romige kokos custard

Custard is een mengsel van eigeel, melk en zoetstof dat tot een dikke pap wordt geroerd door het te verwarmen. Meestal wordt custard gebruikt als dessert -bijvoorbeeld als pudding of vla- of als dessertsaus maar je ziet het ook in gebakjes. In Frankrijk wordt de crème brûlée en de crème anglaise ook met dezelfde basisingrediënten gemaakt.

Gister had ik zo’n niet te temmen behoefte aan vanillevla of iets puddingachtigs dat ik me had voorgenomen vandaag eens de stoute schoenen aan te trekken en te proberen om zelf custard te maken. Maar dan met kokosmelk in plaats van gewone melk, en met palmsuiker in plaats van tafelsuiker.
Het is een romig, vrij zoet en ‘coconutty’ dessert geworden. Niet beroerd, al zeg ik het zelf. Door de palmsuiker heeft het een prachtige karamelkleur en daar smaakt het ook enigszins naar.Je hebt nodig
(voor 4 kleine crème brûlée schaaltjes of 2 dessertkommen):
1 blik kokosmelk (volvet)
4 eidooiers
1/4 cup palmsuiker (zo’n 30 gr.)
1 afgestreken eetlepel kokosmeel
1 eetlepel vanille essence

Aan de slag:
verwarm de kokosmelk in een pan op matig hoge stand. Klop ondertussen met een garde de 4 eidooiers los. Doe de suiker erbij en klop dit erdoor. Gebruik een zeefje om de kokosmeel doorheen te zeven en voeg dat toe aan je papje. Meng dit zorgvuldig zodat je geen klontjes meel in je papje krijgt.

Als je melk warm is, schenk dan een kopje ervan door je eimengsel en roer dit goed door elkaar (familie maken). Schenk dit papje vervolgens weer bij de resterende melk in de pan en verwarm het geheel terwijl je met de garde blijft roeren. Net zo lang totdat je merkt dat je pap dikker wordt en gaat bubbelen. Neem de pan dan van de warmtebron en roer de vanille essence erdoor.

Laat het geheel een beetje afkoelen. Giet de pap vervolgens weer door een zeefje in de kommetjes die je wilt gebruiken. Als je pap niet meteen doorloopt, roer dan wat met een lepel in de zeef. Er blijft wat van het kokosmeel in je zeef achter maar dat is prima, dat kun je weggooien.
Als het voldoende is afgekoeld kun je de kommetjes in de koelkast zetten. Zorg ervoor dat ze tenminste 2 uur kunnen koelen zodat de custard nog wat kan opstijven.

Met de eiwitten kun je koekjes bakken, zoals bijvoorbeeld mijn recept voor kokosrotsjes. Je kunt de custard een beetje opleuken met geschaafde chocoladekrullen, kokossnippers, met slagroom of met frambozen. Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s