choco-pistacheballetjes

IMG_0404[1]
Nee dit zijn geen gehaktballetjes. Het zijn zoete balletjes met een bite. Ze geven instant energie en vragen er om opgegeten te worden. Ik heb ze gemaakt omdat ik ongezouten pistachenootjes in huis had en daarmee iets wilde doen…

Okay, ik had gewoon zoete trek. Deze balletjes zijn gezoet met dadels. Ik gebruik soms Medjool dadels (de allerbeste, zachtste en zoetste dadels die er in mijn bescheiden optiek zijn) om gerechten op een natuurlijke manier te zoeten. Ze geven een licht-zoete smaak. Wil je deze balletjes nóg wat zoeter hebben proef dan het ‘deeg’ voordat je balletjes gaat maken en voeg eventueel wat lepels honing toe.

Het recept:
50 gram amandelen
50 gram gepelde zonnebloempitten (verkrijgbaar bij de Tuinen, of de bio-winkel)
± 100 gram Medjool dadels (dat zijn er ongeveer 6)
2 eetlepels cacao
1 theelepel vanille-essence
één handje geroosterde, gepelde en gehakte pistachenootjes (ongezouten nootjes)
1 à 2 lepels gesmolten kokosolie

een bordje met geschaafde kokos, om de balletjes doorheen te rollen.

Doe alle ingrediënten -behalve de geschaafde kokos en de gehakte pistachenootjes-  in de keukenmachine en blend ongeveer 60 seconden tot alles klein gehakt en gemixt is. Let op: je hebt hiervoor wel een krachtige keukenmachine nodig anders draait de mix vast. Blend de mix desnoods in twee gedeeltes, het is niet de bedoeling dat je apparaat eraan gaat. Die van mij werd een beetje warm, maar het resultaat mag er zijn.

Voeg de gehakte pistachenootjes toe (roer ze door de mix). Als de mix wat ‘nat’ is kun je wat amandelmeel toevoegen. Dat bindt een beetje. Vorm met je handen balletjes van de mix. Je kunt ze niet echt rollen maar wel in de juiste vorm kneden. Bestrooi de balletjes met kokos of duw ze door de kokos op het bordje.

Zet ze even in de koelkast om op te stijven. Maar….omdat je natuurlijk niet kan wachten: prop er eentje in je mond terwijl je dat doet.
IMG_0403[1]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s