raw brownies met choco-pistachefudge

IMG_0848[1]
Ik zeg het niet vaak maar…
OH-ÈM-DZJIE…!
Wat zijn deze brownies goed geworden. Ik ben niet zo’n erge fanatieke rawfoodie maar deze niet-bak-brownies, ook wel genoemd de geen-oven-nodig-brownies, zeg maar gerust onbak-gebakjes, smaken toch echt naar meer.

Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. Ger ook niet. De jongens ook niet. Met chocolade aan hun mondhoeken en vingers en wangen, zag ik ze na hun laatste hapje een blik op de schaal werpen om te kijken of er nog meer was. Dat was er. Voor het dessert van morgen dan. Want ze vullen behoorlijk. Na het eten van één stuk zeg je geen pap meer. Daarom was het ook zo stil opeens bij ons aan tafel.

Ik zeg: laat alles nú uit je handen vallen en maak deze brownies. Je leven zal er anders uit zien na het eten van deze goddelijke lekkernij. Ze zijn niet alleen té lekker maar ook gezond. Echt waar. Gezond!!

Ladies? Wat let je?

Chocola is dus gezond…?!! Ja echt hoor. Wetenschappers hebben namelijk ‘ontdekt dat cacaopoeder en pure chocolade meer antioxidanten en polyfenolen bevatten dan fruitsap’. Interesting. ‘Daardoor biedt chocola een buitengewoon goede bescherming tegen hartziektes en kanker’. Dat schrijven onderzoekers van het Hershey Centre for Health and Nutrition in het wetenschappelijk tijdschrift Chemistry Central Journal. Zie: http://www.nu.nl/gezondheid/2441010/chocola-gezonder-dan-meeste-fruit—.html

Pff. Natuurlijk wisten wij dames dat al lang. Toch ladies? Daarom werden wij er altijd al zo blij van. Maar ook heren niet getreurd! Anti-oxidanten uit chocolade werken ook bij jullie…
Als je de cacao sterk verwarmt, verdwijnen de goede effecten ervan echter al snel. Vandaar dat deze overdaad aan chocolade rauw bereid en geserveerd wordt. Rawlicious!!

IMG_0841[1]
recept raw brownies met chocolade pistache fudge
(± 16 stuks, zetmeelvrij, glutenvrij, eivrij, zuivelvrij en weinig geraffineerde suiker).

Nodig:
voor het browniedeeg:
100 gram amandelmeel
50 gram ongezouten pecannoten
50 gram blanke amandelen (of macademia noten of andere noten)
3 eetlepels walnoten
50 gram ongezoete cacao
4 medjool dadels (even geweekt in lauw water)
2 eetlepels ahornsiroop
2 eetlepels koudgeslagen honing
2 eetlepels gesmolten kokosolie

voor de choco fudge:
50 gram cacaopoeder
25 ml kokosolie (gesmolten)
50 ml ahornsiroop of honing

voor de topping:
50-70 gram pure chocoladereep (70% cacao of meer), in stukjes gehakt
handje ongezouten pistachenootjes, in stukjes gehakt

werkwijze:
Doe de blanke amandelen, de pecannootjes en de walnoten in de blender en mix ze tot ze grofkorrelig fijn zijn. Doe deze notenmix in een kom en maal daarna de geweekte medjool dadels tot een puree.
Meng alle ingrediënten (de notenmix, de dadels, het amandelmeel, de cacao, honing, ahornsiroop en de gesmolten kokosolie) in een kom. Roer en blijf rustig mengen tot een taai-ig deeg ontstaat. Als je deeg te droog is, voeg dan een klein beetje gesmolten kokosolie toe.

Bekleed een bakvorm of een schaal met bakpapier en druk het deeg (eventueel met natte handen, dan plakt het niet zo aan je vingers) plat in de vorm. Ik heb hier een vorm gebruikt van 18 x 28 cm.

Maak de chocofudge:
Meng in een kom de cacaopoeder met de kokosolie en de ahornsiroop of honing. Roer voorzichtig omdat de cacao in het begin kan gaan stuiven en blijf rustig doorroeren totdat er uiteindelijk een smeerbaar zacht cacaomengsel ontstaat.

Smeer de fudge uit over het browniedeeg. Bestrooi het geheel dan meteen met de gehakte chocoladereepstukjes en de stukjes pistachenoot.
Zet de brownie minstens een half uur in de koelkast voordat je hem in stukken snijdt.

3 thoughts on “raw brownies met choco-pistachefudge

  • almondfigtree says:

   Hi Andrea,
   Well I’ve already written you my answer: OF COURSE I’m interested. The more people read about diet & AS, the better!
   Let’s do this! I’ll advertise the book once it’s ready on Almond&Figtree.

   Thank you Andrea,
   Judith

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s