Italiaans stamppotje met koolraap

20161112_201045

De koolraap is een interessante knol. Vroeger populair in de ‘Hollandsche’ keuken, tegenwoordig krijgt hij nauwelijks aandacht. En dat terwijl het toch zo’n veelzijdig en gezond knolletje is. Hoog in vitamine C en laag in zetmeel is ie erg interessant als vervanger van aardappel.

Koolraap is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Een koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt snijmoes of snijkool genoemd en is ook eetbaar.
Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap (ook wel meiraap of meiknolletje genoemd) en wordt vaak met de laatste verward. De koolraap wordt vaak knolraap genoemd en bovendien lijken sommige rassen knol- of meiraap ook nog eens erg op de koolraap. Om de verwarring nog groter te maken worden beide soorten ook wel kortweg raap genoemd.

Ik haal de namen ook altijd door elkaar dus hier even een overzichtje:

knollen-fb-567x500
Koolraap werd vroeger in Friesland, in Gelderland, Noord-Limburg en Noord-Brabant verbouwd voor zowel dierlijke (veevoer) als menselijke consumptie. Tegenwoordig wordt het weinig gegeten en is het een van de zogenoemde ‘vergeten’ groenten. Zo zielig… Maar; daar gaan we wat aan doen!

Je kunt koolraap prima gebruiken als basis voor een heerlijke winterse stamppot, waarbij je de koolraap als vervanging van aardappels moet zien. Lekker gecombineerd met boerenkool, met spruitjes of met andijvie.
Hier een recept voor een stamppot koolraap/rauwe andijvie met een Italiaanse touch.

Nodig (2-3 pers):
1 koolraap (van 1 kilo) in blokjes gesneden
300 – 400 gram verse andijvie gesneden of een zak voorgesneden andijvie
300 gram rundergehakt
1 teen knoflook
2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
1-2 eetlepels half gedroogde tomaatjes in kleine stukjes gesneden
wat Parmezaanse kaas, geraspt
klein kopje kookvocht en/of 2 eetlepels geiten- of kokos- of amandelmelk
1 eetlepel roomboter of olijfolie
peper en zout

Kook de koolraap goed gaar in ongeveer 25 minuten. Giet deze straks af maar bewaar een kopje van het kookvocht.
Bak ondertussen het gehakt met een teen knoflook erdoor en de kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de koolraap grof-fijn en meng met de boter en het kookvocht en/of de melk. Maak het een beetje smeuïg en op smaak met peper en zout en eventueel wat nootmuskaat of andere specerijen die je lekker vindt.
Meng de andijvie en het gehakt door de koolraap. Meng ook de stukjes gedroogde tomaat erdoor. Schep een flinke opscheplepel stamppot op een bord en garneer met grof geraspte Parmezaanse kaas.

eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s