt je ook moe. Maar hopelijk kalmeren die snel en hou je voortaan wat energie over. Ik gun het je van harte!

      Ik moet voor de goede orde ook altijd nog even zeggen: breng je huisarts op de hoogte van wat je doet en ook je reumatoloog als je die hebt.
      ALs je nog vragen hebt of iets kwijt wilt; je kunt me ook mailen: almondfigtree ( apestaartje ) gmail.com

      Mar, heel veel sterkte de komende tijd en succes met het dieet!

  3. Daphne says:

    Beste Judith.
    Een vriendin van me heeft Bechterew en had het over je blog. Wat een hoopgevend verhaal en wat mooi dat je het deelt. Je schrijft leuk ook.

    Mijn man is zeer diep in voeding gedoken nadat hij zijn eigen ondraaglijke pijnen, veroorzaakt door te hoge zuurgraad/ toxines in zijn lichaam, vrijwel op kon lossen door geen tarwe, rijst, suiker meer te nemen en dat te vervangenen door fruit en rauwe groeten en slow juice van groenten.
    Hij heeft een samenvatting van zijn studie gemaakt. Ik kan het je mailen om vrij te gebruiken.

    Vriendelijke groeten, Daphne

    • almondfigtree says:

      Ha Daphne,
      Welkom hier! Ja, ik móest iets met die ervaring die ik had opgedaan en heb dus besloten het op internet te zetten. Iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik dat zou doen. Fijn dat je het kunt waarderen.
      Ik vond -en vind- het nog steeds onbegrijpelijk dat mensen met ernstige diagnoses zoals Bechterew of andere auto-immuunaandoeningen, weinig tot geen informatie omtrent de relatie met darmflora en voeding tot hun beschikking hebben. Terwijl er toch ook wetenschappelijk onderzoek is, die deze relatie wel aantoont. De praktijk van mensen die hun gezondheid kunnen verbeteren met voeding spreekt gelukkig voor zich. Zo ook bij jouw echtgenoot. Wat fijn dat hij een oplossing heeft kunnen vinden voor zijn klachten.
      Nouja, tot de tijd dat deze kennis ‘mainstream’ is, als dit ooit zo wordt, moeten we die kennis maar op deze manier aan elkaar doorgeven.

      Ben zeer benieuwd naar zijn studie. Hartelijk dank alvast!
      Vriendelijke groeten, Judith.

    • Julia caldenhoven says:

      Ik ben onder de indruk van je verhaal . de mijne is ongeveer het zelfde. eigenlijk ongelofelijk dat niet heel veel mensen het heft in eigen handen nemen en het op z`n minst proberen, Wat heb je te verliezen. Je zelfstandigheid en dat is toch eigenlijk alles wat je hebt. Ik ben 68, ik voel me helemaal niet oud, behalve als ik zo stijf als een plank uit bed kwam en amper de wc kon halen. Ik heb gemerkt dat, hoe serieuzer je je aan je dieet houdt , des te beter je je voelt. Eten wat je gewent bent vindt je lekker en gemakkelijk, maar met pijn en pillen leven is geen leven , plus dat je smaak verandert. als ik nu een aardappeltje met jus van mijn man eet, omdat het er zo lekker uit ziet, zeg ik bah ik heb een hap meel in mijn mond , dan ben ik gelijk weer genezen.
      Het is fijn om wat te lezen over mensen over mensen die het zelfde voelen. Julia Caldenhoven

  4. Rowie says:

    Hoi, ik zou graag willen weten wat je gebruikt als zetmeelvervangers. Ik vermager nogal snel als ik geen zetmeel eet. Ook van gezonde vetten zoals roomboter en kokosvet val ik heel snel af.

    • almondfigtree says:

      Ha Rowie,

      Mijn ervaring was ook dat ik erg vermagerde toen ik geen zetmeel meer at. Op een bepaald moment kan dat niet leuk (meer) zijn en mis je ook de energie die je normaalgesproken uit pasta’s en brood e.d. krijgt. Van kokosolie is bekend dat het je metabolisme kan verhogen en ga je dus meer verbranden en afvallen. Van roomboter is mij eerlijkgezegd zo’n effect niet bekend.

      Zetmeel is een vorm van koolhydraten. Als je je koolhydraten uit andere zaken als fruit, gedroogd fruit, veel groenten, honing en noten en dergelijke haalt, en dat meerdere keren per dag doet, blijft je energieniveau in ieder geval op peil.

      Met dit dieet is het raadzaam vier tot zes maal per dag wat te eten en altijd tussendoortjes bij je te hebben als rozijnen, fruit, kaas of iets dergelijks. Zorg er ook voor dat je toch gezonde vetten binnenkrijgt zoals olijfolie, vetten uit vis en een goede kwaliteit vlees als je vlees eet. AL zou ik niet weten hoe je dit dieet fatsoenlijk zou moeten doen als je nooit vlees eet. Ik ben kaas blijven eten, en meer dan hiervoor en daarnaast eet ik veel noten (bijvoorbeeld drooggeroosterde pistachenootjes). Daardoor kwam ik binnen no time weer op mijn oude gewicht terug.

      Vervanging voor (tarwe-) meel is in mijn keuken: kokosmeel, amandelmeel en lijnzaadmeel. Recepten voor broodjes en crackers en gebak die je hiermee kunt maken zijn te vinden bij de recepten op deze site.

      Heel veel succes!

  5. Sanne says:

    Hoi Judith,

    Eindelijk ben ik er voor gaan zitten om dat te doen wat ik al heel lang wilde doen: je bedanken.
    Je bedanken dat je dit allemaal hebt opgezet en zo je kennis hebt gedeeld.
    Ik weet nog goed 04.04.15 was ik moedeloos, uitgeput en radeloos maar weer eens internet op gegaan om te zoeken naar iets, iets dat kan je gerust vervangen door HOOP.
    Ik zocht HOOP want ik zag het niet meer zitten.
    44 jaar en al sinds mijn 17de Bechterew. Ik heb vooral de onstekingen in mijn schouderbladen en als meest vervelende plaats: mijn ribbenkast. Ademen is vaak zo pijnlijk. Na weer máánden pijn zat ik er helemaal door heen (sorry voor mijn zeur verhaal) en vond de HOOP, op die dag, doordat ik las: Stop Bechterew, eet zetmeelvrij.
    WAUW WAUW WAUW

    Aangezien ik in de riante situatie zit dat mijn partner alles bereid thuis, is zijn aandeel in deze onstekingloze ontdekkingstocht heel belangrijk. We hebben alles gelezen wat je schreef en op 09.04.15 zijn we gestart. Zelf yoghurt maken, zelf brood bakken, zelf crackers maken. Nou ja ik zeg ‘zelf’ maar ik doe praktisch niets. En dan ben ik ook vis en vlees loos.

    Maar weet je, 2, ja TWEE dagen later op 11.04.15 dacht ik al te bemerken dat ik beter kon ademen, dat mijn longen zich iets verder konden vullen met lucht. Nu, midden november gaat het heel goed, ik ben volledig van mijn medicijnen af en ben nog steeds aan het bij komen van mijn geluk.

    Ik zie wel waar ik ga stranden, zonder vlees, zonder vis, laag in de zetmeel (mijn zetmeelplafond, schitterende uitdrukking), laag in de lactose. Ik geloof echt wel dat ik niet helemaal goed bezig ben, maar deze maanden zonder pijn. Lord all mighty.

    Dus Judith, als ik je zou kennen zou ik je meteen adopteren en bombarderen tot mijn bff: Uit de grond van mijn hart en een traan in mijn oog: Ik ben je eeuwig dankbaar voor je moeite om je verhaal te delen.
    XX Sanne

    • almondfigtree says:

      Ha Sanne,

      Wat een heerlijk begin van de vrijdag was het om jouw bericht te lezen. Ik wilde je meteen antwoorden maar ik moest nog het één en ander doen en wilde er toch even goed voor gaan zitten. Dus nu (tegen 5 uur) mijn reactie: wat een geweldig verhaal! Dank daarvoor én voor je lieve complimenten. Ik moest er een klein beetje van blozen. Dit is wel waarvoor ik mijn verhaal dus op het internet heb gezet: anderen met Bechterew (of andere auto-immuunaandoeningen) laten weten dat er aanvaardbare alternatieven zijn voor de medicijnen en dat het beter kan worden. Wat ontzettend fijn dat je baat hebt bij het dieet en wat moedig dat je die ommezwaai hebt durven maken. Applaus!!
      Fijn ook dat je een partner hebt die kan en wil koken. Ook een applaus voor hem!!
      Ik begrijp en respecteer het feit dat je vegetarisch wilt eten. Misschien is het wel raadzaam om een goede kwaliteit multivitamine (bijvoorbeeld eentje van Solgar) te gaan slikken en zo eens per week, een beetje geweekte (24 uur) en gekookte quinoa of linzen aan je dieet toe te voegen. In quinoa en linzen zit natuurlijk wel zetmeel maar dit is toch goed om te doen als je vegetarisch bent om tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen te voorkomen (als je daardoor meer last krijgt van pijn, laat dit advies dan voorlopig voor wat het is en neem extra veel groenten en groenten- en fruitsmoothies e.d).

      Ik denk dat adoptie op enige praktische bezwaren zal stuiten -al vind ik het wel een hilarisch idee- 😉 maar je BFF wil ik best zijn hoor. Als je me wilt mailen voor vragen of opmerkingen over het dieet, de behoefte voelt om even te ‘zeuren’ of wil vertellen hoe goed het gaat, dan kun je je bericht sturen naar: almondfigtree (apestaartje) gmail.com. Ook kun je op deze site dingen kwijt en op de facebook pagina.

      Schrik niet als je pijn af en toe de kop op steekt. Dat is normaal. Dat heeft soms te maken met ‘oude’ ontstekingshaarden die zeuren, met een omslag in het weer of met stress. Ik heb de afgelopen dagen last gehad van mijn vingers door het vocht in de lucht. Kou is niet zo erg, vocht wel. Nou, wij zullen straks het glas op jou heffen. Bedankt voor het delen van jouw verhaal Sanne, je hebt mijn dag mooi gemaakt!

      Liefs, Judith

  6. Astrid Wimpel says:

    Hallo Judith,
    Bedankt voor het delen van je verhaal.
    Ik moest er van huilen door alle overeenkomsten. ( maar ik heb artrose in heupen en rug)
    Ik ben nooit op deze ziektes getest, maar de overeenkomsten van klachten zijn verbazingwekkend!
    Ik heb zelf gister gehoord dat ik een intolerantie heb voor zetmeel en een ernstige allergie voor melkeiwitten. ( reflux en darmproblemen)
    Daarnaast heb ik ook nog diabetes en een aangetast hart.
    Ik had net een banaan zitten eten voor ik ging koken en ik kon ineens niet meer op of neer van de pijn. En nu kom ik jouw site tegen waarop die test met banaan staat!
    Nooit eerder heeft iemand mij verteld ( zelfs de reumatoloog niet) dat je zoveel pijn kan ervaren door bepaalde soorten voeding.
    Bedankt voor alle informatie
    Groetjes,
    Astrid

    • almondfigtree says:

      Ha Astrid,

      Welkom op deze site. Ook met artrose en een zetmeelintolerantie ben je natuurlijk helemaal op de goede plek hier. Het raakte me om te lezen dat mijn verhaal je emotioneel maakte. Ik moest even terug denken aan die tijd waarin ik zelf zo zoekende was. Hopelijk kan de info op deze site je wat ondersteuning bieden. Je klachten zijn serieus maar kunnen verbeteren met dieet. Ik hield het zelf ook niet voor mogelijk maar een verandering in mijn eetpatroon heeft mij enorme verbeteringen gebracht.
      Reumatologen weten niet zoveel van de invloed van voeding op reuma. Dat is althans de ervaring van de meeste patienten. Dat kunnen we ze ook niet kwalijk nemen. Ze hebben dat niet meegekregen tijdens de studie. Geeft niet: wij helpen elkaar gewoon op basis van ervaring en de wetenschappelijke ontdekkingen die er gelukkig wél zijn op dit gebied. Neem de tijd. Geloof in verbetering en probeer zetmeel, zuivel en geraffineerde suikers te mijden. En stress ook 🙂 Als je me wilt mailen kan dat : almondfigtree (apestaartje) gmail.com
      Heel veel liefs en sterkte Astrid!

  7. E. op de Kamp says:

    Hallo Judith,
    Met veel interesse heb ik jouw verhaal gelezen. Zelf mankeer ik gelukkig niets maar heb in mijn familie en vriendenkring nogal wat mensen die allemaal darmziektes hebben van allerlei aart. Mijn oudste zus bijv. was laatst bij mij op bezoek, ze woont ong. 100km verder, en moest zo’n 7 of 8 keer in 10-15min naar het toilet. Als ik ernaar vraag of er iets van zeg dan gooit zij het op stress of zenuwen en dat kan ik mij niet voorstellen van haar. Kan mij iemand vertellen wat het is of hoe het op te lossen is, een ander zusje van mij heeft het ook aan de darmen en moet ook vaker naar het toilet en meestal enkele keren direct achterelkaar en natuurlijk ook vaak als het niet uitkomt. We zijn allemaal 60+.

    • almondfigtree says:

      Dag meneer of mevrouw Op de Kamp,

      Gelukkig mankeert u niks. Dat is heel fijn maar wat een vervelende dingen zijn er aan de hand met uw zussen. Ik kan niet zeggen wat het is, ik ben immers geen dokter en kan geen diagnoses geven. De feiten lijken echter meer richting een lichamelijke oorzaak te wijzen dan richting ‘de zenuwen’ zoals uw zus het verwoord heeft. Het patroon van ontlasten lijkt me verre van normaal. Een goed en interessant boek over darm-issues, afwijkende ontlastingspatronen en een dieet dat daarop is gericht, is het boek van Elaine Gottschall getiteld: ‘Doorbreek de vicieuze cirkel’. Misschien een aanrader voor uw zusjes om te lezen.
      Dank voor uw bericht. En mooi dat u zo veel betrokkenheid richting uw familieleden heeft. Hopelijk vinden ze een oplossing voor deze vervelende klachten.
      (PS: ALs u mij een persoonlijk bericht wilt sturen kan dan via mijn emailadres genoemd op pagina 12. U heeft nu via wordpress een bericht verstuurd en ik heb daarom uw emailadres uit uw bericht verwijderd. Ik neem aan dat u niet wilt dat iedereen dat ziet).

      Vriendelijke groet, Judith.

  8. Ellen Beemsterboer says:

    Beste Judith
    Ook ik heb bechterev en in het begin krijg je medicijnen en gaat het beter.
    ‘Maar na een tijdje medicijnen genomen te hebben’, blijkt dat er pijnplekken bijkomen.
    Eerst je onderrug, dan je voeten, nek, handen. En dan komen er nog meer plekken in je rug.
    Op een gegeven moment vond ik het echt niet leuk meer. Vooral s’nachts wanneer je niet meer kunt slapen van de pijn.
    Mijn zoon had wat gezocht voor mij op internet en vond dus deze site van jouw.
    In het begin vond ik het moeilijk om geen zetmeel te eten, geen brood en aardappels meer. Wat moet je dan?
    En inderdaad mis ik het nog steeds, want al die recepten van brood, vind ik nog altijd niet alles.
    Ik eet het ,maar echt lekker vind ik het niet.
    Helpen doet het wel. De pijnlijke plaatsen zijn er nog, maar de stijve pijnen s’nachts en overdag zijn zo goed als weg.
    En als ik eens zondig, merk ik dat een dag of twee later.Dan Denk ik” HAD ik het maar niet gedaan”
    Daarom Judith bedankt voor al deze informatie en recepten.
    Groetjes Ellen

    • almondfigtree says:

      Ha Ellen,

      Wat fijn en lief dat je zoon informatie heeft gezocht voor je toen je ziek werd. En wat vervelend dat je dit ook hebt. Ik herken het allemaal wat je vertelt. Ook snap ik dat je ‘echt’ brood mist. Ik denk ook nog wel eens terug aan zo’n lekkere verse boterham van de bakker hoor. Maarja, dat is verleden tijd voor mij.
      Fijn dat het dieet je van de ergste pijn en stijfheid af heeft geholpen en bedankt dat je het me vertelt want ik vind het leuk om ervaringen van mensen terug te horen. Ik hoop dat je nog eens een recept vindt voor brood dat wel fantastisch is. En, dan mag je het mij gerust doormailen! 🙂
      Sterkte Ellen!

  9. Imke says:

    Hey Judith en anderen
    in 2007 de diagnose Bechterew gekregen, ergens was het een opluchting; er was immers een verklaring voor al die pijn. Maar nu, jaren later, ben ik me bewust geworden dat ik slecht reageer op al die ontstekingsremmers. Ik word er down/ depressief van. Een aantal jaar geleden zat ik bij een psych, kreeg de stempel een ernstige depressie. terwijl ik me helemaal niet zo voel (ik weet helaas hoe het wel voelt). Eenmaal gestopt met de arcoxia/ meloxicam/ naproxen voel ik me emotioneel stukken beter. Helaas komt daarmee ook de pijn en stijfheid terug. Met het innemen van gember/ kurkuma kom ik een eind en heb ik het spuiten van biologicals uit kunnen stellen. Maar ik zit nu weer in een ontstekingsperiode, pijn uitputtend vermoeid. Weer het internet op gedoken en lees iets over zetmeelarm/ -vrij. Zo kom ik op jou blog terecht. Tranen met tuiten bij bovenstaande ervaringen en verhalen. Wat is er een hoop herkenning en ook weer hoop. Iets wat ik zelf kan doen. Ik eet en leef overwegend gezond, maar de afgelopen periode is er wat de slop in geraakt (vandaar die ontstekingen?), Want he die chocola is ook zoooo lekker!
    Ik ga je blogs lezen, het geeft me hoop. Het gevoel dat ik er zelf wat aan kan doen ipv overgeleverd zijn aan medicatie die ik eigenlijk niet wil.
    Dank je wel!

    • almondfigtree says:

      Hoi Imke, welkom hier. Wat fijn dat je je emotioneel wat beter voelt, Bechterew is op zich al erg genoeg en dan nog die zware medicijnen die ze ons voorschrijven. Gelukkig is er inderdaad iets dat je zelf kunt doen; gewoon goed en lekker zetmeelarm eten!! En kijk ook een beetje uit met suiker/chocola 😉 Veel succes lieverd!

Leave a comment