Bechterew: the whole story…

Maag_darmstelsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit blog is op het moment van schrijven van deze post inmiddels meer dan 50.000  keer bezocht. Ik wil de mensen die me hebben geschreven bedanken voor de steun en aanmoedigingen. De lieve en enthousiaste mailtjes van mensen die succes hebben met dit dieet zijn van grote waarde voor ons. Door jullie berichtjes weten we waarvoor we dit doen. En dat we niet alleen aan het vechten zijn tegen Bechterew.

Er is ruimschoots bewijs voorhanden voor de relatie tussen gezonde darmen en een rustiger auto-immuunsysteem. Ik kan er als academicus en ervaringsdeskundige, nog steeds niet zo goed tegen dat de relatie tussen de werking van de darmen, de darmflora, voeding en het immuunsysteem niet breder wordt onderzocht, en de kennis erover niet breder gedragen en toegepast wordt in ziekenhuizen. Daarmee zou een heleboel mensen een hoop ellende kunnen worden bespaard.

Gedesillusioneerd als ik was door de teleurstellend beperkte kijk van artsen en wetenschap op de behandeling van auto-immuunaandoeningen en gesterkt door mijn eigen ervaringen, vond ik dat ik dan maar zelf informatie moest gaan geven over de relatie tussen voeding en ziekte.

En welk beter medium dan internet om je boodschap te verkondigen. Met als risico natuurlijk dat je voor volslagen kierewiet versleten wordt. Maar dat neem ik dan maar voor lief. Volgens mijn naaste omgeving was ik toch al kierewiet, dus maakt dat beetje roepen van mij dwars tegen die gevestigde orde in, helemaal niet meer uit.

Als ik van andere mensen met Bechterew hoor dat ze zijn gestopt met het eten van zetmeel en zich sindsdien veel beter voelen, dan ben ik oprecht blij voor ze.
Dus hier nog één keer de uitleg over Bechterew en bacteriën. Voor als je oma langskomt en vraagt waarom je toch niet een lekker plakje van de door haar meegenomen cake mee-eet. Zo ongezellig…guttegut. Nou oma, luister maar:


BECHTEREW: THE WHOLE STORY…

Bechterew is een auto-immuunziekte. Daar ligt natuurlijk een genetische gevoeligheid aan ten grondslag maar het begin van Bechterew ontstaat in de darmen. Daar is een ongezonde verhouding ontstaan tussen “slechte” en “goede” bacteriesoorten. Die onbalans kan verschillende redenen hebben; antibioticagebruik, slechte voedingsgewoontes, ziekte, zwakke darmflora vanaf geboorte, aanhoudende stress of een darminfectie.

Bij een opleving van ontstekingsklachten bleek er bij mensen met Bechterew een overvloed aan (antistoffen tegen) Klebsiellabacteriën in de ontlasting te zitten. Deze bacterie kan infecties veroorzaken in de darmwand.
Klebsiella Pneumoniae is een gram negatieve staafvormige bacterie, die in de mond, in de darmen en op de huid voorkomt. Deze bacterie is een opportunist (maakt gebruik van een verminderde afweer, lees “slechte bacterie”) die dus met name in mensen met een verminderde weerstand infecties veroorzaakt. De bacterie is vernoemd naar de Duits-Zwitserse microbioloog Theodor Albrecht Edwin Klebs (1834-1913).
(Niet te verwarren met de inmiddels beruchte ziekenhuis-variant van de Klebsiellabacterie die buiten het lichaam leeft. Deze multiresistente variant is zo gevaarlijk en zo resistent geworden tegen de meest gebruikte antibiotica dat er inmiddels mensen aan zijn overleden. Het ging hier om reeds zieke en verzwakte mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen, zie bijv. internet publicaties over het Maasstad ziekenhuis).
400px-Klebsiella_pneumoniae

 

 

 

 

Klebsiella Pneumoniae

 

 

Het immuunsysteem bestrijdt deze infecties uiteraard, maar omdat de bacterie lijkt op de samenstelling van eigen lichaamsweefsel, met name dat van de wervelkolom, bekken, ogen en huid, kan het immuunsysteem deze gezonde weefsels per ongeluk ook aanvallen. En dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Er komen ontstekingsreacties en verkalking van weefsel. En dat noemen wij de ziekte Bechterew.

Nu kun je , als je Bechterew hebt, drie dingen doen:

1.  Je slikt -of laat jezelf in het ziekenhuis volspuiten met- ontstekingsremmers. Dit remt de ontstekingsprocessen maar onderdrukt ook gezonde reacties tegen andere ziekteverwekkers en laat bovendien op langere termijn weinig heel van je darmwand, maag, organen en hart. Bovendien pakt dit de oorzaak niet aan.

2.  Je bestrijdt de Klebsiellabacterie met een antibioticum specifiek gericht tegen deze bacterie. Dat kan op korte termijn helpen maar je hebt die infectie binnen no time weer te pakken. Eet 1 blaadje ongewassen sla of ongewassen komkommer in een restaurant en je hebt de bacterie weer binnen.

3. Je hongert de Klebsiellabacterie uit met een daarop gericht dieet. Dit herstelt de balans in de darmen op een natuurlijkere en mildere manier die op langere termijn kan leiden tot herstel van de beschadigde darmwand waardoor je conditie op meerdere terreinen verbetert. Bovendien zijn er geen bijwerkingen.

Zoals gezegd had men ontdekt dat mensen met Bechterew tijdens een flare veel (antistoffen tegen) Klebsiella in hun ontlasting produceerden. De Klebsiellabacterie leeft van zetmeel. Met name van slecht of onvolledig verteerd zetmeel dat in de dikke darm terecht komt.
Op het moment dat patiënten zetmeel uit hun dieet schrapten, zag men een frappante verbetering in het klachtenbeeld. Minder stijfheid, minder tot geen pijn, en een verbeterde conditie.
Logisch, want als je de Klebsiellabacterie zijn voeding onthoudt, dan neemt hij in aantal af en triggert hij het immuunsysteem niet meer zo erg. De infectie neemt af, het immuunsysteem komt tot rust, de oorzaak van je Bechterew wordt op een natuurlijke manier onderdrukt, je lichaam kan helen.

Op langere termijn zou je kunnen merken dat je beter tegen -een kleine hoeveelheid- zetmeel kunt. Dat betekent dat je darmwand zich heeft kunnen ontdoen van ontstekingen en heeft kunnen helen. Maar dat is alleen als je je lichaam voldoende tijd hebt gegeven voor herstel.

‘Tis eigenlijk heel eenvoudig. Vindt u ook niet, oma?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s