chocolade rollade

IMG_0419[1]
Dit recept is grofweg gebaseerd op een recept van Mary Berry, één van de juryleden van het tv-programma The great British bake off, de Britse variant van Heel Holland bakt (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolate_roulade_79152 ). Deze chocoladerol is een perfecte afsluiter van je Kerstdiner en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken.

Je hebt nodig:
175 gram donkere chocolade (ik gebruik 85%), in fijne stukjes gehakt
6 eieren, eigeel en eiwit zorgvuldig gesplitst
100 gram palmsuiker
50 gram honing
2 eetlepels cacaopoeder
300 gram chocolademousse, óf zachte geitenkaas(met honing) óf mascarpone (gemengd met 1 eetlepel honing). Voor een zuivelvrije kokosfrosting als vulling zie: https://almondfigtree.wordpress.com/2015/11/03/powerrrrrkoffie/
Verder: cacao om te strooien en
verse frambozen.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

1. Neem een ondiepe bakplaat van om en nabij 30 bij 20 centimeter. Bekleed deze met bakpapier of leg er een siliconen bakmat in.

2. Smelt de gehakte chocolade au bain marie. Haal de kom -als de chocolade zacht is- van het vuur en laat de chocolade een beetje afkoelen.

3. Doe de eiwitten in een schone droge vetvrije kom en mix deze tot het eiwit stijve pieken heeft.

4. Doe de eidooiers in een andere kom, meng deze met de palmsuiker en de honing en mix deze met een garde tot een gladde creme. Meng deze creme met de gesmolten chocolade.

5. Neem de kom met het stijfgeslagen eiwit en schep twee grote lepels eiwit bij het chocolade-eigeelmengsel, meng voorzichtig en schep daarna de rest van het eiwit erbij. Meng rustig zodat er ‘lucht’ in het beslag blijft. Strooi de 2 eetlepels cacao eroverheen en meng dit ook voorzichtig door het beslag.

6. Schep het beslag in de bakplaat en bak het gedurende 20 – 25 minuten, totdat de bovenkant van de cakelaag droog en licht krokant is. Haal de plaat uit de oven en laat de cake er rustig in afkoelen.

7. Leg een schoon stuk bakpapier op je werkblad en bestrooi deze met een beetje cacaopoeder. Leg de cakeplak er ondersteboven op zodat het papier bovenop ligt. Trek dat er voorzichtig vanaf.
Besmeer de cake met mousse, of met losgeklopte geitenkaas of met losgeklopte mascarpone. Strooi wat framboosjes op de rol (ik leg 2 evenwijdig aan elkaar lopende rijen vruchten, op 1/3 van de rol en op 2/3 van de rol).
Leg de kortste kant naar je toe en snij de cake in het midden een beetje in (niet helemaal door en door snijden). Dit is om het rollen wat makkelijker te maken. Rol dan met behulp van het papier strak om de cakerol, heel voorzichtig de cake om en duw het bakpapier stukje bij beetje van je af. De buitenkant van de cake zal een beetje breken maar dat is onderdeel van de charme van deze ‘cakerollade’.

Fijne Kerstdagen iedereen!!

IMG_0414[1]

IMG_0423[1]

IMG_0431[1]

2 thoughts on “chocolade rollade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s