Kerstboom

20161206_142059

‘Zo, die staat’ dacht ik toen we de kerstboom in elkaar hadden gezet. Ja, het is inderdaad een kunstboom. Vorig jaar wilde ik persé een hele grote echte boom hebben omdat dat het eerste jaar was waarin we Kerst vierden in ons nieuwe huis.
Dit jaar doen we maar weer een beetje duurzaam. Ik heb hem afgelopen zondag al neergezet, nota bene een dag voor Sint maar dat vieren we hier thuis niet meer omdat de jongens daar te groot en te stoer (lees té puber) voor zijn geworden. Ik ben blij toe, want het maken van een surprise voor iemand op school leidde bij de jongste al tot veel gemopper, diepe zuchten, pakpapier-strooptochten door het hele huis en knip-en-plak stress.

Tijd voor Kerstdingen dus. En vrede. En rust. En lampjes.

20161204_211652

Hoe dat lampjes-snoer het toch elk jaar weer presteert om volledig door de war en in de knoop uit die doos te komen is me een raadsel. Elk jaar proberen we het toch redelijk netjes terug in de doos te stoppen. Maar goed, na veel gedoe hangt het in de boom. En ik vind hem prachtig zo.
Daarnet was ik bezig met het fotograferen van de kerstboom toen mijn hond vrolijk tussen mij en de boom in kwam staan poseren. Omdat hij zo zijn best heeft gedaan, hieronder zijn foto. Let vooral op het kwispelstaartje:

20161206_141943

Kerstdagen vragen om kersteten en ik heb alvast wat gerechtjes gemaakt die je misschien op ideeën kunnen brengen voor je eigen kerstmaal. Ik heb de gerechten niet zo gefotografeerd als ik ze op tafel zou presenteren omdat dit ‘oefen’maaltijden waren (ja, wij eten ons hier een slag in de rondte vanaf begin december).

Een leuk en verrassend lekker bijgerecht is roergebakken spruitjes met spekjes, ui, knoflook, afgeblust met balsamico azijn. De grootste spruitjeshater zal toegeven dat spruitjes op deze manier klaargemaakt wél lekker zijn. Als je spruiten roerbakt in plaats van kookt, worden ze wat zoetig en mild van smaak. De rest van de ingrediënten zorgen voor pit aan dit bijgerechtje, dat je met een gerust hart kunt serveren aan iedereen, zelfs kinderen.

Nodig (4 pers):
500 gr. spruiten, schoon en gehalveerd
een bakje spekreepjes
1 sjalotje of klein uitje, fijngesneden
1 teen knoflook
1 eetlepel balsamico azijn
peper en zout

Maak de spruitjes schoon, halveer ze en kook ze even voor tot beetgaar (3-4 minuten). Stort ze een vergiet en laat ze goed uitlekken. Bak de spekjes uit, voeg de knoflook en de ui toe en bak dit tot de ui glazig is. Voeg de spruitjes toe en roerbak ze 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Blus op het laatst af met balsamico, roer kort door. Zet je warmtebron uit.

20161204_191122

Verder hebben we laatst wat eendenborstfilet klaar gemaakt. Eigenlijk is dit net zo makkelijk als het bakken van een biefstukje. Het voordeel is verder dat eendenborstfilet aan één zijde een dikke laag spek heeft waarin je het vlees bakt, zodat je geen extra olie of boter nodig hebt.

Haal de filets (1 per pers.) een half uur voor gebruik uit de koelkast en laat ze afgedekt op kamertemperatuur komen.
Dep de filets droog met wat keukenpapier. Snij de vetlaag kruislings in en laat 1 dikke centimeter tussen de sneden. Snij tot aan het vlees, niet verder.
Bestrooi de filets vlak voordat je ze gaat bakken met peper. Wrijf het een beetje in het vlees.
Verhit een koekenpan met een dikke bodem zonder olie of boter.
Leg de filets met de vetlaag naar beneden in de pan. Bak de filets op hoog vuur tot het vet gesmolten is en er een knapperige laag ontstaat. Zet het vuur iets lager. Bak daarna ook de andere kant. Schuif de filets tijdens het bakken wat heen en weer en keer ze regelmatig, zodat ze niet aan de bodem vastplakken.
Voor rood vlees: 6 minuten per kant
medium: 7 minuten per kant
doorbakken: 8 minuten per kant.

Pak de filets als ze klaar zijn in in aluminiumfolie en laat het vlees rusten voordat je het serveert. Je kunt het, zoals wij hebben gedaan, in plakjes snijden en deze over wat groente of een puree leggen. Je kunt ze ook in zijn geheel serveren.

De puree die je hier ziet is gemaakt van een mix van pompoen en bloemkool. Kook stukjes bloemkool van 1 kool en stukjes pompoen van 1 flespompoen gaar. Stamp ze met wat roomboter tot een puree. Breng op smaak met een theelepel mosterd, wat geraspte Parmezaanse kaas en peper en zout.

Lekker met rode kool, gestoofde peertjes, bietjes of haricots verts. Ook de roergebakken spruitjes van hierboven combineren goed.

20161205_193424

Dit dessert was een hit bij de jongens. Ze hebben me geholpen met de voorbereiding. Het was veel, het was lekker en het was heel makkelijk om te maken. Voor Kerst zou ik het serveren in wat kleinere, meer sierlijke glazen of in zijn geheel in een glazen schaal (of vaas) die geschikt is voor een trifle.

20161001_195616_burst011

De winkel ‘Oil en Vinager‘ verkoopt amarettini koekjes zonder tarwezetmeel en ook verschillende soorten heerlijke vruchtenazijn.

20161001_195019

Nodig (4 pers.):
1 grote mango óf 2-3 perziken, geschild en in kleine blokjes
3 eetlepels vruchtenazijn, bijvoorbeeld passievruchten- of frambozenazijn
500 ml slagroom óf kokosroom óf mascarpone
1 eetlepel honing
merg van 1 vanillestokje
5 volle eetlepels uitgelekte, dikke yoghurt
1 biologische citroen
amarettini koekjes, hoeveelheid naar eigen smaak, in brokjes gehakt
een paar takjes verse munt ter garnering
snufje cacao ter garnering

Hak 25 (of meer) koekjes met een groot mes in stukjes en hou ze apart. (Let op: amarettini koekjes bevatten tafelsuiker. Als je geen tafelsuiker wil gebruiken, zou je ipv deze koekjes een crumble kunnen bakken van 1 cup amandelmeel, 2 el roomboter of kokosolie en 2 el honing. Mix, 20-25 minuten bakken op 175 graden in een ovenschaaltje).

Doe de stukjes fruit in een pannetje en giet de vruchtenazijn erbij. Stoof dit enkele minuten. Voeg wat in stukjes gesneden munt toe tijdens het stoven.
Zet het vuur uit.
Was de citroen zorgvuldig en rasp de schil. Voeg dit toe aan het vruchtenmengsel.
Klop de room in een vetvrije kom lobbig met de lepel honing en de vanille en schep de yoghurt er doorheen.
Neem je glazen of je trifleschaal. Schep wat koekjes onderin. Schep dan vruchtenmengsel erop, wat van je roommengsel. Mits er ruimte voor is kun je dit nog een keer herhalen.

Garneer je glazen of trifle met een beetje cacaopoeder en wat blaadjes munt.

20161001_195028

20161001_195523

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s